Reuniune România – NATO, la București, pentru analiza capabilităților pentru apărare 2017 – 2018

În zilele de 6 și 7 februarie se desfăşoară la Bucureşti „Reuniunea România – NATO pentru analiza capabilităţilor pentru apărare 2017-2018”, ne-a informat Ministerul Apărării Naționale.

Reuniunea este o etapă importantă în ,,Analiza capabilităţilor pentru apărare”, din cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

În cadrul agendei celor două zile, sunt analizate gradul în care obiectivele politice ale NATO, nivelul de ambiţie şi ţintele de capabilităţi asociate au fost îndeplinie şi, ulterior, vor fi trasate direcţiile pentru următorul ciclu de planificare a apărării.

Consultările specialiştilor au în vedere planurile pe termen mediu şi lung, alocările bugetare multianuale şi modul de îndeplinire a angajamentelor asumate. Concluziile acestei analize vor fi aprobate de către miniştrii apărării din statele membre NATO în cadrul reuniunii din luna iunie.

România rămâne angajată în procesul de dezvoltare a capabilităţilor necesare Alianţei pentru îndeplinirea tuturor misiunilor, în conformitate cu Nivelul de Ambiţie al NATO, răspunzând astfel atât cerinţelor de securitate naţională, cât şi celor specifice nivelului regional şi euroatlantic.

Bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2018 reprezintă două procente din PIB, iar fondurile destinate achiziţiei de echipamente majore reprezintă aproximativ 35 de procente din bugetul total, mult peste procentul de 20% recomandat de NATO.

Printre priorităţile înzestrării în 2018 se numără sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS, al doilea sistem PATRIOT, Corveta multifuncţională şi sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, toate cu finanţare asigurată.

Reclame