Martie

ARHIVA – martie 2008

Înca un înger în Galeria falticenenilor de seama
Falticeneanca Sofia Ionescu Ogrezeanu, cunoscuta în lumea medicala drept prima femeie neuro chirurg din lume, s-a stins din viata vineri 21 martie 2008. Peste câteva zile, pe data de 20 aprilie, ar fi împlinit 88 de ani. Din pacate trupul istovit de zeci de ani de munca în care a salvat vieti si a adus bucurie poate în casele a mii de români, a fost parasit de viata, lasând în urma doar amintiri. În ultimii ani, dupa trecerea la cele vesnice a Patriarhului Artei Ion Irimescu, Sofia Ionescu Ogrezeanu ramasese una dintre putinele marturii în viata ale tumultului intelectual falticenean. De acum numele ei se alatura numeroaselor personalitati de care falticenenii îsi vor aduce aminte citind izvoarle culturale ori trecând pragul Galeriei Oamenilor de Seama. Viata Sofiei Ionescu Ogrezeanu a început la Falticeni, în universul fascinant reprezentat de Ulita Radasenilor predestinata parca desavârsirii marilor personalitati locale. Potrivit monografiilor locale, tatal Sofiei Ionescu Ogrezeanu, era functionar superior la Banca Nationala, iar mama, bucovineanca din Negrileasa, casnica. A urmat scoala primara si cursuri secundare în oras, iar ultimele doua clase de liceu la Scoala Centrala de fete din Bucuresti. Se înscrie apoi la Facultatea de Medicina, luîndu-si licenta în 1945, un an mai târziu îsi ia si doctoratul. A practicat neurochirurgia 40 de ani, lucrând cu somitati precum profesorii Arseni (din Dolhasca), Bagdasar si dr. Pietraru. Specializata în operatii pe creier si coloana vertebrala, a efectuat mii de operatii, fiind cunoscuta în tara si peste hotare. Vestea mortii Sofiei Ionescu Ogrezeanu a ajuns si în „casa amintirilor marilor falticeneni”, acolo unde duminica dimineata cei îndragostiti de Falticeniul de altadata au venit sa depene amintiri si sa priveasca spatiul expozitional rezervat celei disparute.

Falticeniul a sarbatorit Centenarul nasterii academicianului Mihai Bacescu
Vineri, 28 martie, s-au împlinit 100 de ani de la nasterea marelui om de stiinta Mihai Bacescu, creatorul Muzeului Apelor din Falticeni. Personalitatea academicianului a comemorata in memoriam în cele doua institutii care îi poarta numele, Muzeul Apelor si Colegiul Tehnic. Filme documentare, discursuri omagiale, sesiuni de comunicari, programe artistice si Concursul interscolar „Pronatura”, au fost doar câteva dintre reperele sarbatorii. Participând la numeroase expozitii oceanice, descoperind numeroase specii de pesti si crustacei, academicianul Mihai Bacescu a daruit muzeului peste 700 de exponate. Toate acestea sunt expuse în doua sali, ca un omagiu adus savantului Mihai Bacescu, muncii sale de cercetare si autor a peste 475 de lucrari stiintifice originale publicate singur sau cu colaboratori din tara si strainatate. Ziua nasterii academicianului Mihai Bacescu constituie de mai multi ani încoace si prilejul de a sarbatori ziua Colegiului Tehnic, o scoala care câstiga odata cu trecerea timpului, tot mai mult în ceea ce priveste prestigiul si aprecierea activitatilor educationale. Tocmai de aceea, dar si urmare a numeroaselor proiecte derulate aici, unitatea de învatamânt a primit si titlul de Scoala Europeana, distinctie cu care corpul profesoral se mândreste data fiind competitia dintre cele trei colegii care functioneaza în Falticeni.

