Mai

SC ELBI Fălticeni, a început lucrările de reabilitare a drumurilor din municipiul Fălticeni
În paralel, angajaţii societăţii au trecut la decaparea gropilor şi a porţiunilor de asfalt crăpate pe Drumul European 85 şi plombarea acestora. Lucrarea se va efectua în mai multe etape pentru a putea fi asigurat şi traficul rutier. Există şi un grafic de priorităţi. Aşa cum am menţionat deja, întâi vor fi remediate gropile din E85, urmând celelalte patru căi importante de acces în oraşul nostru, respectiv: dinspre Dolhasca, Gura Humorului, Roman şi Rădăşeni. Primăria a desemnat deja un reprezentant din rândul funcţionarilor publici care va urmări permanent derularea lucrărilor la calitatea dorită de către municipalitate. Acesta are dreptul ca, în cazul în care constată că lucrările efectuate nu corespund calitativ, să oprească lucrările şi să solicite prestatorului să ia măsurile ce se impun pentru încadrarea în graficul stabilit iniţial.
Responsabilitatea pentru calitatea lucrărilor de asfaltare ce se vor derula începând cu această lună va reveni exclusiv executantului. Vom inventaria asfaltările până la ultimul bănuţ. Mai mult voi cere contractantului ca lucrările să se încadreze în grafic chiar dacă aceasta ar însemna să se lucreze şi noaptea. După lunile lungi de iarnă, străzile oraşului, în special sectorul de drum european ce traversează oraşul, au avut de suferit. Din această cauză, la începutul lunii am fost nevoiţi să recurgem la un compromis, respectiv plombarea gropilor mari din carosabil cu beton semi ud. Fălticenenii trebuie să înţeleagă că au fost avute în vedere pentru acest an doar străzile care nu sunt incluse în programul de reabilitare a reţelei de apă prin Programul SAMTID. A cheltui bani pentru reabilitări asfaltice pe aceste străzi ar însemna să ne batem joc de banul public, atât timp cât imediat după drumari ar fi venit alţi muncitori care trebuie să pregătească terenul pentru intervenţii pe reţelele de apă. Şi ar mai fi ceva de spus în ceea ce priveşte cooperarea cu cetăţenii. Suntem hotărâţi să nu aprobăm reabilitări asfaltice pe străzile unde locuitorii nu înţeleg că au obligaţia să-şi cureţe şanţurile de la porţi.
Administraţia locală are prevăzute în bugetul pe acest an lucrări de reabilitare a drumurilor, în valoare de aproape 10 miliarde de lei vechi. Necesităţile oraşului în materie de întreţineri şi reparaţii străzi sunt mult mai mari decât posibilităţile financiare ale bugetului local. Chiar şi aşa, suma pe care am alocat-o reabilitărilor asfaltice este cea mai mare din cele alocate în ultimii ani acestui sector, la Fălticeni.
Lucrările au fost câştigate de SC ELBI Fălticeni, în urma licitaţiei publice deschise privind atribuirea contractului de execuţie organizate la sediul Primăriei Fălticeni, în data de 20 aprilie. La licitaţie au mai depus oferte, două firme din Suceava şi una din Iaşi. După evaluarea ofertelor s-a constatat că SC ELBI SA Fălticeni are oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere al preţului, 24,20 RON pe metrul pătrat.
Contractul pentru execuţia lucrărilor de întreţinere şi reparaţii străzi cu îmbrăcăminţi asfaltice este încheiat pentru perioada 1 mai – 30 septembrie 2006.

Căruţaşii mai răi ca viteziştii
Vitezomanii, căruţaşii şi pietonii au dat cele mai multe bătăi de cap poliţiştilor de la circulaţie în luna aprilie. Şeful Formaţiunii locale de poliţie rutieră, inspector principal Iulian Radu ne-a declarat că în luna aprilie au fost aplicate 646 de sancţiuni contravenţionale. Chiar dacă au fost înregistrate 130 de depăşiri de viteză, totuşi cei mai răi au fost totuşi căruţaşii, 70 la număr, care de cele mai multe ori circulă în stare de ebrietate şi îşi declină identităţi false atuci când sunt depistaţi circulând pe drumurile publice. Controalele poliţiştilor au scos la iveală că majoritatea proprietarilor de cai depistaţi în trafic nu au acte care să dovedească starea de sănătate a animalelor. De mai bine de jumătate de an, în zona Fălticeni evoluează mai multe focare de gripă infecţioasă la cai, iar una dintre măsurile impuse de către autorităţile sanitar veterinare constă chiar în interzicerea circulaţiei cailor care nu analizele medicale efectuate.

Pentru asfaltările din Fălticeni…
Necesităţile sunt mult mai mari decât posibilităţile financiare ale municipalităţii
Şeful executivului local s-a arătat mulţumit de calitatea lucrărilor efectuate de SC ELBI, după prima zi de asfaltări. Primarul Tofan recunoaşte că necesităţile sunt mult mai mari decât posibilităţile financiare ale municipalităţii Suma de 10 miliarde de lei este cea mai mare din cele alocate după revoluţie pentru reabilitări de drumuri la Fălticeni. Există şi un grafic de priorităţi. Întâi vor fi remediate gropile din E85, urmând celelalte patru căi importante de acces în oraşul nostru, respectiv: dinspre Dolhasca, Gura Humorului, Roman şi Rădăşeni. Primăria a desemnat un reprezentant din rândul funcţionarilor publici care va urmări permanent derularea lucrărilor la calitatea dorită de către municipalitate. Acesta are dreptul ca, în cazul în care constată că lucrările efectuate nu corespund calitativ, să oprească lucrările şi să solicite prestatorului să ia măsurile ce se impun pentru încadrarea în graficul stabilit iniţial. Primarul spune că fălticenenii trebuie să înţeleagă ca au fost avute în vedere pentru acest an doar străzile care nu sunt incluse în programul de reabilitare a reţelei de apa SAMTID.” A cheltui bani pentru reabilitări asfaltice pe aceste străzi ar însemna să ne batem joc de banul public, atât timp cât imediat după drumari ar fi venit alţi muncitori care trebuie să pregătească terenul pentru intervenţiile pe reţelele de apă. Şi ar mai fi ceva de spus în ceea ce priveşte cooperarea cu cetăţenii. Suntem hotărâţi sa nu aprobăm reabilitări asfaltice pe străzile unde locuitorii nu înţeleg ca au obligaţia să-şi cureţe sanţurile din drept caselor”.

Încă cinci cazuri de anemie infectioasă în zona Fălticeni
Circa Sanitar Veterinară Zonală din Fălticeni îi va amenda în această săptămână, cu câte 30 de milioane de lei vechi, pe cei doi proprietari ai cailor din Slatina care au refuzat să predea animalele bolnave, cu toate că statul oferă despăgubiri la preţul pieţei. Înainte de sărbătorile pascale, au fost ridicaţi şi predaţi pentru sarcificare 24 de cai din comunele arondate fălticeniului. În ultimele zile au apărut încă 5 cazuri de anemie infecţioasă la cai, câte un caz la Cornu Luncii şi Preuteşti şi trei cazuri la Baia, comune care figurau deja ca focare de boală. Pentru cei 24 de cai bolnavi predaţi pentru sacrificare au fost înaintate dosarele pentru despăgubiri la Ministerul Agriculturii.

Producătorii agricoli nu-şi pot vinde marfa dacă n-au depozite autorizate
Potrivit unui ordin comun al Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor, din această săptămână, producătorii agricoli din zona Fălticeni nu îşi mai pot vinde marfa dacă nu dispun de un depozit autorizat sau nu au contracte cu o firmă care dispune de un asemenea depozit. Asta teoretic, pentru că în practică nu credem că măcar unul dintre pieţarii noştri au aşa ceva. În Fălticeni doar Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă deţine un astfel de depozit, care în vremurile bune putea pune la adăpost câteva mii de tone de mere. În ultimii ani conducerea staţiunii a încearcat fără succes să închirieze spaţiile de depozitare. Şi încă o veste pentru producătorii din bazinul pomicol Fălticeni. Începând din acest an statul va acorda subvenţii pentru înfiinţarea viilor şi a livezilor, astfel: 6 925 lei/ha în cazul viilor 2 498 lei/ha pentru peri, meri şi 1 237 lei/ha pentru nuci. La Fălticeni, în patria merelor, în ultimii ani mulţi dintre producători şi-au arendat livezile şi s-au reprofilat pe comerţul cu mere aduse din fosta Iugoslavie, pe care le vând în sudul ţării. Un ţăran din Rădăşeni ne-a declarat că subvenţiile anunţate de guvernanţi sunt praf în ochii producătorilor. Ajutorul statului trebuia să vină acum 16 ani când livezile erau tinere.

