Autorităţile sucevene monitorizează râurile Bistriţa, Dorna şi Moldova

poduri de gheata
foto – Prefectura Suceava

Autorităţile judeţului Suceava monitorizează potenţialele pericole de inundaţii din zona de competenţă, după ce hidrologii au emis Cod galben hidrologic pentru mai multe râuri, inclusiv din judeţul Suceava, în intervalul 12.01.2016 ora 13:00 – 13.01.2016 ora 10:00.

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului, astăzi, începând cu ora 9.00, prefectul judeţului, Constantin Harasim, împreună cu inspectorul şef al ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, s-au deplasat la o monitorizare a cursurilor de apă pe râurile Bistriţa şi Dorna, în aval de localitatea Iacobeni. Activitatea se desfăşoară în urma informărilor primite de la structurile specializate SGA şi ISU din zonă, CLSU, dar şi în urma apelurilor primite pe numărul de urgenţă 112 cu privire la existenţa unor potenţiale pericole de inundaţii.
De asemenea, în zonă s-a deplasat echipa pirotehnică a ISU Suceava şi specialiştii SGA pentru a analiza oportunitatea descărcărilor acumulărilor de gheaţa, fără a crea prejudicii în aval. Totodată se va analiza împreună cu preşedintele CLSU din zonă posibilitatea realizării unor protecţii în amonte pe râul Bistriţa pentru a proteja zonele supuse unor potenţiale pericole de inundaţii.

În urma intervenţiilor structurilor de specialitate şi a autorităţilor locale pe raza comunei Iacobeni, au fost deblocate aglomerările de gheaţă create în zona celor două poduri, fapt ce a condus la deplasarea acestora în aval.
Se lucrează de asemenea pentru deblocarea unor formaţiuni de gheaţă pe cursul superior al râului Moldova, în zona localităţii Breaza, cu forţe ale SGA, ISU, CLSU.
Aglomerările de gheaţă rezultate în urma deblocării au depăşit temporar cota de atenţie pe raza municipiului Vatra Dornei şi au distrus puntea pietonală Berna. Nu au fost afectate persoane.
Activitatea continuă să se monitorizeze de către CLSU, ISU, SGA pe râurile Bistriţa, Dorna şi cursul superior al râului Moldova.

Actualizare – ora 17.00

Datorită creşterii temperaturii atmosferice şi a precipitaţiilor importante din ultimele două zile, formaţiunile de gheaţă formate anterior în albiile râurilor Bistriţa şi Moldova, precum şi pe afluenţii acestora, s-au desprins deplasându-se în aval sub formă de blocuri şi zăpoare de gheaţă şi au format aglomerări în secţiuni mai înguste ale albiilor şi la coturi, în spatele cărora s-au acumulat cantităţi importante de apă. Prin deviere de la cursul normal al albiilor, acestea puneau în pericol gospodăriile şi operatorii economici riverani.
Fenomenul a debutat în ziua de luni 11.01.2016, ora 18.20, situaţia fiind monitorizată de pompieri de la ISU, de lucrători de la SGA şi CLSU, şi s-a amplificat în dimineaţa zilei de 12.01.2016 prin desprinderi succesive de gheaţă pe râul Bistriţa, în dreptul localităţilor Cârlibaba (06.40, aglomerări pe o lungime de 400m), Iacobeni (08.51, 200m), Vatra Dornei şi Dorna Arini, pe râul Dorna în comuna Dorna Candreni şi pe râul Moldova în localităţile Breaza şi Fundu Moldovei.
Pentru limitarea efectelor periculoase, la Iacobeni au intervenit echipaje de pompieri de la detaşamentul Vatra Dornei (2 ofiţeri, 15 subofiţeri şi 4 autospeciale), Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (2 utilaje şi 10 voluntari), Detaşamentul de Jandarmi Vatra Dornei (10 jandarmi şi 1 autospecială), poliţia (2 agenţi şi 1 autospecială), SGA (4 lucrători şi 2 autospeciale), lucrători şi utilaje de la SDN Câmpulung Moldovenesc, alte forţe locale mobilizate în zonele critice. Ca urmare a creşterii continue a debitului râului Bistriţa şi a acumulărilor de gheaţă formate, forţele deplasate în teren au intervenit pentru evacuarea apei din două curţi şi din sediul unei societăţi comerciale (gater).
În municipiul Vatra Dornei a fost distrusă o punte pietonală.
Pe râul Moldova, în localitatea Fundu Moldovei au intervenit echipaje de la detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc (1 ofiţer şi 11 subofiţeri, 2 autospeciale, 1motopompă). În sprijinul intervenţiei s-au alăturat 2 utilaje de la CLSU Fundu Moldovei cu 4 lucrători, 1 autoturism poliţie cu 2 agenţi şi 3 lucrători SGA cu 1 autospecială.
În comuna Breaza au acţionat forţe şi mijloace de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc deplasate de la Fundu Moldovei (1 ofiţer, 7 subofiţeri 1 autospecială şi 1 motopompă). În sprijinul intervenţiei s-au alăturat grupa pirotehnică a detaşamentului Suceava (2 pirotehnişti, 1 autospecială), 4 lucrători de la CLSU cu 1 utilaj, 2 agenţi de poliţie şi 2 lucrători de la SGA.
Dacă situaţia o va impune se ia în calcul distrugerea prin metode pirotehnice a podului şi a aglomerărilor de gheaţă de pe râul Moldova în dreptul localităţii Colacu, comuna Fundu Moldovei, precum şi supraînălţarea digului din aceeaşi localitate.
Intervenţia tuturor forţelor şi mijloacelor este coordonată de către prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim şi condusă operaţional în teren de către inspectorul şef al ISUJ, generalul de brigadă Ion Burlui.

Reclame