Biserica „Sfântul Gheorghe” din Baia (Biserica Albă)

Biserica Albă din Baia, cu hramul Sfântul Mucenic Gheorghe, se presupune ca a fost clădită puțin după 1467. Nici o pisanie, nici un document nu ne-a rămas în această privință, dovadă fiind numai tradiția și ceea ce spune construcția însăși.

Pereții bisericii sunt în întregime din piatră neregulată, având grosimea de 1,8 pâna la 2 m. Ușile, atât de la intrarea în biserică, cât și cea interioară care desparte naosul de pronaos, precum și ferestrele și brâul de la soclu sunt de piatră cioplită.

biserica-alba_1Forma bisericii e caracteristică: este compusă din pronaosul dreptunghiular, acoperit cu două bolți sferice separate printr-un arc transversal. Naosul are două abside mici și e terminat prin altarul semicircular. Absidele sunt luate în grosimea zidului și ocupate afară prin contraforturi cu două picioare de sprijin, între care e așezată fereastra. Ferestrele sunt mici și ogivale. Ușile sunt dreptunghiulare și cu chenare deviate. Ușa de la intrare este în axa bisericii. Turla este executată în întregime din cărămidă, ca și bolțile. Este concepută după stilul moldovenesc, adică așezată pe cele patru arcuri principale care formează centrul naosului, prin intermediul altor patru arcuri diagonale, rezemate pe bazele celor dintâi. În afară, turla octogonală este așezată pe doua baze: prima, stelată, cu douăsprezece colțuri, iar a doua, pătrată. Ambele baze sunt decorate prin firide în semicerc. Partea inferioară a turlei este întărită cu patru mici contraforturi așezate pe diagonală. Decorația este formată din mai multe rânduri de firide.

Thoader Saulescu în 30 august 1951 scria din „Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice”, de C Bals : „Date precise asupra originii bisericii nu sunt; nici o inscripție, nici un indiciu nu ne-a fost lăsat să descoperim cu ocazia lucrărilor de restaurare, cu toate că s-a săpat la altar și sub fereastra altarului în speranța că vom găsi ceva.”

Din cauza vitregiilor timpului și pentru că se afla în mijlocul câmpului, biserica a ajuns în ruină. Dar, în jurul anilor 1907-1914, ea a fost restaurată total, prin contribuția Comisiunii Monumentelor Istorice și prin donația ctitorului principal, Luxita Palade. Sfințirea bisericii astfel restaurată s-a facut de IPS Pimen Mitropolitul Moldovei și Sucevei în ziua de Duminică 26 aprilie 1915.

Alte informații pe pagina web bisericaalba.ro

Timp de sute de ani, Biserica „Sf. Gheorghe” din Baia era recunoscută pentru faptul că nu avea pictură, nici în interior şi nici în exterior. Totuşi, după Revoluţia din decembrie 1989, un fiu al satului, a avut iniţiativa ca acest lăcaş de cult să fie pictat. În anul 2002, cu banii donaţi de el, s-au început lucrări de reparaţii la biserică. S-au reparat zidurile exterioare, acoperişul şi s-a decapat tencuiala interioară în vederea executării picturii. Biserica a fost pictată de către prof. univ. dr. Nicolae Sava. Pictura a fost finalizată în august 2009, prin aceasta fiind afectată nota sa de unicitate ca „biserică albă”, adică fără pictură. Pe pereţii bisericii a fost pictat un tablou votiv (în care apar Ştefan cel Mare, Doamna Maria şi copiii Alexandru, Bogdan, Petru, Olena, Maria şi Bogdan Vlad), o reprezentare a Bătăliei de la Baia şi o imagine a Târgului Baia (în care sunt reprezentate toate cele trei biserici monument istoric, inclusiv Catedrala Catolică

GALERIE   FOTO

Reclame