În mediul rural, şcoala este departe de pretenţiile secolului XXI
• 15.000 de copii se pregătesc pentru viaţă în şcolile din mediul rural arondat zonei Fălticeni
• 105 grădiniţe, 114 şcoli generale şi 14 şcoli profesionale supravieţuiesc din sărăcia bugetelor comunale

După revoluţie, majoritatea şcolilor şi cu precădere cele din mediul rural nu şi-au mai permis să achiziţioneze material didactic. Cauza principală, lipsa fondurilor, care vin pe filiera administraţiilor locale. Sumele alocate de autorităţi şcolilor sunt mult prea mici faţă de nevoile acestora. Aşa se face că trăim în secolul XXI, în cea mai mare parte din şcolile de la ţară mobilierul este vechi de 40 – 50 de ani, nu există apă curentă iar despre toalete nici nu poate fi vorba, atând copiii cât şi cadrele didactice folosesc buda antică din curtea şcolii. În perioada de iarnă frigul pune stăpânire pe sălile de clasă, multe dintre ele transformându-se în adevărate iglu-uri. La toate acestea se adaugă faptul că multe dintre clădirile în care funcţionează şcolile şi grădiniţele din mediul rural sunt improprii procesului de învăţământ în condiţii normale.
La 7 kilometri de Fălticeni, în comuna Baia, spre exemplu, potrivit informaţiile oferite de unele cadre didactice, două grupe de grădiniţă funcţionează într-o încăpere folosită odinioară drept crâşmă. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât vreme de câteva săptămâni spaţiul nu a avut nici curent electric, iar încălzirea s-a făcut doar cu ajutorul unei sobe vechi de metal, în care lemnele verzi nu reuşeau nici măcar să o dezmorţească. Şi alte comune din jurul Fălticeniului “se laudă cu astfel de performanţe”, nu de mult fiind mediatizat cazul unei grădiniţe improvizate într-o magazie, în care copiii foloseau pe post de scăunele nişte cioate de lemn.
O altă problemă cu care se confruntă copiii care sunt nevoiţi să înveţe în mediul rural o reprezintă distanţa mare pe care trebuie să o parcurgă până la şcoală, indiferent de vreme. Copiii din satul Bahna Arini, comuna Preuteşti, au devenit celebri în zonă prin faptul că veneau la şcoală cu “diligenţa”, vehicul care nu era altceva decât o cuşcă de lemn aşezată pe căruţa câte unui sătean.
Există şi şcoli modernizate cu fonduri externe. De exemplu Şcoala Arghira a fost reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială dar cum constructorii nu sunt serioşi, calitatea lucrărilor nu este cea mai bună iar în momentul recepţiei grupul social al şcolii era de nefolosit.
Tehnica modernă a ajuns şi la sate, mai ales că de la începutulul lui 2006, toate şcolile sunt nevoite să-şi ţină singure contabilitatea. Din păcate elevii şi profesorii din cele mai multe şcoli din mediul rural nu au acces la minunile tehnicii fiindcă nu există calculatoare exclusiv destinate acestora.
În mediul rural foarte puţini părinţi sunt dispuşi să colaboreze cu şcoala. Aşa se face că profesorii trebuie să caute sponsorizări pentru procurarea materialului didactic. Calitatea actului didactic lasă şi ea foarte mult de dorit din cauza lipsei personalului didactic calificat. Din cauza salariilor mici, profesorii calificaţi nu-şi permit să facă naveta la ţară, care de multe ori nu este nici măcar decontată aşa cum prevede legea. Ca urmare, directorii sunt nevoiţi să se descurce cu personalul pe care îl au la dispoziţie.
Numărul redus de elevi nu permite crearea unei catedre complete doar la o singură şcoală sau doar pentru o singură disciplină. De aceea există profesori cu catedre la mai multe şcoli.
Despre săli de sport, cabinete de specialitate nici nu poate fi vorba. Poate doar la şcoala din centrul comunei şi acolo fiind folosite pentru înfrumuseţarea claselor afişe şi planse pe care şi le confecţionează profesorii. Când toată România vorbeşte despre manuale alternative, la ţară profesorii sunt nevoiţi să predea cu doar 3 – 4 manuale la o clasă iar surse alternative de predare nu există.
Există totuşi numeroase cadre didactice care fac apostolat în mediul rural, în sensul că uită de toate neajunsurile materiale, trec cu vederea frigul, naveta şi chiar atitudinea sfidătoare a unor directori care continuă să se poarte precum vechilii pe moşiile şcolilor şi îşi fac cu pasiune meseria pe care şi-au ales-o.

Săptămâna astronomiei
În lumea întreagă, în intervalul 1 – 7 mai se sărbătoreşte “Săptămâna astronomiei”. Vă întrebaţi ce legătură are acest eveniment cu oraşul de pe Şomuz. Aparent nu are nici o semnificaţie, dar mai sunt oameni care-şi amintesc că în Fălticeni s-a născut unul dintre marii astronomi ai României. Este vorba de Vintilă Şiadbei, de la a cărui naştere se vor împlini 108 ani, pe data de 15 mai. A activat ca astronom stagiar la Observatorul Astronomic din Paris şi Observatorul din Viena. Teza lui de doctorat a tratat mişcările meteorilor, Şiadbei având şi contribuţii ştiinţifice importante privind orbitele cometare, eclipsele de lună şi soare sau strălucirea stelelor. O placă de marmură fixată pe clădirea Staţiei CFR Fălticeni aminteşte călătorilor sosirea şi trecerea prin lume a astronomului.

ELBI a acceptat plombe mai ieftine pentru nu-şi concedia angajaţii
De frică că nu va avea ce le oferi de muncă salariaţilor, conucerea firmei care se ocupă de plombarea străzilor din Fălticeni a acceptat să liciteze sub preţul de anul trecut pentru lucrările din această primăvară. Declaraţia a fost făcută ieri, de către directorul general al societăţii comerciale ELBI Fălticeni, Constantin Gavril. Preţul oferit este de 240.000 lei vechi pe metrul pătrat asfaltat, adică cu 80.000 de lei vechi sub cea de-a doua ofertă. La licitaţie au mai participat firme cunoscute din Suceava şi Iaşi. Cei drept, şi până acum asfaltărişe de la Fălticeni erau executate tot de firma câştigătoare a licitaţiei din aprilie, numai că se lucra cu încredinţarea directă a lucrărilor şi lipseau contracandiddaţii. Concurenţa i-a făcut pe administratorii firmei să scadă preţul chiar şi sub cel de anul trecut. “Nu puteam supravieţui cu activităţile conexe şi am fi fost nevoiţi să-i punem pe liber pe cei 30 de angajaţi”, ne-a declarat Constantin Gavril.

Grevă la SC STICLA Fălticeni ?
Joi la ora 16, liderul liderul Unităţii Judeţene CNSRL Frăţia Suceava, Gheorghe Leuştean a sosit în mare grabă la Fălticeni şi s-a oprit la intreprinderea de prelucrare a sticlei. Potrivit declaraţiei sale, vizita a avut ca scop o serie de discuţii cu conducerea societăţii dar şi cu sindicaliştii care după ultimele informaţii ar fi oprit proccesul de producţie şi ar fi intrat în grevă. Oamenii se plâng că nu-şi primesc salariile. În ultimele luni, furnizorii de utilităţi au emis mai multe somaţii către conducerea SC STICLA Fălticeni prin care i se cerea acesteia să se achite de datoriile restante.

Slujbă arhierească de sfinţire a Mănăstirii Bogdăneşti
Duminica aceasta este zi de mare sărbătoare pentru locuitorii comunei Bogdăneşti. După 12 ani de muncă, credincioşii vor participa la slujba arhierească de sfinţire a Mănăstirii Bogdăneşti. Slujba va fi oficiată de ÎPS PIMEN, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Începuturile Mănăstirii Bogdăneşti provin din jurul anului 1363 când Voievodul Bogdan I a, zideşte mănăstirea Bogdana, schitul Bogdăneşti sau Bogoslovul pentru a servi drept biserică domnească.Acea mănăstire a fost distrusă de tătari în anul 1510. În anul 1994 sub îndrumarea preotului Gheorghe Loghinoia credincioşiii din Bogdăneşti au început rezidirea Mănăstirii Bogdăneşti pe un nou amplasament.

Duminică, 7 mai va avea loc slujba arhierească de sfinţire a Mănăstirii Bogdăneşti, oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi avându-l în frunte pe IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. 

