Ianuarie

Iarna pe săniuţă
Elevii mai au câteva zile de vacanţă. Ca un făcut ultima săptămână a adus şi mult aşteptata iarnă, aşa că ieri pe oriunde se putea, săniuţele au fost la ele acasă. La o raită prin oraş am putut vedea foarte mulţi bunici trăgând după ei sănii şi nepoţi neastâmpăraţi. Uzi de la apa care li se topea pe haine şi cu obrajii înroşiţi de la frig, copiii nu vroiau nici în ruptul capului să meargă acasă. Ce foame, ce sete, acum când este zăpadă pe săturate. Cei drept nici bunicii nu prea aveau tragere spre gura sobei de acasă. Într-adevăr iarna a fost foarte dorită la Fălticeni atât de cei mari cât şi de cei mici. De trei zile ninge în reprize iar arborii şi brazii plini de zăpadă oferă o privelişte de vis, aşa cum meritam cu toţii de sărbători, dar dacă nu a fost să fie atunci, iarna e binevenită şi acum.

A venit iarna!
De marţi după amiază a nins neâncetat în Fălticeni şi comunele arondate, timp de mai bine de 12 ore. Peste noapte precipitaţiile au scos în teren utilajele de deszăpezire ale primăriei. Echipele de intervenţie au acţionat cu cele trei pluguri semipurtate, antiderapant şi forţa umană în special pe cei aproape 5 kilometri din E85 care străbat oraşu, astfel că la ivirea zorilor în oraş s-a putut circula normal. Conform organizării Comandamentului de iarnă, echipele primăriei sunt pregătite să lucreaze pe schimburi 24 de ore din 24. Încă de la primii fulgi s-au făcut apeluri repetate către proprietarii de mijloace auto care-şi parchează maşinile pe prima bandă a drumului european să elibereze carosabilul pentru a nu împiedica accesul utilajelor de deszăpezire. Marţi seara la ora 19.00, ninsorile abundente au blocat timp de aproape o oră traficul pe DN2, în comuna Spătăreşti. Mai multe autovehicule grele neechipate corespunzător au blocat carosabilul făcând imposibil accesul în Fălticeni. Un echipaj al Formaţiunii de Poliţie Rutieră Fălticeni a acţionat în deblocarea traficului împreună cu lucrătorii de la Secţia Drumuri Naţionale. În aceiaşi seară, la 18.45, o femeie din Livezi, Judeţul Bacău care circula neregulamentar a alunecat pe carosabil, pe Drumul Judeţean 155 A, în localitatea Râşca, fiind accidentată de autoturismul Ford Escort condus de un tânăr de 32 de ani din comuna Baia. La faţa locului a intervenit un echipaj al Formaţiunii de Poliţie Rutieră Fălticeni. Femeia a fost transportată la Spitalul Municipal Fălticeni şi a rămas internată pe secţia de chirurgie, cu fractură a unui membru superior. Medicii ne-au spus că femeia necesită cel puţin 30 de zile de îngrijiri medicale şi în funcţie de evoluţia pacientei o posibilă intervenţie chirurgicală. Se pare că în momentul producerii accidentului femeia se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Cel puţin până la finalizarea cercetărilor, conform procedurilor, şoferului i s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. La închiderea ediţiei la Fălticeni a reînceput să ningă mărunt iar şeful Poliţiei Rutiere Fălticeni, inspector principal Iulian Radu recomanda participanţilor la trafic prudenţă şi adaptarea vitezei la minimum posibil.

Activităţi de iarnă
Noaptea de miercuri a trecut fără evenimente. Comandamentul de iarnă instituit la nivelul Primăriei Fălticeni este pregătit să intervină 24 din 24 de ore cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant în zonele în care se constată îngreunarea traficului. Miercuri noaptea echipele de intervenţii au fost solicitate în mai multe rânduri pentru împrăştierea materialului antiderapant pe străzile: Zorilor, Ion Creangă, Şoldăneşti, Plutonier Ghiniţă şi Dimitrie Leonida. Viceprimarul Sabin Ghilea ne-a informat că pe aceste străzi s-a intervenit în maxim 30 de minute de la apelare. Domnia sa ne-a mai declarat că nu s-au înregistrat accidente datorită carosabilului alunecos. Se dă o atenţie deosebită intersecţiilor. În aceste locuri există movile de nisip la vedere pentru situaţii deosebite şi, în plus, angajaţii salubrităţii intervin manual ori de câte ori este nevoie pentru a îmrăştia material antiderapant. Pentru un trafic bun pe E85, autorităţile locale sunt sprijinite în cazuri de urgenţă de către Secţia Drumurilor Naţionale. Muncitori de la serviciul de salubritate scutură tuia, copacii de talie mică, brazii argintii, pinii, pentru a se evita distrugerea coronamentelor datorită greutăţii zăpezii căzute peste noapte. Şeful Formaţiunii de Poliţie Rutieră Fălticeni, inspector principal Iulian Radu ne-a informat că pe drumurile naţionale din raza de competenţă, s-a circulat şi miercuri noaptea şi joi în condiţii de iarnă, fără blocaje. Se recomandă vigilenţă şi reducerea vitezei. Agenţii de la circulaţie verifică în permanentă validitatea rovinietelor şi asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Iulian Radu atrage atenţia asupra aplicării ilegale pe parbrize şi lunetele maşinilor a foliilor şi a altor accesorii care afectează vizibilitatea. Pentru aşa ceva, miercuri poliţiştii au aplicat o amendă şi i-au ridicat certificatul de înmatriculare unui şofer.

