Februarie

Speranţe pentru finantarea lucrărilor noului Spital de la Fălticeni
În ultimele două săptămâni eforturile întreprinse la nivelul municipiului, al administraţiei judeţene şi al parlamentarilor suceveni, în demersurile pentru redeschiderea liniei de finanţare pentru noul spital de la Fălticeni, s-au intensificat. Împreună cu prefectul Orest Onofrei am fost săptmămâna trecută la Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii, pentru a-i prezenta domnului ministru Eugen Nicolăescu un memoriu de finanţare. I-am spus domnului ministru că Primăria Municipiului Fălticeni înţelege imposibilitatea finanţării întregii construcţii, aşa cum a fost proiectată aceasta la începutul anilor ’90. Însă particularitatea spitalului fălticenean constă într-o serie de motivaţii. Vechimea de peste 100 de ani a sediului principal, care nu mai corespunde nici unei norme sanitare naţionale şi europene şi necesită fonduri pentru reparaţii curente şi capitale de care, astăzi, Consiliul Local Fălticeni ca proprietar nu dispune dar care, chiar dacă ar exista, ar însemna investiţii total ineficiente. În plus, două dintre imobilele Spitalului Municipal Fălticeni (secţiile Dermato-Venerice şi Maternitatea) sunt în curs de a fi retrocedate foştilor proprietari – Comunitatea Evreilor. Secţiile dezafectate ale Maternităţii şi Dermato-Venerice nu pot fi relocate din lipsă de spaţiu, în construcţia existentă a spitalului, astfel încât aceste servicii riscă să dispară din portofoliul medical zonal. Administraţia Publică Locală a convenit cu direcţiunea spitalului municipal de a redimensiona numărul de paturi iniţial al noii construcţii, de la 430 la 300. De asemenea am convenit să renunţăm la finalizarea construirii Corpului D, ceea ce înseamnă reducerea cu 1/3 a suprafeţei utile iniţial proiectate.
Am solicitat o finanţare de la bugetul de stat de 19.840.000 RON pentru finalizarea parţială a construcţiei noului sediu al Spitalului Municipal Fălticeni, ceea ce ar soluţiona asigurarea serviciilor medicale la standarde acceptate pentru municipiul Fălticeni şi zona tradiţional arondată.
Municipiul Fălticeni, cu o populaţie de 30.643 locuitori, este a doua localitate urbană ca mărime în cadrul judeţului Suceava şi polarizează social – economic o arie cu o populaţie de 153.600 locuitori. Unul dintre domeniile cu impact major în dezvoltarea locală este sănătatea publică şi serviciile medicale aferente care, în prezent, suferă de grave carenţe la nivelul infrastructurii.
Spitalul Municipal Fălticeni funcţionează acum în nouă clădiri cu regimuri de înălţime, dispersate pe o zonă de 2 kilometri pătraţi. Construcţiile sunt improprii funcţiunilor sanitare, într-o stare de uzură avansată. Mai mult, la Fălticeni indicele de paturi de spitalizare la mia de locuitori este sub 50% faţă de media naţională. Situaţia prezentată a determinat, la nivelul anului 1991, începerea construirii unui nou sediu pentru SMF. În timp, însă, după construirea structurii de rezistenţă, a acoperişului şi a unor facilităţi pentru apă, energie electrică şi gaz metan finanţarea lucrărilor a fost sistată.
Construirea spitalului se încadrează în priorităţile de dezvoltare regională în domeniul furnizării de servicii medicale, constituind prin importanţa sa cât şi prin aria acoperită unul dintre obiectivele de interes major susţinute de autorităţile publice şi comunitatea locală. Unitatea va asigura servicii de urgenţă, medicină internă, chirurgie generală, A.T.I., obstetrică-ginecologie, neo-natologie, pediatrie, dermato-venerice, ORL, oftalmologie, fiziologie şi expertiza capacităţii de muncă.
Finalizarea construcţiei poate conduce la atragerea de investiţii în sectorul sanitar, fapt ce ar putea constitui unul din factorii determinanţi pentru creşterea atractivităţii zonei. Având în vedere faptul că municipiul Fălticeni are multe obiective de atracţie turistică şi este principalul nod de tranzit spre destinaţiile din Nordul Moldovei, perspectiva dezvoltării turismului necesită şi un sector de asistenţă medicală modern, capabil să asigure servicii medicale de urgenţă la standarde ridicate. Creşterea calităţii vieţii în comunităţile arondate spitalului poate fi un factor de creştere a atractivităţii zonei nu numai în turism. Atragerea de investiţii în comunitate, în special în cazul investiţiilor străine, necesită un nivel al calităţii vieţii ridicat care să favorizeze stabilirea personalului străin ce însoţeşte o astfel de investiţie. Calitatea vieţii poate fi unul dintre factorii ce pot atrage stabilirea în comunitate a unor persoane sau comunităţi de afaceri ce deţin resurse financiare şi materilae ce vor fi investite pe plan local.

