Petiție pentru produsele locale și produsele țărănești făcute în casă

Asociațiile: Creștem România Împreună (cu proiectele Adoptă un Țăran și Mall Țărănesc) și Asociația S.O.S. Țara Făgărașului, au lansat o Petiție pentru produsele țărănești făcute în casă. 

Solicităm Guvernului și Parlamentului României reglementări legale clare care să permită țăranului român să-și valorifice surplusul de produse proprii obținute în gospodărie, fără  bariere birocratice și taxe exagerate.

Solicităm acest lucru deoarece satul românesc se află  într-un proces accentuat de îmbătrânire și este afectat serios de migrația forței de muncă. În plus datele statistice arată o polarizare accentuată a resurselor locale în jurul a două, trei familii din fiecare sat, că sunt vânzări masive de terenuri agricole către firme/cetățeni din afara țării, că există suprafețe mari de  teren necultivat și scăderi semnificative ale efectivelor de animale și păsări.

Absența unei legislații clare și permisive în domeniul securității alimentare, care să țină cont de specificul  nostru local (ignatul porcului, prepararea zacuștii, dulcețurilor, murăturilor,  pastramei, produselor din lapte, etc. în casă), fărâmițarea proprietăților,  birocrația excesivă sau aplicarea unor taxe au determinat starea de fapt existentă []

 

Reclame