Iunie

Ziua eroilor fălticeneni
Primăria Municipiului Fălticeni a organizat de Ziua Înălţarii festivităţi consacrate comemorării eroilor fălticeneni. Începând cu ora 13, au fost depuse coroane de flori la patru monumente ale eroilor: în Piaţa Nada Florilor, la şcoala din Şoldăneşti, Cimitirul Oprişeni şi Cimitirul Eroilor Grădini. Au fost prezenţi la acest eveniment membri ai executivului local, ai partidelor politice, Jandarmeriei, Poliţiei, Pompierilor, Poliţiei comunitare, veterani de război şi pensionari. Ceremonialul militar a fost asigurat de către Centrul de Pregătire şi Perfectionare al Jandarmeriei „Petru Rareş”.
Jandarmii au asigurat ceremonialul militar al manifestările închinate eroilor neamului în Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Boroaia şi Lămăşeni. La aceste activităţi ostaşii au fost prezenţi cu, Drapelul de luptă al unităţii, comanda unităţii, o subunitate de onor şi fanfara militară. Corul şi fanfara unităţii au susţinut un spectacol închinat eroilor neamului, la Cetatea de scaun a Sucevei.
Astăzi, la sediul Centrului de Pregătire şi Perfecţionare Jandarmi ,, Petru Rareş ” Fălticeni va avea loc ceremonialul dezvelirii, unei plăci comemorative închinate eroului Jandarmeriei Române, Sublocotenentul ( p.m. ) Lazăr Nicolae care în septembrie 1991 şi-a pierdut viaţa pentru apărarea sediului Guvernului României.

ZILELE MEDIULUI …DEZLĂNŢUIT
Precipitaţiile abundente cǎzute, în cursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică, pe teritoriul municipiului Fălticeni, au provocat pagube materiale de ordinul miliardelor de lei. Cele mai afectate zone au fost în partea de nord a oraşului, unde ploaia torenţialǎ a provocat scurgeri de pe versanţi, precum şi ieşirea din matcǎ a râului Şomuzul Mare. Suburbia Ţarna Mare a fost izolată de restul oraşului iar copiii şi cadrele didactice nu au mai putut ajunge la ore.La toate acestea a contribuit şi executarea defectuoasǎ a lucrǎrilor de amenajare a rigolelor, podeţelor şi şanţurilor de scurgere a apei, de cǎtre populaţie. Pagubele se ridicǎ la fabuloasa sumǎ de 30 de miliarde lei, bani pe care autoritǎţile locale nu au de unde sǎ-i recupereze, având în vedere austeritatea bugetară. Partea proastǎ este cǎ au fost inundate, pe lângă 30 de case, sute de grădini de legume şi zarzavaturi, dar şi poduri şi podeţe care asigurau accesul în suburbii. Puhoaiele au afectat infrastructura rutieră : 19,3 kilometri de drumuri balastate şi 31.500 metri pătraţi de drumuri asfaltate. Având în vedere prognozele meteorologice pentru această vară, problemele fălticenenilor s-ar putea amplifica.
În acest moment, Fălticeniul are două probleme: alimentarea cu apă şi refacerea infrastructurii. Pentru al patrulea an consecutiv apele învolburate ale râului Moldova au lăsat oraşul fără apă. Duminică seara am reuşit să repunem în albia râului – a cărui cotă a depăşit 4 metri peste cota normală – cele trei pompe submersibile pentru captarea apei. În scurt timp de la finalizarea intervenţiei a venit urgia. O rupere de nori a distrus tot ceea ce se remediase în cursul zilei, şi aşa s-a ajuns din nou la starea de sâmbătă. Indiferent de eforturile municipalităţii natura are ultimul cuvânt, un cuvânt greu înţeles de contribuabilul fălticenean. Lucrările din proiectul Companiei Apelor Române de regularizarea a râului Moldova prin reamenajarea captării de apă de la Staţia Baia III ar fi trebuit să intre în al doilea an de derulare dar vremea a fost şi anul trecut, şi continuă să fie şi în prezent potrivnică oricărei încercări de a construi ceva, respectiv un prag de beton înalt de şase metri şi lat de doi metri, care va înlocui vechiul dig distrus de apele învolburate în august 2002. Acest prag ar urma să traverseze râul de pe malul drept până pe malul stâng, sprijinit pe culee trainice. Pentru a acoperi o lungime de peste 100 de metri (dublu faţă de vechiul dig), în funcţie de volumul de muncă şi condiţiile meteorologice, lucrările se pot întinde chiar mai mult de doi ani şi jumătate. Abia atunci va fi asigurată şi fucţionarea în parametri normali a staţiei de captare a apei ce ajunge la robinetul fălticenenului de rând. Până atunci gradul de alertă rămâne la cote ridicate. Oraşul a avut în ultimele zile mari probleme în alimentarea cu apă iar staţiile de captare a apei de adâncime asigură cu mari eforturi jumătate din apa potabilă.
Aşa cum s-a mai întâmplat şi altădată în asemenea momente, colaborarea cetăţenilor nu a existat. Lumea a aşteptat trecerea potopului şi apoi, cu puţine excepţii, a înroşit liniile telefonice ale primăriei pentru ca cineva să vină să le facă curat în faţa porţii. Luni, mai multe echipe ale primăriei au străbătut oraşul pentru a contabiliza distrugerile. Chiar dacă vremea era destul de bună, nu am găsit nici măcar un om care să iasă măcar să-şi măture strada pe care locuieşte. Dacă mai punem la socoteală şanţurile şi rigolele necurăţate şi mormanele de balast de pe la porţi luate de ape, ne putem crea o idee despre calitatea umană a semenilor noştri. Începând de marţi, primăria, cu spijinul Centrului de Pregătire şi Perfecţionare al Jandarmeriei „Petru Rareş” a demarat activităţile de curăţare şi reprofilare a drumurilor balastate şi refacerea şanţurilor şi rigolelor din suburbii. În următoarele zile toţi cetăţenii şi agenţii economici care depozitează în faţa locuinţelor sau a sediilor materiale de construcţii vor fi somaţi să le ridice în cel mult 48 de ore în caz contrar urmând să fie amendaţi conform Regulamentului de bună gospodărire pe teritoriul municipiului Falticeni.

Fălticenenii de pe strada Nada Florilor au brevetat…
Agricultura de trotuoar

Toate persoanele juridice şi fizice sunt obligate să întreţină spaţiilor verzi din jurul imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea. Aşa prevede regulamentul de bună gospodărire pe teritoriul municipiului Falticeni şi fiecare îl pune în practică cum ştie mai bine. De exemplu, fălticenenii de pe strada Nada Florilor au rupt-o cu tradiţia şi în loc de flori şi-au plantat pe spaţiile verzi de la stradă, cartofi şi fasole. Luaţi la întrebări, oamenii îşi apărau cu îndârjire dreptul de proprietate, chiar dacă, în urma ploilor « proprietatea » s-a împrăştiat şi a mâlit strada. Până şi marele Sadoveanu s-ar întoarce în mormânt dacă ar şti ce fac cei care ar trebui să se mândrească cu numele pe care îl poartă strada lor.

