Simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, Sfânta Parascheva ne aduce din acea primă jumătate a veacului al XI-lea în care a viețuit pe pământ, când Biserica era una și nedespărțită, nădejdea biruinței asupra patimilor, dezbinărilor și suferințelor din lume. Iubirea smerită a lui Dumnezeu, generozitatea sa neîntrecută, renunțările și nevoințele asumate pe calea desăvârșirii rămân pentru creștinii de astăzi repere și imbolduri spre o viață religioasă autentică.
Pelerinajul organizat la Iași în fiecare an la sfintele sale moaște arată că mulți creștini înțeleg importanța sfinților ca mijlocitori înaintea lui Dumnezeu și ca modele vii de iubire și demnitate, în contrapondere cu deficitul acut de omenie de care se resimte lumea de azi.
Studiind viața unui sfânt, privindu-i icoana și observând nimbul de sfințenie care-i înconjoară chipul, înțelegem că omul se poate înălța deasupra limitelor biologice printr-o ierarhizare corectă a valorilor și prin conformarea vieții cu preceptele evanghelice. Părintele Dumitru Stăniloae arăta că „sfinții sunt remarcabili nu ca niște eroi sau specialiști pe care este greu sa îi înlocuiești, ci prin acea forță spirituală a iubirii, a rugăciunii pentru oameni, care se află în ei, mai mult decât prin faptele lor”.
Viața Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și viază întru aceeași credință. Mărturie despre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfintei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul Cuvioasa Parascheva nu numai în Moldova, ci și în Transilvania și în Țara Românească.
S-a născut în Epivata (azi Boiados), pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Părinții ei, oameni de neam bun și credincioși, râvnitori spre cele sfinte, au crescut-o în frica de Dumnezeu, îndemnând-o spre deprinderea faptelor bune, dar mai ales a postului, rugăciunii și milosteniei. Se spune că pe când avea zece ani, fiind într-o biserică a Precistei, a auzit citindu-se, la Sfânta Liturghie, cuvântul Evangheliei: ”Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Chemarea Mântuitorului a sădit în inima ei dorul de desăvârșire, încât și-a împărțit toate hainele săracilor. Același lucru l-a făcut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților.
Părintele Arhimandrit Vasile Vasilache afirma că „pentru a ajunge cineva pe înălțimi e nevoie sa se pornească de cu vreme, din părțile de jos ale muntelui… pentru a vedea un răsărit de soare de pe vârful unui munte, e nevoie să te urci pe culmile lui cu mult mai înainte de zorii zilei”. La fel și Cuvioasa Parascheva, încă din copilărie, s-a pornit pe drumul sfânt al înălțărilor sufletești, pentru a vedea de pe cele mai înalte culmi ale vieții morale pe Soarele credinței, care e Hristos Domnul.
Moștenind o mare avere de la părinți, împreună cu fratele ei, Eftimie, tânăra Parascheva a dăruit săracilor partea ce i se cuvenea de moștenire și, „părăsind frumusețea acestei lumi”, s-a dedicat unei vieți trăite în simplitate și aspre nevoințe duhovnicești. A cercetat diferite locuri sfinte, unde a ascultat cuvinte de învățătură de la călugări și călugărițe cu aleasă viață duhovnicească. Vreme de cinci ani s-a nevoit la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile binecuvântate de pașii Mântuitorului Iisus Hristos și ai Sfinților Apostoli.
După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit cu postul și s-a înălțat duhovnicește în rugăciune. Mitropolitul Varlaam al Moldovei, în Cazania sa, spune că acum Sfânta nu mai avea grijă „nici de veșminte și de așternuturi, nici de mâncări și de mese, nici de casă sau slujnice, ci numai de curăția sufletului și de răspuns județului (judecății n.n.) ce va să fie”. Ea „pururea suspina și nepărăsit tânjea cumu-și va înfrumuseța sufletul, cum se va logodi pe sine Mirelui ceresc, lui Iisus Hristos, cum se va îndulci la vederea Mirelui său, de slava și de lumina și de bucuria cea fericită. De aceasta … ochii de lacrimi îi erau întunecați pururea”.
Într-o noapte, însă, pe când avea ca la 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. După ce a avut această vedenie, sfânta părăsi „fără de voie pustia și se întoarse în lume și la Țarigrad veni”. Poposind la biserica Precistei din cartierul Vlaherne și căzând la icoana Maicii Domnului, cu lacrimi se ruga zicând: „N-am altă nădejde, n-am alt acoperământ. Tu-mi fii îndreptătoare, tu-mi fii folositoare… Că până am umblat în pustie pe tine te-am avut ajutor, iar acum, dacă m-am întors în lume, îndreptează-mă până la sfârșitul vieții mele, că altă nădejde nu am”.
Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivata, localitatea în care văzuse lumina zilei, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. „Acolo”, continuă mitropolitul Varlaam, „trudă cătră trudă și durere cătră durere adăugă, cu post și nedormire pe sine se înfrumuseța…, cu lacrimi pământul uda și se ruga: Doamne Iisuse Hristoase, caută din lăcașul Tău cel sfânt; am lăsat toate și după Tine am călătorit în toată viața mea. Ți acum, îndură-Te Doamne, spune îngerului blând să ia cu pace sufletul meu”. Împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat astfel sufletul întru odihna Mirelui ceresc.
A fost îngropată ca o străină, fără ca nimeni să știe cine era. Însă Dumnezeu a binevoit ca sfântul său trup să fie descoperit în chip minunat și să fie cinstit cum se cuvine de către creștinii din diferite cetăți cum ar Epivata, Târnovo, Belgrad și Constantinopol, fiind mult timp izvor de lumină și binecuvântare pentru fiecare din aceste locuri.
În 1641 moaștele Sfintei Parascheva au cunoscut ultima strămutare, de data aceasta spre pământul românesc. După ce domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, cârmuitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân (1639-1644), împreună cu membrii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spune în „scrisoarea sinodicească”.
De atunci, Iașiul devine în fiecare an, la mijlocul lui octombrie, capitală a bucuriei duhovnicești și cetate a luminii spirituale, care cheamă și adăpostește zeci de mii de creștini într-o unitate de trăire și simțire sfântă. Impresiile culese din inimile și de pe chipurile pelerinilor care participă la sărbătoare sunt îndestulătoare pentru a ne întări convingerea că rugăciunile Sfintei Parascheva sunt și vor fi lumină, sprijin și mângâiere pentru oamenii acestui loc binecuvântat de Dumnezeu.
Preot Tudorel Neculau
Categorii:Religie