Începuturile Mănăstirii Bogdăneşti provin din jurul anului 1363 când Voievodul Bogdan I Întemeietorul împreună cu Maria, doamna sa, zideşte aici o mănăstire – Bogdana, schitul Bogdăneşti sau Bogoslovul pentru a servi drept biserică domnească.
În 1510 mănăstirea este distrusă din temelii de tătari, iar un an mai târziu câţiva călugări încep să o refacă tot pe vechiul loc cu sprijinul lui Bogdan al III-lea, fiul lui Ştefan cel Mare, aşezământul primind pe lângă obiecte de gospodărie şi moşia Bogdăneşti, înconjurătoare mănăstirii.
În anul 1542 Petru Rareş a strămutat vechiul aşezământ pentru a fi mai ferit de eventualele prădăciuni şi a întemeiat Mănăstirea Râşca. Documentele istorice amintesc de câteva încercări de revigorare a vieţii monahale pe locul ctitoriei voievodului Bogdan, dar şi acestea sunt de scurtă durată.
În anul 1994 sub îndrumarea preotului Gheorghe Loghinoia credincioşiii din Bogdăneşti încep rezidirea Mănăstirii Bogdăneşti pe un nou amplasament, după ce în 1993 au marcat locul vechiului locaş de rugăciune prin înălţarea unei troiţe. În mai puţin de 10 ani se construiesc biserica propriu – zisă cu catapeteasma sculptată în marmură şi pictura în tehnica frescă, aghiazmatarul, aşezământul creştin filantropic „Acoperământul Maicii Domnului” care asigură condiţii de cazare, hrană, îngrijire şi odihna rugăciunii pentru 70 de bătrâni fără posibilităţi materiale de întreţinere, cu sprijinul bogdăneştenilor şi nu numai şi în ultimul an şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava clopotniţa, clădiri anexe, cabinet medical şi Monumentul închinat primului ctitor, Bogdan Voievodul.

Să mai crească iarba !
În mod normal, potrivit hotărârii Consiliului Local Fălticeni, cele peste 700 de animale cu drept de păşunat din municipiu ar fi trebuit să intre pe păşuni încă de pe 1 mai. Din nefericire rumegătoarele Fălticeniului nu s-au bucurat de ieşirea la iarbă verde. De ce ? Pentru că iarba este încă prea mică şi ar fi fost consumată în totalitate, într-o săptămână. De voie, de nevoie, după consultarea comitetelor de păşunat primăria a decis să amâne debutul sezonului de păşunat până luni 15 mai, doar doar o mai creşte iarba.. Până atunci cele cinci trupuri de păşune sunt păzite de către membrii comitetelor de păşunat recent alese, asta pentru a preîntîmpina nemulţumirile proprietarilor de animale care în anii din urmă acuzau primăria că nu le păzeşte imaşurile.

1300 de fălticeneni nu–şi pot dovedi identitatea
Orice fălticenean îşi face dovada identităţii, a domiciliului şi a cetăţeniei sale cu un singur document: cartea de identitate. Aceasta se eliberează pentru prima dată la împlinirea vîrstei de 14 ani şi are o valabilitate diferită, în funcţie de vîrstă. Sunt şi oameni care uită să-şi mai verifice periodic valabilitatea actului de identitate. O carte de identitate expirată, aduce doar amenzi şi greutăţi la efectuarea operaţiunilor bancare, la poştă, sau la examene. La începutul lunii mai, în evidenţa Seviciului Public Comunitar de Evidenţă Informatizată a persoanei figurau peste 1300 de fălticeneni care nu–şi puteau dovedi identitatea cu acte valabile. Pentru că nu au un domiciliu stabil mulţi dintre aceştia nici nu pot fi găsiţi de autorităţi pentru a li se întocmi măcar cărţi de identitate provizorii.

Se sparge loteria !
Despre Loteria Română se vorbeşte de cele mai multe ori de bine. Cei mai mulţumiţi sunt românii care reuşesc să se înfrupte din marile premii, sau cei care mai primesc câte o sponsorizare. Loteria are însă şi puncte slabe care îi poate afecta imaginea. Cât la propriu, cât la figurat, acest lucru este resimţit de casierii agenţiilor din oraşele de provincie, cum ar fi Fălticeniul. Ca simpli angajaţi ei nu prea au mare lucru de făcut când li se deteriorează firmele. La Fălticeni, agenţia de pe aleea pietonală are periodic de suferit din cauză că firma loteriei cade, şi s-a întâmplat acest lucru de câteva ori în ultimul an. Ultima dată s-a întâmplat vineri la ora ora 15.00. A fost de ajuns o rafală de vânt şi sigla loteriei se balansa aşteptând să cadă precum „Sabia lui Damocles” în capul vreunui nefericit care ar încerca să se îmogăţească. O fi vre-un semn pentru cei care speră să spargă marele pot la tragerea de duminică…. asta dacă nu-şi vor sparge capetele.

Se sparge STICLA?
Datoriile au oprit activitatea fabricii de sticlă de la FălticeniVineri la ora 13, la sediul unităţii SC STICLA Fălticeni a avut loc o nouă întâlnire a conducerii unităţii cu sindicatul sticlarilor şi conducerea CNSRL Frăţia. Frăţia După ultimele informaţii, în urmă cu trei zile directorul Vasile Turculeţ şi-a dat demisia, iar joi muncitorii au oprit procesul de producţie, forţaţi de decizia E-ON Gaz de a reduce presiunea gazelor naturale care asigurau funcţionarea cuptorului. Cei 240 de angajaţi se plîng că salariile le-au fost diminuate în ultimul an dar chiar şi aşa nu şi le primesc la timp. Liderul de sindicat Mihai Chiţu ne-a declarat că oamenii s-au săturat să fie bătaia de joc a patronatului şi sunt dispuşi să accepte chiar şi trimiterea în şomaj. Din păcate 50 dintre salariaţi nu vor putea beneficia de ajutor de şomaj pentru că anul trecut patronii au primit din partea AJOFM Suceava bani în schimbul angajării persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani, cu obligaţia de a-i menţine în plată minim doi ani. “Nu este vorba de o grevă. S-a oprit producţia pentru că a fost sistată furnizarea gazului metan. Acum oamenii se tem că nu-şi vor primi salariile pe luna aprilie dar mai ales că societatea se va închide din cauza datoriilor de peste 10 miliarde de lei către furnizorii de utilităţi şi de materie primă. Am vorbit în aceste zile cu patronul Dragoş Gheorghe să stabilim concret dacă continuăm munca sau mergem în şomaj. El spune că nu vrea să închidă fabrica şi dă vina pe fostul director că nu a reeşalonat cum trebuie datoriile la gaz şi că nu a gestionat cum trebuie afacerea. Deocamdată nu suntem siguri că activitatea societăţii va continua. Patronul ne-a spus că vrea să repare cuptorul, operaţiune care durează trei luni, după care ne va rechema la lucru. Rămâne de văzut cine o să mai vrea să se întoarcă atunci la lucru la salariile pe care ni le va oferi”, ne-a declarat Mihai Chiţu.

Cu puţine minute înainte de ora 16, liderul judeţean al CNSRL Frăţia, Gheorghe Leuştean, ne-a informat că în urma discuţiilor dintre sindicat şi patronat s-a propus sistarea activităţii societăţii până la mijlocul lunii iunie. “Pe lângă datorii, este vorba şi de o situaţie de forţă majoră la care s-a ajuns deoarece cuptorul fabricii s-a defectat. Patonatul a promis că va remedia defecţiunile şi în plus va pune în funcţiune şi un al doilea cuptor. Până pe 15 iunie cei 240 de angajaţi au fost sfătuiţi să intre în şomaj sau în concediu fără plată. O problemă delicată o reprezintă cele 50 de persoane angajate prin conveţie cu AJOFM Suceava. Luni dimineaţa îl voi aduce la Fălticeni pe directorul acestei instituţii, pentru a găsi o soluţie, dacă este posibil o întrerupere a convenţiei până pe 15 iunie, cu obligativitatea patronatului de a-i reangaja” , ne-a declarat Gheorghe Leuştean.