Taximetria neautorizată este asemenea prostituţiei
Mulţi dintre taximetristii fălticeneni care lucrează la negru „prestează“ la vedere , chiar dacă aproape zilnic riscă să primească amenzi usturătoare. Cu maşinile parcate la câţiva metri de locul în care işi racolează clienţii, taximetriştii-pirat susţin că, de fapt, stau în staţie pentru a-şi aştepta soţia, copilul sau o rudă apropiată şi nicidecum pentru a întâmpina pasagerii de ocazie. Majoritatea taximetriştilor-pirat nu pot fi sancţionaţi din lipsă de probe, motiv pentru care cele mai multe dintre procese sunt câştigate în instanţă de ei. Activitatea de taximetrie neautorizată este asemenea prostituţiei. Pentru a o dovedi fălticenenii trebuie să declare poliţiei că au plătit-o. „Rugăm fălticenenii să ne ajute în rezolvarea acestei anomalii. Ştim că oamenii care practică taximetria pirat nu au alte surse devenit dar legea este una pentru toţi. Orice fel de venit trebuie contabilizat şi impozitat de către stat. Pentru a instrumenta probatoriul trebuie ca fălticenenii care îi plătesc pe aceşti taximetrişti să reclame acest lucru. Spuneţi-ne că le-aţi dat bani şi le facem dosare penale”, a declarat Eugen Rotaru, şeful Poliţiei Fălticeni.

Speriaţi de tariful vidanjării…
Fălticenenii îşi îngroapă dejecţiile precum pisicile
Pentru că nu au sistem de canalizare, multe din casele particulare de la periferiile Fălticeniului nu-şi pot monta wc în casă. Acestea sunt dotate cu wc tip hazna săpat în curte care se vidanjează la câţiva ani sau se acoperă cu pământ săpându-se o altă hazna. Apele rezultate din spălarea rufelor se aruncă de cele mai multe ori într-o groapă sau un şanţ, săpate în grădină şi nu de puţine ori chiar în strada în faţa porţii. Această situaţie generează disconfort, iar în anumite circumstanţe devine generatoare de focare de infecţie, mirosuri şi nu de puţine ori de dispute între vecini. O soluţie de eliminare a acestor neajunsuri este echiparea locuinţelor fose septice care se vidanjează la anumite intervale, între 1 şi 5 ani, de către o societate abilitată să practice astfel de activităţi. Această soluţie este recomandată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi este soluţia care se practică în toată lumea. În Fălticeni, într-un an, doar 2% din proprietarii locuinţelor aflate în această situaţie apelează la serviciile SC GOSCOM, singura unitate din zona Fălticeni autorizată pentru activitatea de vidanjare. Pentru o vidanjare se plăteşte: 1.100.000 fără TVA plus deplasarea ca numeri de kilometri. „Într-un an, dacă avem cinci clienţi din rândul proprietarilor de locuinţe. Singurii noştri clienţi rămân şcolile de la ţară şi Agentia locală ACET cînd în urma unor avarii trebuie scoasă apa din subsolurile blocurilor”, ne-a declarat directorul unităţii Constantin Iruc. Situaţia este aceeaşi în toată România, locuinţele rurale şi bună parte din cele orăşeneşti, nu beneficiază de canalizare comunitară.

Prima zi de şcoală, între colinde, suveniruri de Sf. Valentin şi cozile pentru alocaţii
După o săptămână de vacanţă, elevii din Fălticeni s-au întors luni la şcoală pentru al doilea semestru. Până pe 16 iunie, când elevii vor intra în vacanţa de vară, elevii de clasa a opta vor trece prin testarea naţională. Cursurile acestui semestru se vor încheia cu o săptămână mai devreme, şi anume pe 9 iunie. Elevii vor mai beneficia însă de încă o vacanţă, intersemestrială, în perioada 15 aprilie – 24 aprilie. Bucuria revederii a fost fără margini, chiar dacă au fost liberi doar o săptămână. La ora 14.00, pe „faleză”, din intersecţia străzilor Republicii cu Nicu Gane am putut urmări cum se comportă populaţia şcolară a oraşului. Timp de jumătate de oră pe faleză au trecut câteva mii de elevi: de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Grupul Şcolar „Mihai Băcescu” şi Colegiul Agricol. Dacă nu ai fi ştiut că te afli la ora când elevii pleacă acasă, ai fi crezut că tinerii au pus-o de un marş. Foarte veseli elevii după prima zi de şcoală, unii chiar au dat-o pe colinde că de afară vremea aducea mai degrabă a Ajun de Crăciun. Ţinându-se de mână, liceenii au luat cu asalt magazinele de suveniruri, în special cele cu bijuterii şi pluşuri. Foarte mulţi elevi au stat ieri pe capul angajaţilor Poştei Române, pentru a ridica alocaţiile de pe carnetele de cecuri. A fost doar începutul pentru că în zilele următoare pe la ghişeele poştei sunt aşteptaţi aproape 8000 de elevi.