Fălticenenii somaţi să-şi mute din stradă materialele de construcţii
În momente cum acestea în care oraşul se confruntă cu natura dezlănţuită putem afla dacă aproapele ne este cu adevărat aproape şi în ce măsură se poate manifesta spiritual comunitar. Cu părere de rău trebuie spus că foarte puţini fălticeneni au acordat sprijin primăriei măcar prin a fi gospodari la ei acasă. S-a aşteptat trecerea potopului şi, imediat după aceea, lumea a înroşit liniile telefonice ale primăriei pentru a solicita să li se facă curat în faţa porţii. Începând de luni se tot inventariază distrugerile, şi, prin locurile vizitate de autorităţi, doar câţiva cetăţeni, ici şi colo, îndepărtau mâlul şi molozul de pe străzile lor. Dacă mai punem la socoteală şanţurile şi rigolele necurăţate şi grămezile de balast de pe la porţi, pregătite parcă pentru a fi luate de ape, atunci chiar că nu mai este nimic de înţeles. Pentru că nu aşa trebuie să arate o comunitate, ieri, Primăria Fălticeni a somat cetăţenii şi firmele care „păcătuiesc”, ca în 48 de ore să-şi cureţe şanţurile şi rigolele şi să ridice de pe domeniul public mormanele de balast şi materialele de construcţii, în caz contrar urmând a fi aplicate amenzi „Pentru că, dacă vremurile ne „amendează” iar noi nu putem fi solidari în a-i face faţă, atunci altă soluţie nu este. Sper să mă înşel şi să nu fie nevoie de măsuri de acest gen. Sper să avem puterea de a depăşi şi aceste încercări”, ne-a declarat primarul Vasile Tofan. Pentru a treia zi consecutiv, jandarmii de la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare „Petru Rareş” vor sprijini acţiunile municipalităţii, pentru a reda circulaţiei toate drumurile din suburbii.

Ore …de plăceri
Aleea pietonală din centrul Fălticeniului este pentru localnici o agendă publicitară în toată regula. De la anunţarea deceselor, la închirieri de spaţii comerciale şi locuinţe şi până la anunţarea unor evenimente culturale, poţi lipi orice pe cei aproape 100 de tei. „Faleza” este locul potrivit şi pentru o glumă făcută colegului sau colegei de clasă. Ieri, la ora la care liceenii se întorc acasă de la şcoală, pe câţiva tei a apărut un anunţ de o cu totul altă factură. Cineva a publicat două numere de telefon cu un mesaj mai mult decât incitant: „Super – ofertă. Ofer servicii avantajoase (tot tacâmul) la mine acasă. Preţ avantajos – 10 RON – o oră de plăcere”. Afişele au atras privirile şi camerele fotografice ale trecătorilor mai ceva decât puţinele clădiri ale vechiului târg care au rezistat vremurilor.

Vine poliţia aviară !
„La ce se roagă guvernanţii de trăiesc bine, când eu mă rog la Dumnezeu şi trăiesc rău. De unde le vin atâtea idei ?”, ne-a întrebat ieri o bătrână de pe o uliţă a Fălticeniului, atunci când i-am spus că nu mai are voie să-şi ţină găinile în afara curţii. Care curte, că bătrâna nu mai are de mult gard la casă, l-a pus pe foc acum două ierni. Cu gard sau fără gard, găinile lăsate libere pe uliţă de către ţărani au începând de această săptămănă un motiv serios să se teamă: ele vor fi alergate de către poliţişti şi confiscate. Această sarcină le-a fost dată poliţiştilor de către premierul Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul reuniunii Comandamentului Naţional Antiepozootic. Ordonanţa urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, după care găinile găsite pe uliţă vor fi „reţinute” de către poliţişti. Şi uite aşa, zburătoarele din curţile bunicilor noştri se vor transforma în infractoare dacă vor trece în uliţă pe sub gard. Oricum munca poliţiştilor fălticeneni va fi mai uşoară când vor trebui să supravegheze zburătoarele, odată pentru că drumurile de balast din suburbii au fost reabilitate, iar parcul auto al instituţiei se va îmbogăţi în următoarele zile cu mai multe maşini. Rămâne de văzut dacă poliţiştii vor dovedi ca număr găinile şi…curcile.

Viitorul an şcolar trebuie pregătit din primele zile de vacanţă
Au mai rămas două zile de şcoală, iar de vineri începe vacanţa vacanţa mare. De câte ori nu ne-am bucurat de acest moment atunci când eram la rândul noştri elevi la şcoala generală sau la liceu. Fiecare dintre noi îşi aduce aminte de anii şcolii. Unii dintre noi avem prietenii de atunci iar cei mai mulţi avem măcar un model printre dascălii care ne-au învăţat şi ne-au ajutat să alegem o profesiune. Indiferent dacă avem sau nu copii, fiecare sfârşit de an şcolar ne aduce în suflet o undă de nostalgie.
Anul şcolar 2005 – 2006 a fost unul plin pentru elevi şi pentru profesori deopotrivă. Dincolo de mişcările sindicale generate de nemulţumirile salariale, şcoala fălticeneană şi-a îndeplinit menirea, aceea de a forma oamenii utili societăţii. Există numeroase cadre didactice care fac apostolat la catedră, în sensul că uită de toate neajunsurile materiale şi îşi fac cu pasiune meseria pe care şi-au ales-o. Astfel, peste doar câteva zile, peste 400 de absolvenţi de clasa a VIII a vor susţine probele testelor naţionale. Oraşul nostru va fi gazdă primitoare şi pentru alte câteva sute de absolvenţi din comunele învecinate care vor veni să-şi susţină examenele în centrele de examinare de aici. Probabil că mulţi dintre ei se vor regăsi printre viitorii liceeni care vor urma cursurile celor trei liceee de prestigiu. Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Grupul Şcolar „Mihai Băcescu” şi Colegiul Agricol. Şi dacă vorbim de licee, nu trebuie să-i uităm pe absolvenţii care vor susţine examenele de la Bacalaureat. Cu siguranţă că odată ieşiţi de pe băncile şcolilor din Fălticeni, aceştia vor avea grijă să demonstreze prin activităţile pe care le vor derula ulterior la facultăţi, că învăţământul fălticenean este unul de clasă înaltă.
Începând cu 2007, anul aderării la U.E., învăţământul românesc se adaptează la normele europene. Conform convenţiei de la Bologna cadrele didactice din învăţământul preşcolar şi primar trebuie să aibă studii superioare – nivel licenţă (facultate). Poate că această aderare ar trebui să pună mai mult şi problema implicării în viaţa comunitară, caracterul cadrelor didactice dar şi al elevilor, precum şi mentalitatea din sistemul de învăţământ.