Primăria Fălticeni finanţează reabilitarea
Secţiei de Radiologie a Spitalului Municipal Fălticeni

Spitalul Municipal Fălticeni a primit un aparat radiologic Mercury de producţie Italiană, pentru secţia de radiologie. Acesta va suplini şi performanţele apartatului Roentgen afectat de incendiul produs în noaptea ultimei zile de Crăciun, precum şi ale unui alt aparat folosit în investigaţii, care nu mai are autorizaţie de funcţionare. Componente ale aparatelor înlocuite vor fi redistribuite acolo unde vor fi cereri. Aparatul valorează peste 100.000 Euro şi a fost repartizat de Ministerul Sănătăţii în cadrul planului de reabilitare şi modernizare a aparaturii destinate imagisticii în spitale. Mircea Lupu, directorul administrativ al spitalului din Fălticeni ne-a declarat că vor începe lucrările de reabilitare a spaţiului în care va fi montat noul aparat. Reabilitarea va costa peste 240 de milioane de lei şi va fi efectuată de SC PRIVAT CONSTRUCT SRL, societate care a câştigat licitaţia pentru această lucrare. Pentru că Spitalul Municipal Fălticeni nu dispune în prezent de banii necesari, finanţarea lucrărilor de reabilitare va fi asigurată de Consiliul Local Fălticeni, din fondurile care erau destinate spitalului în 2006. În perioada în care se va monta noul aparat investigaţiile radiologice vor fi efectuate cu un aparat portabil aflat în dotarea Spitalului Municipal Fălticeni. Pentru urgenţe vor mai putea fi folosite aparate în stare de funcţionare din cadrul Ambulatoriului de Specialitate şi a secţiei T.B.C. Vă reamintim că în ultimile zile ale anului trecut un scurt circuit la un scurt circuit la un cablu electric îmbătrânit care alimenta aparatul vechi de 27 de ani, a afectat peretele vertical al aparatului Roentgen pentru diagnosticare radiologică. Atunci pompierii fălticeneni au evacuatpeste 70 de pacienţi din saloanele vecine secţiei de radiologie. Ieri, amintirea incendiului era încă prezentă prin funingenea depusă pe pereţii secţiei şi mirosul de fum. Conducerea spitalului a reuşit totuşi în timp recors să cureţe şi să zugrăvească holurile de la parter ale spitalului.

Fălticeniul şi Beverenul îşi consolidează relaţiile de colaborare
În virtutea relaţiilor de colaborare consolidate cu prilejul vizitei municipalităţii fălticenene în Beveren în luna octombrie 2005, Eddy Audenaert preşedintele Comitetului Asociaţiei VZW Huulp aan Roemenie este prezent în aceste zile la Fălticeni. Delegaţia sa a petrecut sărbătorile de iarnă în Fălticeni şi a fost impresionată de obiceiurile de iarnă. Marţi la prânz belgienii au vizitat cazarma Detaşamentului pentru situaţii de urgenţă Fălticeni, acolo unde în luna decembrie au ajuns cele două utilaje donate de pompierii din Beveren. La întâlnire a fost prezent şi primarul Vasile Tofan precum şi un reprezentant al pompierilor din Sint – Gillis. Cu această ocazie între comnadantul pompierilor fălticeneni Ioan Apopi şi oaspeţi au fost făcute schimburi de căşti folosite în intervenţii. Oaspeţii se vor întâlni în cursul săptămânii şi cu funcţionarii Primăriei Fălticeni.