Dilema săptămânii:
Laptele la PET – fenomen periculos pentru sănătatea consumatorilor ?
Se spune că cine se scoală de dimineaţă ajunge departe. Nu ştiu cât de departe ajung cititorii noştri, dar ştim unde ajung în fiecare dimineaţă nişte copilaşi din comunele învecinate Fălticeniului. Unde? În ghenele de gunoi ale oraşului, unde „recondiţionează” – nu o să vă vină să credeţi – PET-uri. Aşa cum s-au întrebat angajaţii operatorului local pe piaţa deşeurilor GOSCOM, aşa ne-am întrebat şi noi: unde duc copiii PET-urile şi la ce le folosesc. Un simplu exerciţiu de imaginaţie poate dezlega misterul. Să le folosească pe post de combustibil în sobe? Prea riscant. Dacă-şi construiasc bărci ecologice, vremea nu prea le foloseşte, aşa că singura utilizare, să fie umplute. Cu ce? Cel mai probabil cu lapte, borş sau vin. Asta crede şi directorul GOSCOM, Constantin Iruc care ne-a declarat că angajaţii săi găsesc dimineaţa coşurile speciale de colectare, pe jumătate goale. În coşuri nu rămân decât PET-urile murdare, cele care mai pot fi folosite sunt luate de către necunoscuţi. Dacă mergeţi dimineaţa în piaţa agroalimentară din Fălticeni, veţi vedea cu ochii dumneavoastră că presupunerile noastre se apropie de adevăr. Cum s-a spus de nenumărate ori, comercializarea laptelui în pieţele din România, reprezintă o problemă iar factorii de răspundere dau asigurări că bătrânele din pieţe vor dispărea cât mai curând. Laptele trebuie vândut la maxim două ore după ce a fost muls, ori bunicile nu pot face dovada acestui fapt. Laptele este comercializat, de asemenea, în PET-uri, în condiţii de igienă îndoielnice.

Poliţia combate delicvenţa juvenilă în şcolile din Fălticeni
La nivelul Poliţiei Municipiului Fălticeni continuă campania de prevenire a delivenţei juvenile. Poliţiştii de proximitate vor participa la orele de dirigenţie, la toate şcolile din oraş, cu materiale informative în format electronic şi tipărite. Iată câteva dintre aspectele care le vor fi prezentate elevilor: absenţele frecvente de la şcoală, atitudinea indiferentă faţa de şcoală, atitudinea rebelă faţă de autorităţile şcolare şi reprezentanţii ordinii, reacţiile faţă de diferite situaţii şi faţă de colegi, tendinţa de a se asocia cu elemente depravate, utilizarea precoce a unui limbaj obscen şi violent, minciunile şi furturile frecvente chiar inainte de varsta de 9 ani, preocuparile sexuale precoce, consumul de literatură pornografică şi vizionarea foarte frecventă a filmelor cu conţinut necorespunzător din punct de vedere educativ. Şase minori au fost gasiţi în această săptămână în baruri cu paharul de alcool în faţă. Politiştii falticeneni nu au tinut cont de motivaţii, asa că tinerii s-au ales cu avertismente cu care să se mândrească în faţa părinţilor. În schimb cei care au vândut băuturi alcoolice au fost sancţionaţi financiar.

Două săptămâni fără infracţiuni !
Vineri s-au împlinesc exact două săptămâni de când în municipiul Fălticeni nu s-a mai produs nici o infracţiune cu privire la patrimoniu şi nici violenţe de tip stradal. Şeful Poliţiei Fălticeni ne-a informat că poliţiştii sunt acolo unde infractorii se desfăşoară, adică în stradă. Mai mult, încep să fie prinşi autorii unor furturi comise în 2005, care figurau cu autori necunoscuţi. A fost identificat fălticeneanul Costin Ioan de 52 ani, fără forme legale în oraşul Tîrgu Neamţ, urmărit general, care poseda mandat de executare a pedepsei închisorii pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Şi un minor care a sustras mai multe bunuri din locuinţa lui I. Vasile din Fălticeni, faptă înregistrată iniţial cu A.Na fost identificat tot în această săptămână. Fălticenenii nu au ştiut iniţial de ce zi şi noapte sunt foarte mulţi poliţişti pe străzi. Mulţi s-au convins că siguranţa personală a sporit, când s-au trezit luaţi la întrebări de oamenii legii la ore târzii de noapte. Numai joi poliţiştii din Fălticeni au aplicat sancţiuni contravenţionale de peste 30 milioane de lei.

