Învăţământ

Concursul Sadoveniana a încheiat Zilele Școlii Mihail Sadoveanu

sadoveniana2015_1Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, s-au încheiat manifestările din cadrul programului Zilele Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni.

Intrat deja în tradiția învățământului gimnazial din zona Fălticeni, Concursul „Sadoveniana” a adus la un loc elevi de la șapte școli din Fălticeni și din localitățile învecinate – Bogdănești, Cornu Luncii, Bunești și Fălticeni.

„Concursul interșcolar Sadoveniana a ajuns la ediția a IV-a și a încheiat Zilele Școlii Mihail Sadoveanu. Anul acesta, datorită vremii și a unor situații neplanificate, am avut mai puține echipaje. Față de 12 echipaje anul trecut, anul acesta am avut doar 7 echipaje. Au fost trei probe. O probă teoretică <Sadoveanu și opera>, care a avut o subprobă <Sadoveanu la Fălticeni>. Stabilindu-se cu un an înainte ce text sadovenian va fi în concursul următor, copiii trebuiau să citească și, pe baza unor fragmente de text trebuia să recunoască personajul respectiv.  Apoi proba practică <Recunoaște personajul>, iar  a treia probă a fost artistică, la care școlile au ales ce pun în scenă – monolog sau dramatizare. Anul acesta s-a nimerit frumos, pentru că este an aniversar: 135 de ani de la naștere și 100 de ani de la apariția romanului Neamul Șoimăreștilor. Sperăm să ajungem sănătoși , să facem la anul ediția a V-a, jubiliară. 

Copiii îl citesc măcar de nevoie pe Sadoveanu, după care începe să le și placă. Exemplarele de carte care mai există prin biblioteci sunt de mare valoare. 

În perioada zilelor școlii, campania din acest an  a fost invers față de cea din 2014. Dacă anul trecut copiii au avut campania <Mândru de școala mea>, anul acesta am spus că ar maai fi timpul ca școala să fie mândră de ei. Campania s-a numit <Estrada vedetelor>. Elevii care au obținut premii, medalii, mențiuni, la concursurile școlare și-au pregătit posterul de prezentare, au defilat pe podium și au fost aplaudați. Posterele lor sunt expuse în holul școlii noastre.”, ne-a informat prof. Cristina Stoleriu.

Rezultate:

PROBA TEORETICĂ: „SADOVEANU – VIAŢA ŞI OPERA; SADOVEANU LA FĂLTICENI”:

Locul I: Şcoala Gimnazială „M. Sadoveanu”, Fălticeni; Şcoala Gimnazială „Artur Gorovei”, Buneşti.

Locul al II-lea: Şcoala Gimnazială nr. 1, Bogdăneşti

Locul al III-lea:  Şcoala Gimnazială Cornu Luncii; Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”, Fălticeni; Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Fălticeni.

PROBA „PRACTICĂ”: „RECUNOAŞTE PERSONAJUL” – pe textul romanului Neamul Şoimăreştilor:

 Locul I: Şcoala Gimnazială 2M. Sadoveanu”, Fălticeni.

Locul al II-lea: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bogdăneşti.

Locul al III-lea: Şcoala Gimnazială Cornu Luncii.

PROBA ARTISTICĂ – DRAMATIZARE SAU MONOLOG:

Locul I: Şcoala Gimnazială Nr. 1, Bogdăneşti (dramatizare Iapa lui Vodă)

Locul al II-lea: Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Fălticeni (dramatizare Dumbrava minunată)

Locul al III-lea: Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu”, Fălticeni (monolog Domnul trandafir); Şcoala Gimnazială „M. Sadoveanu”, Fălticeni (dramatizare Negustor lipscan)

Alex Săvescu