2004

ADMINISTRATIE
Program de iarna
Functionarii publici din Primaria Falticeni au câstigat jumatate de ora la somnul de dimineata. Începând cu 2 decembrie, administratia publica a trecut la programul de iarna, activitatea serviciilor din primarie începând la ora 8 si încheindu-se la ora 16. În acelasi timp, ca urmare a aplicarii prevederilor hotarârii de Guvern pentru combaterea birocratiei în activitatea de relatii cu publicul, registratura si biroul de Stare civila si-au adaptat activitatea pentru orarul de lucru 8 – 19, de luni pâna vineri, si intervalul 9 – 14 pentru ziua de sâmbata. Functionarii publici falticeneni erau pâna acum cei mai matinali din judet, vechiul program de lucru începând la ora 7.30.

A fost activat comandamentul de iarna
Prima ninsoare serioasa din acest an a solicitat la maxim echipele de interventie ale comandamentului de iarna. Pentru a preîntâmpina producerea poleiului salariatii Serviciului de Gospodarie Comunala au împrastiat material antiderapant pe toate strazile. Actiunea s-a derulat atât cu sprijinul tractoarelor din parcul auto propriu, dar si cu tomberoanele salubristilor. Cu tot efortul municipalitatii, în sectia de chirurgie a Spitalului Municipal Falticeni au fost internate primele doua victime ale iernii, diagnosticate cu fractura de femur si luxatie de umar.

Pentru toata perioada de iarna va fi asigurata permanenta 24 de ore din 24. La primarie vor tine legatura cu echipele de interventii seful Serviciului de Gospodarie Comunala si seful Protectiei Civile.
La nivelul autoritatii executive locale a fost constituita comisia municipala de aparare împotriva dezastrelor. A fost totodata prevazut si un plan general de deszapezire în cazul caderilor masive de zapada. Cele 105 strazi din municipiu au fost împartite în 28 sectoare de interventie, fiind prevazute si unitatile care vor actiona în situatiile de criza. (Alexandru Mîţu)

* * * Ultima ora
Noaptea de miercuri spre joi a adus primul viscol din acest an. Pâna în zori, suluri de zapada s-au format în principalele intersectii dar circulatia rutiera nu a avut de suferit. Echipele de interventie ale comandamentului de iarna au actionat în teren cu cele trei utilaje semipurtate si material antiderapant. Chiar daca ninsoarea s-a oprit pe la ora 10, razele timide de soare nu au facut decât sa îndulceasca putin efectul vîntului care a continuat sa sufle destul de puternic. Pentru comerciantii din bazar, obor si piata agroalimentara, ziua de ieri a fost compromisa, pentru ca joia este zi de târg iar grosul afacerilor se desfasoara dimineata, iar clientii traditionali nu au putut ajunge în timp util la Falticeni din cauza traficului îngreunat între oras si comunele arondate. Seful de santier al Sectiei de Drumuri Judetene ne-a declarat la orele amiezii ca utilajele de la Faîltceni actionau înca din zori pe traseele Baia, Radaseni, Slatina, Dolhasca, Probota.

În autogara de tranzit „Caravan”, cursele interjudetene aveau întârzieri de maxim 10 minute fata de graficul initial. Cu dificultate se circula pe relatia Iasi – Falticeni. Autogara „Perpetum” a anuntat întârzieri de maxim 30 de minute pe cele 22 de curse comunale. O situatie delicata se mentinea pe traseul Liteni – Falticeni. Plecat spre Liteni la ora 6.30, autobuzul nu a mai revenit din cursa iar soferul nu a mai putut fi contactat. La amiaza conducerea autogarii a anulat toate cursele spre Liteni.

Seful administratiei publice locale, primarul Vasile Tofan, a convocat în sedinta de urgenta Comisia de aparare împotriva dezastrelor.