Prima aniversare … fără Patriarhul Artelor
IRIMESCU – IN GLORIAM, IN MEMORIAM, IN AETERNITATEM
Sub acest generic, sâmbătă, 25 ianuarie, Primăria Municipiului Fălticeni, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Centrul Creaţiei Populare Suceava, Fundaţia Culturală “Ion Irimescu” şi Fundaţia Cygnus Suceava vor organiza festivităţile omagiale prilejuite de aniversarea Maestrului Ion Irimescu. În programul zilei este anunţat un simpozion la care este aşteptată participarea unor nume sonore ale culturii româneşti, proiecţia filmului IRIMESCU, produs de către TVR 2 şi inaugurarea apartamentului Maestrului Irimescu ca spaţiu muzeal.Maestrul Irimescu a fost şi rămâne mai ales acum, după trecerea în nemurire, efigia artistică a comunităţii fălticenene. Toate activităţile vor fi găzduite de către Galeriile de Artă “Ion Irimescu”.
Se spune, şi de cele mai multe ori realitatea a dovedit-o, că valoarea unui artist se evidenţiază şi creşte după dispariţia fizică a acestuia. Nu este şi cazul Maestrului Irimescu, al doilea artist al lumii, după Tizian, ca longevitate, şi probabil întîiul cu o carieră de aproape 80 de ani. În urmă cu doi ani încă mai desena în creion, pe balconul muzeului din Fălticeni, surprins în această ipostază de Jonathan Scheele, şeful Comisiei Europene. Ulterior acesta din urmă avea să declare unui jurnalist că, la încheierea misiunii sale în România, ar lua cu sine un singur “lucru” – Muzeul Irimescu. Nu este cazul Maestrului Irimescu şi pentru că a cunoscut gloria sub toate aspectele ei – sute de expoziţii de autor şi de grup, opere în colecţii private şi în muzee de pe tot mapamondul, universul propriu diseminat în sute de scrieri şi de albume şi, ca o încununare, personala de la Capela Sorbonei, în 2003, anul Centenarului. În acel an, în discursul de la Academia Română, după ce a repetat întrebarea retorică “Ce-i suta în ziua de azi?”, Maestrul spunea că se va retrage la o mănăstire, nu înainte însă de o nouă întâlnire la 105 ani. N-a fost să fie. Deşi, aşa cum mărturisea medicul său curant, Ion Irimescu mai avea resurse, a ales conştient, din refugiul locuinţei sale în care parcă păşeai pe un tărâm aristocratic unic în această parte de ţară, să plece la draga lui Jeniţa.
Plăsmuit din ţărâna din apropierea Fălticenilor, coborât ca într-un melanj unic din viţa Cazabanilor din Carcassonne, Maestrul a socotit că trebuie să întoarcă toată această glorie ţinuturilor natale. Obişnuia să repete ori de câte ori avea ocazia că tatăl lui a fost un ţăran gospodar şi se minuna singur ce a găsit mama lui, franţuzoaică get-beget, la tatăl lui. Era o uimire mimată, desigur, aşa se “juca” Maestrul cu apropiaţii săi, pentru că exact cele două moşteniri genetice aveau să-l alimenteze în timp cu spiritul estetic francez materializat în energia şi încăpăţânarea creatoare a gospodarului român de la ţară.
Tocmai de aceea Maestrul a ales, la sfârşitul anilor ’70, să ofere Fălticeniului, aşa cum cu modestie a zis în epocă, “o parte din strădaniile şi energiile mele creatoare”. Strădanii şi energii concretizate în peste 300 de sculpturi, în jur de 1000 de desene şi o bibliotecă de peste 5000 de varii scrieri despre artă. Dacă, Ion Irimescu în viaţă fiind, colecţia sa de autor donată comunităţii onora şi, în acelaşi timp, genera mari responsabilităţi din partea municipalităţii, moştenirea Maestrului astăzi, în absenţa fizică a acestuia, este covârşitoare. Prin testament, între alte lucruri pe care a dorit să le lase în bună ordine, Maestrul Irimescu donează comunităţii şi spaţiul intim în care şi-a petrecut ultimii ani de viaţă, spaţiu înnobilat cu piese care, chiar dacă vor căpăta o valoare rece de inventar, sunt inestimabile ca păstrătoare a aurei Artistului. Şi dorinţa Maestrului Ion Irimescu este ca locuinţa sa să intre în circuitul muzeal, una cu colecţia pe care, neîmpăcat la petrecerea din această lume, nu a mai apucat să o vadă reaşezată aşa cum a conceput-o la instalare.

Fantoma gripei aviare lasă ţăranii fără păsări în bătătură
„150.000 de lei, atât îţi dau moşule pe găina ta. Cine ştie, poate-i bolnavă, o fi având gripă aviară. Ia banii şi dute acasă să nu te prindă poliţia”. Aşa se purtau marţi dimineaţă tratativele pentru vânzarea unei găini vii în Piaţa agroalimentară din Fălticeni. Bătrânul, de loc din Preuteşti, a insistat de pomană că păsările lui sunt sănătoase şi că de ajunge acasă cu mai puţin de 250.000 de lei îl ceartă nevasta. Pentru că cei doi protagonişti se tocmeau întocmai ca la târg, trecătorii se amuzau de necazul bătrânului care şi-a găsit cea mai guralivă clientă. „Nu prea mai merită să creşti găini. Am băgat în ele atâtea grăunţe şi acum cu gripa asta nu prea mai am cui să i le vând iar când găseşti clienţi, ăştia te jupesc. Mă gândesc că o veni gripa şi la noi şi mi-or omorâ găinile, bată-i boala”, ne-a declarat omul cu amărăciune. Dar de fapt ce i-a speriat pe oameni în aşa hal încât îşi vând orătăniile din curte ? De vină sunt tot mai numeroasele controale sanitar veterinare ale inspectorilor de zonă. Din câte am aflat de la responsabilii Circuscripţiei Sanitar Veterinare Fălticeni, zilnic se efectuează aproape 150 de controale în curţile crescătorilor de păsări. Mai mult veterinarii au început şi campania de vaccinare a păsărilor pentru pseudo-pesta aviară, care i-a alertat şi mai tare pe ţărani.

