Oct/Nov

ARHIVA – octombrie/noiembrie 2008

Învatamântul falticenean are primul Centru de Documentare si Informare
Acesta functioneaza oficial, începând de joi, la Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu” din Falticeni. Cei aproape 100 de metri patrati ai Centrului de Documentare si Informare (C.D.I.), ofera facilitati pentru ca elevii, cadrele didactice si parintii sa vina cu placere pentru a-si îmbogati orizontul stiintific si cultural, unde pot comunica si desfasura activitati interculturale si de egalizare a sanselor. Inaugurarea C.D.I. s-a produs în prezenta primarului Vasile Tofan, a inspectorului scolar general adjunct Vasile Monacu, si a directorului Casei Corpului Didactic, Traian Duminica. Au mai fost prezenti la festivitatea de lansare si directori ai celorlalte unitati scolare din Falticeni. Prezentarea centrului si a facilitatilor oferite comunitatii scolare a Falticeniului a fost facuta de catre directorul Colegiului Tehnic „Mihai Bacescu”, doamna Olguta Popa si de singurul profesor documentarist din judetul Suceava, Cristina Festila, care se va ocupa de activitatea CDI –ului. Centrul va avea un curând si o pagina web coordonata de profesorul Bogdan Festila. Pe lânga contributia financiara a scolii, Centrul de Documentare si Informare de la Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu” a beneficiat de sprijin financiar si din partea Ministrului Educatiei, Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Casei Corpului Didactic Suceava si a Primariei Falticeni. În acest moment, în judetul Suceava functioneaza 46 de astfel de centre de informare si documentare, însa cel lansat ieri la Falticeni ofera un nivel calitativ superior, benefiiciind asa cum am precizat deja de implicarea singurului documentarist din judet. În perioada urmatoare este asteptata lansarea a înca doua astfel de centre în Falticeni, la Colegiul National „Nicu Gane” si Colegiul Agricol. Ca o prima activitate a Centrului de Documentare si Informare, tot ieri au fost lansate si doua carti „Un destin pentru istorie: polonezi în Bucovina 1744 – 2008”, autor prof. dr. Daniel Hrenciuc, si „Bucurii spulberate” a profesorului Emanoil Rei.

In memoriam Ion Irimescu – 3 ani fara Patriarhul Artelor
Marti dimineata, în Biserica “Sfintii Voievozi” Opriseni din Falticeni, a fost oficiata slujba de pomenire cu prilejul împlinirii a trei ani de la trecerea în nefiinta a Patriarhului artelor românesti, sculptorul Ion Irimescu. Primarul municipiului Falticeni, Vasile Tofan, a raspuns invitatiei organizatorilor acestui eveniment, familia directorului Muzeului de Arta “Ion Irimescu”, Gheorghe Dascalescu. La ceremonialul religios oficiat de preotul protopop Constantin Patrolea, Camil Dascalasu preotul paroh al Bisericii „Sfintii Voievozi” Opriseni si preotul Ionita Melinte de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” au mai participat publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu, artista Maria Tanasa, cadre didactice, consilieri locali, medici. Cei prezenti s-au recules la mormântul Maestrului din Cimitirul Opriseni. La organizarea momentului comemorativ a participat si Manastirea „Sf. Gheorghe” Buciumeni.

Duminica sunteti invitati la „Targul Marului”
Duminica, 19 octombrie 2008, se va desfasura a VI a editie a manifestarii „Târgul Marului”. Evenimentul se desfasoara în Piata „Nada Florilor”, începând cu ora 10, si este organizat de catre Primaria Municipiului Falticeni în colaborare cu Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava, Asociatia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Falticeni si Oficiul Judetean de Consultanta Suceava. Programul din acest an cuprinde: Între orele 10 – 12, primirea invitatilor si vizitarea standurilor expozitionale. Între orele 12 – 16, program artistic, cu participarea formatiilor de dansuri populare de la Clubul Elevilor din Falticeni, Formatia folclorica „Torent” Falticeni, Taraful Casei de Cultura Falticeni si Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. Pe durata evenimentului, publicul va putea achizitiona mere de la standurile organizate de catre producatori.

