Cultură

Gheorghe Balint şi Teodor Ilincăi sunt Cetăţeni de Onoare ai Fălticeniului

În această după-amiază, sala de şedinţe a Primăriei Fălticeni a găzduit o şedinţă festivă a Consiliului Local Fălticeni, prilejuită de decernarea titlului de „Cetăţean de onoare” al municipiului Fălticeni.

În galeria personalităţilor care au primit acest titlu s-au alăturat astăzi regizorul Gheorghe Balint şi tenorul Teodor Ilincăi.

Întâlnirea de la Primăria Fălticeni a fost onorată de prezenţa doamnei teatrului românesc, Draga Olteanu Matei, actori, reprezentanţii trupelor prezente la festivalul de teatru.

„Festivalul Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” a reunit la Fălticeni, în ultimii patru ani, nume sonore ale scenei teatrale şi artistice din România. Multe dintre aceste nume au acceptat onoarea de primi din partea comunităţii, prin parteneriatul cu administraţia locală, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni. Un titlu care onorează dar în acelaşi timp pune pe umerii celor care îl primesc o parte din eforturile pe care municipalitatea le face pentru recâştigarea prestigiului cultural al Fălticeniului”, se arată în propunerea consilierilor locali.

În perioada 2012-2014, elevii de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” (Trupa de teatru “BIRLIC”) au pregătit alături de Gheorghe Balint, regizor la Teatrul “George Bacovia” din Bacău, piese de teatru pe care le-au prezentat pe scenele din mai multe localităţi din judeţ, dar şi la manifestări dedicate teatrului din întreaga ţară. Repertoriul trupei este compus acum din 7 piese de teatru.

În urma colaborării cu regizorul Gheorghe Balint mai mulţi tineri din Fălticeni au fost implicaţi în activităţi culturale, unii dintre ei aspirând la meseria de actor, regizor sau scenograf.

Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai valoroşi tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internaţională.
S-a născut la 25 martie 1983 în Fălticeni. A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, Mălini. Înclinația deosebită pentru muzică l-a determinat se înscrie la cursurile gimnaziale în cadrul Liceului de Artă din Suceava, specializarea oboi. A urmat primii ani de liceu în judeţul Neamţ, la Borca, apoi şi-a finalizat studiile la Bucureşti în anul 2001. Atras de ideea unei vieți artistice a decis să participe la emisiunea – concurs „Ploaia de Stele”, difuzată de postul național de televi¬ziune, fiind astfel cooptat să colaboreze cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” pentru realizarea spectaco¬lului „Café Paradisso”, în regia actorului Radu Gheorghe.

Debutul în afara ţării s-a petrecut în ianuarie 2009, pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din Macbeth de G. Verdi, iar în luna decembrie a aceluiaşi an a cântat pentru prima dată la Royal Opera House din Londra (Covent Garden) cu „La Boeme”, obţinând apreciarea una¬nimă a publicului şi cronici favorabile în cotidiane importante – The Telegraph, The Independent, London Evening Standard, Financial Times. Astăzi Teodor Ilincăi este un artist aplaudat pe cele mai importante scene ale lumii. Printre colaborările de mare importanţă se numără concertul din Valladolid – Spania (2011), alături de soprana Angela Gheorghiu. Până în 2014, artistul a fost invitat să cânte pe scenele operelor din Monte Carlo, Hamburg, Viena, Berlin, Toulouse, Santiago de Chile, Londra, Paris, Marseille, Barcelona, Genova, Frankfurt, Strasbourg, Dresda, Duisburg, Budapesta, Sevilla, München, Düsseldorf, Lausanne, Monte Carlo etc.

A fost desemnat “Solistul anului 2009” la Gala Premiilor VIP şi a primit Premiul “Ludovic Spiess”, oferit de Forumul Muzical Român, iar în 2010 a primit Premiul “In memoriam Iosif Sava” pentru activitatea pe anul 2009, premiu oferit de Radio România Cultural. În 2013 i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco.

Imagini de la evenimentul public din această după-amiază

Alex S.