Găinile fălticenenilor înving gripa aviară !
Dacă ar fi să ne luăm după statisticile oficiale, fălticenenii sunt mari iubitori de zburătoare. În curţile lor trăiesc aproape 22.000 de păsări, în special găini, raţe, gâşte …şi curci, iar prin coteţe cloştile au adus pe lume noile generaţii. Asta în timp ce alte municipii şi oraşe din judeţ nu se pot mândri decât cu câteva mii de galinacee. Practic, în oraşul de pe Şomuz, dacă-i socotim pe fălticenenii plecaţi spre zări albastre, fiecare are găina lui. Omul şi găina sunt la ordinea zilei şi îşi împart puţinele spaţii de locuit. Şi oamenii locuiesc precum găinile, îngrămădiţi pe la rude, aşa că ştiu cum locuiesc găinile. Sperăm ca autorităţile locale nu au confundat oamenii …cu găinile, când au raportat numărul păsărilor, că nu de alta, în caz de boală vor fi nevoite să eutanasieze şi găinile din congelatoare, pentru a ajunge la 20.000 de zburătoare. Nu ştim dacă cifrele sunt concludente pentru situaţia din teren şi nu punem punem la îndoilă corectitudinea celor care au făcut raportările din teritoriu, însă orice ar fi, fălticenenii spun că găinile lor nu se vor îmolnăvi de gripă aviară, chiar dacă trăiesc la curte…sau la bloc.

Doar 30% dintre contribuabili şi-au plătit taxele şi impozite
Doar astăzi, fălticenenii mai pot plăti fără penalizări taxele şi impozitele aferente trimestrului al doilea. Începînd cu 16 iunie, se vor percepe penalizări de 0,1 la sută pentru fiecare zi de întîrziere. La această dată nivelul încasărilor este de 30 la sută din bugetul prevăzut pentru anul acesta. Adică, din cele 40 miliarde prevăzute, s-au încasat 12 miliarde de lei. Persoanele fizice au onorat aproape 40 % din impozite şi taxe iar persoanele juridice aproape 22%. Numai din amenzile de circulaţie neachitate, bugetul local este văduvit cu aproape 2 miliarde de lei vechi.

Anemia infecţioasă ecvină a reapărut la Fălticeni
Circumscripţia sanitar veterinară zonală Fălticeni a dispus măsuri de carantină în două gospodării din Fălticeni, după ce au fost confirmate două noi cazuri de anemie infecţioasă ecvină. Este vorba doi cai aparţinând unor familii de pe străzile Pleşeşti Gane şi Humorului. Inspectorul şef, dr. Dumitru Cojocaru ne-a declarat că animalele vor fi ridicate pentru sacrificare iar proprietarii vor fi despăgubiţi la preţul pieţei. Originea bolii este încă necunoscută, cel mai probabil fiind vorba de o transmitere a bolii de la animale care nu au fost luate in evidenţa sanitar veterinară. În urmă cu două luni s-a mai semnalat un caz de anemie infecţioasă într-o gospodărie de pe strada Antileşti. Deşi se temeau că nu vor mai fi despăgubiţi pentru caiii sacrificaţi de către autorităţile sanitar veterinare, mai mulţi gospodari din comunele învecinate au primit la începutul lunii iunie banii promişi de autorităţi. Valoarea despăgubirilor, la preţul pieţei, a fost între 20 şi 30 milioane de lei vechi. Şi-au primit banii toate persoanele vizate: 8 cetăţeni din Cornu Luncii, câte 4 din Rădăşeni, Baia şi Preuteşti şi 1 în Fălticeni.

Preţurile de la Fălticeni sunt la nivelul celor practicate în pieţele din Suceava şi Iaşi
Se ştie că legumele, alături de pâine, carne, lapte, ouă şi alte alimente, au o mare importanţă în hrana oamenilor, motiv pentru care şi în zona Fălticeni, preponderent în zonele favorabile acestei preocupări, i se acordă locul cuvenit. În momentul de faţă, necesarul de legume al populaţiei se asigură atât din resurse locale, cât şi prin comercianţii din diferite zone ale ţarii. În ultimele două săptămâni, piaţa agro abundă în roşii de Galaţi, căpşuni de Satu Mare şi cireşe de Cotnari. Preţurile practicate în piaţa agroalimentară din Fălticeni sunt influenţate şi de comercianţii intermediari. Şeful pieţei a apreciat ieri că preţurile de la Fălticeni sunt la nivelul celor practicate în pieţele din Suceava şi Iaşi.

1600 de elevi din zona Fălticeni vor începe luni testele naţionale
Examenele se vor desfăşura în 9 centre de evaluare: 3 la Fălticeni (Şcoala „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala „Ion Irimescu” şi Şcoala „Mihail Sadoveanu” şi câte unul la Dolhasca, Preuteşti, Mălini, Cornu Luncii, Râşca şi Baia. Inspectoratul Şcolar Suceava a anunţat că pregătirile pentru aceste examene sunt aproape finalizate. Au fost tipărite toate foile pentru probele de concurs, fiecare centru de examinare are două-trei xeroxuri, iar personalul medical nu va lipsi din nici un centru.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a venit cu o serie de precizări, menite a clarifica modalitatea de desfăşurare testelor naţionale. Accesul candidaţilor în săli va fi permis pe baza buletinului / cărţii de identitate (a certificatului de naştere, în cazul în care candidatul nu are buletin/carte de identitate) şi a legitimaţiei de testare, cel târziu cu o jumătate de oră înaintea începerii fiecărui test. Comisia de testare poate accepta în sală candidaţi care nu au documentele menţionate anterior, cu condiţia ca aceştia să fie recunoscuţi de un cadru didactic sau de doi candidaţi şi sub rezerva prezentării documentelor până a doua zi. În caz contrar, lucrarea candidatului va fi anulată şi candidatul va fi eliminat. Surse din cadrul Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei ne-au informat că nu se înregistrează întârzieri la eliberarea cărţilor de identitate pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani.
Candidaţilor li se interzice intrarea în săli cu manuale şcolare, materiale scrise sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare cu exteriorul. Nerespectarea acestor dispoziţii duce la eliminarea din sală a candidatului de către preşedintele comisiei de testare, indiferent dacă materialele respective au fost folosite sau nu şi, după caz, la sancţionarea supraveghetorilor. Candidaţii se aşază câte unul în fiecare bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afişate. Fiecare elev primeşte o coală tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui şi toate prenumele personale (în ordinea din cartea de identitate sau din certificatul de naştere) şi completează citeţ celelalte date de pe colţul care urmează să fie lipit. Candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi atâtea ciorne câte vor solicita şi vor completa pe fiecare dintre acestea datele personale în colţul care urmează să fie lipit. Înainte de începerea fiecărui test, supraveghetorii vor explica elevilor modul de desfăşurare a acestuia şi modul de completare a datelor generale sau personale de pe foaia tipizată. Candidaţii semnează un proces-verbal de luare la cunoştinţă a informaţiilor primite de la supraveghetori. Rezolvarea subiectelor se face exclusiv pe foaia tipizată; soluţiile scrise pe ciorne sau pe testul multiplicat nu se iau în considerare. Colţul colii/colilor tipizate va fi lipit, în mod obligatoriu, de către supraveghetori, după distribuirea subiectelor în săli şi după ce candidaţii au început să scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor, iar supraveghetorii au verificat identitatea candidaţilor, precum şi completarea corectă a tuturor datelor prevăzute. Înscrierea numelui candidaţilor pe foile tipizate, în afara rubricii care se sigilează, şi orice alt semn distinctiv care ar permite identificarea lucrării atrag după sine anularea acesteia.