Ca la noi la Soldanesti!
În vatra târgulului Folticenilor de altadata, a fost zi de mare sarbatoare. Scoala din Soldanesti, cunoscuta acum drept Scoala nr. 4 „Gheorge Gafencu”, a împlinit 65 de ani. Una dintre cele mai vechi scoli din oras, care a constituit pentru foarte multi din profesorii falticeneni rampa de lansare. Potrivit informatiilor documentare, Scoala Soldanesti se regaseste în constiinta publica înca din a doua jumatate a secolului al XIX lea, ca o scoala înfiintata de Gheorghe Cretulescu. Din 1924, dupa desfiintarea comunei Soldanesti, scoala figureaza în scriptele orasului Falticeni. De-a lungul vremii, scoala a avut urcusuri si coborâsuri, situatia îmbunatatindu-se dupa Primul Razboi Mondial când populatia scolara a început sa creasca iar local scolii devenise neîncapator. În aceasta situatie, în 1939, în urma donarii unui teren de catre mosierul Manea – Hagi, se pune piatra de temelie pentru un nou local de scoala, care a fost dat în folosinta în anul 1943. Tocmai acest moment a fost sarbatorit ieri în suburbia Soldanesti. Numele, Gheorghe Gafencu, a fost dat scolii cu putini ani în urma, în anul 2002, venind ca recunostinta pentru unul din marii dascali, care împreuna cu sotia sa Mioara Gafencu a fost printre primii profesori care au predat aici dupa înfiintarea în 1959 a ciclului II. Ultimii ani au dus la diminuarea numarului de elevi dar prin stradania oamenilor locului unitatea de învatamânt nu si-a pierdut identitatea chiar daca în prezent scoala este arondata la nivel de conducere Scolii nr. 6 „Ioan Ciurea”. Elevii din Soldanesti, putini peste 100 la numar, nu se deosebesc cu nimic colegii lor de la celelalte scoli „de oras”, dovada fiind programul artistic extraordinar pregatit pentru momentul aniversar dar si activitatile educative derulate în fata numerosilor musafiri, de la parlamentari, oficialitati locale si directorii celorlalte scoli din oras si parinti.

Principele Radu in vizita la Falticeni
Dupa 125 de ani, Falticeniul a avut privilegiul de a gazdui din nou, pentru câteva ore, un membru al Casei Regale. Principele Radu a calcat pe urmele bunicului Principesei Margareta, Carol I, care pe data de 9 iunie 1883, dupa inaugurarea statuii domnitorului Stefan cel Mare, în Iasi, a poposit în târgul Falticenilor. Daca regele Carol I a fost întâmpinat la Biserica din Soldanesti cu pâinea si sarea traditionala, primirea Principelui Radu s-a produs mai simplu, în istoricul edificiu al primariei, unde Alteta Sa a poposit vreme de o ora pentru a discuta cu elita orasului despre planul Casei Regale de constructie a României în urmatorii 30 de ani. Apropiat de tineri, principala resursa a programului sau de dezvoltare, Principele Radu a fost prezent si în mijlocul elevilor de la Colegiul National „Nicu Gane”, carora le-a vorbit despre rolul lor important în continuitatea vietii din urbea de pe Somuz. La fel ca si stramosul sau, Principele a strabatut pe jos o parte din „Strada Mare” de altadata admirând ultimele cladiri care mai pastreaza aerul interbelic al Târgului Falticenilor. O vizita în Falticeni nu putea fi deplina fara o vizita în casa Patriarhului Culturii Române, Maestrul Ion Irimescu. Entuziasmat de întâlnirea cu Falticenenii, musafirul si-a invitat gazdele, în toamna, la Palatul Elisabeta. „Va multumesc pentru ora aceasta pe care o petrecem împreuna, pentru ca daca ar fi sa fac o privire asupra a angajamentelor mele publice, cred ca felul acesta de întâlnire pe care îl am cu dumneavoastra este cel mai apropiat de sufletul meu, cel mai drag si cel mai plin de încredere si de speranta. În perspectiva vietii românesti, asa cum arata ea astazi, comunitatea cea mai potrivita, cea mai frumoasa, cea mai rotunda, cea mai armonioasa, pe linia demografica a României o reprezinta astazi orasele în jurul cifrei de 30.000 de locuitori asa cum sunteti dumneavoastra. Exista ceva autentic si bogat în viata interioara a comunitatii dumneavoastra. Daca as face o lista a personalitatilor pe care domul primar mi le-a însiruit de la începutul discutiei noastre pâna acum, o sa vedeti ca toti oamenii pe care mi i-a citat au fost constructori, au adus o constructie de vreun fel. Acest lucru nu este întâmplator, este pentru ca undeva ceasul armoniei acestui loc s-a oprit în vremea în care se faceau casele asa cum este sala aceasta de Consiliu (sediul Primariei Falticeni, construit în 1895 – n.n). N-avea cum sa existe un prezent mândru si demn pentru Falticeni în perioada 1948-1989, nu avea cum dupa 1989 el sa atinga nivelul pe care l-a avut înainte, în vremea interbelica, pentru ca vremurile respective nu au fost favorabile constructiei ci demolarii, distrugerii.