Numere noi la casele din noile cartiere
Serviciul de Dezvoltare Urbana deruleaza campania de atribuire de numere caselor de locuit construite în ultimii ani. Sunt vizate grupurile de locuinte din opt noi cartiere: V. Ciurea, A.Gorovei, Forestierului, Aleea Crisan, Aleea Lizucai, V. Lovinescu, Aleea George Gramada, Doctor Tatos. Familiile a 41 de proprietari – cartierele Ciurea, Gorovei si Forestierului – au din aceasta saptamâna posibilitatea sa-si treaca în actele de identitate adresa de domiciliu exacta, ceea ce-i va ajuta pe viitor în relatiile cu autoritatile, serviciile postale, serviciile care asigura utilitatile publice etc.
(Alexandru Mîţu)

Municipalitatea închiriaza de la comuna Baia terenul cu puturile de apa
Consiliul Local Falticeni a hotarât sa închirieze de la comuna Baia, pentru perioada 2004 – 2005, terenul aferent statiilor de captare a apei Baia I si Baia II, în suprafata de aproape 12 hectare. Decizia autoritatii deliberative falticenene a fost motivata de necesitatea asigurarii zonei de protectie sanitara. Constituirea zonei de protectie a fost ceruta în repetate rânduri de Directia de Sanatate Publica Suceava.
Primaria Baia a cerut în scris Primariei Falticeni sa se conformeze unei hotarâri din iulie 2003 potrivit careia trebuie sa achite în contul impozitelor si taxelor locale pe anul în curs suma de 9,1 milioane lei.
(Alexandru Mîţu)

Activitatile umane agraveaza problemele de mediu ale Pârâului Târgului
Primaria ecologizeaza Pârâul Târgului pe întreaga lungime de cinci kilometri. În primele doua zile de lucru, echipele Serviciului de Gospodarire Comunala au colectat doua remorci de peturi si deseuri depozitate pe cursul de apa. Actiunea se desfasoara în cadrul programului local de protectie a mediului si este coordonat de Primaria Falticeni. Gunoaiele aruncate la întâmplare de catre populatie blocheaza scurgerea normala a apei spre râul Somuz, astfel încât autoritatile sunt nevoite sa intervina pentru decolmatare chiar si de trei ori pe an. Trei poduri de pe cursul pârâului – Soldanesti, Poarta 2 Soldanesti si Podul CFR – sunt cele mai afectate de nesabuinta populatiei. Pentru decolmatarea acestora, municipalitatea trebuie sa depuna eforturi considerabile, tinând cont ca salubristii se bazeaza doar pe forta de lucru umana. Actiunea umana se adauga problemelor cauzate de lipsa canalizarii pe malul drept al pârâului. Pe aici se scurg apele uzate evacuate de unitatile economice situate pe prima parte a cursului sau (zona Buciumeni-Gradini) si de catre Sectia TBC a Spitalului Municipal Falticeni. (Alexandru Mîtu)

Sute de familii au completat gresit cererile pentru subventia termica
Peste 240 de familii din Falticeni vor fi nevoiti sa se deplaseze personal la Directia de Munca Suceava pentru revizuirea cererilor pentru subventia la încalzire. Aceasta institutie a comunicat Primariei Falticeni listele cu solicitantii de subventie care au dosare incomplete sau respinse. Functionarii directiei au facut mentiuni de revenire la cererea initiala deoarece solicitantii nu au datat si semnat cererea ori au uitat sa completeze codurile numerice personale, seria actului de identitate, iar o parte au declarat venituri incomplete.

Din experienta anului trecut, cel putin 2000 de familii din Falticeni ar putea primi si în aceasta iarna subventii pentru încalzirea locuintei personale. (Alexandru Mîţu)

REMAT Iasi cumpara tablaraia „bombei” de la METADET
REMAT Iasi a câstigat licitatia publica cu strigare organizata luni, 22 noiembrie, la sediul Primariei Falticeni, în vederea valorificarii materialului metalic al rezervoarelor din depozitul de acetoncianhidrina al fostei intreprinderi chimice METADET. Au mai participat la licitatie doua societati din Iasi si Bacau. Oferta finala a REMAT Iasi a fost de 7500 lei pe kilogram, pretul de pornire al licitatiei fiind de 4500 lei pe kilogram. Cantitatea de deseu metalic supusa valorificarii este de aproximativ 70 de tone, banii urmând a fi folositi la ecologizarea zonei.
(Alexandru Mîţu)

E V E N I M E N T
Primul MEGASTORE s-a deschis oficial la Falticeni
În prezenta oficialitatilor locale si a numerosi invitati, reteaua de magazine electronice, IT si electrocasnice ALTEX, a inaugurat joi 9 decembrie, în Complexul Comercial Nada Florilor, primul „ALTEX MEGASTORE”, cel mai mare magazin din judetul Suceava.

