Religie

Slujbă arhierească la Așezământul Sfântul Andrei din Fălticeni

Sute de credincioși din Fălticeni și localitățile învecinate au luat parte luni, de sărbătoarea Sfântului Andrei, la liturghia oficiată de IPS PIMEN Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de preoți și diaconi din Protopopiatul Fălticeni.

În cuvântul de învățătură, Arhiereul le-a vorbit celor prezenți despre mărturisirea credinței și rânduielile de trăire a credinței. “Binecuvântarea lui Dumnezeu a fost aceasta, că noi românii ne-am format ca popor odată cu primirea cuvântului Sfintei Evanghelii, vestit de Sfântul Apostol Andrei. Așa ne-am format, treptat, treptat, adăugând fapte bune, fapte de milostenie, și îndeplinind toate rânduielile bisericești. Omul lucrează și pentru suflet și pentru trup. Cât timp lucrează omul pentru trup, el se gândește și la suflet și la poruncile lui Dumnezeu. Și ne-am format sufletește, ca oameni și ca fii ai Bisericii, sub povața permanentă a cuvintelor Sfintei Evanghelii vestite de Apostolul Andrei. Profilul trăsăturii noastre sufletești ca popor român, popor creștin, sunt cele care ne-au format aceste virtuți, sunt cele care le-au trăit înaintașii noștri. Astăzi, de multe ori, oamenii nu mai înțeleg niște forme de mărturisire a credinței, niște rânduieli de trăire a credinței. Ele par omenești, sunt omenești, dar sunt înduhovnicite, sunt sfințite de cuvintele Sfintei Evanghelii”.

Arhiepiscopul PIMEN este prezent an de an la hramul Aşezământului de asistenţă socială „Sfântul Apostol Andrei“, fiind și cel care în anii ‘90 a dat binecuvântare pentru ridicarea bisericii şi a unui cămin pentru bătrâni. Lucrările s-au încheiat în anul 2007, când a avut loc o inaugurare parţială. În funcţionarea aşezământului, un ajutor deosebit este oferit de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a adunat credincioși în toate bisericile din Fălticeni.

Alex Săvescu