Săptămâna Grigore Vasiliu-Birlic
În perioada 22-27 ianuarie, Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” şi Cinemateca Română, în parteneriat cu Asociaţia Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, organizează o serie de spectacole comemorative şi expoziţii în cadrul “Săptămânii Grigore Vasiliu Birlic”, pentru a celebra sfârşitul centenarului naşterii marelui actor. Astfel, Teatrul Naţional Bucureşti şi Asociaţia Culturală “Grigore Vasiliu-Birlic” vor organiza duminică, 22 ianuarie 2006, ora 11.00, la Sala Amfiteatru, simpozionul “Birlic la cen¬tenar – Un geniu al comediei”. Personalitatea artistului va fi evocată de Radu Beligan, Ion Lucian, Ilinca Tomoroveanu, Natalia Stancu, Carmen Stănescu, Simona Bondoc, Matei Alexandru, Aurel Storin şi Alex Şerban. Cuvântul de deschidere va fi rostit de Directorul general al T.N.B., Ion Caramitru. Evenimentul va continua cu vernisajul expoziţiei documentare “Birlic pe scena Teatrului Naţional“, cu lansarea unui dublu CD editat de Societatea Română de Radio¬difuziune – Editura Casa Radio, cu prezentarea monedei jubiliare de argint cu chipul lui Grigore Vasiliu Birlic emise de Banca Naţională Română, monedă care va fi oferită mai multor personalităţi din domeniul teatrului şi filmului românesc. Cu această ocazie, primarul muncipiului Fălticeni Vasile Tofan va înmâna familiei actorului, post-mortem, titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Fălticeni”.
Luni, 23 ianuarie 2006, la ora 18.30, Cinemateca Română organizează în parteneriat cu Asociaţia Culturală “Grigore Vasiliu Birlic” o seară de gală, beneficiind de pre¬zenţa unor vorbitori precum Radu Beligan, Ion Dichiseanu, Geo Saizescu, Decebal Mitulescu, Anca Mitran, Alex Şerban, Carmen Stănescu, Ion Lucian şi Aurel Miheleş. Cu acest prilej vor rula filmele “Doi vecini” şi “Titanic vals”, întreaga săptămână urmând a fi programate difuzări ale celor mai reprezentative realizări cinematografice ale artistului: marţi 24 ianuarie – VIZITĂ, DOUĂ LOZURI, MOFTURI 1900, miercuri 25 ianuarie – D`ale CARNAVALULUI, joi 26 ianuarie – BĂDĂRANII.

Credincioşii de stil vechi din Fălticeni retrăiesc minunile Botezului Domnului în apa Iordanului
Potrivit vechiului calendar Iulian, peste 5000 de credicioşii ortodocşi de stil vechi din România sărbătoresc astăzi Boboteaza. La Fălticeni, 1200 de credincioşi sunt aşteptaţi în această dimineaţă la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. „Creştinii ortodocsi de stil vechi participă joi 19 ianuarie la marele praznic al sărbătorii Botezului Domnului. Este momentul în care Isus Hristos s-a botezat în râul Iordan. Mai mult decât atât, o mărturisesc şi cei care au fost la această mare sărbătoare chiar la râul Iordan. Acum se petrece o mare minune dumnezeiască a întoarcerii apei, prin care Iordanul îşi întoarce cursul firesc. Apa face un mic rotocol apoi îşi reia cursul firesc. Spre surprinderea tuturora, chiar şi cei din Biserica Ortodoxă pe Stil Nou, care au vizitat acest loc după data calendarului Iulian – însuşi Patriarhul a fost acolo acum câţiva ani – au văzut această minune. Au fost ani în care s-au văzut şi alte minuni”, ne-a declarat în exclusivitate parintele protoiereu Vasile Sandu.
Premergător sărbătorii, credincioşii de stil vechi din Fălticeni au participat miercuri seara, după ora 18, la slujba de priveghere în cinstea praznicului Botezului Domnului. În această dimineaţă se oficiază Sfânta Liturghie şi se sfinţeşte aghiazma mare. „Noi ne-am obişnuit să păstrăm un obicei din vechime prin care mergem afară, – ieşim din biserică -, unde avem confecţionată crucea de gheaţă. Este o bucurie că în fiecare an am reuşit să confecţionăm acea cruce de gheaţă. Îîn perioada Botezului Domnului pe vechi chiar şi atmosfera ne oferă acel vestit ger al Bobotezei şi posibilitatea de a culege gheaţă de pe lacurile din jurul Fălticeniului. Am confecţionat crucea şi vom merge să facem sfinţirea apei celei mari chiar în locul de unde a fost luată gheaţa”, ne-a precizat părintele Sandu.
Crucea de gheaţă a fost confecţionată chiar de consilierii şi credincioşii parohiei, care au mai făcut aşa ceva. Anul acesta pregătirea crucii a durat mai bine de opt ore. Blocurile de gheaţă au fost aduse marţi dimineaţă cu maşina de pe luciul de apă al unui iaz situat la ieşirea din Fălticeni spre Suceava. În curtea Catedralei, meşterii au dat tot ce au avut mai bun în materie de inspiraţie. Ei s-au folosit de fierastraie metalice pentru a da formă gheţii. Apa şi gerul au ajutat la realizarea îmbinărilor. „Se vede acea cruce frumoasă, istorică, moştenită din moşi-strămoşi, pe care o păstrăm şi la Fălticeni, chiar dacă este un obicei întâlnit cu precădere la ţară. Când eram copil în toate satele, la bunici, la părinţi, am văzut în curţile bisericilor cruci de gheaţă.Rânduila bunului creştin spune că după sfinţirea apei, credincioşii consumă timp de nouă zile aghiasma dimineaţa pe nemâncate, după care iau sfânta anafură”, a încheiat protoiereul.