Sageata Albastra a ajuns si în Gara Falticeni!
Chiar daca pesimistii îi prevedeau sfârsitul, Gara Falticeni, continua sa traiasca si mai mult decât atât încearca sa-si schimbe fata. De câteva zile, pe relatia Falticeni – Dolhasca, una din cele mai vechi din tara (inaugurata în aprilie 1885 – nn), circula o „Sageata albastra”. Alinierea transportului feroviar din România la standardele europene nu putea ocoli nici Falticeniul, asa ca navetistii au spus adio vechiului personal, înlocuit acum cu un automotor Desiro – Sageata albastra. Peste 100 de persoane la un transport, vad acum ce înseamna transportul civilizat, numai ca noul tren trebuie pastrat pentru a nu ajunge în situatia fostelor vagoane. În aceasta directie, timpul ne va spune daca pasagerii si-au schimbat vechile obiceiuri, mizeria si calatoriile clandestine. Noul mijloc de transport are si rolul de a reduce costurile de exploatare pe relatia Falticeni – Dolhasca. Fata de vagoanele semicentenare de pâna acum, Sageata Albastra ofera conditii superioare de transport, inclusiv aer conditionat, iar motorul de 385 de cai putere are un consum de numai 20 de litri de motorina la suta de kilometri parcursi. Din pacate, noul mijloc de transport nu poate circula cu viteze mai mari de 100 de kilometri pe ora, nu ca l-ar opri radarul ci pentru ca infrastructura nu permite acest lucru iar Mersul Trenurilor în vigoare nu permite nici o derogare de la timpii de sosire în statia Dolhasca. Distanta Falticeni – Dolhasca, de 25 de kilometri, este parcursa ca si înainte în 45 de minute.

„Francofonie-comunicare-dialog intercultural” la Falticeni
În perioada 15-22 martie în scolile falticenene s-au desfasurat activitati sub semnul diversitatii culturale, dedicate Saptamânii francofoniei. Scoala nr. 3 „ Mihail Sadoveanu” a organizat o expozitie internationala de desene cu titlul „Francofonie-comunicare-dialog intercultural” la care au participat cu lucrari elevi de la Scoala nr. 1 „Al. I. Cuza” Falticeni, Scoala nr.1 Suceava, Colegiul National „Nicu Gane” Falticeni, scoli din Fesny le Sart” din Franta, Kir Sehir din Turcia, Debretin- Ungaria, Kahul- Republica Moldova si Dve Mogili -Bulgaria. Expozitia a fost gazduita de Casa Cartii „Mihail Sadoveanu” din Falticeni. Si tot dedicat Saptamânii francofoniei a fost spectacolul în limba franceza prezentat de elevi de la Scoala nr. 3 „Mihail Sadoveanu” Falticeni, Colegiul National „Nicu Gane” Falticeni, Scoala nr. 3 Bogdan Voda Câmpulung Moldovenesc si Liceul de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava, la sala Pictor Aurel Baesu din Falticeni. Spectacolul a cuprins cântece, dansuri traditionale si scenete în limba franceza. „ Consider ca a fost bun exemplu de comunicare între scolile participante la actiunile dedicate Saptamânii francofoniei, iar publicul spectator printre care as aminti elevi, cadre didactice, membre ale Societatii Ortodoxe Nationale a femeilor române, filiala Falticeni, reprezentanti ai Grupului Local de Tineret „Aripi în Europa”, a apreciat aceste manifestari fiind prezent în numar mare”- ne-a spun Elena Pascovici, profesor de limba franceza.

