ACTUALITATE

La Colegiul ”Nicu Gane” s-a înființat Centrul Cultural Catehetic ”Sfântul Nicolae”

centru-cultural-catehetic-sfantul-nicolae-1

Apariție inedită în mediul educațional. Una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ preuniversitar din județul Suceava găzduiește începând din luna decembrie un spațiu destinat tinerilor preocupați să se dezvolte intelectual și spiritual. Inaugurat în urmă cu numai două zile, Centrul Cultural Catehetic ”Sfântul Nicolae” este un proiect lansat profesorul și preotul Bogdan Feștilă.

Materializarea acestuia este un vis mai vechi, acum împlinit, pentru dascălul fălticenean care predă limba și literatura română.

Amenajat într-o sală de clasă, Centrul Cultural Catehetic funcționează în cadrul Colegiului Național ”Nicu Gane” și se învecinează cu Capela închinată aceluiași sfânt, unde Bogdan Feștilă a fost rânduit să slujească la scurt timp după hirotonie. În anumite zile ale săptămânii preotul profesor se întâlnește aici cu elevii iubitori de ortodoxie în contextul unor seri duhovnicești, fie pentru activităţi de consiliere şi orientare religioasă.

Pe lângă caracterul profund spiritual Centrul Cultural Catehetic ”Sfântul Nicolae” are și o latură filantropică.

Aici, câțiva profesori, Geta Neculau, Daniela Pavel și Bogdan Feștilă, fac voluntariat cu zeci de elevi pe care îi ajută pentru examenul de Bacalaureat. Orele sunt gratuite, participanții fiind pregătiți la română și matematică. Recent un alt dascăl și-a manifestat dorința de a face meditații cu elevii. Profesoara Iuliana Scripcariu vrea să se alăture grupului colegilor voluntari.

”Acest centru reprezintă un proiect filantropic în cadrul programului desfăşurat la Capela Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae”. Este practic o lărgire a sferei de activității misionare care are loc aici. De ce? Pentru că tinerii vin la această capelă, participăm împreună la seri duvohnicești.”, ne-a declarat coordonatorul proiectului, preotul profesor Bogdan Feștilă. ”Mi-am dorit un spațiu unde să lucrăm cu tineri cu nevoi speciale, care provin din medii vulnerabile sau elevi foarte buni la învățătură, elevi olimpici. Visez de foarte mult timp la acest centru și mă bucur că avem un astfel loc unde să desfășurăm activitățile pe care ni le-am propus.”

Proiectul funcționează de aproape o lună de zile și urmărește să sprijine tinerii de pe băncile liceului care vor să-și îmbogățescă bagajul teoretic de cunoștințe pentru examenul de absolvire, dar și sufletul cu învățături ortodoxe.

Centrul Cultural Catehetic ”Sfântul Nicolae” dispune de o bibliotecă ce include cărți religioase donate de elevi și edituri. Pe pereții sălii sunt așezate tablouri cu fotografiile câtorva din marii duhovnici români: Sophian Boghiu, Constantin Galeriu, Iustin Pârvu.

Vestea deschiderii acestui spațiu i-a atras rapid pe tinerii cu dragoste de carte, care s-au prezentat în număr tot mai mare.

Aproximativ 40 de băieți și fete iau parte la orele de pregătire oferite gratuit de cei trei profesori. La început, grupul era format doar din cursanți ai Colegiului ”Nicu Gane”, însă pe parcurs au venit câțiva de la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” și Colegiul ”Vasile Lovinescu”. La meditații vin și elevi din seriile anterioare care nu au promovat examenul de bacalaureat.

”Deocamdată aici se pregătesc în jur de 30 elevi la matematică și 10 la limba română. Sunt mai mulți la matematică deoarece meditațiile au început mai devreme. Sper să avem cât de curând tot atâția elevi și la română.”, afirmă Bogdan Feștilă. ”Noi nu am făcut, ca să zic așa, reclamă la ceea ce se face aici. I-am lăsat pe elevi să ducă vestea mai departe. Grupul celor care sunt pregătiți gratuit a devenit tot mai numeros.

Pregătirile pentru bacalaureat se fac săptămânal, în ziua de marți, de la ora 14, iar joi au loc conferințele și întâlnirile duhovnicești.

Demersurile pentru începerea proiectului educațional-religios au fost făcute la începutul anului școlar curent, iar în noiembrie s-au concretizat primele activități.

Pe agenda proiectului s-a fixat ulterior un alt reper important. La data de 3 decembrie s-a făcut sfințirea Centrului Cultural Catehetic. Slujba a fost oficiată de preotul Petru Irimescu, ctitor al Capelei ”Sfântul Ierarh Nicolae”, alături de preotul profesor doctor Tudorel Neculau și membrul iniţiator, preotul profesor Bogdan Feștilă, în prezența unui grup format din elevi, profesori și directorul instituției, profesoara Cristina Nechifor.

Organizatorii evenimentului au oferit preotului Petru Irimescu şi directorului Colegiului Național ”Nicu Gane” plachete omagiale și un buchet de flori ca semn de prețuire și mulțumire pentru sprijinul acordat în susținerea și coordonarea acestui centru unic în peisajul educațional fălticenean.

Rudy Hödl

Categorii:ACTUALITATE