info naţional

România și-a manifestat disponibilitatea de a prelua un număr de migranți blocați pe o navă în apele teritoriale italiene

În contextul situației create de blocarea unei nave umanitare cu 47 de migranți la bord în apele teritoriale ale Italiei, autoritățile române și-au manifestat, de principiu, disponibilitatea de a efectua o analiză în vederea preluării, alături de alte State Membre ale Uniunii Europene, a unei părți din respectivii migranți.

Analiza va fi efectuată raportat la capacitățile fiecărui stat membru care și-a manifestat disponibilitatea de preluare și acomodare a migranților.

Deși nu este o decizie fermă, exprimarea disponibilității de către România de preluare a unui număr de migranți vine ca o confirmare a principiului solidarității membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraționist, principiu promovat de Președinția Română a Consiliului UE.

În urma exprimării disponibilității de principiu a unor State Membre, printre care și România, oficialii italieni au acceptat ca migranții blocați pe nava umanitară să fie debarcați și preluați în custodie de autoritățile naționale competente.

Oficialii români păstrează permanent legătura cu omologii italieni și instituțiile europene pentru soluționarea cu celeritate a acestei situații umanitare.