Chiulangiii se vor spovedi la preot si primar
De când cu democratia, regulamentele scolare sunt facute pentru a fi încalcate. De fapt care ar mai fi farmecul liceului fara absente. Chiulul de la ore îi transforma pe unii elevii în vedete în rândul colegilor, exemple de urmat. Asa se face ca profesorii ajung sa se bucure daca-si întâlnesc elevii macar de câteva ori pe semestru pentru a avea cu ce sa le încheie mediiile. Masurile de combatere a chiulului exista dar nu prea au efect. Daca pâna nu demult elevii de la Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu”, care absentau, erau pusi sa mature parcul din vecinatatea scolii, elevii care depasesc 45 de absente, (a avea 45 de absente a devenit un lucru banal), sunt avertizati cu psihologul, preotul si chiar primarul. Cel putin asta am înteles din afisul postat la intrarea în internatul scolii, transofrmat partial în sali de clasa. „ Din nou stop absentelor de orice fel! Luati exemplu clasa a X a F – nici un elev cu peste 45 de absente! Atentie! Monitorizarea absentelor continua! Elevii cu un total de peste 60 de absente vor fi inclusi în urmatoarele etape ale programului: întâlniri programate, pe clase, cu psihologul scolii; sedinte comune parinti – elevi; sedinte comune ale elevilor, parintilor si autoritatile locale, primarie, politie, biserica si autoritatile din localitatea de domiciliu.

Proprietarii nu sunt interesati de reabilitarea blocurilor
Guvernul a lansat anul trecut un program de reabilitare termica a blocurilor (pentru reducerea pierderilor de energie termica), dar la Falticeni nu a fost modernizat niciun imobil în acest sens. Niciuna din cele 19 asociatii de proprietari nu au facut cerere la Primarie pentru a primi fonduri pentru reabilitare termica. Din discutiile purtate în adunarile generale organizate în acest an, a reiesit ca o parte din proprietari înteleg necesitatea derularii unor lucrari de reabilitare dar grosul proprietarilor sunt prea saraci pentru a acoperi partea lor de contributie financiara. Fara dovada ca au în cont suma necesara pentru reabilitare (Guvernul da o treime din suma, Primaria alta treime, iar asociatia pune si ea o treime), nu se poate face nimic. Asociatiile mai pot face cereri de înscriere în acest program pâna la 1 mai. Cu toate acestea, falticenenii au initiativa si, pe ici pe acolo, si-au mai convins vecinii sa execute pe cont propriu lucrari de reabilitare. Recent a fost lansata de municipalitate si solutia mansardarii ultimului nivel de catre firme de constructii, care în contra-partida ar fi reabilitat pe propria cheltuiala fatadele blocurilor, casa scarilor si subsolurile. Nici aceasta oferta nu a trezit interesul proprietarilor, pentru ca nu vor sa renunte la sarpantele actuale.