ACET vrea să oprească apa la surdo-muţi
Cu două zile înainte de vacanţa de vară, Grădiniţa pentru copiii cu deficienţe din Fălticeni a primit somaţie de plată pentru o datorie de aproape 26 milioane de lei vechi. Operatorul este hotărât ca în cinci zile de la comunicarea ultimatumului să sisteze furnizarea apei reci. Instituţia care are grijă de 80 de copii hipo-acuzici din Fălticeni şi comunele învecinate se află sub administrarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, istituţie de la care ar trebui să vină cele 26 milioane de lei restante. Făcând haz de necaz, putem spune că ACET a reuşit să le închidă definitiv gura copilaşilor profitând şi de faptul că aceştia chiar că nu pot protesta în vre-un fel aşa cum fac fălticenenii care uită să-şi plătească datoriile şi câţiva ani la rând. “Umblăm după fiecare ban pe care ni-l datorează abonaţii. La grădiniţa specială datoriile sunt mai vechi, 10 milioane din octombrie 2005 încoace plus alte 16 milioane de lei anterior lunii octombrie. Aşa se adună cele 2 miliarde de lei pe care societatea noastră îi are de adunat de la beneficiarii serviciului apă canal epurare”, ne-a declarat directorul ACET Fălticeni, ing. Vasile Cozma. Trebuie menţionat că niciuna dintre instituţiile de învăţământ aflate “în curtea Primăriei Fălticeni” nu a avut de suferit în ultimul an şcolar de restricţionări în furnizarea utilităţilor publice.

Aproape de ultima lumânare
În cursul nopţii de miercuri spre joi, la ora 2, un apel pe numărul de urgenţă 112, i-a dus pe poliţiştii şi pompierii militari din Fălticeni în satul Sasca Mare din comuna Cornu Luncii, unde a fost anunţat un incendiu într-o gospodărie. Din fericire a fost vorba de pagube minore, au ars câteva bunuri aflate într-o bucătărie de vară. Evenimentul însă, se putea încheia tragic, pentru că în bucătărie se afla un bătrân (socrul proprietarului) care obişnuia să doarmă cu o lumânare aprinsă. Bărbatul s-a ales cu arsuri de gradul 2 şi 3, fiind transportat pentru îngrijiri la Fălticeni şi apoi la Spitalul Judeţean Suceava.
Vacanţa se apropie cu paşi repezi şi foarte mulţi copii vor merge în vacanţă la bunici. Înainte de a-şi lăsa copiii la ţără, părinţii trebuie să se asigure că odraslele lor ştiu ce au voie să facă şi cu ce anume să se joace, pentru că într-o gospodărie sunt tot felul de obiecte care ar putea să le atragă atenţia şi să-i rănească. Poate cel mai mult ar trebui pus accentul pe joaca cu chibriturile. Există deja câteva precedente în zona Fălticeni şi nu mai departe de miercuri, un copilaş de 5 ani din comuna Vultureşti – satul Mereşti s-a jucat cu chibriturile lângă un stog de fân, care a fost mistuit de flăcări.

După ploile torenţiale de joi, Fălticeniul a rămas din nou fără apă
Pentru a patra oară în ultimele trei luni, apele învolburate ale râului Moldova au scos din uz staţia de captare a apei de la Baia III. Precipitaţiile abundente din cursul zilei de joi şi cele care au continuat peste noapte, au blocat activitatea staţiei de captare Baia III. A fost distrusă din nou calea de acces spre zona staţiei de captare. Autorităţile locale şi conducerea ACET speră că apele se vor retrage pentru a permite refacerea căii de acces, astfel ca utilajele de intervenţie să poată să ajungă în zonă. În aceste condiţii abia astăzi (sâmbătă 17 iunie) ACET ar putea interveni pentru decolmatarea pompelor şi repunerea lor în funcţiune. Şi activitatea staţiilor de captare de adâncime a fost dată peste cap de ploile şi vântul care a provocat căderi de tensiune pe reţelele de electicitate. Vineri dimineaţă avariile electrice au fost remediate însă au apărut probleme în alimentarea cu apă a ma bine de jumătate din oraş. Problemele de la Baia III, cu care oraşul se confruntă de patru ani, ar putea fi remediate abia peste un an şi jumătate, printr-un program de reconstrucţie a digului, (de peste 200 de miliarde de lei vechi), gestionat de Apele Române, program pe care Primăria Fălticeni nu îl poate controla în nici un fel. Lucrările de regularizare a Moldovei prin reamenajarea captării de apă Baia III ar fi trebuit să intre în al doilea an de lucru, dar vremea a fost şi anul trecut, şi continuă să fie şi acum potrivnică proiectului de înlocuire a digului distrus în august 2002. “Nu comentez utilitatea şi eficienţa economică a acestui proiect. Cu mult mai puţini bani s-ar fi putut deschide puţuri noi pentru alimentarea oraşului cu apă numai din subteran”, ne-a declarat primarul Vasile Tofan.

Bine aţi venit la „Teiul Prinţului” Charles, din Spătăreşti
După trei ani de muncă, duminică, în comuna Spătăreşti, a fost inaugurată o fermă modernă – „OAT Farm” -, care le va oferi tinerilor dezavantajaţi (în special celor proveniţi din centrele de plasament), posibilitatea de a învăţa o meserie, pentru a le falicita găsirea unui loc de muncă în viitor. În 2003, Prinţul Charles a pus piatra de temelie a fermei – o casă în stil tradiţional românesc-, ocazie cu care a plantat şi un tei care creşte acum într-un colţ al fermei. Denumirea de „OAT Farm” provine de la Organic Agricultural Trening iar casa împreună cu clădirile care aparţin fermei alcătuiesc Pensiunea „Teiul Prinţului”. Totul a fost construit cu bani proveniţi de la Fundaţia de caritate „FARA UK”. Cursanţii pot învăţa nu numai deprinderi în agricultură dar şi în alte domenii precum tâmplăria. În cadrul fermei există un atelier de tâmplărie în care s-a produs până şi mobilierul din incinte. În prezent este în curs de derulare un curs de horticultură – agricultură şi zootehnie cu 28 de cursanţi, care învaţă principiile de bază şi avantajele aagriculturii ecologice. Pe viitor, la fermă se va organiza şi un curs axat pe creşterea animalelor într-o fermă mixtă dar şi un curs de croitorie. O parte din clădire este utilizată ca pensiune, Pensiunea „Teiul Prinţului”, unde pot fi cazate 12 persoane. Camerele sunt aranjate în stil tradiţional românesc iar bucătăria este de asemenea tradiţională şi foloseşte produsle ecologice ale fermei. Profiturile acestor activităţi sunt folosite în vederea finanţării proiectelor Fundaţiei „FARA” din Suceava şi Bucureşti, care au ca scop ajutorarea copiilor şi tinerilor care provin din centrele de plasament.