Un e-mail al Primăriei Fălticeni a redat-o familiei pe Cornelia Popovici
• fata dispăruse de acasă din iunie 2005

Pe data de 22 noiembrie 2005 o fălticeneancă epuizată de amărăciunea pe care i-o pricinuise dispariţia fiicei ei s-a adresat Primăriei Fălticeni cu o cerere disperată de a fi ajutată să-şi găsească copilul răpit de lângă ea la sfârşitul lunii iunie. „Daţi-mi o hârtie la mână să pot umbla prin ţară să-mi aduc fata acasă, daţi telefoane pe la cine ştiţi că mă poate ajuta, numai ajutaţi-mă”, se ruga femeia de salariaţii primăriei. Rudele tinerei credeau că este obligată să cerşească pe trenurile de pe ruta Iaşi – Timişoara. Pe data de 29 iunie 2005, în zi de sărbătoare, Cornelia Popovici în vârstă de 35 de ani, o tânără cu probleme de sănătate mintală, a fost cu mama sa la Biserica Sf. Ilie dar de aici nu a mai ajuns acasă. Un e-mail trimis în aceiaşi zi de noiembrie noiembrie de la Compartimentul mass-media al Primăriei Fălticeni inspectoratelor judeţene de poliţie şi Inspectoratului General al Poliţie Române, a adus din nou liniştea familiei Popovici. Joi 5 ianuarie 2006, la Primăria Fălticeni a ajuns o adresă a Serviciului de Investigaţii Criminale Suceava prin care Compartimentul mass-media al primăriei era informat că urmare a adresei înaintate Inspectoratului General al Poliţiei Române, privind acordarea de sprijin pentru găsirea dispărutei Cornelia Popovici, la câteva zile după trimiterea adresei primăriei, femeia a fost găsită în Spitalul nr.2 din Vaslui, fiind readusă la domiciliul părinţilor din Fălticeni. Pe Cornelia şi pe mama sa le-am întâlnit vineri în ziua de Bobotează, la cumpărături. Se ţineau de mână şi erau vesele. Am intrat în discuţie şi nu ştia cum să le mulţumească celor de la primărie care au ajutat-o să-şi găsească copilul. Fata ne-a promis că va fi cuminte şi nu va mai pleca niciodată de acasă fără ştirea mamei sale.

Peste 1000 de credicioşi ortodocşi de stil vechi din Fălticeni
au sărbătorit Crăciunul

Potrivit vechiului calendar, calendarul Iulian, credicioşii ortodocşi de stil vechi au sărbătorit la sfârşitul săptămânii Crăciunul. Ajunul Naşterii Mîntuitorului Hristos a fost întimpinat cu slujba privegherii ce vesteşte taina întrupării Fiului lui Dumnezeu. În număr de 500.000 creştinii ortodocşi pe vechi din România, comasaţi în mare parte în zonele Moldovei, Munteniei, Dobrogei dar şi în Bucureşti, au celebrat sufleteşte una din cele mai mari sărbători ale Ortodoxiei. Parintele Protoiereu Vasile Sandu, paroh la Catedrala Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Fălticeni, parohie ce numără la ora actuală peste 1200 de creştini ortodocşi, a oferit câteva amănunte legate de însemnătatea şi unitatea în duh a acestei sărbători. “Trăim vremuri faţă de care nu trebuie să mai adăugăm răutatea noastră! Trăim vremuri care ne cer dragoste sporită, „căci întru aceasta vă va cunoaşte pe voi lumea” sunt vremuri care ne cer înţelepciune şi credinţă, sunt vremuri în care este nevoie de sărbătoarea iubirii între noi, care aduce bucuria întru Duhul Sfânt. În acest duh al păcii şi bucuriei, al dragostei şi bunătăţii şi al facerii de bine, rog pe bunul Dumnezeu să vă păstreze în inimi darurile de linişte şi plinătate sufletească, pogorâtă din sărbătoarea Naşterii Sale şi vă urez să petreceţi cu înţelepciune, cu spor şi binecuvântare zilele marilor Sărbători, toate pline de sănătate şi bucurii duhovniceşti, izvorâte din Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos şi din Sfânta Sa Arătare. La mulţi ani !