Pisici comunitare cu pretentii aristocrate
Cunoscutul basm „Motanul încaltat” are si o varianta falticeneana. Unul din cele mai bune magazine de încaltaminte din Falticeni, este locul care a atras doua mâte blânde si jucause, una alba, cealalta neagra. Nu exista dimineata, geroasa, ploioasa sau însorita, în care cele doua feline sa nu fie de straja la usa magazinului. Nu le atrage marfa de pe rafturi, în loc de ghete si pantofi de dama, ele sunt atrase de bunatatea gestionarei care le ofera masa de dimineata. Cu cozile îmbârligate, cele doua pisici sunt primele cliente ale magazinului facându-i sa saliveze la usa pe, de acum prieteni la catarama cu pisicile, câinii de pripas. Poate, poate le râmâne si lor ceva dupa festinul pisicesc.

Curatenie de primavara în regie proprie
Indiferent de anotimp, curatenia în municipiu este o prioritate pentru Primaria Falticeni. Asta pentru ca municipalitatea nu a externalizat serviciile executate în regie proprie de catre Serviciul de Utilitati Publice din subordine. Indiferent ca se matura strazi s-au se planteaza flori si pomi, toate cheltuielile sunt acoperite de primariei prin proprii angajati, care la drept vorbind nici nu sunt asa de numerosi. „A externaliza aceste servicii ar pune în impas municipalitatea. În conditiile în care resursele proprii ale bugetului local abia daca ajung la patru milioane de lei, n-am avea de unde sa suportam costurile pe care ni le-ar cere o firma specializata în salubritate”, ne-a declarat primarul Vasile Tofan. Cu angajati care se pricep mai la toate cele necesare unui serviciu de gospodarie comunala, si cu o alocare financiara de 85.000 de lei în primul trimestru, Primaria Falticeni a derulat, dupa topirea zapezii, mare parte din activitatile specifice curateniei de primavara. Seful de la Utilitati Publice, ing. Ghiorghita Pascaru, ne-a informat ca au fost curatate toate cursurile de apa din suburbii, a fost înlaturat de pe strazi materialul antiderapant împrastiat cu ocazia deszapezirilor, iar în prezent se efectueaza actiunile premergatoare primei etape de plantare a florilor. Asadar se lucreaza la pregatirea spatiilor verzi, incluzând aici dezmusuroirea trandafirilor, aplicarea îngrasamântului pe scuarele de flori si plantarea panselutelor, primele flori din an. In urmatoarele zile vor fi achizitionati si puietii de arbusti care urmeaza a fi plantati în cartiere: tei, corn, artar, malin. În paralel, se deruleaza programul de balastari în suburbii, iar odata ce temperaturile exterioare vor permite vor începe si asfaltarile.

Primaria a primit girul pentru 6 milioane de Euro
Cu gândul la drumuri europene, pe strazile municipiului Falticeni lucrarile de reabilitare a suprafetei asfaltice vor demara imediat ce conditiile meteorologice vor permite acest lucru. Chiar daca responsabilii cu deszapezirea nu au avut prea mult de furca iarna aceasta cu troienele de zapada, gropile au aparut din nou în peisajul urban. Luna trecuta, municipalitatea a semnat contactul pentru executarea lucrarilor de asfaltare si balastare strazi în anul 2008, program pentru care sunt alocati 1,8 milioane de lei. Deocamdata s-a lucrat doar în suburbii, unde au fost reprofilati si balastati peste doi kilometri de drum. Din pacate, banii alocati nu ofera alta posibilitate decât cea de a plomba drumurile sparte si interventii pe aleile dintre blocuri. Pentru a rezolva problema circulatiei rutiere în municipiu, Primaria a incheiat cu succes demersurile pentru câstigarea unui proiect în valoare de 6 milioane de Euro, bani provenind din fonduri comunitare. Demersurile municipalitatii au trecut de cele mai grele faze, cea administrativa, tehnica si financiara, si de evaluarea Comitetului Regional de Evaluare Strategica Nord Est (CRESC N-E).