Ploi abundente şi alunecări de teren
Ploile din ultima perioadă au angrenat alunecări de teren pe strada Soldat Zamfir, unde proprietarii de locuinţe stau cu frica în suflet că-şi pot pierde în orice clipă agoniseala de o viaţă. Încă de vineri două familii au văzut cum sub ochii lor dispar pe rând grădinile de legume şi zarzavaturi şi viile. Duminică oamenii şi-au strâns şi găinile de prin curţi şi le-au dus la rude sau vecini pentru că surpăturile se apropiau de dependinţe. Planul de alunecare în adâncime a terenului în zona afectată este de 4 până la 6 metri, pe o suprafaţă de peste 300 de metri. Pentru storparea fenomenului, Primăria, prin Direcţia tehnică a început lucrări de drenare a apelor, urmând a fi stabilite şi alte măsuri pentru consolidarea terenului. Conducerea primăriei a considerat situaţia destul de gravă şi a anunţat că în primă fază va încerca să înlăture cauza alunecării de teren, prin drenarea apelor de adâncime. Anul trecut, un fenomen similar a rupt canalizarea oraşului, la o distanţă de numai câteva sute de metri de locul în care se petrec acum surpările. Pentru refacerea canalizării, Fălticeniul a primit atunci 6 miliarde de lei vechi. Dacă alunecările de teren continuă, sunt în pericol încă trei gospodării. Chiar dacă în ultimii ani, locuitorii din Fălticeni s-au considerat norocoşi, pentru că stihiile naturii i-au pus într-o mică măsură la încercare, natura le-a demonstrat că nu sunt feriţi de catastrofe. Municipiul Fălticeni a figurat şi în anii din urmă pe lista zonelor de risc pentru alunecări de teren. Este vorba de zona Băncuţa unde în anii 90 au fost finalizate ample lucrări de consolidare.

Promovare penală
Juventus Fălticeni a promovat în Divizia C, după ce a trecut în meciul de baraj cu 4-3 de Progresul Năsăud. Meciul s-a jucat pe teren neutru, la Borsec. La finalul celor 90 de minute regulamentare de joc, scorul a fost egal, 3-3 şi au urmat două reprize de prelungiri de 15 minute. Golul promovării s-a marcat cu 10 minute înainte de sfârşitul prelungirilor. Rămâne de văzut unde va evolua echipa, pentru că, aşa cum se ştie, în divizia D, Juventus a jucat în comuna Forăşti. Bucuria promovării ar putea avea urmări penale. Asta după ce duminică seara, timp de aproape două ore, poliţiştii au încercat de mai multe ori să-i potolească pe suporterii Juventus-ului, care vroiau cu orice preţ să se desfăşoare în centrul oraşului cu steaguri, surle şi trâmbiţe. Pentru că nu au primit acceptul, suporteri şi oficiali ai clubului s-au regrupat în Piaţa „Mihail Sadoveanu” unde au organizat fără autorizaţie un foc de artificii care a luminat pentru un sfert de oră cerul oraşului, mai ceva ca la Revelion.Ca rampă de lansare pentru artificii a fost folosită fântâna arteziană. Poliţia Fălticeni cercetează evenimentele de aseară şi va „promova” un dosar penal celor care au organizat focul de artificii.

Pensionarii vor administra Casa mortuară !
După doi ani petrecuţi prin instanţele de judecată, Primăria Fălticeni şi-a recâştigat drepturile de folosinţă asupra Casei mortuare a municipiului. Astfel, în acestă lună poate fi dusă la îndeplinire o Hotărâre din 2004, prin care Consiliul Local Fălticeni a aprobat trecerea gratuită a casei mortuare în folosinţa Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Fălticeni. În ianuarie 2004, când a fost aprobată Hotârârea Consiliului Local Fălticeni, clădirea din strada Ana Ipătescu se afla în administrarea Protoieriei Fălticeni, urmare a unei dispoziţii a primarului oraşului din 1990. Contrar prevederilor care decurg din procedura de administrare gratuită, protoieria a procedat la subînchirierea unor spaţii din imobil, fără avizul proprietarului. Trecerea Casei mortuare în administrarea C.A.R.P. Fălticeni a fost imposibil de realizat la termenul prevăzut, luna martie 2004., întrucât, în anul 2003 Protoieria semnase deja un nou contract cu o societate care prestează în clădire servicii de pompe funebre. Noul contract ar urma să se încheie după şapte ani, în anul 2010. În aprilie 2004 Primăria Municipiului Fălticeni a cerut chemarea în judecată a Protoieriei Fălticeni pentru evacuarea Casei Mortuare, imobil aflat în proprietatea publică a municipiului Fălticeni. În octombrie acelaşi an, Judecătoria Fălticeni a hotărât evacuarea spaţiului şi revenirea acestuia la proprietar. Cum era de aşteptat chiriaşul Protoieriei Fălticeni, SC Ametist SRL, a făcut apel la sentinţa Judecătoriei Fălticeni. În iunie 2005, Secţia Civilă a Curţii de Apel Suceava a respins apelul SC Ametist dar chiriaşul a continuat să se împotrivească evacuării Casei Mortuare şi a făcut recurs şi la decizia Curţii de Apel Suceava.
Prin administrarea casei mortuare de către Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, sunt toate premizele ca nemulţumirile pensionarilor faţă de modul în care era gestionat acest serviciu până acum, să dispară. Primăria Fălticeni, C.A.R.P. Fălticeni şi Protoieria Fălticeni vor ca odată cu acest suscces în instanţă, problemele sociale ale pensionarilor din Fălticeni îşi vor găsi mai repede rezolvarea în sensul îmbunătăţirii condiţiilor în care sunt prestate serviciile de pompe funebre şi desfacerea articolelor necesare înmormântării. Totodată, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor poate îndeplini şi cerinţele Uniunii Europene în acest domeniu, ştiut fiind faptul că integrarea va genera şi la Fălticeni schimbări spectaculoase în prestarea serviciilor de pompe funebre.

S-a furat găleata fântânii lui Sadoveanu !
Fălticeneni sunt însetaţi de cultură, sau cel puţin asta credem despre cei care trec pragul Casei Memoriale «Mihail Sadoveanu». În curtea muzeului, dăinuieşte fântâna lui Sadoveanu, veche de când scriitorul îşi plimba paşii pentru a urmări asfinţitul de soare pe Nada Florilor. Oricine se poate opri la o cană de apă rece ca gheaţa, la umbra teilor din ceea ce odată a fost „Grădina liniştii”. Unii însă, sunt atât de însetaţi că nu se satură cu o cană de apă şi pleacă uneori cu tot cu găleată. De aceea, ieri, angajaţii muzeului au înlocuit pentru a treia oară în ultimele opt luni găleata fântânii care a dispărut la sfârşitul săptămânii trecute. Ghizii muzeului sunt mulţumiţi totuşi că nu a fost luată şi funia lungă de vre-o 40 de metri. Pentru că are curte comună cu o locuinţă particulară, intrarea în curtea muzeului este liberă la orice oră, ceea ce probabil le-a permis celor care vor să se răcorească noaptea, să plece şi cu găleata.

Prima dragoste…la 81 de ani !
Miercuri dimineaţă, la Biroul de Stare Civilă al Primăriei Fălticeni a fost oficiată căsătoria cu numărul 100 din acest an. Dragostea nu ţine de vârstă şi niciodată nu este timpul pierdut pentru a ajunge în faţa ofiţerului de stare civilă. De acest lucru ne-a convins un bărbat de 81 de ani care şi-a unit destinul pentru prima dată în viaţă cu aleasa sa, care are 51 de ani. Nu este nici bogat, nu arată nici ca la 30 de ani şi cu toate acestea fălticeneanul a ales să-şi pună pirostiile la vârsta când mulţi oameni de generaţia lui se gândesc la împlinirea datului, spiritual şi lumesc. Evenimentul nu este singular, în urmă cu câteva săptămâni, a fost oficată o altă cununie în care diferenţa de vârstă dintre mireasă şi mire a fost de 28 de ani.