Potrivit Comunicatului de presa al Departamentului Relatii Publice, noul magazin reprezinta evolutia fireasca a ALTEX , în contextul dezvoltarii pietii si al cresterii gradului de complexitate a cerintelor clientilor.

„ALTEX MEGASTORE este mai mult decât suprafata extinsa, este combinatia unica a unei game variate de produse, sisteme de finantare si servicii. ALTEX MEGASTORE nu se adreseaza numai locuitorilor din Falticeni, ci si celor din orasele învecinate, precum Suceava si Gura Humorului”, subliniaza Dan Ostahie, Presedinte si CEO al Grupului ALTEX.

Începând de vineri, cele peste 5000 de produse din gama electronice, electrocasnice, IT, telefornie, multimedia si divertisment existente în magazin, vor fi accesibile la vânzare pentru marele public. Clientii care locuiesc în Suceava si Gura Humorului, vor beneficia de transport gratuit pâna la magazinul din Falticeni.
(Alexandru Mîţu)

Ziua Nationala sarbatorita la Falticeni
În organizarea primariei si a consiliului local, falticenenii au participat miercuri, 1 Decembrie, la manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a României. Începând cu ora 10 oficialitatile locale, sefii unitatilor descentralizate si ai unitatilor militare din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor au fost prezenti în

Piata de marmura „Nada Florilor” la Monumentul tuturor eroilor neamului, unde, în cadrul unei desfasurari impresionante, asistenta a participat la ceremonia militara asigurata de plutoane de jandarmi, fanfara militara si Garda de onoare a Centrului de Instructie „Petru Rares”. Parada militara traditionala a fost urmata de serviciul religios asigurat de Protopopiatul Falticeni, în frunte cu parintele protopop Constantin Patrolea. Un numar impresionant de coroane au fost depuse de conducerea primariei, consiliul local, partidele politice, veteranii de razboi si rezervistii, politisti, pompieri si jandarmi.
Manifestarile au continuat la Cinema „Discotheque”, unde a avut loc un program artistic de muzica si dansuri populare. Invitati de onoare au fost veteranii de razboi din municipiu. Organizatori au fost Clubul Copiilor si Elevilor si Casa de Cultura.

S P E C I A L
Daruri si …dorinte de Mos Nicolae
Prezenta lui Mos Nicolae s-a facut simtita si în municipiul Falticeni. Chiar daca a fost vorba de gradinite, scoli generale sau centrele speciale de ocrotire, micutii s-au bucurat de micile cadouri gasite în cizmulitele lustruite înca de la sfârsitul saptamânii. Unii dintre ei s-au pricopsit si cu nuieluse, desigur cu efect moralizator. Sarbatoarea de Mos Nicolae a dat tonul serbarilor festive de sfârsit de an care vor culmina cu sosirea lui Mos Craciun.

Multe daruri au primit si copii aflati în ocrotirea Centrului de Plasament „Dumbrava Minunata”. Jandarmii de la Centrul de Instructie „Petru Rares” si-au onorat si de aceasta data statutul de parinti de suflet ai copiilor si tinerilor din centru. Peste 120 de pachete continând dulciuri si obiecte de îmbracaminte au fost daruite de catre delegatia cadrelor de la jandarmeria locala, condusa de comandantul Constantin Strajer.

Peste 120 de pachete continând dulciuri si obiecte de îmbracaminte au fost daruite de catre delegatia cadrelor de la jandarmeria locala, condusa de comandantul Constantin Strajer. Alte daruri ale mosului au fost aduse la „Dumbrava Minunata” de catre reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Suceava.