Slujbele de priveghere dinaintea Sfintelor Liturghii oficiate în aceste zile au fost poate cele mai înălţătoare momente în inima fiecărui creştin ortodox de stil vechi din Fălticeni. Sfânta Liturghie are însemnătatea ei dar, din punct de vedere al multitudinii de cântări privegherea este cea mai bogată în exprimarea liturghică în momentul unei sărbători.
Prima zi de Căciun (sâmbătă 7 ianuarie)
Este ziua când prăznuim Întruparea, Naşterea Domnului Nostru isus Hristoss. În termeni teologici – întruparea dumnezeirii prin Isus Hristos luând trup din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu -, cuvântul se întrupează şi ia chip de om în trupul maicii Domnului. Dimineaţă, creştinii au fost la Sfânta Liturghie, după care s-au retras fiecare la casele lor. A avut loc acea masă în interiorul fiecărei familii, de mulţumire, de bucurie, momente în care la casele creştinilor au venit colindătorii, în zonă păstrându-se şi obiceiul de a merge cu Steaua. „În fiecare an am primit copii cu Steaua, în Biserică şi acasă. Cu darul lui Dumnezeu avem privilegiul de a păstra în Biserica Ortodoxă – care păstrează Calendarul Iulian -, acele vechi tradiţii, acele obiceiuri frumoase care se derulau nu numai la ţară ci chiar şi în oraşe, cum era şi oraşul nostru vechi. Era o activitate duhovnicească de împlinire creştinească”, ne-a declarat preotul Vasile Sandu.
Aşa cum dă bine la sărbătoare aleasă, şi creştinii ortodocşi de stil vechi păstrează tradiţia bucatelor alese care trebuie servite în zilele Crăciunului. „Creştinii noştri, peste 1200 de credincioşi din Parohia Fălticeni au posti 40 de zile, şase săptămâni. Puţini sunt cei care nu au postit, cei care sunt în neputinţă şi au dezlegare potrivit canoanelor să mănânce mâncare de dulce şi, dacă sunt poate zece oameni care din motive nebinecuvântate să nu fi postit. Aşa se păstrează în Biserica noastră obiceiul de a posti acest post de 40 de zile. Şi în momentul în care vine această sărbătoare, această bucurie euforică , pe lângă bucuria duhovnicească, în momentul în care ajung acasă au mesele îmbelşugate cu cele de mâncare produse lactate şi carne. Este o bucurie extraordinară. Nimeni nu poate încerca, nu o poate experimenta acea bucurie a împărtăşirii din bucate, acel beneficiu duhovnicesc în urma postului, decât numai cel care-l posteşte. Cu ce bucurie întâmpini praznicul împărtăşindu-te din bucate după un post de 40 de zile, cu produse de sec. Creştinii noştri sunt obişnuiţi cu aşa ceva şi ştiu să primescă această bucurie. După tradiţia strămoşească a celor de la ţară, cele mai importante bucate pregătite pentru masa de Crăciun sunt desigur cele preparate din porc. Porcul este tradiţional la Naşterea Domnului: cârnaţii, caltaborşii, toba….”. La prima masă de după Sfânta Liturghie, în prima zi de Crăciu, fiecare merge acasă la el şi singur cu familia lui seveşte masa. După aceea, mai spre seară, în prima zi de Crăciun sau a doua şi a treia zi, se obişnuiesc să se facă acele vizite între familii, între rudenii: părinţii merg la copii, copiii merg la părinţi, apoi fraţii între ei, finii la nănaşi, nănaşii la fini, cumetri, etc. „Se poate vedea acea împlinire, acel procedeu din vechime al agapelor creştine, prin care creştinii se adunau la un loc – nu numai la marile sărbători -, în veacurile primare ale creştinismului. Fiecare Sfântă Liturghie, fiecare întâlnire era o mare bucurie, o mare sărbătoare. Toţi îşi aduceau ofrandele, ceea ce aveau, şi făceau acele mese, acele agape în care toţi serveau masa. Acum s-au mai diminuat din acele frumoase obiceiuri. La marile sărbători încă se respectă în trăirea creştinilor acel suflu ala bisericii primare din primele veacuri creştine”. De la sărbătoarea Crăciunului bineînţeles că nu putea lipsi moşul cu barbă albă şi haine roşii. Acesta a poposit sâmbătă la sfârşitul Liturghiei în Catedrala de Stil Vechi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, la bradul din catedrală, cu daruri pentru mulţimea de copii care era prezentă la slujba religioasă.