Uite mamă, trec soldaţii!
Abia ce au fost trecuţi în rezervă jandarmii încorporaţi în primăvara anului trecut, şi, la Centrul de Pregătire şi Perfectionare “Petru Rareş” din Fălticeni sosesc recruţii. Până astăzi inclusiv, vor ajunge la unitate peste 200 de tineri care urmează să efectueze stagiul de pregătire înainte de a fi transferaţi la unităţile jandarmeriei din ţară pentru misiuni specifice. Chiar dacă înainte de a intra în unitate se mai opresc la o bere pe valiză şi la un cântec dejale, recruţii au de parcurs două săptămâni de foc, pe data de 8 iulie fiind programată depunerea jurământului militar. Chiar dacă este vară şi ar fi multe de făcut în civilie, mulţi dintre răcani s-au arătat mândri că au fost încorporaţi, pentru că aşa se vor întoarce acasă bărbaţi. Majoritatea sunt crescuţi la ţară, unde mai au efect percepte de acest fel. Vă reamintim că în urmă cu câteva luni poliţiştii se dădeau de ceasul morţii să-i găsească pe cei peste 400 de tineri din Fălticeni care au făcut tot ce a fost posibil să fenteze stagiul militar.

Pui cu … santinelă!
Centrul Sanitar Veterinar Zonal Fălticeni a anunţat că s-a dat liber la vânzarea puilor de găină. Sunt admişi la vânzare doar puiii proveniţi din crescătoriile judeţului Suceava. În zona Fălticeni vânzările sunt permise numai cu aviz sanitar veterinar, în prezenţa medicilor veterinari. Ca locaţii pentru vânzările de pui, au fost stabilite dispensarele veterinare din fiecare comună, tocmai pentru a se putea ţine evidenţa vânzărilor. În Fălticeni, vânzările de pui sunt permise numai la sediul dispensarului veterinar de pe strada Teilor. Odată aflate în evidenţa dispensarelor veterinare, păsările vor fi căutate de sănătate 21 de zile la rând, de către medicii veterinari. La sfârşitul săptămânii trecute au fost desfiinţate şi filtrele poliţieneşti dispuse la intrările în judeţul Suceava, dinspre Boroaia şi Drăguşeni.

Copii din flori, în oraşul florilor
Copii din flori! Aveţi sau v-aţi trezit cu ei? Zece procente din copiii care au venit pe lume în acest an la Fălticeni nu au tată. Pentru 45 din cei 404 nou-nascuţi, între primele cuvinte pe care le vor rosti nu se va afla cuvântul « tata ». O fi vorba de o modă nouă, fălticenence emancipate, responsabilitate, independenţă sau de egoism ? Greu de spus, pentru că vremurile nu sunt de aşa natură încât să le permită tinerelor mămici să se descurce pe cont propriu. În Occident nu este mare scofală să ai un copil din senin, sau să te trezeşti că vine o domnişoară, de care nu-ţi mai aminteşti nimic,ş i iţi aduce o scumpete care nu-ţi seamănă deloc, instruit să-ţi spună tătă. În România, pentru părinţi este încă mare ruşine să le vină fata cu burta la gura!

Monitorizare la stările conflictuale şi infracţiunile patrimoniale
Cea mai veche stare conflictuală inter-familiară din Fălticeni, datează de acum 17 ani. Aceasta este una dintre cele peste 30 de situaţii conflictuale din oraşul nostru, monitorizate de către poliţiştii de proximitate. Aceştia derulează în prezent o campanie de prevenire a actelor comise cu violenţă în familii şi între familii. Amenzile nu sunt o prioritate ci identificarea stărilor conflictuale şi consilierea părţilor implicate. Până la sfârşitul lunii august, poliţiştii de proximitate din Fălticeni derulează o campanie de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului. Cu sprijinul Asociaţiilor de Proprietari, aproape 1000 de familii au primit pliante referitoare la prevenirea furturilor din locuinţe şi din autoturisme. Poliţiştii ne recomandă să stabilim şi să menţinem relaţii bune cu vecinii, pentru că ei pot recunoaşte sau depista un răufăcător în curte, la uşă sau la fereastra noastră.

Adio ore de dirigenţie
Din toamnă elevii din Fălticeni nu vor mai avea diriginţi. Orele de dirigenţie, pe care le ştie toată lumea, vor fi înlocuite cu orele de orientare şi consiliere. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis, în acest sens, ca o bună parte a cadrelor didactice să beneficieze de cursuri în vederea dezvoltării capacităţii de consiliere şi orientare. Practic, rolul dirigintelui ,,clasic” va fi preluat de către consilierul şcolii pe probleme de educaţie, de un psiholog şi de o parte dintre foştii diriginţi. Părerile elevilor sunt împărţite atunci când vine vorba de diriginţi. La adăpostul vacanţei sau al faptului că din toamnă nu vor mai avea treabă cu dirigu sau diriga, mulţi tineri recunosc că nu făceau mare lucru la orele de dirigenţie, cu excepţia celor care aveau neşansa ca diriginţii să le fie profesori de limba română sau matematică, pricopsindu-se cu o oră în plus la materia pe care nu o îndrăgeau tot timpul. Astfel de poveşti curg cu duiumul când se discută în grup, la o şeptică.

Un maidanez a fugit cu proba veterinarilor
În ultima săptămână nu s-au mai înregistrat alerte aviare pe zona Fălticeni. Nu numai grija oamenilor este foarte mare pentru prevenirea apariţiei gripei aviare ci şi a maidanezilor din Fălticeni. De ce spunem asta?. Pentru că, am aflat de la şeful Centrului Sanitar Zonal Fălticeni, duminica trecută, la ultima alarmă de acest fel din oraşul nostru, un câine de pripas la blocul ANL de pe strada 2 Grăniceri, a fugit cu cadavrul unei păsări în livada din vecinătate…şi dus a fost. Câinele a fost deranjat de veterinarul şef de la Fălticeni după ce un telefon pe linia de urgenţă 112 a pus pe jar poliţia şi Direcţia Judeţeană Sanitar Veterinară. Oricum câine trăieşte…şi se fereşte de veterinari.

Vacanţa profesorilor în rate la CAR
Până când vor primi majorările salariale promise pentru noul an şcolar, cadrele didactice din zona Fălticeni se vor descurca şi în acestă vară cu bani împrumutaţi de la CAR Învăţământ. Numai în luna mai, membrii Casei de Ajutor Reciproc, din numărul cărora 75 % sunt profesori, au împrumutat aproape 6 miliarde de lei. Din experienţa anilor anteriori, valoarea împrumuturilor va creşte în iunie, iulie şi august, aşa cum se întâmplă şi în lunile de iarnă. Profesorii dar şi alte categorii sociale împrumută bani de la CAR Învăţământ pentru lucrări agricole, examene, medicamente, nunţi, sau pentru a acoperi ratele altor împrumuturi făcute pe la bănci. De obicei nici nu este nevoie să-i soliciţi omului motivaţia împrumutului, pentru că oricum începe să se plângă de la uşă de cât de greu îi este şi cât de urgentă nevoie de bani are. La aglomeraţia de acum, în funcţie de încasarea ratelor şi a cotizaţiilor, cei peste 2500 de membri ai CAR Învăţământ din Fălticeni pot obţine un împrumut şi peste o lună după ce au depus cererile.