Teribilism pe două roţi
În numai o lună, în Fălticeni şi comunele arondate s-a înmulţit numărul accidentelor de circulaţie provocate de tinerii care conduc motoscustere. Vineri dupa amiază, un puşti de 15 ani din municipiu, care circula dinspre strada Armatei spre centru s-a izbit în aripa stângă a unui autoturism Matiz care se angajase regulamentar în trafic. Din lovitură scuterul a ricoşat în luneta unei maşini Dacia Break care staţiona la semafor. Din fericire pentru minor, acesta a suferit câteva zgârieturi şi necesită până în 10 zile de îngrijiri medicale, iar cercetările în cauză contiunuă cu dosarul penal pe masă. Este al patrulea accident de acest fel, aflat în evidenţa Formaţiunii de Poliţie Rutieră Fălticeni. Două dintree aceste accidente provocate de tineri teribilişti s-au soldat cu accidentaţi grav, unul dintre ei fiind şi acum în stare gravă. “Oricât de mult încercăm să le atragem atenţia că sunt nişte norme de circulaţie care trebuie respectate, mare parte a tinerilor le ignoră şi deseori îi întâlnim în traficul rutier. Am discutat şi cu părinţii unora dintre aceşti tineri dar degeaba”, ne-a declarat şeful F.P.R. Fălticeni, inspector principal Iulian Radu. În acest moment, în oraş, figurează cu acte în regulă aproape 300 de motoscutere.

O lună de şomaj pentru salariaţii de la STICLA Fălticeni
Liderul Unităţii Judeţene CNSLR Frăţia Suceava, Gheorghe Leuştean, ne-a declarat că luni s-a decis soarta celor 240 de salariaţi de la SC STICLA Fălticeni. În urma discuţiilor dintre sindicat şi patronatul de la Sticla SA, s-a ajuns la sistarea de comun acord a activităţii societăţii până la mijlocul lunii iunie. Pe lângă datorii, este vorba şi de o situaţie de forţă majoră la care s-a ajuns deoarece cuptorul fabricii s-a defectat. Patonatul a promis că va remedia defecţiunile şi în plus va pune în funcţiune şi un al doilea cuptor. Până pe 15 iunie cei 240 de angajaţi au fost sfătuiţi să intre în şomaj sau în concediu fără plată. O problemă delicată o reprezintă cele 50 de persoane angajate prin conveţie cu AJOFM Suceava. Luni dimineaţa la Fălticeni a fost prezent un reprezentant al AJOFM Suceava soluţia găsită finnd aceea ca în perioada de întrerupere a activităţii, unitatea să le asigure alte activităţi remunerate. Cum într-o lună abia dacă se fac formalităţile pentru şomaj, cel mai probabil salariaţii vor primi indemnizaţia de şomaj abia după ce se vor întoarce la muncă.

Educaţia şi standardul de viaţă alterează viitorul tinerilor din Uniunea Europeană !
* declară coordonatorul unui proiect Comenius care se încheie în această săptămână la Fălticeni

Şi la Fălticeni ziua de 9 Mai s-a derulat sub spectrul sărbătorii Zilei Europei. Cei care au fost în trecere sau au ieşit la o plimbare pe aleea pietonală s-au întâlnit cu voluntarii Grupului Local de Tineret „Aripi în Europa”, care le-au vorbit despre importanţa voluntariatului şi i-au invitat să treacă pragul Bibliotecii „Eugen Lovinescu” pentru a admira o expoziţie fotografică dedicată Zilei Europei.
Având în vedere starea generală de precaritate a resurselor de stat sau locale şi pe de altă parte trendul integrării României în Uniunea Europeană, cu toate oportunităţile ce decurg de aici, executivul fălticenean consideră că colaborarea municipalităţii cu administraţii occidentale pot să amelioreze dezvoltarea locală. O astfel de colaborare s-a conturat de mai mulţi ani cu membrii Asociaţiei „Ajutor pentru România” din Beveren. Prezenţi în aceste zile la Fălticeni, membrii asociaţiei au făcut ieri municipalităţii o donaţie de 150 milioane de lei vechi, bani care vor fi folosiţi pentru reabilitarea clădirii în care funcţionează Grădiniţa de pe strada Ion Dragoslav.
Şi tot ieri, la Grupul Şcolar „Mihai Băcescu” a debutat ultima etapă a unui proiect educaţional COMENIUS, cu participare internaţională. Tema proiectului vizează îmbunătăţirea comunicării dintre şcoală şi comunitate. Directoarea Olguţa Popa ne-a declarat că în cursul celor trei ani de proiect, au existat mai multe schimburi de experienţă a şcolii cu instituţii similare din Belgia, Polonia, şi Italia. Cei 12 reprezentanţi ai şcolilor prezente în aceste zile la Fălticeni s-au şi cu primarul Vasile Tofan. Coordonatorul programului, belgianul Frank Van Valwaer ne-a decelarat la rândul său că se bucură că a putut încheia proiectul la Fălticeni, un oraş foarte frumos, cu un trecut cultural remacabil. „În această dimineaţă (marţi – n.r.) am avut o primă întâlnire cu elevii în cadrul unei activităţi , şi am văzut ce cred tinerii din Fălticeni despre integrare şi despre Uniunea Europeană. Ce am mai constatat în aceşti trei ani, este că există o diferenţă de motivaţie între elevii din ţările participante în proiect. Situaţia elevilor dumneavoastră, văzută din acest punct de vedere, este deosebită şi muncesc foarte mult pentru a ajunge undeva, la fel şi în Polonia. Foarte rar vezi aşa ceva în şcolile din Belgia sau Italia. În Italia şi Belgia, şcolile şi elevii sunt foarte zgomotoşi. Fac foarte puţine lucruri pentru a ajunge la un nivel superior, pentru că ei ştiu că odată ce au obţinut o diplomă găsesc locuri de muncă şi au un viitor asigurat. Nu este corect pentru că ei pornesc în viaţă de la premisa că nu trebuie să facă multe lucruri pentru a obţine ceva. Este vina educaţiei şi a standardului de viaţă , o capcană a capitalismului. Abia când ajung să aibă la rândul lor copii se lovesc de adevăratele probleme. Din această cauză lipsa de motivaţie se transmite şi la profesori. Concluzia este că educaţia pe care copiii o primesc acasă este foarte importantă, pentru că părinţii pot să-şi influenţeze copiii din primii paşi de viaţă”, ne-a declarat Frank Van Valwaer.

La şapte ani de la trecerea la cele veşnice
Sicriul arhimandritului Ilarion Argatu este expus în ctitoria sa de la Boroaia
Aşa cum se obinuieşte în ritualul ortodox, la sfârşitul săptămânii trecute, în comuna Boroaia a fost oficiată slujba de pomenire de 7 ani de la trecerea la cele veşnice a arhimandritului Ioan – Ilarion Argatu. La acest eveniment au participat câteva sute de credincioşi din zona Fălticeniului şi din întreaga ţară. Slujba a fost oficiată de un impresionant sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul PIMEN, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţiului. Minune dumnezeiască sau nu, sicriul cu trupul neînsufleţit al renumitului duhovnic, care în toţi aceşti ani nu s-a descompus, este expus pentru închinăciune, până la Duminica Mare, în biserica pe care a construit-o în timpul vieţii. Trupul arhimandritului a fost curăţat cu aghiazmă, untdelemn şi mir de către câţiva ucenici ai săi de la Mănăstirea Cernica.
Ioan Argatu a fost hirotonit preot în anul 1940, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. A activat în parohiile Oniceni, Ruşi-Ioneasa şi Boroaia. După moartea soţiei s-a călugărit, cu numele Ilarion, şi a vieţuit la mănăstirile Căldăruşani şi Cernica.
S-a născut pe data de 2 august 1913, la Valea Glodului, în comuna Vultureşti. A făcut cinci clase elementare în satul natal, apoi a urmat Seminarul Teologic din Dorohoi şi Facultatea de Teologie de la cernăuţi. Împreună cu soţia Georgeta a avut cinci copii, trei băieţi şi două fete, care au fost preoţi şi presvitere. La Boroaia a suferit persecuţii din partea reprezentanţilor regimului comunist. Este urmărit mereu de către Securitate. Vreme îndelungată, peste 15 ani, s-a ascuns prin păduri şi în casele unor săteni din Oniceni, Giugeşti, Valea Glodului şi Boroaia. După perioada de pribegie s-a întors la Boroaia unde, împreună cu credincioşii a construit o frumoasă biserică. Ilarion Argatu a fost un duhovnic renumit, foarte căutat de credincioşi pentru exorcizările pe care le făcea, şi a avut un mare rol în ctitorirea unor biserici şi mănăstiri.

