Info

Dispozitiv medical inserat sub piele, pentru a înlocui funcția pancreasului

De dimensiunea unui card de credit, acest dispozitiv, asemănător cu o punguță, conține celule care produc insulină. După ce este implantat sub piele, în jurul lui se dezvoltă vase de sânge, iar celulele din interior se maturizează. Astfel, în scurt timp implantul devine asemeni unui organ funcțional, care produce insulină și echilibrează nivelul glicemiei.

Cercetătorii de la compania americană Sernova, care au dezvoltat acest dispozitiv medical, au început deja testarea lui pe pacienți cu diabet tip 1. Sistemul numit Cell Pouch („Punguța cu Celule”) este menit să trateze cauza diabetului, nu doar să elimine simptomele, așa cum fac în prezent injecțiile cu insulină sau pompele de insulină.

Astfel, dacă metoda va funcționa cu adevărat, în curând vom putea vorbi de vindecarea diabetului, pentru că implantul va prelua funcția pancreasului, care, în cazul diabeticilor, nu mai produce insulină. Testele făcute pe animale au dat rezultate foarte bune. Un studiu realizat de Universitatea Alberta din Canada, în 2011, a demonstrat că după 100 de zile de la implantarea punguței cobaii cu diabet nu au mai avut nevoie de insulină.

Vezi și Semnele glicemiei crescute: ce teste trebuie să faci și cum o ții sub control

Implantul este realizat dintr-un polimer special, care nu este distrus de corp, ci se integrează natural și nu provoacă efecte adverse. Procedura este destul de simplă și presupune două intervenții.

Subiectul pe larg – ehealthromania.com

Categorii:Info, Info Magazin