Spiritul Mosului Nicolae a fost simtit si de micutii cu handicap sever. Pentru cei 80 de copii îngrijiti la Gradinita Speciala „Lizuca”, mosul a fost întruchipat chiar de cadrele care îi educa, bineînteles cu sprijinul unor sponsori locali. Pentru ca Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut si ca patron al saracilor, iar situatia materiala a gradinitei nu este chiar de laudat, conducerea unitatii spera ca sarbatorile din acest an sa aduca o veste buna macar în ceea ce priveste tranportul celor peste 20 de copii cu dizabilitati, care trebuie adusi zilnic din comunele învecinate cu un microbuz împrumutat, în conditiile în care în buget nu se mai gasesc bani pentru achizitionarea motorinei.

Mii de credinciosi au participat luni la slubele religioase oficiate în parohiile Protopopiatului Falticeni, cu precadere în cele 10 biserici care poarta Hramul Sfântului Ierarh Nicolae. Parintele protopop Constantin Patrolea ne-a informat ca bisericile arondate protopopiatului organizeaza în aceasta luna colecte de ajutoare pentru oamenii necajiti. Un prim lot de ajutoare constând în alimente si îmbracaminte a fost donat, de ziua Sfântului Nicolae, celor peste 60 de vârstnici ocrotiti în Caminul de batrâni de la Bogdanesti.

ÎPS Pimen a participat la hramul bisericii „Sf. Apostol Andrei” din Falticeni Î.P.S. Pimen a savârsit marti, 30 noiembrie 2004, la biserica Asezamântului de Asistenta sociala „Sf. Apostol Andrei” din Falticeni, slujba religioasa închinata Ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei. El a fost însotit de un sobor de opt preoti din parohii apartinând de Arhiepiscopia Sucevei si Radautiului.

Referindu-se la eforturile pe care preotul paroh Gheorghe Lungu le face de sase ani pentru desavârsirea caminului de batrâni de la Falticeni, Î.P.S. Pimen a declarat asistentei ca vede în acesta un soldat pe front în linia întâi. Arhiepiscopul a primit din partea enoriasilor, în semn de multumire ca este alaturi de ei în fiecare an, trei icoane sfintite. Multumirile parintelui Gheorghe Lungu au fost adresate si celor care sprijina lucrarile la centrul de asistenta sociala destinat batrânilor singuri.

„A fost un an greu, dar binecuvântat de Dumnezeu. Dragostea oamenilor ne-a înconjurat tot timpul iar cei care au daruit cu gândul la mântuirea lor au ajutat si la mântuirea semenilor. Toti suntem bogati si saraci, dar daca daruiesti, Dumnezeu îti daruieste”, a declarat asistentei parohul asezamântului de la Falticeni.

Dupa orele petrecute în rugaciune, Arhiepiscopul Bucovinei si Radautiului a participat alaturi de sutele de falticeneni si oameni veniti din comunele învecinate la masa de hram organizata în curtea bisericii. Pentru ca a fost dezlegare la peste, mesenii s-au bucurat de bucate alese, la masa fiind servite peste 300 de kilograme de peste.

Asezamântul de Asistenta sociala „Sf. Apostol Andrei” este o institutie filantropica aflata sub jurisdictia Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si are drept scop oferirea de asistenta sociala si religioasa batrânilor lipsiti de posibilitati minime de supravietuire, singuri sau parasiti de copii. El cuprinde prin proiect capela ortodoxa (biserica), camin de batrâni, cantina pentru saraci si campus tineret.

Constructia a început în 1998 în lucrari fiind investite, numai în 2004, 1,7 miliarde de lei. Finantarea a fost asigurata prin donatii crestinesti. Caminul de batrâni va cuprinde 30 de camere, infirmerie, cabinet medical si farmacie. Cantina pentru saraci va avea o capacitate de 100 de persoane pe tura. (Alexandru Mîţu)

C O M U N I T A T E
Fostele tari comuniste îsi potrivesc ceasul dupa meridianul Falticeniului
Perioada industrializarii fortate a adus cu sine, si la Falticeni, transformari atât în plan demografic cât si urbanistic. Pentru ca au avut parte de un primar care a vrut în orasul sau tot ce vedea la altii, falticenenii au fost nevoiti sa uite de trecutul cultural al urbei de pe Somuz în detrimentul inovatiilor pe care le promova socialismul multilateral dezvoltat. Noul sistem de lucru, tovarasesc, în care erai fortat sa respecti orice indicatie venita de la conducatorii partidului, a impus hei-rup-ismul ca nou mod dezvoltare edilitara.