Investiţi în dotări că ajungem să ne vindem animalele pe la colţuri de stradă !
Oricum am da-o, Uniunea Europeană are numai pretenţii atunci când vine vorba de viaţa românilor. Începând din luna iulie, zona Fălticeni ar putea rămâne fără nici unul dintre cele cinci oboare de animale. În acest sens, inspectorul şef de la Circa Sanitar Veterinară Zonală Fălticeni, dr. Dumitru Cojocariu a transmis în această săptămână un ultimatum tuturor consiliilor locale care administrează oboare de animale. El a declarat că acestea mai au autorizaţie de funcţionare până la data de 30 iunie. Conform noilor condiţii sanitar veterinare de autorizare, toate oboarele – inclusiv cel de la Fălticeni – trebuie să aibă o serie de dotări: împrejmuiri, o singură poartă şi ţineţi-vă bine surse de apă caldă. Cum la această dată aceste facilităţi sunt practic inexistente, iar consiliile locale nu dispun de resurse bugetare, comercianţii vor fi nevoiţi să recurgă la soluţii ilegale pentru a-şi vinde animalele. La această dată mai sunt active în zona Fălticeni cinci oboare, iar cel din municipiu este închis încă din toamna anului trecut. Avertismentul inspectorului sanitar veterinar nu se limitează însă la oboare. Tot până la sfârşitul lunii iunie vor fi reevaluate toate autorizaţiile de funcţionare ale magazinelor cu profil alimentar. Fără îmbunătăţiri, amenajări şi dotări de ultimă oră după modelul uniunii europene, multe magazine alimentare vor fi nevoite să se orienteze spre alte activităţi aducătoare de venituri.

Lăsaţii pe copii să deseneze singuri !
La Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” a fost vernisată în vinei o expoziţie de artă preşcolară, cuprinzând lucrările copiilor de grădiniţă care au participat la faza zonală a Concursului Naţional „Penelul Fermecat”. Pot fi văzute şi admirate 65 de lucrări aparţinând copiilor de la grădiniţele din oraş şi comunele arondate. Toţi copilaşii au fost premiaţi astăzi, iar cele mai bune 20 dintre lucrări vor participa la faza judeţeană a concursului. Pe sălile muzeului erau ieri câteva zeci de copii care şi-au demonstrat pe lângă talentele de pictor şi pe cele de recitoatori şi cântăreţi Preşedinta juriului, profesoara Cecilia Vagner ne-a declarat că toate lucrările sunt frumoase însă a enunţat şi un sfat pentru părinţi: „Nu mai desenaţi în locul copiilor, lăsaţii pe ei să fie artişti”.

Aurel George Stino a fost redat memoriei fălticenenilor
În urmă cu patru ani mulţi fălticeneani deplângeau gestul regretabil prin care casa meomorială a renumitei familii Stino dispărea de pe faţa pământului. Demolarea avea la baza acte prin care urmaşii au vândut proprietatea. În semn de reparaţie morală, cei care au ridicat în zonă o casă nouă, au amplasat din proprie iniţiativă un monument care să le aducă aminte localnicilor de renumiţii cărturari. Iniţiativa a fost susţinută de profesorul pesnionar Constantin Ilioaia şi a avut acceptul Primăriei. Lucrarea va marca pe vecie locul unde, într-o căsuţă modestă, dar încărcată de cultură, profesorul Aurel George Stino a încercat să creeze un altar întru cinstirea lumii literelor. Pasionat de publicistică, A.G. Stino şi-a legat numele de cel al unor publicaţii distinse ale vremii: „Curentul literar”, „Neamul Românesc”, „Adevărul literar şi artistic”, „Iaşul literar”, „Cronica”. Însă, cea mai mare pasiune a omului de litere fălticenean au reprezentat-o epistolele, fapt care l-a făcut, la un moment dat, pe unul dintre cei mai buni prieteni ai săi să afirme că „se află în conversaţie chiar şi cu Polul Nord”. Lucrarea comemorativă a fost executată de preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Suceava, profesorul Gabrel Baban, şi a fost susţinută financiar de actualii proprietari, familia Mitocaru, din Fălticeni, de altfel, preferaţii doamnei Stino în momentul în care a fost nevoită să-şi înstrăineze terenul. Fălticeniul este recunoscut prin faptul că mai păstrează încă foarte case memoriale dar la fel, foarte multe au fost transformate s-au demolate pentru a face loc construcţiilor moderne. Gândiţi-vă cum ar fi arătat oraşul de pe Şomuz dacă toţi cei care au construit pe locuri memoriale ar fi lăsat în urmă un semn al oamenilor de seamă.

Ziua familiei …sub aripa găinii
Aşa cum s-a întâmplat în toată lumea, ieri a ost sărbătorită în România „Ziua Familiei”. Această sărbătoare a fost instituită de Adunarea Generală a O.N.U. la 20 septembrie 1993 şi a fost sarbatorită pentru prima dată în anul 1994. În Fălticeni, în fiecare an îşi unesc destinele peste 200 de cupluri, însă numărul familiilor care se destramă în acelaşi interval, trece de 300. Sunt şi concitadini de-ai noştri care preferă să se căsătorească în localităţi care le oferă mai multe oportunităţi pentru viaţă, că de aceia se spune că statul ocroteşte familia. Astfel, numai anul trecut 1500 de fălticeneni s-au căsătorit în alte localităţi din ţară iar alţi 40 au ales să se căsătorească în străinătate. Trebuie să menţionăm că în acest an aproape 60 de cupluri căsătorite la Fălticeni sărbătoresc nunta de aur. Aşadar, am avut cu toţii ocazia de a le transmite celor pe care îi cunoaştem şi ne sunt dragi urari de longevitate, prosperitate si multa sanatate. Fălticenenii au lansat o nouă modă în ceea ce priveşte căsătoriile. În cuplurile făticenene, găina tinde să devină mai tare decât cocoşul. De câţiva ani bărbaţii preferă ca după însurătoare să poarte numele de familie al fetei. Din statistica Biroului de Stare Civilă, rezultă că în cinci procente din familiile care s-au căsătorit de la începutul anului, numele este dat de mireasă. Între motivaţiile tinerelor cupluri se regăsesc rugăminţile socrilor, care pricopsiţi de soartă doar cu fete, doresc ca numele familiei lor să nu dispară, unele nume ciudate dar şi motive ascunse care nu sunt dezvăluite autorităţilor: trecerea cu un nou paşaport în ţările în care au interdicţii de şedere. Şi uite aş românii certaţi cu legile altor state au mai găsit o soluţie salvatoare.

Livezile atacate de rapănul mărului
Unitatea Fitosanitară Suceava a emis ieri o avertizare tuturor proprietarilor de stupi, pentru a sista până la sfârşitul acestei săptămâmi activitatea stupinelor. Condiţiţiile climaterice din ultimele zile au fost favorabile dezvoltării ciupercii „Endostigme inaequalis”, care produce rapănul mărului. „Boala se manifestă pe frunze şi mai puţin pe ramuri, compromiţând parţial sau total recolta, dacă nu se aplică la timp măsurile de combatere”, ne-a declarat şeful fermei Ţarna Mare, ing. Mihai Fântânaru. La această dată, pe cele peste 500 de hectare de livadă de la Fălticeni sunt prezente şase stupine aparţinând unor proprietari din Fălticeni. Este al patrulea tratament care se aplică în acest an, ultimul fiind încheiat săptămâna trecută.

Nu prestăm servicii gratuite asociaţiilor de proprietari!
Sub această deviză, ieri, Agenţia locală A.C.E.T a întrerupt furnizarea apei potabile la mai multe blocuri din Fălticeni. Este vorba de o scară de bloc din Asociaţia de proprietari nr. 13 şi două scări de bloc din Asociaţia de proprietari nr. 8. În total peste 60 de apartamente ale unor clienţi contractuali care au uitat de ceva vreme să se achite de datorii. Ameninţarea operatoului că va recurge la oprirea apei este mai veche dar fălticenenii au crezut că venind un nou operator pe sistemul de apă, vor mai fi păsuiţi. Oricum operatorul are de recuperat pentru primele patru luni ale anului datorii de peste 2 miliarde de lei. „Perioada în care nu se va furniza apă, este până la achitarea sumelor restante acumulate faţă de Agenţia Fălticeni. Nu ne asumăm nici o răspundere faţă de orice s-ar întâmpla, deoarece nu putem presta la nesfârşit servicii gratuite Asociaţiilor de proprietari”, se arată în informarea transmisă de ACET ieri dupa amiază Primăriei Fălticeni, Compartimentului Teritorial de Sănătate Publică şi Detaşamentului de Pompieri Fălticeni.