IRIMESCU 103 – In gloriam, in memoriam, in aeternitatem
Astăzi se împlinesc 103 ani de la naşterea celui mai mare scultpor român, Patriarhul Artelor Ion Irimescu. La sfârşit de februarie, un februarie stăpânit de amintiri comunitatea fălticeneană s-a regăsit pe sine într-o mare sărbătoare. Sâmbătă, 25 februarie, la Galeriile de Artă „Ion Irimescu”, cel care a lăsat Fălticeniului comoara inestimabilă a creaţiei sale a fost omagiat cu toată cinstea care i se poate acorda unui fiu care şi-a iubit originile cu atâta pasiune. Primăria Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Centrul de Creaţie Tradiţională Suceava au organizat o întâlnire în spirit a iubitorilor de Irimescu, sub genericul „In gloriam, in memoriam, in aeternitatem”. Au fost prezenţi în sălile Galeriei de artă peste o sută de pesoane, în general prieteni şi oameni de cultură care l-au cunoscut şi iubit pe marele artist, printre ei, Î.P.S. PIMEN, academicianul Constantin Ciopraga, criticul de artă Valentin Ciucă, scriitorul Grigore Ilisei, primarul Vasile Tofan, profesorul Gheorghe Macarie, Pavel Blaj – directorul Centrului de Creaţiei Tradiţională Suceava, profesorul universitar radu Moraru de la Universitatea de Arte din Cluj şi directorul Centrului naţional de studii „Mihai Eminescu”, Valentin Coşereanu. Chiar dacă a avut o pondere scăzută prin prezenţă, segmentul politic s-a remarcat prin prezenţa secretarului de stat al Ministerului Culturii şi Cultelor, Ioan Onisei, cei doi deputaţi fălticeneni, primarul Sucevei şi consilierii locali ai Fălticeniului. Principala idee desprinsă din alocuţiunile care au fost rostite timp de aproape două ore a fost grija pe care cei care au primit comorile lăsate de Ion Irimescu trebuie să o poarte păstrării vii a memoriei acestuia. Chiar dacă, voalat sau direct, au fost adresate şi acuze mai marilor ţării care nu reuşesc să se onoreze de promisiunile făcute pe când artistul era încă în viaţă, evenimentul de sâmbătă a avut o încărcătură emoţională aparte. Maestrul a poposit la un moment dat în mijlocul invitaţilor, mărturisindu-le prin intermediul filmului “Veacul lui Irimescu”, cât de mult şi-a iubit prietenii dar mai ales locurile natale.
“Mărturisea din adâncul sufletului său că înaintaşii noştri, în frunte cu slăviţii voievozi, în tot ceea ce au realizat au fost călăuziţi permanent de credinţa în Dumnezeu. Acest om a creat opere de aartă care ne îndeamnă la o gândire în care să dematerializăm materia pentru a o spiritualiza. Este nevoie ca acest fel de a gândi astăzi şi, fiecare în dreptul nostru să contribuim, să instruim şi să-i educăm pe tinerii noştri în acest simţ şi acest ideal. Să le arătăm ce înseamnă munca, ceea ce înseamnă gândirea prin care omul caută să înţeleagă materia, dar să se ridice deasupra ei ca să o pună în slujba spiritualului şi duhovnicescului”, a spus în mesajul său Î.P.S. PIMEN.
Despre înţelesurile morţii artiştilor a vorbit academicianul Constantin Ciopraga. “Morţii mor şi ei, este inevitabil, dar creaţia cu care au fost învredniciţi unii mari artişti, unii mari formatori de conştiinţe, talentele şi operele lor, acestea vorbesc despre ei înn vecii vecilor. Este cazul lui Ion Irimescu, unul dintre marii sculptori români şi una dintre personalităţile de frunte ale acestui loc consacrat care este zona Fălticenilor. Există un mister în creaţie pe care nu îl poate dezlega nimeni. Nimeni oricât de abil, oricât de erudit ar fi nu poate pătrunde în intimitatea creatorului, în însuşi actul de procesare. Acel mister îl leagă pe creator de lume, de univers, îl leagă de un şir de înaintaşi. Cu siguranţă că între înaintaşii lui Ion Irimescu, care vor fi fost ţărani, oameni ai pămîntului, cineva dintre ei a avut virtuţi de poet, de cugetători, de gânditori, ca atare în el au iybucnit dintr-o dată impulsuri ale pământului natal, au izbucnit în el voci ale pământului pe care le-a captat şi cărora le-a dat o formă nemuritoare.”
Directorul Centrul de Creaţie Tradiţională Suceava, Pavel Blaj a arătat că este necesară o mai mare mobilizare, unire, a forţelor culturale şi a eforturilor de aimpune pe plan european atât personalitatea cât şi opera maestrului Ion Irimescu.
Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan a declarat asistenţei că speră să se înşele,”că fălticenenii nu conştientizează la adevărata valoare comoara pe care a lăsat-o moştenire marele Ion Irimescu. Toţi cei prezenţi suntem conştienţi că cel mai înalt gest de preţuire şi apreciere a maestrului ar fi acela dacă am reuşi să deschidem cât mai repede uşile muzeului său.”
Scriitorul Grigore Ilisei a vorbit despre duhul maestrului care veghează asupra celui care îi iubesc arta, chiar dacă este mâhnit că vede ferecate uşile muzeului său. „Este o dezamăgire adâncă. Poate o lucrare potrivnică cu care deseori marii artişti se întâlnesc, dar, în acelaşi timp, există şi o rază de optimism în ceea ce se întâmplă astăzi. În primul rând prezenţa foarte numeroasă, extrem de selectă a participanţilor, este un semn că artistul s-a înrădăcinat în sufletul contemporanilor ssăi pentru care el a lucrat cu mare nobleţe, şi gestul lui este un gest pilduitor care ar trebui urmat de unii dintre noi, un gest al dăruirii pentru semeni.”
Despre artistul care a creat în absolut, devenind bunicul absolut al celor cărora le-a lăsat opera sa, a vorbit criticul de artă Valentin Ciucă. „Multă lume vine, se agită spre a fi văzută, nu spre a crede cu adevărat că ceea ce l-a determinat profund în fiinţa lui interioară motivează gestul pe care l-a făcut. Acest bunic absolut (Ion Irimescu – n.n.), dincolo de faptul că i-a fost refuzată bucuria de a crea în biologic, de a avea urmaşi, a creat în absolut. Ingratitudinea funcţionează şi probabil că în timp copiii şi bunicii noştri ne vor uita, dar cel care a creat operă de talia lui Irimescu nu poate fi uitat, pentru că lucrurile funcţionează exponenţial şi ele se multiplică cu cît timpul devine mai nesigur, amintirile mai nesigure, mai aproximative, şi atunci ajungem la ideea de legendă şi de mit…..Morţii sunt, nu sunt absenţi niciodată. Ei sunt doar invizibili. Depinde doar de noi ca această vizibilitate să însemne sentimentul de recunoştinţă faţă de un mit care ne onorează că i-am fost, în trecere, contemporani”.
În partea a doua a manifestărilor omagiale de sâmbătă, a fost citit testamentuil maestrului Ion Irimescu iar apartamentul maestrului a fost inaugurat ca spaţiu expoziţional. A fost momentul în care s-a readus în discuţie neimplicarea guvernanţilor în onorarea unor promisiuni făcute vizavi de reabilitarea Muzeului de Artă de la Fălticeni. A fost citită o scrisoare trimisă de maestrul Ion Irimescu secretarului de stat Virgil Niţulescu, prin care îl anunţa pe acesta că, „În extremis, în cazul imposibilităţii statului român de a rezolva în timp util aceste chestiuni …voi fi nevoit să reziliez contractul de donaţie cu statul român şi să donez statului francez (din care artistul se trage după mamă – n.r.) creaţia mea artistică. Îmi doresc din tot sufletul că nu ajung la această măsură extremă, pe care a fost nevoit să o facă şi Brîncuşi.”