Bazinul pomicol Falticeni-Radaseni a ocupat un loc distinct în viata economica a orasului, fiind cunoscut înca din secolul al XV-lea, când a început comertul de fructe cu polonii. Cu ocazia unor cercetari arheologice efectuate în orasul medieval Baia s-a gasit un cosor care pledeaza pentru ideea ca orasenii (implicit satenii din zona) acordau multa atentie cultivarii pomilor fructiferi si probabil îmbunatatirii speciilor prin altoire. Pe parcurs, atât în Uricariul lui Codrescu si în Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir, cât si în însemnarile unui misionar italian, Marco Bandini, care vizitase Moldova pe la 1635, se vorbeste nu numai despre livezile de la Radaseni si Falticeni, ci si despre livezile de la Horodniceni, Bradatel, Botesti, Opriseni, Ciorsaci etc. În Uricariul lui Codrescu, de pilda, se spune ca, initial, la Radaseni era o padure de nepatruns pe care locuitorii împroprietariti taind-o au gasit în ea meri, peri, pruni, care au ramas ca primele începuturi de plantatii. În Marele dictionar geografic al României de Gh. I. Lahovary, se apreciaza ca livezile de pomi fructiferi din Radaseni sunt prea frumoase si aduc un însemnat venit radasenilor, iar în Opriseni aproape fiecare satean îsi are livada sa cu arbori roditori, cei mai multi altoiti. Mihai Niculaiasa precizeaza ca razesii din Lamaseni se ocupau cu negotul de fructe înca din 1803 si ca acest comert a luat o deosebita amploare, îndeosebi în timpul vestitului iarmaroc de la Sf. Ilie.

La sfârsitul secolului al XIX-lea zona Falticeni se situa printre primele opt centre pomicole din tara, cu o suprafata de circa 1.500 de ha. Dupa 1900 s-a intrat într-un serios proces de dezvoltare si modernizare, acordându-se o atentie deosebita extinderii plantatiilor, producerii materialului saditor, îmbunatatirii sortimentelor si pregatirii de specialitate a pomicultorilor. Din anul 1900 si pâna în prezent au existat mai multe forme de organizare a pomiculturii la Falticeni. În 1908 a fost înfiintata Pepiniera de stat Falticeni-Radaseni. Mai târziu, în 1939, pepiniera a fost transformata în Statiune experimentala pomicola, care, în 1950, îsi întrerupe activitatea pentru câtiva ani, trecând în patrimoniul Scolii Medii Tehnice Horticole, ca loc de practica pentru elevi. În 1957 a fost reînfiintata sub numele Statiunea de cercetare si productie pomicola (SCPP. Statul a acordat o deosebita atentie dezvoltarii si modernizarii acestei unitati, încât în anul 1989 SCPP dispunea de 850 ha, din care 650 ha reprezentau plantatii pomicole. Asociatia Economica Intercooperatista Pomicola a fost înfiintata în 1974. Începutul celui de-al treilea mileniu gaseste pomicultura într-un moment de cotitura, urmare a procesului de retrocedare a terenurilor din Statiunea de Cercetare Pomicola. Initiativa privata a stat la baza aparitiei Asociatiei Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Falticeni.

Mesajul primarului Vasile Tofan adresat participantilor la „Targul Marului” Va multumesc în numele administratiei publice falticenene pentru deschiderea pe care, în fiecare an, în perioada în care sunteti prinsi în campania de strângere a roadelor livezilor, o manifestati pentru organizarea acestui evenemient. Târgul Marului, sarbatoarea pomicultorilor din Bazinul Pomicol Falticeni a ajuns la editia a sasea, oferindu-ne înca o data prilejul sa ne bucuram si sa împartasim cu dumneavoastra împlinirile dar si neajunsurile acestei ocupatii de traditie pentru Falticeni.Au trecut, si niciodata n-au sa se întoarca, timpurile când va ocupati exclusiv cu producerea, iar succesele dumneavoastra depindeau doar de recoltele obtinute. Realitatea va impune sa va acomodati activitatea pomicola la piata libera si la cerintele acesteia. Insuficienta subventionarii si creditele scumpe va ofera o singura solutie, aceea de a comercializa ce produceti, fiind deja demonstrat faptul ca trebuie sa contati în primul rînd pe puterile proprii. La fel de important râmâne si efortul pe care trebuie sa-l faceti pentru promovarea produselor pe piata interna si în relatiile comerciale cu tarile din Uniunea Europeana. Sigur ca si structurile guvernamentale trebuie sa fie mai active în promovarea produselor agricole autohtone dar dumneavoastra trebuie sa fiti primii interesati în aceasta directie. Dincolo de haina festiva a evenimentului care ne aduna din nou în Piata „Nada Florilor”, Târgul Marului pune fata în fata producatorii si forurile care gestioneaza si pot sprijini dezvoltarea pomiculturii pe termen lung si, pe termen scurt, abordarea noului an de productie. Asteptam cu nerabdare sa gustam din marul anului 2008 sperând într-un viitor mai bun care sa ne multumeasca deopotriva pe dumneavoastra producatorii si pe noi consumatorii.