Fălticenenii, contribuabili model !
Administraţia Financiară Fălticeni se poate lăuda cu una dintre cele mai bune rate de colectare a declaraţiilor de venituri de la contribuabilii care în 2005 au obţinut şi alte venituri pe lângă salarii. Marţi dimineaţă, şefa Administraţiei Financiare, Mioara Nechifor ne-a că în mare măsură contribuabilii din Fălticeni s-au achitat de această obligaţie. La finele zilei de luni figurau cu declaraţii depuse 781 persoane din numărul estimat de 885. Pentru bilanţul final, inspectorii fiscali aşteaptă şi ultimele declaraţii de venit trimise prin poştă timise cu data de 15 mai. Situaţia este mult mai bună anul acesta în rândul celor care au direcţionat 2% din impozitul datorat statului organizaţiilor non-guvernamentale, adică 460 de persoane. Printre cei care vor beneficia de generozitatea fălticenenilor se numără mai multe asociaţii parohiale, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” şi Grupul Local de Tineret “Aripi în Europa” care antrenează săptămânal sute de copii în activităţi de joacă.

„Nu este normal să facem medicină după planificări”
Patru bolnavi, doar atâţi mai trebuia să spitalizeze în luna aprilie Spitalul Municipal Fălticeni pentru a nu figura pe lista Casei Judeţene de Ajutor de Sănătate la capitolul neîndepliniri de plan. Precizarea a fost făcută de către directorul spitalului Adrian Sigmund, după ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Suceava a anunţat că mai multe spitale din judeţ nu au tratat un număr suficienţi de bolnavi pentru a primi toţi banii cuveniţi prin contract. „Nu este normal să facem medicină după planificări”, ne-a declarat Adrian Sigmund, directorul spitalului din Fălticeni. Aşa credem şi noi. Chiar dacă sunt mai puţine internări, asta nu înseamnă că fălticenenii sunt mai sănătoşi! Construcţia noului spital din Fălticeni a fost anunţată din nou ca prioritate pentru judeţul Suceava. Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, a anunţat luni la Iaşi, în cadrul întâlnirii cu autorităţile sanitare din Moldova, că în cel mai scurt timp posibil se va finaliza noua clădire a Spitalului Municipal Fălticeni. Proiectul va fi pus în practică în momentul în care vor sosi fonduri de la Ministerul Sănătăţii a declarat la rândul său directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Până la sfârşitul acestei săptămâni, Spitalul Municipal Fălticeni trebuie să înainteze Direcţiei de Sănătate Publică planul de restructurare a activităţii. Asta după ce, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor a afirmat într-o conferinţă de presă că nivelul serviciilor oferite în acest an de Spitalul Municipal Fălticeni va fi mai mic cu 34%. Măsura ar trebui să eficientizeze activitatea. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă se reduce numărul de paturi şi cel al serviciilor medicale? Adresabilitatea pentru spitalul din oraşul nostru rămâne destul de ridicată pentru că zona Fălticeni numără peste 150.000 de persoane, posibili pacienţi. Directorul Adrian Sigmund ne-a declarat că planul cerut de DSP este în curs de elaborare. Din valul declaraţiilor ultimelor zile, fălticenenii nu mai înţeleg nimic. Ba spitalul este subfinanţat, ba că spitalul nu poate cheltui toţi banii pe care îi alocă Casa de Asigurări de Sănătate.

Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni, înregistrează în aceste zile o afluenţă neaşteptată de vizitatori
În fiecare an, perioada dinaintea încheierii activităţilor şcolare, generează recorduri de vizitatori la toate muzeele din Fălticeni şi în special la Muzeul Apelor. De la începutul lunii mai, zilnic poposesc la muzeu 9 – 10 autocare cu copii de la şcolile din judeţele Moldovei şi mai nou din celelalte zone ale ţării: Constanţa, Oradea, etc. Dacă în prezent numărul vizitatorilor este aproape triplu faţă de lunile obişnuite (aproximativ 5000 de vizitatori numai de la începutul lunii mai – n.r.), spre mijlocul lunii iunie numărul autocarelor care vor veni pentru vizite la muzeu va ajunge undeva spre 30 – zilnic. Cu trei ghizi, Muzeului Apelor „Mihai Băcescu” îşi prelungeşte la nevoie programul de funcţionare. Operă a academicianului Mihai Bacescu, originar din Falticeni, muzeul de la Fălticeni este singurul din lume ce deţine un glod pamântesc lucrat manual ce redă la scară, alături de relieful uscatului, configuraţia reliefului subacvatic. Aici sunt reprezentate aproape toate secţiile vechiului Muzeu al Fălticenilor: arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică, fotografii. Partea vie a muzeului o constituie acvariile. În cele 13 bazine cu o capacitate de peste 11.000 litri de apă, trăiesc numeroase specii de peşti indigeni şi exotici, broaşte ţestoase, scoici şi raci. Muzeul prezintă lumea cercetătorilor Emil Racoviţă, Grigore Antipa, Paul Bujor şi Ion Borcea, exponatele reliefând contribuţiile ştiinţei româneşti în domeniul hidrologiei.

Unii muncesc, alţii chefuiesc
Aşa pot fi caracterizate ultimele zile în care angajaţii firmei care asfaltează gropile din străzile Fălticeniului, muncesc „la şoseaua principală”. Cât este europeanul de lung, e plin de gropi şi de terase pline de localnici care se răcoresc cu câteva beri înainte şi după muncă. Probabil că aşa ar face şi muncitorii care asfaltează…dacă n-ar fi monitorizaţi cu străşnicie de către şefi, patroni şi mai toată ziua de către primarul şi viceprimarul oraşului. Edilii stau cu ochii pe lucrări pentru ca nu cumva banii contribuabililor să nu astupe alte gropi decât cele din carosabil. Aşadar, mare veselie la terease, de acolo de unde câte un mesean îşi strigă cu zâmbetul până la urechi cu halba-n mână câte un vecin care împinge cu ciudă şi oftică roaba cu asfalt fierbinte. Şi culmea, tocmai atunci şi-au găsit de lucru şi reprezentanţii unei firme de băuturi spirtoase – rău de tot – să ţină oră de degustări, când primarul inspecta gropile proaspăt asfaltate.

Urmărire cu scutere şi poliţişti, pe aleea pietonală din centrul Fălticeniului
Poliţia rutieră de la Fălticeni a declarat război total viteziştilor, dar nu atât celor pe patru roţi cât tinerilor care gonesc de dimineaţa până seara pe străzile oraşului. Mai ceva decât şoarecele şi pisica, trecătorii au putut urmări în ultimele zile scene în care maşinile poliţiei urmăresc motoscuterele care nu ştiu de reguli de circulaţie. O astfel de scenă s-a petrecut miercuri dupa amiază pe aleea pietonală din centrul oraşului. Trecătorii au rămas cruciţi când au văzut că drăcia pe două roţi a făcut slalom printre teii de pe faleză şi copilaşii ieşiţi la plimbare cu bunicii, urmată la câţiva metri în spate de maşina poliţiei cu sirena pornită. Mai rar vezi aşa ceva pe faleză unde maşinile nu au acces. Şeful Formaţiunii de Poliţie Rutieră, inspector principal Iulian Radu ne-a declarat că poliţiştii reuşesc în mare măsură să ţină sub control această pasiune pentru viteză a unor tineri însă există şi situaţii când pentru a scăpa de rigorile legii, vitezomanii se fac nevăzuţi pe străduţe pe care nu pot intra maşinile poliţiei. Un astfel de vitezoman a lovit marţi un autoturism de marcă, producându-i proprietarului o pagubă de peste 40 de milioane de lei vechi ! Din aprilie şi până acum pe raza de competenţă a poliţiştilor de la circulaţie s-au produs cinci accidente din vina motoscuterelor, două dintree aceste accidente provocate de tineri teribilişti s-au soldat cu accidentaţi grav, unul dintre ei fiind şi acum în stare gravă. În acest moment, în oraş, figurează cu acte în regulă aproape 300 de motoscutere.

La şcoala de şoferi…
Reuşitele se numără pe degete
Peste 100 de persoane, în general tineri din Fălticeni şi comunele arondate, încearcă să obţină în fiecare lună permisul de conducere auto. Vineri dimineaţă era agitaţie mare la Sala SANITAS, locul unde se ţin de obicei probele de sală a examenului. Unul dintre instructorii care-şi pregăteau de zor maşinile pentru proba de conducere ne-a declarat că examenele s-au înnăsprit după modificarea regulamentului de circulaţie şi, prin urmare, doar 20 % dintre pretendenţi reuşesc să treacă sala. Bucuria celor care realizează baremul de trecere este însă de scurtă durată. După a doua probă cei care obţin în final permisul auto pot fi număraţi pe degete. Proba de conducere prin oraş a fost una destul de grea în această săptămână, pentru că zona centrală, şi aşa aglomerată de obicei, s-a circulat foarte greu. Lucrările de asfaltare au dus la blocarea a două benzi de circulaţie pe Drumul European 85, ceea ce i-a încurcat pe pretinşii şoferi. Şi culmea, tocmai pe acolo au dorit examinatorii să le verifice tinerilor abilităţile dobândite la orele de conducere. Fiecare concurent se lăuda în propriul cerc de prieteni, cât de tare a fost la volan şi cât de impresionaţi au rămas examinatorii. Să nu le fie speranţele deşarte, pentru că luna trecută, au reuşit să treacă examenul de conducere doar două persoane ! A fost al doilea examen din această lună, următorul fiind programat pe data de 31 mai. La sfârşitul anilor ‘80, în zona Fălticeni existau maxim 1000 de mijloace auto, aproape 10% din mijloacele auto existente în prezent.