Un rezultat al acestui mod de lucru din „epoca de aur” a Falticenilor este si Ceasul din centrul orasului, mândria primarului Costica Arteni în anii ’80, acum un reper de rendez-vous în geografia locala. Daca vrei sa inviti pe cineva în oras sau daca trebuie sa gasesti un punct de întâlnire sigur, indicatia vine de la sine: „Ne întâlnim la ceas!”. Practic, toate drumurile pleaca si ajung la ceas. De oriunde ai privi orasul, perspectiva este asigurata – spre partea din jos a cartierului Republicii, spre strada Sucevei (iesirea spre Suceava), spre primarie sau spre cartierul 2 Graniceri (iesirea spre Roman).

De la un moft al primarului Costica Arteni, primar de Falticeni timp de 16 ani – 1977-1989 si 1996-2000 – , a plecat si ideea construirii renumitului ceas din centru. Încremenit în trecut prin faptul ca indica si dupa 15 ani de democratie ora exacta în tarile din fostul bloc comunist: RSR, URSS sau Cehoslovacia, ornicul are deja o vechime de 20 de ani.

Povestea ceasului începe în anul 1984. Întors dintr-o vizita în Republica Democrata Germana, Costica Arteni s-a înfatisat la atelierul mecanic al Filaturii de In si Cânepa pentru a expune mesterilor de acolo „pohta” ce-o poftea. Costica Dulgheru, pe atunci tânar maistru principal, vorbeste cu mândrie de opera sa. „Asa era atunci, faceai ce ti se spune si nimeni nu-si batea joc joc de munca ta. A venit din Germania cu un diapozitiv care prezenta un ceas si ne-a spus ca vrea ceva asemanator si la Falticeni. Cine putea sa se împotriveasca?! Timp de sase luni am facut schite si am studiat problema împreuna cu electricieni si oameni de alte calificari. Presati de timp si de însusi primarul Arteni am început sa construim ceasul în iarna lui 1984. Timp de patru luni atelierul a lucrat opt ore pe zi ce a cerut primarul. Ne pricepeam la orice, practic lucram pentru oras orice ni se cerea, chiar daca nu era treaba noastra”, îsi aminteste maistrul. Desi nu a vazut niciodata facturi pentru materialele folosite, maistrul apreciaza ca în acel an valoarea finala a ceasului, la nivelul anului 1984, ar fi putut ajunge la un milion de lei! Din greutatea sa, de peste 4 tone, în ceas au „intrat” trei tone de tabla de inox slefuita manual. Cele trei tronsoane (pilonul de baza, partea rotativa si planetariul) au o înaltime de 10 metri iar ca fundatie a fost folosita o placa de oxel fixata pe cinci tone de beton. Pentru ca Falticeniul era si el prins în programul de consum eficient al energiei electrice, ceasul a avut pâna în 1989 un sistem de cuplare automata la acumulatori în cazul socurilor electrice. În luna mai a anului 1985 ceasul a fost asezat pe amplasamentul din piata de marmura. Pe lânga partea tehnica, mecanicii de la filatura au facut si treaba profesorilor de geografie si astrologie, pentru ca tot ei au studiat atlasele geografice pentru a regla ceasul dupa fusurile orare de pe glob.

