Comisia Iordache a rescris Codul Penal

La propunerea Ministerului Justiției, majoritatea PSD din Comisia Iordache a dezincriminat parțial abuzul în serviciu.

Cea mai gravă modificare a Codului Penal prevede ca abuzul în serviciu să se pedepsească numai dacă folosul material necuvenit este obținut de făptuitor sau pentru o rudă a sa.

Dacă va fi adoptată, această modificare va duce la închiderea majorității dosarelor de abuz în serviciu. Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh se află pe lista lungă a beneficiarilor acestei modificări.

Deputatul USR Stelian Ion spune că redefinirea abuzului în serviciu este „de o mie de ori mai gravă decât Ordonanța 13” și că este „o legiferare a hoției”. Și jurnalistul Liviu Avram crede că varianta adoptată în Comisia Iordache este mult mai gravă decât OUG 13.

Intrat în concediu, ministrul Tudorel Toader a aruncat responsabilitatearedefinirii abuzului în serviciu în curtea Comisiei Iordache, deși parlamentarii PSD au propus o variantă aproape identică cu cea transmisă de Ministerul Justiției.

  • Dan Tăpălagă: Ministrul Justiției nu-ți cere să nu furi, ci să nu furi ciobănește, pe față, pentru tine și familia ta. Fură mai discret, cu mâna altuia, să nu se vadă și să nu se simtă.
Reclame