Primul juramânt la Scoala de Subofiteri Jandarmi Falticeni
Dupa doi ani, sâmbata 4 octombrie, în Unitatea Militara de la Falticeni s-au facut auzite din nou cuvintele solemne ale juramântului militar. Daca înainte de integrarea europeana a României, acest juramânt era rostit de militarii în termen, de aceasta data a fost rândul primei generatii de elevi a Scolii de Subofitiri Jandarmi, a doua scoala de profil din România dupa cea de la Dragasani. Înca din zori, în jurul unitatii, strazile s-au umplut de masinile, parintilor, rudelor si prietenilor celor 150 de elevi jandarmi, veniti de prin toata Ramânia: Timis, Bihor, Olt, Mures, Neamt, Vaslui, Vrancea si Suceava.
În zonele delimitate pentru musafiri, se puteau vedea multe fete emotionate, lacrimi ale bunicilor si barbati mândri ca baietii si fetele lor au trecut în mai putin de o luna de la statutul de simplu tânar la cel de ostas. Si, drept vorbind, audienta s-a convins ca armata îl schimba pe om, chiar si dupa doua saptamâni, timp în care elevii s-au îmartit între orele de curs, însusirea tehnicilor militare si pregatirea ceremonialului pentru depunerea juramântului militar. Tinuta si prestanta, au fost cuvintele de ordine pentru o festivitate reusita asa cum sunt cunoscute acest tip de ceremoniale la Falticeni.

Momentul a avut de toate, imnul national, imnuri militare, ceremonial religios, defilare, moment artistic sustinut de tineri interpreti de muzica populara si invitati speciali: adjunctul Inspectorului General al Jandarmeriei Române -Generalul de brigada dr. Nicolae Bontic, Inspectorul Sef al IJJ Suceava – Eugen Salar, primarul Vasile Tofan, Arhimadritul Mihail de la Manastirea Râsca, precum si sefii celorlalte structuri militare ale judetului Suceava. Musafirii au vorbit în cuvântul rostit în fata tinerilor elevi si a parintilor acestora, despre continuitatea normala a acesti arme la Falticeni în contextul în care România este de acum membra a Uniunii Europene. Au fost punctate de asemenea eforturile pe care comanda unitatii de la Falticeni le-a facut pentru ca aceasta continuitate sa existe într-un oras cu o traditie militara care trece de un secol. Dupa festivitate, elevii au primit învoire pâna luni dimineata când trebuie sa se prezinte la ore! Cine a vrut a plecat chiar si acasa într-o scurta vizita.
(a consemnat Alexandru Mitu)