Costica Dulgheru se amuza când îl întrebam de rasplata. „Atunci am primit o butelie pe care apoi am dat-o înapoi pentru ca în oras s-a introdus gazul metan. În anii 90, când s-a întors ca primar, Costica Arteni mi-a anulat o repartitie pentru o locuinta ceruta de la stat pe timpul primarului Gramada. Ne-am suparat pe el, când imediat dupa instalarea ceasului s-a laudat în ziare cu ceea ce ar fi facut. Pe noi nici macar nu ne-a pomenit”. Întrebat daca o data cu Revolutia ceasul ar fi trebuit sa fie „desfiintat”, Costica Dulgheru ne-a spus ca distrugerea ceasului ar fi fost o prostie „Reprezinta munca oamenilor din acest oras. Hartile si numele tarilor pot fi usor modificate. Nimeni nu s-a gândit la asta. Oamenii în general nu se arata deranjati ca acolo mai exista înca numele unor tari disparute. Personal am încercat sa gasesc întelegere la autoritatile locale pentru a remedia aceste mici imperfectiuni”.

Acum în vârsta de 64 de ani, Costica Dulgheru nu mai lucreaza la Filatura, dar a ramas singura persoana care stie ce trebuie facut atunci când ceasul nu functioneaza. Zilnic, în drum spre locul de munca, Dulgheru îsi viziteaza „copilul” si are grija ca falticenenii sa poata primi ora exacta. El a fost nevoit sa învete din mers sa faca reglajele pendulei (productie ceha), pentru ca persoana care gestiona panoul de comanda a trecut la cele vesnice. „Ce s-a realizat bun trebuie luat ca atare, altfel ar trebui sa darâmam tot orasul” si-a încheiat povestea maistrul Dulgheru.

Întors ca primar, în 1996, în orasul din care a fost fugarit în 1989, Costica Arteni a folosit imaginea grafica a ceasului ca antet al actelor oficiale emise de Primaria Falticeni. Si astazi, printre actele din primarie se mai strecoara câte o hârtie cu ceasul lui Arteni.
(Alexandru Mîţu)

Testari HIV gratuite pentru gravide la Maternitatea Falticeni
Potrivit informatiilor furnizate de sefa Centrului Teritorial de Sanatate Publica Falticeni, dr. Catalina Pascal, gravidele din Maternitatea Falticeni beneficiaza începând cu luna decembrie de testari H.I.V gratuite. De aceste proceduri pot beneficia gravidele care nu au fost investigate de medicii de familie în prima perioada a sarcinii. Recoltarea probelor de sânge se face numai pe baza consimtamântului gravidei.

Aceasta masura este prevazuta în contractul încheiat între Directia de Sanatate Publica Suceava si Fundatia „Romanian Angel Appeal”, care prevede colaborarea la prevenirea transmiterii infectiei HIV de la mama la fat si la extinderea capacitatii de consiliere si testare voluntara. Cele doua programe urmaresc identificarea si reducerea riscului transmiterii HIV în judetul Suceava prin consilierea si testarea confidentiala, îmbunatatirea îngrijirii pre si post-natale a femeilor gravide si a copiilor acestora, prevenirea transmiterii infectiei cu HIV prin programe de educatie si informare a populatiei, promovarea informatiei referitoare la consilierea si testarea HIV în rândul populatiei, în special în rândul tinerilor.

Municipiile Falticeni si Suceava sunt singurele care ofera acesta oportunitate. În celelalte localitati vor fi organizate actiuni de recoltare a probelor de sânge de la gravide, la cabinetele medicilor de familie, în vederea efectuarii testului HIV în Laboratorul de Microbiologie al DSP Suceava. Consilierii Centrului de Consiliere si Testare HIV Suceava urmeaza sa stabileasca împreuna cu medicii de familie programul de recoltare la cabinetele acestora.

Transportul local de persoane este sufocat de pietari
Pâna la începutul anilor ’90, transportul local de calatori avea locul sau bine definit în viata economica a Falticeniului. Desi de aici plecau, acum patru ani, curse pe 38 de trasee zonale si interjudetene, restrângerea activitatii industriale a redus drastic numarul celor care folosesc transportul în comun. Aceasta poate fi si cauza pentru care proprietarul fostei autogari, dupa privatizare, a renuntat la vechiul parc auto si în acelasi timp la cursele locale, locatia ramânând doar un punct de tranzit pentru alte firme de transport din Iasi, Bacau, Piatra Neamt, Constanta etc.