Cu mascaţii în barurile şi discotecile din Fălticeni
În ultimul week-end ofiţeri din cadrul serviciilor de investigare a fraudelor şi investigaţii criminale, împreună cu comisari din cadrul Gărzii Financiare Suceava, însoţiţi de către poliţişti din cadrul Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă, au acţionat pe raza municipiului Fălticeni, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi a faptelor cu violenţă, în baruri şi discoteci. Au fost verificate barurile şi discotecile a patru societăţi comerciale, fiind sancţionaţi atât barmanii care au servit băuturi alcoolice minorilor, cât şi administratorii care au încălcat prevederile Legii 82/1991 privind contabilitatea.Au fost legitimate 25 persoane, aplicate 4 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 şi Legii 12/1990. S-a confiscat numerar în sumă de 603 lei. Comisarii Gărzii Financiare Suceava, continuau ieri verificările cu privire la înregistrarea integrală a sumelor provenite din încasările celor patru societăţi comerciale.

Accidente rutiere cu victime şi şoferi cu şpriţu-n cap
În week-end, în comuna Bogdăneşti s-au înregistrat două evenimente rutiere soldate cu un mort şi un rănit. Sâmbătă, un bătrân de 60 care circula pe direcţia Bodăneşti – Praxia a fost accidentat mortal de un camion. Bărbatul se deplasa pe jos ţinând de căpăstru un cal. Probabil speriat de ceva, calul şi-a aruncat stăpânul spre axul drumului iar omul a căzut, moment în care a fost călcat de camion. Duminică, un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, în timp ce conducea o maşină DACIA pe raza comunei Bogdăneşti, la o curbă a derapat pe gheaţă intrând pe contrasens unde a surprins şi accidentat o minoră care se deplasa pe bicicletă. Fetiţa a fost transportată pentru investigaţii la Spitalul Judeţean Suceava. În acelaşi interval Formaţiunea de Poliţie Rutieră a aplicat 70 de sancţiuni contravenţionale. Au fost constatate două infracţiuni, mai exact doi conducatori auto prinşi la volan sub influenta alcoolului, la Preutesti si Bogdanesti.

Început de săptămână cu incendii
Luni dimineaţă, în jurul orei 6 două autospeciale ale Detaşamentului de Pompieri Fălticeni au intervenit pentru a stinge un incendiu izbucnit la o magazie improvizată între un bloc şi un garaj de pe strada Tineretului din Fălticeni. Potrivit informaţiilor primite, au ars 200 de kilograme de mase plastice şi o jumătate de metru cub de lemn de foc, existând pericol de propagare a flăcărilor la garajele din zonă. Cauza incendiului este un burlan metalic supra-încălzit al sobei care era instalată în magazia cu pricina. Unii dintre fălticeneni fac o adevărată „pasiune” din colectarea celor netrebuincioase altora. Aşa se face că „proprietarul” depozitului a reuşit să strângă o cantitate impresinantă de PET. Vecinii au răsuflat uşuraţi după spaima trasă în zori.