Alerta aviară de pe Strada Fălticeni i-a panicat pe fălticeneni
De 41 de ani o arteră de circulaţie din Sectorul 2 al Bucureştiului poartă denumirea Strada Fălticeni, ce începe din şoseaua Andronache şi se termină în strada Cornişei. În tot acest timp “Fălticeniul” din Bucureşti nu a ieşit cu nimic în evidenţă şi nimeni nu i-a dat importanţă…până vinerea ce abia a trecut. De pe 19 mai şi pana astăzi s-a vorbit despre această stradă mai mult decât despre oraşul despre Şomuz. Stirile referitoare la Strada Fălticeni i-au dezorientat pe unii concetăţeni de-ai noştri, care prinzând frânturi de ştirile care curgeau pe fluxul informativ al posturilor de radio şi televiziune, au crezut că năpasta stă să le bată la uşă. Ca să se lămurească, unii au sunat la Primăria Fălticeni să întrebe pe unde-i gripa, iar alţii vre-o 10 la Circumscripţia Sanitar Veterinară. Aşa a ajuns şi o cioară moartă din curtea Spitalului de copii să fie analizată de medicii veterinari, însă înnaripata a murit din alte cauze. Nu vă putem explica cum a ajuns Fălticeniul să dea numele unei străzi din capitală dar Direcţia de Evidenţă Imobiliară şi Cadastrală a Primăriei Sectorului 2 ne-a spus că anterior acestei denumiri artera s-a mai numit strada Marilena Bodescu şi Emilia Iza.
În contextul evoluţiei cazurilor de gripă aviară la nivel naţional, comandamentul antiepizootic al municipiului Fălticeni a cerut ieri populaţiei îndeplinirea următoarelor măsuri: toate păsările domestice trebuie să fie închise în spaţii împrejmuite; nu sunt permise zborurile libere ale porumbeilor de casă; se interzice împrăştierea gunoiului provenit de la creşterea păsărilor sau animalelor în afara curţilor gospodăriilor. În cazul în care proprietarul constată moartea păsărilor sau animalelor din gospodărie, va anunţa medicul veterinar de circumscripţie. Cadavrele păsărilor sau animalelor vor fi ridicate, transportate şi incinerate pe cheltuiala statului. Se interzice transportul sau / şi comercializarea păsărilor sau a puilor în viu. Cetăţenii din vecinătatea iazurilor nu au voie să lase păsările de curte la luciul de apă. În cazul nerespectării acestei măsuri păsările vor fi confiscate.

Secretarii de comună merg la facultate
Secretarii celor 19 primării din mediul rural învecinat Fălticeniului riscă să rămână fără serviciu, dacă în următorii trei ani nu vor avea studii juridice superioare. Asta pentru că, potrivit unei legi din 2003 secretarii primăriilor „sunt obligaţi ca în fie absolvenţi ai unei forme de învăţământ superior de lungă durată în specialitatea juridică sau administraţie publică, în caz contrar sunt eliberaţi din funcţie. Reprezentanţi Ministerului Administraţiei şi Internelor au pus acum piciorul în prag, iar secretarii care vor să-şi păstreze funcţia, trebuie să termine o facultate până în 2009. Jumătate dintre secretarii comunelor învecinate trebuie să se şcolească pe specialitate juridică sau de administraţie locală. În primării cum ar fi cele din Buneşti sau Drăguşeni şi încă vre-o două trei, secretarii s-au dus la şcoală din proprie iniţiativă şi acum sunt în ani terminali la facultăţi de drept şi de administraţie publică. “Este normal să aibă studii de specialitate atâta timp cât lucrează cu oameni care au probleme iar legislaţia se schimbă de la o zi la alta. Secretarul este legiuitorul comunei”, ne-au declarat primarii celor două comune Gheorghe Beraru şi Vasile Cepoi. Sunt şi primării care şi-au asigurat din timp serviciile unor secretari cu şcoală – Baia, Bogdăneşti, Vadu Moldovei, dar şi unele în care studiile superioare nu mai ajută la nimic, cazul comunei Mălini, unde secretarul are studii medii şi în curând se pensionează.

Fălticenenii se ţin de glume proaste la 112
Ce mai fac fălticenenii când nu au ce face. Dacă au mai mult timp liber şi afară este prea cald, se pot certa cu vecinii. Astfel de lucruri se întâmplă destul de des în oraşul nostru. Nu mai departe de ieri, poliţiştii au avut de descâlcit iţele unei încăierări între doi locatari de pe strada Aleea Nucului. O femeie a reclamat că vecinul i-a adresat cuvinte jignitoare şi a lovit-o. Când nu se ceartă, fălticenenii fac glume proaste pe numărul unic de urgenţă 112. Fiecare zi le aduce poliţiştilor din Fălticeni cel puţin două alarme false. Apelurile s-au înmulţit după introducerea numărului naţional unic de urgenţă. Adjunctul şefului poliţiei Fălticeni ne-a declarat că toate semnalele sunt luate de bune şi se merge la faţa locului. În majoritatea cazurilor se dovedeşte că nu s-a întâmplat nimic. Astfel se consumă combustibil şi timpul agenţilor care pierd timp preţios care ar putea fi alocat altor situaţii operative. Din păcate, până acum nu a fost nimeni amendat pentru că a făcut glume proaste.

Prunc abandonat şi proiectil rătăcit…la Bogdăneşti
După ultimele evenimente din comuna lor, locuitorii din comuna Bogdăneşti pot spune că au avut parte de câteva ceasuri rele în cursul zilei de marţi. La peste 60 de ani de la finalul celui de-al doilea război mondial, un sătean a găsit un proiectil neexplodat pe raza Cantonului Silvic nr. 1 Baia. Descoperirea s-a produs în apropierea pădurii Plopi. Poliţia a luat măsuri de securizare a zonei până la sosirea reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a ridicat proiectilul. Oamenii legii au fost nevoiţi să mai zăbovească în comună. Pe malul pârâului Strâmba, a fost găsit un nou nascut abandonat într-o pungă de plastic. Copilul trăia şi a fost transportat de medicul de la Dispensarul Bogdăneti, la Maternitatea Fălticeni. Este vorba de o fetiţă de aproape 2 kilograme, născută prematur, care acum se află sub îngrijire de specialitate într-o stare de sănătate bună. Cercetările sunt continuate de poliţişti pentru găsirea mamei. Surse oficiale din cadrul maternităţii ne-au declarat că este primul caz de acest fel din acest an cu care se confruntă unitatea.

Trei culori cunosc pe lume …
De câteva săptămâni, în Fălticeni se stă cu ochii pe steaguri „ca pe butelie”. În zona centrul oraşului la monumentul eroilor cineva a făcut o glumă proastă şi a subtilizat steagul României, abia instalat după ce fusese înlocuit altul zdrenţuit. S-a întâmplat chiar în ziua în care românii aşteptau verdictul Uniunii Europene în privinţa aderării. Aşa se face că pe data de 16 mai, în piaţa de marmură a oraşului era arborat doar steagul Uniunii Europene, de parcă fălticenenii prevăzuseră aderarea. În Fălticeni sunt oameni care iubesc tricolorul şi au făcut vâlvă să se arboreze la loc steagul tricolor. Steagul le aminteşte poate de vremurile când erau pionieri şi au jurat pe tricolor credinţă României. Primaria s-a conformat dorinţei fălticenenilor, a scos 300.000 de la buget pentru a arbora un drapel nou, dar acum privirile pline de reproş se îndreaptă spre Banca Comericală Română, pe al cărei sediu flutură în vânt un steag cu doar două culori: albastru şi galben. Era cât pe ce să facem o chetă de 300.000 de lei şi le dăm celor de la BCR un steag nou, dar după numai câteva ore, angajaţii băncii ne-au dovedit că încă trăiesc în România ….