În conditiile aratate, credinciosi meseriei lor si pentru ca altceva nu stiu sa faca, soferii de autobuze încearca sa supravietuiasca pe o piata în care masinile lor pierd teren în fata microbuzelor moderne care au intrat si pe traseele din zona Falticeniului. Practic toate rutele care fac legatura între Falticeni si comunele din preajma sunt sufocate de microbuze. Mai nou, pe piata locala au aparut transportatori din comunele învecinate – nu este sigur ca ar fi si licentiati -, ale caror microbuze fac concurenta serioasa autobuzelor îmbatrânite. Afacerile acestor firme sunt la limita legalitatii. Nici una dintre ele nu a solicitat Primariei Falticeni închirierea unor spatii de parcare. În aceasta situatie „transportatorii” ocupa locurile de parcare dintre blocuri ale locatarilor, asa cum se întâmpla pe strada Republicii, la nici 100 de metri de autogara Perpetuum. Serviciul de taxe si impozite al primariei are în evidentele sale doar doua firme care au încheiat contracte pentru spatii de parcare, una de taximetrie, în localitate, si alta care asigura curse spre comuna Radaseni.

Fenomenul îl îngrijoreaza deja pe administratorul Autogarii Perpetum care îsi vede deja amenintate cele 22 de curse pe care le executa zilnic autobuzele sale. Dupa desprinderea din autogara lui Severin Tcaciuc, soferii, care au ramas doar cu doua trasee interjudetene – spre Iasi si Botosani – si sapte trasee comunale, se tem ca de la o zi la alta vor ramâne fara obiectul muncii. În timp ce concurenta lucreaza în flux continuu, cu curse din 30 în 30 de minute, autogara a ajuns sa astepte zilele locale de târg si sarbatorile religioase, atunci când reuseste sa strânga clienti cât pentru o zi de lucru normala.
(Alexandru Mîţu)

De ani buni, un batrân îsi acuza vecinul ca are abator în apartament
De peste patru ani, un batrân care locuieste la etajul I al unui bloc de pe strada Nicu Gane îsi reclama vecinii la primarie si politie. Din spusele lui Costache P, în vârsta de 72 de ani, s-ar crede ca vecinul de la parter are în apartament o hala de prelucrare a carnii, iar zgomotul produs de frigiderele locatarului îi deranjeaza somnul noapte de noapte. Situatia este cu atât mai comica cu cât repetatele controale organizate de primarie, politie si chiar protectia mediului, nu au confirmat cele reclamate de batrân. Pentru ca nimeni nu-i face dreptate, batrânul recurge periodic la mijloace personale de razbunare – bate în tot ce are legatura cu apartamentul vecinului de la parter. Cel putin trei primari s-au confruntat pâna acum, pe rând, cu problema lui mos Costache: Costica Arteni, Ghiorghi Cornia si acum, la început de mandat, Vasile Tofan. Faptul ca primaria nu are cum sa-l multumeasca nu-l împiedica pe veteranul de razboi Costache P. sa fie si un batrânel simpatic si un bun contribuabil.

Falticenenii pot apela fara teama la stomatolog
Centrul Teritorial de Sanatate Publica (CTSP) Falticeni a efectuat în ultimele doua saptamâni o inspectie sanitara în cele 15 cabinete stomatologice din municipiu. A fost urmarita verificarea modului de aplicare a reglementarilor în vigoare privind asigurarea curateniei, dezinfectiei, efectuarea sterilizarii si pastrarea sterilitatii obiectelor si materialelor sanitare folosite în cabinete si managementul deseurilor cu potential contaminant. Dr. Catalina Pascal, sef CTSP, ne-a declarat ca în Falticeni au fost luate probe pentru sterilitatea instrumentarului si nu s-au constatat nereguli. Responsabilul a recomandat populatiei sa refuze serviciile stomatologice în cabinetele în care nu se respecta regulile de igiena si protectie a pacientilor. Înainte de a se lasa pe mâna medicilor, pacientii pot solicita confirmarea faptului ca instrumentarul a fost sterilizat. Astfel de inspectii au fost efectuate la nivelul tuturor Directiilor de Sanatate Publica din România, în perioada 22 noiembrie – 3 decembrie.
(Alexandru Mîţu)

Reclame

Introduceti anuntul dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s