Cine vrea să prăznuiască Ziua Femeii, s-o serbeze înainte de începutul postului…
Printr-o scrisoare trimisă autorităţilor fălticenene, „o păcătoasă” i-a cerut primarului Vasile Tofan să nu încurajeze serbări în ziua de 8 martie. „Având în vedere că se apropie sfântul şi marele post al Patimilor Domnului nostru Iisus Hristos, vă amintesc că suntem prinşi în faţa unei mari ispite, aceea a zilei de 8 martie, zi considerată de unii o mare sărbătoare. Chiar dacă ar fi aşa nu poate fi mai mare decât cinstea pe care o datorăm noi creştinii, Marelui şi Dreptului Judecător. De aceea am considerat să vă rugăm a nu încuraja serbări în ziua de 8 martie 2006 fiind în chiar prima săptămână de post”, a scris femeia. Ea le-a cerut fălticenencelor să-şi aducă aminte că la necaz se roagă lui Dumnezeu. „Ce tupeu vor avea a cere ajutorul lui Dumnezeu după ce au manifestat nepăsare şi chiar mai mult, obrăznicie, faţă de Patimile Domnului. Ce nădejde de mântuire vom mai avea. Câte ameninţări sunt asupra vieţii noastre a tuturor? Boli, accidente, supărări de tot felul, lipsuri, etc. Să nu se mânie pe noi Dumnezeu şi să nu mai avem la cine alerga spre ajutor. Să nu vină peste noi necazuri pe care să nu le putem suferi şi duce, iar în zilele de sărbătoare care vor urma Postului Mare să ne fie nouă tuturor amar şi lacrimi, suspine şi bocete”. Păcătoasă le-a recomandat femeilor ca „Cine vrea să prăznuiască Ziua Femeii s-o serbeze înainte de începutul postului după cum o fac şi alte naţiuni. Toţi cei botezaţi în numele Sfintei Treimi avem datoria sfântă să vieţuim creştineşte pentru că am fost răscumpăraţi cu sângele lui Isus Hristos pe care trebuie să-l respectăm. Să nu uităm poruncile lui Dumnezeu, poruncile Bisericii, ca să nu cădem sub blestem. Dumnezeu Tatăl şi-a sacrificat unicul său Fiu pentru mântuirea noastră, deci ce pedeapsă merităm dacă sfidăm această jertfă?”, a încheiat femeia nu înainte de a oferi şi o alternativă pentru 8 martie, anume organizarea unei zile de rugăciuni la toate bisericile.
Dincolo de perceptele religioase, ieri tarabele cu mărţişoare au cunoscut din nou agitaţia cumpărăturilor. Astăzi ar putea fi zi de vârf dar comercianţii sunt pregătiţi cu mărţişoare pentru toate gusturile şi buzunarele. La mare căutare sunt diplomele de „cel mai bun…”, iar cele mai căutate sunt cele dedicate şoţilor, care s-au epuizat de câteva ori.

PRIMĂRIA SE JUDECĂ PENTRU MORŢII FĂLTICENIULUI
Primăria Fălticeni şi SC AMETIST S.R.L., îşi dispută în instanţă drepturile de folosinţă asupra Casei mortuare a municipiului. Acţiunea judecătorească a urmat unei hotărâri a Consiliului Local care, la propunerea primarului, a hotărât trecerea gratuită a imobilului cu pricina, în folosinţa Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Fălticeni.
În ianuarie 2004, când a fost aprobată Hotârârea Consiliului Local Fălticeni, clădirea din strada Ana Ipătescu se afla în administrarea Protoieriei Fălticeni, urmare a unei dispoziţii a primarului oraşului din 1990. Contrar prevederilor care decurg din procedura de administrare gratuită, protoieria a procedat la subînchirierea unor spaţii din imobil, fără avizul proprietarului.
Trecerea Casei mortuare în administrarea C.A.R.P. Fălticeni a fost imposibil de realizat la termenul prevăzut, luna martie 2004., întucât, în anul 2003 Protoieria semnase deja un nou contract cu o societate care prestează în clădire servicii de pompe funebre. Noul contract ar urma să se încheie după şapte ani, în anul 2010.
În aprilie 2004 Primăria Municipiului Fălticeni a cerut chemarea în judecată a Protoieriei Fălticeni pentru evacuarea Casei Mortuare, imobil aflat în proprietatea publică a municipiului Fălticeni. În octombrie acelaşi an, Judecătoria Fălticeni a hotărât evacuarea spaţiului şi revenirea acestuia la proprietar. Cum era de aşteptat chiriaşul Protoieriei Fălticeni, SC Ametist SRL, a făcut apel la sentinţa Judecătoriei Fălticeni. În iunie 2005, Secţia Civilă a Curţii de Apel Suceava a respins apelul SC Ametist dar chiriaşul a continuat să se împotrivească evacuării Casei Mortuare şi a făcut recurs şi la decizia Curţii de Apel Suceava.
Hotărârea Consiliului Local a venit în urma numulţumirilor pensionarilor din localitate care au reclamat că în situaţiile deceselor, familiile defuncţiilor sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume consistente pentru zilele de priveghi premergătoare înmormântării. Nici alternativele pentru serviciile casei mortuare nu au darul de a-i mulţumi pe cei mai mulţi şi mai necăjiţi locuitori ai municipiului – pensionarii. Ei spun că şi aşa pentru depunerea defuncţilor în capelele parohiilor, famillile trebuie să scoată din buzunare sume consistente. Făcând haz de necaz, trebuie spus că aceste sume depăşesc cu mult preţurile de cazare din unităţile hoteliere, care, venind vorba, nu lucrează cu oameni necăjiţi.
Primăria Fălticeni, C.A.R.P. Fălticeni şi Protoieria Fălticeni vor ca această problemă socială a pensionarilor din Fălticeni să se rezolve cât mai repedepentru îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt prestate serviciile de pompe funebre şi desfacerea articolelor necesare înmormântării.