A doua zi de Crăciun (duminică 8 ianuarie)
În a doua zi de Crăciun se prăznuieşte Soborul Maicii Domnului, soborul Prea-Sfintei Născătoare de Dumnezeu, împreună şi cu Sfântul Nicodim de la Tismana, un sfânt cuvios al ţării noastre care a întemeiat mănăstiri în zona Munteniei şi a fost un mare duhovnic şi un organizator al lăcaşurilor monastice. „Locul lui preferat a fost Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj. Sfântul Nicodim a fost cel care în perioada când se manifesta tendinţa de aschimba calendarul în Ţara Românească (în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza), s-a împotrivit cu desăvârşire, a luat poziţie fermă ca slujitor şi ca membru al clerului Bisericii Ortodoxe Române, de a accepta adoptarea Calendarului Gregorian în România, iar Calendarul Iulian a rămas până în anul 1924. Un om vrednic pentru noi, cu adevărat de preţ şi de vrednică pomenire, un exemplu în mărturisirea lui, şi nu i-a fost teamă de domnitor , de stăpânirea laică, spre a mărturisi adevărul…”.
A treia zi de Crăciun (luni 9 ianuarie)
Există şi o a treia zi de Crăciun, zi în care credincioşii de stil vechi îl prăznuiesc pe primul martir, primul mucenic al Bisericii Creştine, Sfântul Arhidiacon Ştefan. „Sfânt care a fost ales de către sfinţii apostoli ca unul dinstre cei şapte diaconi. Apostolii slujeau cuvântul lui Dumnezeu iar diaconii slujeau mesele lor. Erau cei care adunau de la toţi ofrandele şi le depuneau la picioarele apostolilor (mâncare, haine, etc). Apostolii împărţeau ofrandele echitabil tuturor creştinilor care aveau neapărată nevoie de ele. Pentru că se înmulţiseră creştinii şi apostolii nu mai puteau dovedi şi cu propovăduirea Evangheliei, a minunilor lucrărilor lui Isus Hristos, trebuind să se ocupe şi cu aceste agape şi lucrări de binefacere, au hotărât să aleagă şapte diaconi, şapte slujitori care să se ocupe cu agapele şi cu împărţirea bunurilor pentru cei care nu aveau. Peste toţi a fost ales ca primul dintre diaconi (arhidiacon), Sfântul Şttefan , care a fost ucis cu pietre de către evrei datorită mărturisirii lui Isus Hristos. A treia zi de Crăciu se derulează cu acelaşi fast, cu aceleaşi întruniri şi agape ale credincioşilor. Apoi cei care poaartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan îşi sărbătoresc ziua onomastică”.
„Aşa cum este obiceiul , prin trăirea creştină, la preot acasă ca duhovnic şi păstor al credincioşilor, aceştia obişnuiesc să aducă felicitări şi mulţumiri prin colindele, prin urările prilejuite de aceste sărbători. În toate aceste zile au fost şi vor fi nelipsiţi musafirii şi cei care doresc să-l colinde pe preot. La rândul său preotul, în momentul în care bănuieşte că nu mai are a primi musafiri, pleacă să aducă mulţumiri şi să felicite cu ocazia sărbătorilor pe cei care aşteaptă de la păstorul duhovnicesc aşa ceva. Este un efort deosebit în aceste zile. La noi în Fălticeni, pentru a putea merge şi a vesti Naşterea Domnului din casă în casă pe la fiecare din cei 1200 de credincişi sunt necesare patru zile, la care se adaugă trei zile de sfinte liturghii cu privegherile care se fac în zilele premergătoare fiecărei din cele trei zile de Crăciun.