Absolvenţii claselor a XII-a vor intra în febra bacalaureatului
Absolventii claselor a XII-a vor intra şi ei în febra bacalaureatului, prima sesiune a examenului fiind programată în perioada 26 iunie – 7 iulie, iar a doua în intervalul 21 august – 1 septembrie. În cele trei centre de examinare din Fălticeni vor susţine examenele 812 elevi din Fălticeni, comunele învecinate şi Grupul Şcolar “Oltea Doamna” din Dolhasca. Sesiunea din luna iunie va începe cu probele orale: luni şi marţi 26 – 27 iunie, elevii vor susţine examenul la limba şi literatura română, pe 28-29 iunie, cel la limba si literatura modernă, iar pe 30 iunie – 1 iulie, la limba si literatura maternă. Probele scrise încep pe 3 iulie, prima fiind cea la limba şi literatura română. Urmează limba şi literatura maternă pe 4 iulie, pe 5 iulie e programată proba obligatorie, iar pe 6 si 7 iulie probele la alegere. Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor sunt programate pentru 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi făcute cunoscute pe 14 iulie.

Căldură mare….
Pentru a doua zi consecutivă, fălticenenii au avut de-a face cu razele toride ale soarelui de sfârşit de iunie. Ziua de luni a început cu agitaţie pe la magazine şi pe la cele trei centre la care se susţin examenele de Bacalaureat. Abia ce s-a anunţat caniculă pentru următoarele zile, că toţi agenţii economici cu profil alimentar au făcut comenzi serioase de apă minerală. În rest, fălticenenii care s-au deplasat pe trotuare au avut de luptat cu guma de mestecat care s-a lipt de încălţăminte. Haosul climatic, manifestat prin ploi torenţiale, grindină, nopţi tropicale, furtuni, alunecări de teren, provoacă îngrijorare în rândul fălticenenilor. În plus, schimbările bruşte ale fenomenelor meteorologice extreme, ploile torenţiale, temperaturile de peste 30 grade C şi perioadele răcoroase supun organismul uman la şocuri de adaptare, cu dificultăţi majore asupra stării de sănătate, foarte mulţi cetăţeni se plâng de oboseală cronică. Poate şi de aceea în farmaciile din Fălticeni sunt căutate medicamente pentru fortifierea organismului.

Au fost Testele naţionale, a început Bacalaureatul
84% este gradul de promovabilitate la testele naţionale desfăşurate săptămâna trecută în cele trei centre de examinare de la Fălticeni. Cea mai mare medie din Fălticeni a fost 9,90, şi a fost obţinută de către un absolvent de clasa a VIII de la Colegiul Naţional “Nicu Gane”, care a susţinut capacitatea la Centrul de Examinare de la Scoala A.I Cuza. Cea mai mare notă la Centrul de examinare de la Şcoala Ioan Irimescu a fost 9.80 iar la centrul de la Şcoala Mihail Sadoveanu – 9.55.
Dintre elevii care au participat la examenele de capacitate, 87 nu au reuşit să treacă cu bine peste cele trei probe, în special peste limba română. Absolvenţii respinşi, chiar şi cei care nu au obţinut note de trecere la toate cele trei probe, au formulat contestaţii. Cu câteva excepţii, majoritatea celor respinşi au încheiat clasa a VIII la şcoli din comunele învecinate municipiului Fălticeni. Aceştia, precum şi cei 10 elevi care nu s-au prezentat la examene mai au o şansă la sesiunea din toamnă. Nota 7 a reprezentat pentru 34% dintre participanţii la Testele Naţionale un obiectiv mai uşor de atins în acest an. Note de 8 şi 9 au luat 35 % dintre candidaţi iar note de 6 doar 23 %. 35 de elevi din cei 555 examinaţi au luat note între 5 şi 5.99.
Absolvenţii claselor a XII-a au intrat de ieri în febra bacalaureatului. În cele trei centre de examinare din Fălticeni susţin examenele 812 elevi din Fălticeni, comunele învecinate şi Grupul Şcolar “Oltea Doamna” din Dolhasca. Pentru corectarea lucrărilor absolvenţilor la Bacalaureat, în judeţul Suceava vor funcţiona 5 centre de evaluare. Lucrările provenite de la Fălticeni vor fi corectate la Grupul Şcolar “Samuil Isopescu” din Suceava. Un centru de evaluare va funcţiona şi la Fălticeni, la Grupul Şcolar “Mihai Băcescu”, unde vor veni cele 1230 de lucrări ale elevilor de Colegiile Naţionale Ştefan cel Mare şi Spiru Haret, Colegiul Tehnic Petru Muşat şi Colegiul Economic Dimitrie Cantemir.

Prins cu “găina-n sac”
La numai câteva zile după ce s-a dat liber la vânzarea păsărilor, în zona Fălticeni a fost consemnată prima abatere de la regula instituită de autorităţile sanitar – veterinare, care spune că nu pot fi vândute decât păsări provenite din judeţul Suceava. O echipă de inspectori sanitar-veterinari au găsit în comuna Mălini, un botoşănean care comercializa păsări vii. Comerciantul ambulant a fost amendat de inspectorii sanitar veterinari suceveni cu suma de 10 milioane de lei vechi iar păsările au fost returnate în localitatea de origine. De câteva zile inspectorii veterinari s-au reorganizat pe zone de competenţă pentru a monitoriza mai bine eventualele abateri pe linie sanitar-veterinara.

Canalizarea Fălticeniului distrusă de alunecările de teren
După sincopele în alimentarea cu apă, ACET Falticeni se confrunta cu o noua problema, de data aceasta pe reteaua de canalizare a orasului, in zona Obor – cimitirul evreiesc. Luni, în urma ploilor torenţiale din această lună, canalizarea oraşului a fost ruptă de alunecarea malurilor de pământ din apropierea reţelei, chiar dacă tubulatura este îngropată la 3 metri adâncime. Un eveniment asemănător s-a produs zonă, anul trecut, iar refacerea canalizării a necesitat peste 5 miliarde de lei vechi din fonduri guvernamentale. Reactivarea alunecărilor de teren a dus la crearea unei falii de circa 10 metri adâncime, care a provocat dizlocarea canalului colector al apelor uzate. Pentru a treia zi, astăzi angajaţii ACET încearcă să remedieze situaţia, fiind aştepate să sosească transportul cu tuburile necesare. O comisie specială din care au făcut parte şi reprezentanţi ai prefecturii, consiliului judeţean, sectorului de gospodărire a apelor şi ai unor constructori, a evaluat daunele şi a propus măsuri urgente. În primă fază este vorba de o investiţie urgentă de 500 milioane lei pentru înlocuirea tuburilor distruse, urmând ca executivul fălticenean să aibă în vedere în perioada imediat următoare alte lucrări, pentru drenarea apelor de adâncime şi consolidarea malului, de 3 miliarde de lei vechi. Consolidarea versantului va proteja 6 gospodării particulare şi terenurile aferente. Primăria Fălticeni a contractat servicii şi utilaje pentru a veni în sprijinul ACET, şi a notificat Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava referitor la producerea avariei.