Ministerul nu are posibilitate legală de a se implica în programul de reabilitare a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”!
„De ce nu mai vin miniştrii culturii la manifestările de omagiere ale maestrului Ion Irimescu ?”. Aceasta este una dintre întrebările care în ultimii doi ani a stat pe buzele fălticenenilor care-şi sărbătoreau ilustrul concetăţean. „Nu au venit cât maestrul a fost în viaţă, credeţi că mai vin de acum încolo”, este un posibil răspuns, pe care tot fălticenenii l-au găsit. Maestrul a plecat în lumea drepţilor de patru luni cu o mare dezamăgire, aceea de a nu putea să-şi revadă muzeul deschis vizitatorilor, dar cu speranţa că, chiar şi prin epistole, mai marii ţării îşi vor ţine promisiunile, indiferent de culoarea politică. „L-au amăgit !”, am putea spune acum când maestrul nu mai este printre noi. Ne-o dovedeşte ultima declaraţie a secretarului de stat Virgil Niţulescu, care, în ziua în care Ion Irimescu ar fi împlinit 103 ani, a transmis prin intermediul presei centrale o veste înfiorătoare. Ministerul nu are posibilitate legală de a se implica în programul de reabilitare a Muzeului de Artă „Ion Irimescu! „În Programul Naţional de Restaurare nu s-au mai inclus noi şantiere pentru că s-ar produce întârzieri la celelalte”. Acesta a respins şi ideea ca ministerul să preia în administrare Muzeul Irimescu, transformându-l în muzeu naţional şi asigurându-i astfel finanţarea. „Cu tot regretul, trebuie să spun că există muzee în România care au un patrimoniu mult mai bogat decât Muzeul Irimescu şi care de asemenea ar dori să revină în subordinea MCC, dar care au fost refuzate”. Reamintim că în cadrul manifestărilor de sâmbătă de la Fălticeni a a fost citită o scrisoare adresată Ministerului Culturii, prin care sculptorul Ion Irimescu a avertizat că, dacă muzeul de la Fălticeni nu va fi restaurat, va dona întreaga operă statului francez.
Cât de repede a trecut durerea mai marilor ţării care la căpătâiul lui Ion Irimescu, atunci când îl conduceau la locul de veşnică odihnă, făceau legământ că opera maestrului va fi apreciată la justa valoare. Culmea, cel care a exprimat durerea Ministerului Culturii lîngă catafalcul maestrului a fost tot Virgil Niţulescu „Donaţia sa către oraşul Fălticeni, cea mai bogată colecţie de autor este un testament inestimabil, un gest de extremă nobleţe ce devine astăzi prin trecerea sa în nefiinţă sensul cel mai frumos al ataşamentului lui Ion Irimescu faţă de acest neam, faţă de viitorul său, tentru că nu putem interpreta altfel această generozitate decât o viziune de încredere în viitor şi un sprijin pe care poate astăzi nu îl putem percepe încă la monumentala sa valoare dar care în viitor se va dovedi s fi esenţa acestui loc, fructul cel mai de preţ al acestei comunităţi. Putem să spunem cu certitudine că arta portretului a murit un pic odată cu Ion Irimescu. Putem să folosim cuvinte mari şi poate că trebuie să folosim cuvinte mari tocmai pentru că marele maestru a fost în esenţă modest, dovadă fiind cuvintele sale ce ar trebui să-şi găsească loc pe piatra sa funerară: ”.

Rădăşeni – zonă liberă de politicieni
„Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri / Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, sub acest motto membrii Asociaţiei „Şomuzul” organizează duminică de la ora 13, o întâlnire a tuturor celor care revendică terenurile de sub luciul de apă, administrate de PISCICOLA, sau mai nou de PESCOLIV. Vicepreşedintele asociaţiei Todirel Călugăriţa ne-a informat că va propune cu această ocazie declararea Rădăşeniului ca zonă liberă de politicieni, întrucât, potrivit lui Călugăriţa, aceştia din urmă nu au prea avut timp pentru a le rezolva problemele, chiar dacă oamenii şi-au plâns durerea ori de câte ori au avut posibilitatea. Aşa cum se proceda pe vremurile când în sat se întâmplau evenimente deosebite, adunarea de duminică va fi anunţată cu „darabana”, ….de către un Ion, doar l-o auzi Gheorghe cel mare de la Ministerul Agriculturii.

Reclame

Introduceti anuntul dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.