Programul SAMTID continua si în 2008
„Nu suntem multumiti de stadiul lucrarilor din programul de reabilitare a retelelor de alimentare cu apa SAMTID, cu toate ca fata de toate celelalte administratii locale din judet, implicate în proiect, la Falticeni lucrarile sunt cele mai avansate”, ne-a declarat primarul Vasile Tofan. Proiectul trebuia sa se finalizeze undeva la sfârsitul anului trecut dar între timp a existat o derogare care a prelungit acest termen pâna pe data de 31 iulie 2008. Municipalitatea este convinsa ca, pâna atunci, în Falticeni vor fi realizate toate lucrarile din bugetul de 1,5 milioane de euro, bransamente si montare de apometre pentru 2275 de metri liniari pe strazile Mihai Eminescu, Armatei, Filaturii, Revolutiei, Sucevei si alei în cartierul 2 Graniceri. De asemenea sunt prevazute si lucrari de reabilitare la cele trei statii de captare ale apei, este vorba de investitii în statiile de clorinare de la statiile de captare de suprafata Baia I si Baia II si în sistemul energetic si pompe la statia de captare a apei de suprafata de la Baia III. Administratia locala solicita si lucrari suplimentare de 1200 de metri liniari pe strazile Sucevei si Sergent Sava.

Si totusi PLUS se construieste la Falticeni
Intrata în impas datorita lipsei unor avize din partea autoritatilor care reglementeaza traficul auto pe drumurile nationale, constructia unui magazin Plus este din nou de actualitate. Lantul de magazine PLUS vrea sa costruiasca pâna la începutul lunii iulie un supermarcket în Falticeni. În acest sens primarul Vasile Tofan a avut o noua întâlnire, joi dimineata, cu reprezentatii firmei pentru a discuta o serie de detalii tehnice ale investitiei. Demersurile se afla la stadiul eliberarii de catre Primaria Falticeni a certificatului de urbanism. Supermarketul va fi construit la intrarea în municipiul Falticeni dinspre Roman si se va întinde pe o suprafata de cinci mii de metri patrati. Intrarea în perimetrul noului market se va face direct din Drumul European E85.

Podul spre Tarna Mare se construieste în primavara
Municipalitatea a reusit sa introduca aceasta investitie în Programul de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural prevazut de Ordonanta de Guvern nr. 7 din 2006. Fata de suma solicitata initial pentru finantarea obiectivului mentionat, aproape 625.000 de lei, dupa derularea partii de proiectare si procedura de licitatie publica devizul general s-a diminuat cu aprope 100.000 de lei. Noul deviz va fi înaintat în urmatoarele zile Guvernului României pentru continuarea finantarii. Executia efectiva a lucrarii este programata sa înceapa în aceasta primavara, constructorul desemnat în urma licitatiei publice fiind SC Tehnocon SRL Falticeni.

Se pregateste santierul noii sali de sport
Dupa ce reprezentantii Companiei Nationale de Invstitii au verificat în teren locatia propusa de Primaria Falticeni, municipalitatea a început activitatile specifice pregatirii santierului noii sali de sport scolara cu nivel de practica sportiva competitionala locala. Investitia de peste 40 miliarde de lei vechi se va ridica pe terenul de la intrarea în Stadionul Nada Florilor, pe o suprafata de peste 1600 de metri patrati. În aceasta situatie, administratia locala este nevoita sa aduca câteva modificari în zona viitorului obiectiv, pornind de la accesul în stadion pâna la taierea mai multor arbori existenti pe amplasamentul salii de sport. Constructia efectiva a salii de sport a fost câstigata de o firma cunoscuta din Piatra Neamt si ar urma sa fie finalizata pâna în toamna acestui an. Asa cum era de asteptat, mai multe persoane au reclamat Agentiei de Protectia Mediului faptul ca municipalitatea taie arbori in zona stadionului, situatia fiind dezbatuta pe larg in presa judeteana a ultimelor zile.

Reclame

Introduceti anuntul dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.