„Reabilitarea sistemului de apă trebuie să fie susţinută prin efortul tuturor fălticenenilor”
Despre apa Fălticeniului s-a scris de nenumărate ori în ultimii patru ani cu prezentări care nu ne fac cinste: contaminări, sistări în furnizare, datorii ale populaţiei şi mai ales despre concesionări eşuate ale serviciului apă–canal–epurare. Începînd cu 2004 municipalitatea s-a străduit să readucă sistemul în limitele normalităţii şi a continuat demersurile pentru accesarea Programului SAMTID de reabilitare a reţelelor de distribuţie a apei. Investiţia va fi demarată cel mai târziu în această primăvară, iar bugetul local va trebui să suporte, în 2006 şi 2007, peste 8,5 miliarde de lei reprezentînd cheltuieli neeligibile. Ca orice lucru care se face cu bani mulţi, o parte din cheltuielile pe care operatorul regional ACET Suceava trebuie să le acopere pentru împrumutul de 1,5 milioane Euro destinat SAMTID trebuie să fie acoperită prin preţul practicat la nivelul consumatorilor. Este aşadar un efort comun pe care trebuie să-l facem cu toţii – operatorul regional ACET, Consiliul Local şi fiecare consumator din Fălticeni, fie el cetăţean sau agent economic.
La Fălticeni, în ultimii doi ani, preţul apei nu a fost modificat. Executivul fălticenean şi Consiliul Local au ţinut cât s-a putut preţul apei la limita de suportabilitate a populaţiei. Am avut şi avem în continuare handicapul unor componente ale preţului apei altele decît în cazul altor oraşe. Spre deosebire de alte localităţi, nu numai din judeţ ci şi la nivel naţional, alimentarea cu apă a Fălticeniului se face din trei surse: una de suprafaţă – cea de la Baia III – şi două surse de adâncime, din puţurile Baia I şi Baia II. Structura preţului ne este defavorabilă. 62 la sută din preţul apei este dat de energia electrică. Asta este situaţia şi suntem nevoiţi să o acceptăm în absenţa unei alternative pe termen mediu. Dacă, de exemplu, într-o lună producţia este de 2 miliarde de lei, 1,2 miliarde de lei este costul energiei electrice. Principala cauză a acestei ponderi este scăderea substanţială a consumului industrial. Este ca şi cum am merge cinci oameni cu un autobuz la Suceava pentru că nu avem maşină mică. Sunt trei puncte de alimentare cu energie electrică, transformatoare, pierderi în cablu şi multe alte instalaţii alimentate cu energie electrică şi care în cele din urmă se regăsesc în preţul final al apei pe care îl plătesc fălticenenii. Din această cauză în proiectul de reabilitare sunt prevăzute şi câteva modernizări la staţiile de captare care vor diminua şi consumurile de energie electrică.
Chiar şi fără implementarea Programului SAMTID, Serviciul apă–canal–epurare nu mai rezista în 2006 la tariful stabilit acum trei ani Se impunea oricum o modificare de tarif. În momentul în care, însă, proiectul demarează şi nu avem de unde plăti împrumuturile de la băncile europene, totul se duce de râpă. De la 1 ianuarie anul acesta încep să curgă cheltuielile pentru împrumut. În doi ani se va ajunge la acelaşi preţ pe tot judeţul, în toate localităţile în care se implementează SAMTID. Noi venim cu handicapul unor consumuri energetice şi al unor pierderi foarte mari. Influenţe asupra creşterii tarifului vin şi din preţul apei care trebuie plătită la Apele Române, o creştere de peste 200 la sută de la ultima majorare a preţului apei, din creşterea salariului minim pe economie precum şi din redevenţa pentru utilizarea sistemului.
În consecinţă, pentru a putea demara Programul SAMTID şi pentru ca furnizarea apei să continue în mod normal, trebuie să majorăm preţul la apă-canal cu 48 la sută. Aceasta înseamnă că un metru cub de apă va costa 23.700 lei. Comparativ cu preţurile actuale din ţară şi din judeţul, preţul apei de la Fălticeni va fi undeva la mijloc. În cazul în care nu era vorba de acest proiect de reparaţii şi reabilitări mai puteam discuta, însă este greu de presupus că lucrurile vor fi atât de simple. ACET trebuie să plătească rate la împrumut nu din altă parte, ci din serviciile pe care le oferă populaţiei. Noul tarif care va fi supus şi dezbaterii Consiliului Local Fălticeni, în şedinţa publică din 26 ianuarie, a primit şi avizul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Serviciilor de Gospodărie Comunală. Nu s-a forţat nota. Am lăsat să treacă sărbătorile ca să nu fie un impact neplăcut asupra populaţiei, deşi operatorul ne presa de ceva vreme cu mărirea preţului. Trebuie să recunoaştem că este singurul serviciu la a cărui scumpire de preţ populaţia poate lua pe cineva la întrebări. În rest nimeni nu-i ascultă pe fălticeneni atunci când se scumpesc gazele naturale, energia electrică sau benzina.
Vreau ca înainte de Şedinţa Consiliului Local Fălticeni cetăţenii şi factorii de răspundere să cunoască ce se întâmplă. Să nu se audă că s-a scumpit apa pentru că aşa a vrut primarul sau altcineva. Realitatea crudă, documentată, este cea pe care v-am prezentat-o. Iar din punctul acesta de vedere, trebuie să recunoaştem că s-au făcut şi se fac în continuare eforturi deosebite pentru ca oraşul să aibă apă 24 de ore din 24.

