ȘTIRI ONLINE – IANUARIE 2021

6 ianuarie 2021

Tradiţii de Bobotează

De Bobotează preotul vine cu Iordanul sau Chiraleisa. Până în momentul când ajunge preotul şi sfinţeşte masa, nimeni nu are voie să se atingă de mâncare, iar unele bucate sunt adăugate la hrana animalelor. Acest obicei se practică pentru protejarea animalelor de boli şi pentru a fi bune de prăsilă.

În ziua de 6 ianuarie sunt aşteptaţi mii de credincioşi în biserici ca să ia agheasmă. Este apa pe care o sfinţesc preoţii şi pe care oamenii religioși o beau ca să fie protejaţi de rele.

Agheasma Mare se săvârşeşte numai de Bobotează, spre deosebire de Agheasma Mică, ce se obţine prin sfinţirea în biserică a apei, în prima zi a fiecărei luni, dar şi în case, la sfeştanie. Creştinii ortodocşi pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie şi la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosită în Ajunul Bobotezei la sfinţirea credincioşilor şi a caselor lor.

Mai demult, de îndată ce preotul termina de rostit Troparul Botezului şi stropirea cu agheasmă în casă şi pe gospodari, acesta era invitat să se aşeze la masă.

Conform datinilor strămoşeşti, de Bobotează credincioşii nu trebuie să spele haine. Mai mult, apa sfinţită luată are în această zi puteri miraculoase. Aceasta nu se strică niciodată.

În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Cu prilejul Bobotezei se obişnuieşte ca toate apele să se sfinţească, în timp ce preotul se duce la un râu sau o apă unde va arunca crucea. Conform tradiţiei, mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să scoată crucea din apă se spune că va avea noroc tot anul.

În unele sate, în trecut, femeile se adunau în grupuri mari, la una dintre ele acasă, şi aduceau mâncare şi băutură, cântau şi dansau. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care le apăreau în cale, îi duceau la râu şi îi ameninţau cu aruncatul în apă. Obiceiul se numea „Iordănitul femeilor”. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Bătrânii mai spun că în noaptea de Bobotează, tinerele care încă nu şi-au găsit alesul, îşi vor visa ursitul. Conform obiceiului, fetele îşi leagă pe degetul inelar un fir roşu de aţă de mătase şi o bucăţică de busuioc. De asemenea, o bucăţică de busuioc se pune şi sub pernă. Mai mult, tinerele fete care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an.

Rata de infectare cu noul coronavirus în zona Fălticeni / 6 ianuarie 2021

UATRata de infectări la mia de locuitori (inclusiv focare)
Baia0,26
Bogdănești1,69
Boroaia0,63
Bunești0,36
Cornu Luncii0,79
Dolhasca0,52
Dolhesti0,26
Draguseni1,96
Falticeni1,70
Fantana Mare0,38
Forasti0,22
Hartop1,12
Horodniceni1,39
Liteni0,68
Malini0,38
Preutesti0,28
Radaseni0,73
Rasca0,38
Slatina0,00
Vadu Moldovei0,88
Vulturesti0,28
TOTAL1,34

Situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Suceava la data de 6 ianuarie 2021

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Suceava, în data de 6 ianuarie 2021, se prezintă astfel:

 • total teste de la începutul pandemiei – 107.250
 • total teste în ultimele 24 de ore – 1.014
 • total teste confirmate în ultimele 24 de ore – 116
 • total cazuri confirmate de la începutul pandemiei – 16.204
 • incidenţa înregistrată la 14 zile – 1,32
 • persoane declarate vindecate de la începutul pandemiei – 14.235
 • total persoane internate – 316 (19 cu forme grave)
 • persoane internate în ultimele 24 de ore – 37
 • persoane externate în ultimele 24 de ore – 46
 • persoane izolate la domiciliu – 552
 • persoane in carantina – 809

_______________________________________________________

5 ianuarie 2021

Părinţii îşi pot lua zile libere plătite pentru supravegherea copiilor și în 2021, până în vară, pe toată perioada cât se fac cursuri online

Guvernul a decis completarea cadrului normativ ce vizează zilele libere plătite acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani astfel încât să acorde dreptul la liberele plătite și din ianuarie 2021, până la finele anului școlar, în vară. Aceste libere se pot acorda doar în contextul în care școala se face online, iar nu și în timpul vacanțelor școlare.

Pentru angajarea lucrătorilor sezonieri, statul decontează o porțiune din salariu timp de trei luni, până în iunie 2021

Decontarea unei porțiuni din salariu pentru câteva luni pentru lucrătorii sezonieri este una dintre măsurile de ajutor pentru angajatori intrate în vigoare în 2020, prin OUG nr. 132/2020. Firmele pot cere banii pentru noile contracte până la finele lunii iunie 2021, măsura fiind prelungită cu șase luni de Guvern, printr-o ordonanță publicată în ultima zi din an. 

Amânarea ratelor la credite, oficializată: Firmele și persoanele fizice pot depune cereri până pe 15 martie

Persoanele fizice şi juridice pot suspenda plata ratelor la credite şi în acest an, pentru o perioadă de până la nouă luni, după ce această măsură a fost prelungită de Guvern printr-un act normativ oficializat în ultima zi din 2020. Ratele vor putea fi suspendate atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligaţiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Cererile către instituţiile bancare şi non-bancare pot fi depuse până pe 15 martie.

_______________________________________________________

1 ianuarie 2021

Peste 530.000 de români își serbează onomatica de Sf. Vasile cel Mare

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește în prima zi a anului pe Sf. Vasile cel Mare. Este unul dintre cei mai populari sfinți, opera sa constituie și astăzi un izvor bogat de învățăminte folositoare, iar exemplul vieții sale este unul dintre cele mai pilduitoare modele ale celor ce se nevoiesc pe calea desăvârșirii creștine.

De Sfântul Vasile, pe 1 ianuarie 2021, își sărbătoresc onomastica peste 530.000 de români, bărbați, femei și copii, care poartă numele sfântului, dar și derivate ale acestui nume.

431.390 de bărbați care poartă numele Vasile, iari 77.469 de femei se numesc Vasilica.

În bazele de date ale Direcției pentru Evidența Persoanelor mai sunt români care poartă și următoarele nume: Sică – 382, Sile – 439, Silică – 227, Vasi – 120, Vasilică – 20.407 (bărbați), Sica – 862, Silica – 519, Vasi – 24, Vasilca – 370, Vasilica – 1375 (femei).