POVEŞTI …CU STRĂZI DIN FĂLTICENI
Bine-aţi venit pe strada mamei noastre !
Încetul cu încetul, în Fălticeni se ridică noi cartiere de locuinţe. Odată mutaţi în casă nouă, proprietarii trebuie să-şi schimbe actele de identitate. Însă, pentru aceasta Consiliul Local Fălticeni trebuie să atribuie denumiri noilor străzi. O astfel de solicitare a fost prezentată cu titlu informativ de primarul Vasile Tofan în şedinţa ordinară de joi a deliberativului. Şapte familii care şi-au construit case pe un teren moştenit vor acum un nume pentru strada lor, dar nu oricare, ci pe cel al mamei lor, cea de la care au primit moştenirea. În plus toţi cei şapte proprietari au acelaşi număr la casă. Cum ar suna, de exemplu „Strada mamei noastre”.
….şi pe strada Bucureşti …din Fălticeni
De la apariţia gripei aviare în Bucureşti, numele Fălticeniului a fost pus într-o lumină defavorabilă. Cine aude acum de Fălticeni asociază oraşul cu strada omonimă din Bucureşti. Pe lângă problemele cu boala găinilor, românii au văzut în transmisiile posturilor naţionale de televiziune, o stradă neasfaltată, fără canalizare şi iluminat public, într-un cuvânt jalnică. Chiar şi consilierii locali au punctat această nemulţumire în şedinţa ordinară de joi. Unul dintre ei, a propus executivului să găsească în municipiu o stradă care să întrunească aceleaşi condiţii cu cea care ne poartă numele în capitală, care să fie denumită “Strada Bucureşti”.

De la cloşcă harnică, la cloşca electrică
Suntem deja la sfârşitul lunii mai şi, fălticenenii care locuiesc la casă, ştiu că este perioada optimă pentru a pune cloştile pe ouă în speranţa unor pui sănătoşi feriţi de gripa aviară. De fapt, oamenii nici nu ştii dacă mai are rost să se chinuie atâtea zile pentru ca, doamne fereşte, după aceea să vină marea eutanasiere peste ei. Dar nu totdeauna gospodarii sunt norocoşi pentru că se întâmplă ca din găinile pe care le cresc în bătătură nici una să nu vrea să-şi piardă timpul încălzind ouăle suratelor. În acest caz vă rămân două soluţii. Ori sunaţi un prieten să vă dea o cloşcă cu împrumut ori, mergeţi şi vă cumpăraţi un incubator electric, pentru că se găsesc din plin la magazinele de electrice din Fălticeni. Preţul unei astfel de clocitoare ajunge până la 1,5 milioane de lei. Din nefericire aceasta se hrăneşte cu energie electrică. Şi la una şi la alta, în final puii se vor hrăni tot cu brânză fărâmiţată şi mălai cu zer.

Vreau să fiu primar !
Copiii Fălticeniului învaţă de mici să se implice în viaţa comunităţii. Poate o vor face mai bine decât noi cei care asigurăm de 17 ani generaţiile de sacrificiu ale României. Joi, la şedinaţa ordinară a consiliului local a fost prezentă şi o echipă a clasei a VII a de la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, care a câştigat faza pe şcoală a concursului “Aşi vrea să fiu primar”. Copiii au luat notiţe şi câteva modele de comportament pentru vremuri mai bune, când vor avea şansa să conducă oraşul din postura de primar sau consilier local. La sfârşit, tinerii s-au aratat nedumeriţi de unele ieşiri ale consilierilor care se invitau între ei la glume. O elevă a remarcat că situaţia nu diferă de ce îi este dat să vadă de multe ori la şcoală, când colegii se înghiontesc între ei.

Prăpăd la Mălini !
Avem confirmarea că ieri s-a produs ceva foarte rău în zona Mălini. Mai exact am aflat că cineva a dat foc unei păduri de pe raza Ocolului Silvic. Dacă am reuşit să vă captăm atenţia atunci e bine să ştiţi că nu este vorba decât de un exerciţiu de alarmare al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi al Inspectoratului Silvic (Ocoalele Silvice din Mălini, Pojorâta, Marginea, Fălticeni şi Crucea). După un scenariu bine pus la punct, pompierii din Fălticeni, Suceava, Gura Humorului alături de echipaje ale poliţiei judeţene, poliţiei Fălticeni, ale Jandarmeriei, comitetul de Cruce Roşie şi ambulanţele din Fălticeni şi Mălini au participat la o aplicaţie amplă de salvare a angajaţilor unităţii productive Suha Mare şi stingerea unui incendiu devastator la o pădure de foiase şi răşinoase. Exerciţiul a urmărit conlucrarea între instituţiile care au responsabilităţi în astfel de situaţii.

Alo ? Am găsit gripa aviară în curtea şcolii noastre!
Cam aşa bănuim că a sunat un apel făcut luni după-amiază pe numărul naţional de urgenţe 112. În curtea Şcolii nr. 6 “Ioan Ciurea” din Fălticeni a fost găsită o cioară moartă, şi cum elevii au fost învăţaţi să nu se apropie de păsările moarte, a fost anunţată conducerea şcolii. Autorităţile sanitar – veterinare au ridicat pasărea şi au constatat că cineva îi venise de petrecanie croncănitoarei, pentru că cioara era legată cu o sfoară de picior. După ce au interzis vânzarea găinilor vii şi zborul porumbeilor, autorităţile sanitar veterinare din Fălticeni au ajuns de o săptămână la o mare dilemă. Poate să ajungă gripa aviară la bufniţă ??? Inspectorul şef al Centrului Sanitar-Veterinal Zonal Fălticeni că în urmă cu câteva zile au fost supuse testelor rapide cadavrele a doi pui de bufniţă găsiţi sub un copac de pe strada Nicu Gane. Cel mai probabil puiii au căzut din cuib. Aşa cum era de aşteptat a fost vorba de o nouă alarmă falsă. Aceiaşi situaţie fost constatată şi în cazul unei găini de la Preuteşti.

1 Iunie la Fălticeni
Peste 600 de copii de la şcolile şi grădiniţele din municipiu, vor evolua astăzi pe scena amenajată în Piaţa Civică “Nada Florilor”, cu prilejul manifestărilor dedicate zilei Copilului. Spectacolul va începe la ora 15 şi va dura trei ore. De la ora 18 copiii sunt invitaţi la discotecă, mai întâi în sala “Cinema Discoteque”, iar de la ora 20 în aer liber, în piaţa de marmură. Ziua Copilului la Fălticeni este susţinută financiar de către Primăria Fălticeni. Parteneri în organizare sunt Clubul Copiilor şi Elevilor şi Casa de Cultură a Municipiului Fălticeni cu sprijinul sponsorului SC Botuşanu. Bineînţeles există şi surprize dulci pentru cei mici. În şcoli şi grădiniţe agitaţia era ieri destul de mare. Emoţiile au apărut încă de la ultimele repetiţii şi am văzut destui copii care se frământau pentru evoluţiile lor de pe scena mare din centrul oraşului.

Zilele comunei Boroaia
În perioada 1 – 4 iunie are loc cea de-a doua ediţie a sărbătorii „Zilele comunei Boroaia”. Primarul Vasile Berariu ne-a declarat că cea mai însemnată sărbătoare a boroienilor este cea prilejuită de Înălţarea domnului. În această zi, în localitatea care se mândreşte cu nouă generali de armată – fii ai satului, sunt cinstiţi eroii neamului, prilej cu care se organizează numeroase manifestări la monumentele istorice, căminul cultural şi în aer liber. Administraţia publică locală a pregătit manifestări pentru toate gusturile: religioase, cultural artistice şi sportive. Primarul Berariu crede că astăzi numărul pelerinilor care vor participa la hramul bisericii şi se vor reculege în rugăciune la mormântul părintelui Ilarion Argatu va fi unul record. De la deshumarea trupului arhimandritului Argatu, la Boroaia sosesc zilnic peste 1000 de turişti. De astăzi se vor perinda prin comună artişti foarte cunoscuţi, cum ar fi solista Sofia Vicoveanca, Fuego şi Rapsozii Botoşanilor . Primăria va înmâna diplome de „Cetăţean de Onoare” unui număr de 14 familii care împlinesc 50 de căsnicie, unui cadru miliar în retragere şi celui mai vârstnic locuitor al comunei, care a împlinit 80 de ani. Comunitatea boroiană este una dintre cele mai unite din zona Fălticeni, cuprinzând 5 sate cu aproape 5000 de locuitori.

Reclame

Introduceti anuntul dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.