Luni 9 ianuarie încep cursurile la Centrul Zonal
de Pregătire şi Perfecţionare Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni

2006 este an de tranziţie pentru jandarmii fălticeneni. La finele anului trecut, prin ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor, Centrul de Instrucţie Jandarmi de la Fălticeni a fost transformat în Centru de Pregătire şi Perfecţionare a Personalului din Jandarmeria Română, Joi dimineaţă, colonelul Constantin Străjer a susţinut prima conferinţă de presă din postura de comandant al nou înfiinţatului Centru de Pregătire şi Perfecţionare Jandarmi „Petru Rareş” Unitatea de la Fălticeni va fi singura din Moldova care va pregăti viitoarele cadre profesioniste ale jandarmeriei române. Noua instituţie va avea ca obiect de activitate asigurarea pregătirii personalului, îndeosebi a jandarmilor angajaţi pe bază de contract şi a subofiţerilor. Primele cursuri: de iniţiere şi dezvoltare a carierei de jandarm vor începe luni 9 ianuarie, cu 100 de cuirsanţi repartizaţi de la unităţi ale Jandarmeriei române din judeţele Moldovei. Unitatea de la Fălticeni dispune de resurse umane necesare pentru încadrarea funcţiilor didactice. În prezent 14 cadre ale unităţii urmează cursuri postuniversitare şi masterate în perspectiva asigurării desfăşurării la cote înalte aprocesului educativ. La întâlnirea cu presa judeţeană, colonelul Străjer a prezentat şi rezultatele obţinute de Centrul de Instrucţie Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni în anul 2005, cu un accent deosebit pe misiunile executate de efectivele unităţii, respectiv misiunile de reprezentare la diferse manifestări locale, judeţene şi naţionale, înlăturarea efectelor inundaţiilor din vară, din judeţele Suceava, Bacău, Vrancea şi Ialomiţa, pe linie de tradiţie, educaţie şi sport şi pregătirea diferitelor categorii de militari.

Livezile vor fi retrocedate
În această săptămână toţi fălticenenii care mai au de primit suprafeţe de teren administrate de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă, sunt aşteptaţi (până vineri 3 februarie), la Biroul de Fond Funciar al Primăriei Municipiului Fălticeni, camera 9. Specialiştii primăriei şi cei 153 de solicitanţi de teren trebuie să se pună de acord asupra parcelării celor 118,71 hectare de livadă care vor fi preluate de la Staţiunea de către Agenţia Domeniilor Statului. Predarea terenurilor către foştii proprietari ar putea începe cel mai devreme la mijlocul lunii februarie. Aproximativ 60% dintre proprietari vor intra pe vechile amplasamente iar restul pe alte amplasamente pe care le vom avea la dispoziţie. Punerea în posesie se face în grup compact, pornind de la marginea proprietăţii celor care vor fi puşi în posesie pe fostele amplasamente. Iată cum vor fi împărţite cele 118, 71 hectare: 30,7 hectare pe trupul de livadă Ţarna Mare, 23,14 hectare în Tâmpeşti, 13,15 hectare in Panduri, 38,20 hectare Dumbrava şi 13,52 hectare în zona Clopoţel. Este foarte important ca cetăţenii să primească înapoi ceea ce li se cuvine dar, la fel de normal este că, şi renumita Staţiune de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă de la Fălticeni trebuie să rămână cu terenuri compacte pentru activităţile specifice.
Este foarte important ca cetăţenii să primească înapoi ceea ce li se cuvine dar, la fel de normal este că, şi renumita Staţiune de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă de la Fălticeni trebuie să rămână cu terenuri compacte pentru activităţile specifice. Sunt mai multe motive pentru care dorim ca punerea în posesie să înceapă cât mai curând posibil. Mai întâi, se apropie sfârşitul iernii şi trebuie începute lucrările de pregătire a livezilor pentru rodul anului 2006. Nimeni nu-şi perimte ca odată primit terenul, să lase livezile în paragină. Este o obligaţie morală a fiecărui proprietarilor de a avea grijă de avutul său si de a nu afecta proprietăţile vecinilor. Fără lucrările de primăvară, odată sunt compromise propriile culturi dar vor fi afectate de boli specifice culturilor de meri şi livezile care vor rămâne în administrarea S.C.D.P. În al doilea rând, cu cât terenurile vor intra cât mai repede în posesia oamenilor, cu atât mai repede pot fi emise titlurile de proprietate, fără de care titularii care doresc se pot înscrie în Registrul fermelor pentru acordarea subvenţiilor care vor veni după aderarea României la Uniunea Europeană.
Cu siguranţă vor fi discuţii şi nemulţumiri de partea celor îşi vor primi înapoi proprietăţile, aşa cum s-a întâmplat şi în primăvara anului trecut când au fost puşi în posesie primii 133 de proprietari pe cele 107,4061 hectare de livezi preluate de la Agenţia Domeniile Statului. Au fost împărţite astfel: livada Horbaza (la ieşirea din Fălticeni spre comuna Rădăşeni), livada fostei ferme Spătăreşti din suburbia Tâmpeşti, din suburbia Ţarna Mare, în livada „Mina Dumitriu” şi tarlaua Vişina. Retrocedarea terenurilor din Staţiunea pomicolă rezolvă una dintre marile probleme funciare cu care se confruntă Fălticeniul.

Reclame

Introduceti anuntul dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s