Inceput de noiembrie cu amintiri sadoveniene
Duminica, 2 noiembrie, la ora 13, debuteaza la Falticeni o noua editie a manifestarii „Zilele Sadoveanu”. Având în vedere numarul mare al invitatilor dar si dorinta organizatorilor, Primaria Municipiului Falticeni, Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu” si Muzeul de Arta „Ion Irimescu”, de a oferi posibilitatea tuturor celor interesati sa participe la acest eveniment, prima zi a evenimentului se va consuma în Sala „Aurel Baesu”. În acest an, alaturi de iubitorii de carte din Falticeni, vor fi prezenti prieteni de peste Prut. Este vorba de Vasile Soimaru – prof. universitar, scriitor, artist fotograf, cu prezentarea albumului „Românii din jurul României în imagini, Vlad Pohila – jurnalist si scriitor, cu prezentarea cartii „Si totusi limba româna” si a romanului tradus „Cine raspândeste anecdote”, de Lilli Promet, Nicolae Rusu – prozator si dramaturg, autor a peste 20 de carti, care îsi va prezenta ultima carte, o culegere de piese de teatru, Ninela Karanfil – artist emerit al Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau, cu un recital de poezie româneasca, si nu în ultimul rând Andrei Vartic- scriitor, publicist si regizor. „Zilele Sadoveanu” vor continua cu o serie de activitati desfasurate la Scoala nr. 3 „Mihail Sadoveanu”. Elevii acestei scoli au pornit deja pe urmele patronului lor spiritual, iar dintre frumoasele scolii va fi aleasa Miss Lizuca.

Spiritul bunicii în romanul postum al scriitorului Vasile Gh. Popa
Sala „Pictor Aurel Baesu” a Muzeului de Arta „Ion Irimescu” a gazduit duminica 12 octombrie o seara culturala de exceptie în cadrul careia a fost lansat romanul postum „Bunica” al scriitorului falticenean Vasile Gh. Popa. Romanul a vazut lumina tiparului la Editura Junimea, dupa 35 de ani de când a fost scris, în îngrijirea regretatului Cezar Ivanescu. Trebuie remarcata contributia urmasilor marelui profesor, care prin truda lor au facut posibila aceasta aparitie editoriala. Peste 200 de persoane au participat la întâlnirea cu opera lui Vasile Gh. Popa, multi dintre cei din sala cunoscându-l din postura de elev pe autor. „Bunica”, manuscrisul tiparit la Editura „Junimea”, este un roman epistolar, consemnând disparitia unei lumi si a unei umanitati. „Preotul Vasile Varganici si sotia sa, prezvitera Elvira, au fost oameni dintr-o bucata, dârji, de caracter si de omenie. Morali si cu frica lui Dumnezeu. Noi, urmasii lor, suntem doar niste epigoni”, scrie Vasile Gh. Popa în finalul cartii sale, o carte plina de amaraciune.

Au vorbit despre preotul, profesorul si scriitorul Vasile Gh. Popa, preotul vicar Gheorghe Bradatanu, care a transmis mesajul ÎPS Pimen, scriitorul Grigore Ilisei, profesorul universitar Mihai Iacobescu si directorul Colegiului National „Nicu Gane”, prof. Neculai Sturzu. Citându-l pe Cezar Ivanescu, putem spune ca Vasile Gh. Popa, ca si Petre Tutea, face parte din acea nobila falanga de intelectuali români de rasa proveniti din rândurile taranimii intelectuale, taranime care a participat la construirea României moderne cu arma în mâna, în razboiul din 1877 si în Marele Razboi care a dus la întemeierea României Mari. Condamnat politic si întemnitat în timpul dictaturii comuniste îsi intersecteaza destinul, în închisoare si apoi în libertate, cu Petre Tutea si Vasile Voiculescu, Constantin Gane si Radu Gyr, Vasile Lovinescu, Artur Gorovei si Nicolae Labis.

„Cartea poate fi pentru generatiile de astazi, îndeosebi pentru tineri, un catehist, un îndrumator duhovnicesc. Ea întareste zicala Cine nu are un batrân, sa-l cumpere. Avem nevoie de batrâni si de bunici, pentru ca ei sunt pildele vii, vrednice de urmat în tot ceea ce simtim si înfaptuim. Vasile Gh. Popa, seminaristul, teologul si slujitorul altarului prin scrisul sau, prin viata si suferinta sa face parte cu toata îndreptatirea din galeria oamenilor de seama a Falticeniului”, a transmis în cuvântul sau ÎPS Pimen.

Viata si activitatea literara a profesorului Vasile Gh. Popa a fost evocata de scriitorul Grigore Ilisei. „Sunt profund miscat de numarul mare de cinstitori ai memoriei acestui mare dascal si acestei figuri emblematice a acestei asezari înnobilate de multe figuri ilustre ale culturii românesti. Profesorul Vasile Gh. Popa, este venit în aceste locuri din partea de jos a Moldovei. O figura luminoasa si tragica în acelasi timp, care din nefericire nu s-a putut exprima în timpul vietii în ciuda harului cu care a vost investit de Dumnezeu. Putem vorbi despre Vasile Gh. Popa ca despre un jerfitor. Multi dintre falticenenii de astazi s-au intersectat cu aceasta personalitate si poate ca au fost o clipa fericiti bucurându-se de spiritualitatea acestui om. Unii dintre dumneavoasta ati avut ocazia sa-i fiti elevi si n-am nici o îndoiala ca modelarea dumneavoastra, intelectuala si umana are ceva din jertfirea, din darul lui, din iubirea lui pentru aproape. Vasile Gh Popa, care vine din lumea aceasta aspra a satului românesc, era o personalitate puternica, care a pendulat între cele doua domenii, între apostolat si preotia cu care si-a început cariera fiind preot în partile Maramuresului. În 1947 a devenit concetatean cu noi, si ca multi oameni veniti din alte locuri, si-a înfipt radacinile în acest pamânt, a supt ceva din seva lui, astfel s-a nascut aceasta personalitate exemplara care a avut un destin tragic, nu s-a putut manifesta pe masura staturii sale, în 1959 a fost arestat, a fost o perioada de prigoana puternica a regimului comunist împotriva iubitorilor de adevar si libertate. În 1964 se întoarce, revenind însa la catedra spre sfârsitul vietii. V.Gh. Popa s-a remarcat printr-o prodigioasa, fecunda activitate de folclorist. El a fost un stralucit cunoscator si culegator al folclorului. Profesorul s-a insinuat si într-o zona mai putin primejdioasa în care cenzura opera mai putin si s-a putut exprima mai liber, este vorba despre literatura pentru copii. A scris în special pentru a darui o bucurie nepotilor”.

Scoala „Al. I. Cuza” a primit oficial insemnele de ECO – SCOALA!
La mijlocul saptamanii trecute, Scoala „Al.I. Cuza” a prezentat oficial Steagul Verde si Certificatul de Eco – Scoala obtinute în urma derularii Programului international ”Eco – Scoala”. Este prima scoala din municipiu care a dobîndit acest titlu. În acest an 43 de scoli din tara au obtinut Steagul Verde, 13 dintre acestea sunt din judetul Suceava. „Astazi marcam una din performantele scolii noastre. Este vorba de acordare a unui simbol important, Steagul verde, un simbol care se acorda celor care îsi aduc contributia pentru a avea o lume curata, pentru a sti sa ne comportam, pentru ca voi copii alaturi de cadre didactice, ati facut tot posibilul sa dovediti ca iubiti natura, sa o respectati si stiti sa transmiteti mai departe celor din jur dar si parintilor vostri ca trebuie sa pastreze Pamântul curat, ca trebuie sa stim sa îl îngrijim, sa plantam copaci si flori, sa nu aruncam nimic la întâmplare ca sa ne fie noua bine. Pentru aceste lucruri, pentru ceea ce am facut pâna acum si sunt convins ca vom face mai departe, am primit aceasta distinctie importanta” a declarat prof. Gabrel Baban, directorul Scolii „Alexandru Ioan Cuza”.

De la joaca … la strategie!
Vineri a fost lansata si la Falticeni „Strategia organizationala pentru cresterea rolului de crtatean European activ”, rezultat al activitatii Asociatiei Grupurilor Locale de Tineret (AGLT), destinata tinerilor implicati în Grupul Local de Tineret Falticeni „Aripi în Europa”. Asa cum se obisnuieste la întâlnirile voluntarilor din Falticeni, joaca a fost în centrul atentiei. Peste 200 de copii de la gradinitele si scolile din municipiu au avut prilejul sa topaie, sa cânte si sa faca tot felul de nazdravanii alaturi de organizatori, ca un preambul la orele de joaca pe care voluntarii le vor relua începând din luna noiembrie. Surpriza a fost totala pentru cei mici, pentru ca în mijlocul lor s-a aflat trupa „Sufletel” a Grupului Local de Tineret din Constanta care a prezentat piesa de teatru de papusi „Fata mosului si fata babei”.

Dupa partea de distractie s-a trecut si la partea serioasa, menita sa-i sprijine pe tinerii creativi si cu initiativa, dornici sa contribuie semnificativ la dezoltarea comunitatii. În cadrul proiectului desfasurat în parteneriat cu Somepro vzw si finantat de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionael, Asociatia Grupurilor locale de Tineret a realizat o Strategie de dezvoltare organizationala pe termen scurt, mediu si lung care sa contribuie la cresterea rolului de cetatean european activ al tinerilor din România. „Prin aceasta strategie dorim sa facem cunoscut faptul ca, pentru a avea rezultate vizibile si viabile si pentru o buna integrare europeana, fiecare organizatie de si pentru tineret trebuie sa aiba un plan de dezvoltare strategica organizationala. Te termen lung strategia va ajuta membrii AGLT si membrii altor ONG-uri sa înteleaga rolul pe care fiecare tânar trebuie sa-l joace în cadrul unei Europe largite”, ne-a declarat presedinta AGLT România, Cristina Craciun.

Piratii din traficul auto dati în penal
De o saptamana a expirat termenul pe care Primaria Falticeni si Politia Falticeni l-au dat pentru intrarea în legalitate a transportului de calatori între Falticeni si comunele învecinate. Intrarea microbuzelor si a autocarelor în autogari a fost conditionata de transportatori de alungarea piratilor de pe trasee. Zis si facut, în primele doua zile ale acestei saptamâni s-a executat o actiune în sectorul transporturilor rutiere de persoane, la care au participat si specialisti de la Autoritatea Rutiera Româna – Filiala Suceava, cadre ale Biroului Politiei Rutiere, Serviciului de Investigare a Fraudelor si Compartimentului de Investigare a Fraudelor Falticeni, urmarindu-se modul în care sunt respectate prevederile Codului penal si ale legilor speciale de catre agentii economici de profil si participantii la trafic, dar în special persoanele cunoscute ca practica transport ilegal de persoane. În acest interval au fost constatate pe raza municipiului Falticeni 6 infractiuni. Pe ruta Falticeni-Preutesti-Dolhasca au fost identificati efectuând transport ilegal de persoane un numar de 6 conducatori auto. Acestia încasau câte 2 lei de persoana. Au fost întocmite procese verbale de constatare, urmând a se înregistra dosare penale pentru savârsirea infractiunilor privind „nerespectarea regimului transportului rutier public”.

Primaria Falticeni va împarti taloanele pentru investigatii medicale gratuite
La Falticeni, Politia Comunitara a primit sarcina de a-i cauta la domiciliu pe cei 3345 de falticeneni care au ramas restanti, din anul 2007, cu taloanele pentru investigatii medicale gratuite. O saptamâna a fost de ajuns pentru a ne lamuri cine mai are sansa sa mai beneficieze de programul de sanatate al Guvernului României. Înarmati cu 42 de liste continând nume si adrese, politistii au batut fiecare strada reusind sa de-a de urma a peste 600 de persoane. Foarte multe persoane nu mai locuiesc la aceiasi adresa iar peste 2000 de persoane sunt plecate în strainatate. Vizita politistilor s-a lasat si cu momente penibile, 400 de localnici fiind trecuti la cele vesnice! Reamintim ca la sfârsitul lunii septembrie Casa de Ajutor de Sanatate Suceava a distribuit la primarii taloanele pentru investigatii medicale gratuite care s-au întors din teritoriu pentru ca nu si-au gasit destinatarii.

Finantele executa rachiul de Falticeni
Disparut de ani de zile de pe piata locala a bauturilor spirtoase, rachiul de mere produs la Falticeni, cunoscut odata sub denumirea Goldfruct, este scos din anonimat de catre Directia Generala a Finantelor Publice Suceava. Finantele vor sa recupereze datoria de 14 milioane de lei pe care Statiunea de Cercetare Pomicola Falticeni o are catre bugetul statului. Va fi scoasa la vânzare cantitatea de 415.949 litri de distilat de mere vrac si 1.070 litri rachiu ambalat, la pretul total de 1,46 milioane de lei. Pe lânga rachiu, finantele vând si o parte din imobilele statiunii pomicole.

Rezervare cu lada de salam
Cu o infrastructura rutiera construita pentru necesitatile „epocii de aur”, Falticeniul sufera la început de mileniu din cauza lipsei locurilor de parcare, indiferent ca este vorba de zona centrala sau de stradutele laturalnice. În aceasta situatie soferii se descurca dupa posibilitati si urgente. Daca omul de rând se mai poate învârti prin oras pâna gaseste un loc de parcare, conducatorul auto aflat în timpul serviciului, vorbim aici de distribuitori, recurge la tot felul de solutii pentru a-si onora comenzile. Pe strada 2 Graniceri, tronson din E85, un astfel de distribuitor foloseste sistematic o lada de salam pentru a-si semnaliza locul de parcare.

Doua milioane de lei pentru canalizarea Falticeniului
Vasile Tofan, primarul Falticeniului, a anuntat ca municipiul va primi doua milioane de lei, din sumele alocate de Guvernul României pentru refacerea obiectivelor distruse în urma inundatiilor din iulie, pentru refacerea sistemului de canalizare, în zona Obor. Edilul ne-a declarat ca Prefectura si Consiliul Judetean Suceava au prins lucrarea de la Falticeni în programul de prioritati ale judetului alaturi de obiective din alte localitati calamitate. Cu acesti bani vor trebui refacuti 450 de metri din colectorul general, dar si albia pârâului Târgului. În prezent sistemul de canalizare este utilizat cu o improvizatie, o rigola de suprafata, care duce apele menajere înapoi în conducta generala care intra în statia de epurare. Operatiunile trebuie grabite pentru a fi terminate pâna la venirea iernii, tinându-se cont si accesul dificil în zona.

Concediu de maternitate de 18 saptamani si o remunerare a femeilor cu pana la 100% din salariu
Concediul de maternitate in Uniunea Europeana ar putea fi prelungit de la 14 la 18 saptamani, conform unei propuneri de directiva lansate la sfarsitul saptamanii trecute de Comisia Europeana . De asemenea, o propunere separata va permite imbunatatirea situatiei femeilor care desfasoara o activitate independenta prin acordarea unui acces echivalent la concediul de maternitate, pe baza voluntara. Cele doua initiative fac parte dintr-un pachet de masuri destinat sa ofere o mai buna conciliere a vietii profesionale cu viata privata si cu viata de familie pentru toti europenii – atat barbati, cat si femei. Aceste initiative vizeaza actualizarea si imbunatatirea legislatiei comunitare existente si vor fi trimise Parlamentului European si guvernelor nationale pentru dezbatere.

Totodata, partenerii sociali europeni au initiat negocierile pentru a imbunatati alte forme de concediu din motive familiale, cum ar fi concediul pentru cresterea copilul. ”Concilierea vietii profesionale cu viata de familie si cu viata privata reprezinta o provocare majora pentru milioane de europeni, barbati si femei” a declarat Vladimír Špidla, comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si sanse Egale. „Dar, pentru femei, maternitatea presupune adesea pierderea venitului si a perspectivelor profesionale. Doar 65,5% dintre femeile cu copii in intretinere au o munca remunerata, in comparatie cu 91,7% dintre barbati. Propunerile noastre de imbunatatire a concediului de maternitate vor ajuta femeile sa concilieze munca cu viata de familie, imbunatatind calitatea vietii lor si a familiilor lor”, a adaugat comisarul european.

Un concediu de maternitate mai lung cu 4 saptamaniPropunerea Comisiei privind concediul de maternitate (de revizuire a actualei Directive 92/85/CEE din 1992) ar creste perioada minima de concediu in UE de la 14 la18 saptamani si recomanda o remunerare a femeilor cu 100% din salariu, dar statele membre au totusi posibilitatea de a stabili un plafon la nivelul indemnizatiei pentru concediul medical. In plus, femeile vor avea libertatea de a alege momentul in care sa isi ia partea neobligatorie a concediului (inainte sau dupa nastere) si, astfel, nu vor mai fi obligate sa ia o parte specifica din concediu inainte de nastere, asa cum se intampla in prezent in unele state membre. De asemenea, protectia impotriva concedierii va fi intarita, precum si dreptul de a se intoarce la acelasi loc de munca sau la un loc de munca echivalent dupa concediul de maternitate. Mai mult, va fi introdus dreptul de a solicita angajatorului modalitati flexibile de organizare a muncii la incheierea concediului de maternitate, desi angajatorul va avea dreptul de a refuza aceasta solicitare.

Mai multe drepturi pentru femeile care desfasoara o activitate independentaPropunerea privind femeile care desfasoara o activitate independenta va oferi acestora acelasi acces la concediul de maternitate ca cel acordat salariatelor, dar pe o baza voluntara . In acelasi timp, sotii si partenerii de viata (recunoscuti ca atare de legislatia nationala), care lucreaza in mod neoficial in micile intreprinderi familiale cum ar fi exploatatiile agricole sau cabinetele medicale locale (asa-numitii „soti colaboratori”), vor avea acces, la cererea lor, la sistemele de asigurari sociale la un nivel de protectie cel putin echivalent cu cel al lucratorilor care desfasoara o activitate independenta in mod oficial. Pe termen mai lung, Comisia ar dori, de asemenea, sa amelioreze alte forme de concediu din motive familiale, cum ar fi concediul de paternitate (o scurta perioada de concediu rezervata tatilor in jurul datei nasterii sau adoptiei unui copil), concediul de adoptie (un concediu similar cu concediul de maternitate in jurul datei adoptiei unui copil) si concediul filial (pentru ingrijirea membrilor familiei aflati in intretinere). Ambele propuneri vor fi dezbatute prin procedura de codecizie de catre Parlamentul European si statele membre in cadrul Consiliului in vederea stabilirii unui acord in cursul anului 2009. Tarile din UE vor avea apoi la dispozitie doi ani pentru a transpune legislatia in dreptul intern.

Romanii, cei mai nemultumiti angajati
Potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare Ipsos Research si compania Accor Services, unul dintre principalii jucatori de pe piata tichetelor de masa, angajatii din Romania nu sunt nici pe departe multumiti la locul de munca. Din cel putin doua motive: salariile pe care le primesc si beneficiile extrasalariale. 73% dintre angajatii romani isi doresc salarii mai mari, lipsa banilor fiind cea mai mare ingrijorare a romanilor, din punct de vedere profesional. In acest sens, Romania este tara cu cei mai nemultumiti angajati din Europa, Franta si Italia ocupand locuri apropiate. La polul opus, se situeaza belgienii si britanicii. Astfel, acestia se declara multumiti de castigurile salariale in proportie de 64, respectiv 44%. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, procentul angajatilor din sistemul privat care sunt nemultumiti de nivelul salarial a avansat cu 10%, in vreme ce numarul celor din sistemul public a scazut cu 3% fata de anul trecut.

Un alt motiv de ingrijorare observat in randul angajatilor romani tine de beneficiile extrasalariale cu care sunt recompensati. În consecinta, 69% din respondentii autohtoni se declara nemultumiti de beneficiile pe care le primesc, fiind in aceeasi linie cu francezii si italienii. Actiunile prioritare pe care salariatii le asteapta de la angajatorii lor raman trainingul si subventiile pentru concediu. În paralel, se inregistreaza o crestere semnificativa in asteptarile angajatilor referitor la subventiile acordate pentru ingrijiri medicale (54% dintre salariati fata de 50% in 2007), pentru rudele dependente (29% fata de 21% in 2007) si pentru ingrijirea copiilor (25% fata de 20% in 2007).

Cu toate acestea, studiul citat evidentiaza ca situatia la nivelul venitului nu are inca un impact radical asupra modului in care angajatii romani percep munca si situatia lor profesionala, in general, rezultatele ramanand pozitive la acest nivel. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.296 de angajati romani din institutiile publice si din mediul privat. Analiza citata a mai vizat angajatii din Belgia, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia si Franta.

Reclame

Introduceti anuntul dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.