Info

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, prăznuit în fiecare an pe 13 decembrie, s-a născut în anul 1624 în cetatea Sucevei. La botez, el a primit numele de Dimitrie. La început Dosoftei a studiat acasă, iar mai apoi la Iaşi, la Colegiul înfiinţat de domnitorul Vasile Lupu care aparţinea de Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi.

După aceea, Sfântul Ierarh Dosoftei pleacă la Liov, unde învaţă carte în cadrul Şcolii Frăţiei Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”. De altfel, aici este şi locul în care Dosoftei învaţă mai multe limbi străine printre care slavona bisericească, polona, latina dar şi greaca. Toate acestea îl vor ajuta să devină unul dintre cei mai mari poligloţi ai acelor timpuri.

La 1649 sfântul se călugăreşte la Mănăstirea Probota, unde primește şi numele sub care credincioşii îl cunosc şi iubesc, Dosoftei. În 1658, Dosoftei este ales episcop al oraşului Huşi, iar mai apoi episcop al oraşului Roman. În 1671, Dosoftei devine mitropolit al Moldovei.

Potrivit scrierilor bisericeşti, toată viaţa bunului Dosoftei a fost o trudă continuă, pusă în întrebuinţarea poporului şi a limbii noastre româneşti. Pe vremea lui Dosoftei majoritatea dacă nu toate slujbele se ţineau în limbile greacă şi slavonă, graiuri pe care poporul român nu reuşea să le înţeleagă. Sfântul Ierarh Dosoftei traduce și tipărește cărțile sfinte în limba română pentru a se asigura că tot poporul va înţelege ceea ce se slujeşte în sfânta biserică, pentru ca toţi cei lăsaţi de Dumnezeu pe pământ să înţeleagă.

Mitropolitul a fost unul dintre cei mai importanţi cărturari de la noi din ţară, fiind cunoscut de foarte mulţi credincioşi ca fiind primul sau printre primii poeţi naţionali, primul traducător în limba noastră a cărţilor de slujbă religioasă, de literatură şi de istorie. Totodată, Dosoftei este considerat de foarte mulţi ca fiind o persoană de marcă a vieţii spirituale şi culturale din România, pentru toate contribuţiile sale prin care a ajutat la formarea limbii literare româneşti.

Odată cu începerea campaniei de retragere a polonezilor din Moldova, din 1686, Mitropolitul este luat ostatic şi va trăi în exil până la sfârşitul vieţii sale. Îşi dă viaţa în mâinile Domnului la data de 13 decembrie 1693 şi este înmormântat la Biserica “Naşterea Domnului” din Zolkiew, localitate din Ucraina.

Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost abrobata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în data de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Sursa: sarbatoricrestine.ro