info naţional

Despăgubirea infractorilor va costa statul între 370 și 550 de milioane de Euro

Estimarea a fost avansată de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Potrivit FSANP, intenția ministrului Justiției de a ‘despăgubi’ infractorii aflați în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun și imoral, o importantă influență bugetară, având în vedere numărul mare de foști deținuți care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenție în condiții improprii.

La un rulaj total al deținuților estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) și 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut).

În estimarea costului total a fost introdusă o valoare mediană: nu toți deținuții beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare.

Suma maximă care ar putea fi obținută de 1 deținut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) sau de 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut).

„Previzibila deturnare a acestor cheltuieli către infractori este bazată pe o minciună. CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilornu impus măsuri obligatorii ci doar a cerut îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.

Cu toate că pretextul supraaglomerarii este cel folosit pentru această măsură și pentru precedenta grațiere mascată, atragem atenția că intervalul 2012-2017 pentru care aceste “premii” se aplică este, în fapt, perioada în care s-a înregistrat minimul istoric al deținuților”, a transmis FSANP.

 

Categorii:info naţional

Etichetat ca: