Regional

30 iulie – Ziua mondiala impotriva traficului de persoane

s560x316_trafic_de_persoane

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) prin intermediul Centrului  Regional Suceava,  a marcat în perioada 24 – 31 iulie 2014, derularea unor activităţi de prevenire şi informare a copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi din cadrul Centrului de Tip Familial din comuna Şcheia, jud. Suceava, Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din comuna  Mitocul Dragomirnei, jud. Suceava, precum şi Centrului Maternal „Micul Prinţ” jud. Botoşani, Centrului de Primire Minori în Regim de Urgenţă  jud. Botoşani, Centrului de Integrare şi Terapie Ocupaţională  jud. Botoşani şi Complexul de Case de Tip Familial „Sf. Mina”.

În luna decembrie 2013, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis instituirea Zilei Internaţionale Împotriva Traficului de Persoane la data de 30 iulie a fiecărui an.

Marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Traficului de Persoane din data de  30 iulie 2014, pentru prima dată în anul 2014, reprezintă angajamentul asumat la nivel internaţional al instituţiilor cu atribuţii în domeniu pe linia prevenii şi combaterii traficului de persoane. Agentia Nationala Impotriva Treaficului de Persoane salută lansarea Raportului intitulat „Prima decadă a mandatului Raportorului Special pe problema traficului de persoane, în special femei şi copii (2004 – 2014)” care sintetizează priorităţile în lupta împotriva acestui fenomen.

Potrivit datelor statistice, la nivelul anului 2013, din totalul de 896 victime identificate, 577 au fost de sex feminin, 300 având sub 18 ani. Din acestea, 439 au fost exploatate sexual, 375 au fost exploatate prin muncă, iar 82 prin cerşetorie, pornografie şi obligare la comiterea de furturi.

ANITP îşi reafirmă angajamentul în lupta antitrafic, în calitate de Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, cu rol de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.

Conform declaraţiilor comisarului de poliţie Romulus Nicolae Ungureanu, directorul ANITP „Lupta împotriva traficului de persoane înseamnă eforturi solidare şi conjugate între instituţiile publice şi private, organizaţiile neguvernamentale şi publicul larg. România, împreună cu partenerii europeni, face demersurile necesare în vederea reducerii fenomenului traficului de persoane, atât prin derularea campaniilor de prevenire şi informare la nivel naţional şi măsuri legislative, cât şi prin articularea unor strategii intersectoriale de diminuare a riscurilor şi consecintelor traficului de persoane”.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat în luna iunie a acestui an, Campania Naţională, intitulată „Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar TU!”, campanie  realizată în cadrul proiectului „Prevenire. Identificare. Protecţie” –  Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Această campanie se va derula în perioada 11 iunie – 30 septembrie şi are ca scop prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, prin informarea opiniei publice cu privire la adevărata dimensiune a acestui fenomen. În cadrul acestor acţiuni se va urmări responsabilizarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la acest fenomen în vederea prevenirii victimizării acestora.

Specialiştii Centrului Regional Suceava, alături de partenerii locali: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Organizaţia Salvaţi Copiii etc., vor participa la diferite evenimente cu caracter social (tabere de vara/scoli de vară, festivaluri de film, muzică şi teatru, Târguri de Job-uri). În cadrul acestei campanii sunt distribuite materiale de prevenire (pliante şi broşuri) care vin în sprijinul tinerilor cu vârste de 14-25 de ani, potenţiale victime ale acestei forme de exploatare, ea fiind susţinută şi de un spot video pus la dispoziţia posturilor TV locale şi regionale în vederea difuzării lui.

Cere ajutor înainte de a fi prea târziu !!!!

HELPLINE:     

0 800 800 678- apel gratuit în România

+ 40 213 133 100- apelabil şi din strainatate