Profitul la raport
Doar 44 din cei peste 700 de agenţi economici care figurează cu activitate în Fălticeni, au declarat profit pe anul 2005. Profitul însumat ajunge la 69 de miliarde de lei vechi, suma reieşind din bilanţurile depuse la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, care au fost făcute publice astăzi. În topul local al profitului regăsim societăţi din industria mobilei şi comerţ. Asta afost situaţia anul trecut, ce va fi anul acesta vom vedea probabil în 2007. Până la profitul dinaintea aderării, trebuie spus că Întreprinderile mici şi mijlocii din Fălticeni pot primi bani de la stat. Agenţia guvernamentală de profil pune la bătaie în acest an aproape 45 de milioane de lei noi pentru a ajuta imm-urile din întreaga ţară să se modernizeze şi să-şi dezvolte afacerea. Programul va fi derulat prin bancă. Beneficiari pot fi întreprinderile nou-înfiinţate, microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii care îndeplinesc următoarele condiţii: au capital social integral privat şi au plătit la termen contribuţiile, impozitele şi taxele la bugetul de stat, bugetele speciale şi bugetul local. Firmele din Fălticeni interesate şi care, desigur, îndeplinesc condiţiile cerute, vor trebui să ia legătura cu Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. Înregistrarea dosarelor se va face în perioada 31 iulie-25 august.

Fălticeniul este dominat de francofoni
Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest a continuat ieri cu proba orală la o limbă modernă la alegere. Dintre cei 794 de candidaţi înscrişi în cursă după prima probă orală, la bacalaureat, în cele trei centre de examinare din Fălticeni, 406 au ales să susţină proba de limba modernă la franceză iar 366 de candidaţi au optat pentru limba engleză. Pentru limba germană au optat 15 de candidaţi şi doar 3 pentru limba rusă. Aşadar Fălticeniul este dominat de francofoni, limba lui Moliere fiid preferată de peste 200 de elevi de la Colegiul Agricol. Cei mai mulţi anglofili sustin examenul de bacalaureat la Colegiul Naţional „Nicu Gane”.

Încă 3 miliarde de lei pentru salariile profesorilor
Au venit banii restanţi pentru plata diferenţelor salariale ale cadrelor didactice din Fălticeni pentru perioada octombrie 2001 – septembrie 2004. În acest sens, joi, Consiliul Local Fălticeni a aprobat rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2006. Pentru plata acestor drepturi, în urma rectificării bugetului de stat, Consiliul Judeţean a alocat Municipiului Fălticeni suma de 3,7 miliarde de lei vechi. Banii vor ajunge la cadrele didactice până la sfârşitul acestui an, potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 17 din 2006. De la începutul anului, în baza aceluiaşi act legislativ, profesorii au mai primit peste10 miliarde de lei. Pe statele de plata se află de această dată şi profesorii de la Şcoala “Ioan Ciurea”, cu peste 1 miliard de lei, care iniţial nu s-au regăsit în hotărârea judecătorească.

De astăzi…
5.500 de centrale termice ard gazul ilegal

Ieri a expirat termenul până la care toate centralele termice de casă, apartament, scară sau imobil care nu aveau autorizaţie de funcţionare sau nu erau la zi cu verificarea tehnica periodica, trebuiau să intre în legalitate. De astăzi, proprietarii care nu au întreprins acest demers, se pot trezi cu angajaţii E-ON GAZ la uşă pentru debranşarea centralelor. Potrivit prescripţiilor tehnice ale ISCIR, proprietarul centralei termice are obligaţia sa supuna centrala unor verificări tehnice periodice cel puţin o dată la doi ani. Din informaţiile oficiale pe care le-am primit de la E-ON GAZ Fălticeni, doar 500 din cele 6000 de centrale termice esistente la această dată, au fost verificate tehnic până la data de 30 iunie a.c. Deocamdată, la E-ON GAZ nu au venit precizări oficiale referitore la ceea ce se va întâmpla începând de astăzi. În funcţie de firmele de la care şi-au achiziţionat centralele, fălticenenii sunt nevoiţi să scoată din buzunare unu până la două milioane de lei vechi.

Un petiţionar a cerut “o funcţie primară de talie europeană” la Primăria Fălticeni
Cădura din ultimele zile are urmări nebănuite pentru locuitorii Fălticeniului. În timp ce prin alte locuri oamenii se bat sau se omoară între ei, fălticenii sunt oameni breji cu “odihnită”, şi trimit epistole la primărie. Ieri, a ajuns o scrisoare cu expeditor “chici cine-i” din care nimeni nu înţelege nimic. Pe două pagini cineva a înşirat crâmpeie de gânduri desprinse parcă dintr-o creaţie dadaistă, fără cap şi fără coadă. Astăzi, a ajuns şi scrisoarea unui bărbat din Preuteşti care i-a cerut primarului să-i acorde “prioritar o funcţie primară, de talie supremă, europeană, americană, asiatică, neo-zeelandeză – super control a la Europa Leg”. Omul vrea să fie înţeles prioritar şi să i se răspundă în scris pentru că nu posedă telefon.

Fălticeniul interzis căruţaşilor
Joi este zi de târg, motiv pentru poliţiştii comunitari să păzească straşnic intrările în municipiu. De obicei la astfel de adunări vin foarte mulţi locuitori de la ţară cu căruţe. De cele mai multe ori atelajele hipo nu sunt dotate corespunzător şi lasă în urmă o mizerie de nedescris . În urma acţiunilor care se derulează săptămânal, mulţi căruţaşi sunt avertizaţi şi întorşi din drum. Printre locuitorii certaţi cu bunul simţ se numără cu precădere cei din comunele Preuteşti, Vadu Moldovei şi Buneşti însă nici localnicii nu-s mai de soi. Pentru că cei de la ţară n-au cum intra în oraş decât pe drumul european E85, localnicii se mai furişează pe străduţele lăturalnice. De parcă ar fi în ţara lui nimănui. Fălticenenii proprietari de căruţe nu vor să audă în ruptul capului de numere de înmatriculare şi saci colectori. De cele mai multe ori ei sunt amendaţi de către poliţişti însă nici vorbă să se cuminţească. Din cei 114 proprietari de căruţe aflaţi în evidenţele Primăriei, numai 36 şi-au ridicat plăcuţele reflectorizante cu număr de înmatriculare, iar acţiunea de înmatriculare a început încă din primăvara lui 2005 !

Ultima plimbare cu bicicleta
Un biciclist de 73 de ani şi-a pierdut viaţa în dimineaţa zilei de joi (ora 7.10), într-un accident de circulaţie produs pe raza comunei Vadu Moldovei. Şeful Formaţiunii de Poliţie Rutieră Fălticeni ne-a informat că bătrânul se deplasa pe Drumul Naţional 2, în direcţia Fălticeni. Evenimentul s-a produs în momentul în care victima a efectuat un viraj la stânga fără să se asigure, moment în care a fost surprins de o autoutilitară care se deplasa în aceiaşi direcţie. Cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul sunt continuate de către poliţiştii fălticeneni.

Reclame

Introduceti anuntul dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.