Comunitate

Ziua Internationala a Constientizarii Autismului la Gradinita Speciala Falticeni

gradinita monica 017

Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit în urmă cu cinci ani ca ziua de 2 aprilie să marcheze Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului. O zi în care organizatiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni care atrag atenţia asupra problematicii autismului, tulburare care atinge 1 din 68 de persoane, conform unor studii recente.

La Fălticeni, această zi a fost marcată la Grădiniţa Specială. După cum ne-a informat Mia Alexandra Pricope, voluntar în cadrul acestei instituţii, ziua a debutat prin desfăşurarea unor activităţi constând in jocuri şi socializare. Copiii din mai multe grupe ale Gradiniţei s-au reunit şi s-au jucat într-o sală special amenajată şi decorată cu baloane albastre, albastrul semnificând culoarea autismului. Activităţile s-au desfăşurat cu implicarea conducerii instituţiei – dir. Elena Varganici, şi a cadrelor didactice Budacu Mihaela, Lemni Cristina, Ionuţ Monica.

Reprezentanţii Grădiniţei Speciale au derulat şi o campanie de informare cu privire la tulburarea numită “autism”. Au fost împărţite pliante, baloane şi panglici de culoare albastră în instituţii publice: Primăria Fălticeni, Ambulatoriul de Specialitate, Spitalul de Pediatrie, Bibilioteca Municipală “E. Lovinescu”, în şcoli şi grădiniţe.

Prin activităţile întreprinse în această zi, s-a dorit sublinierea ideii că autismul există ca parte a unui copil, dar nu ca şi copilul însuşi. Autismul există, însă nu trebuie să constituie un motiv pentru care cei marcaţi de această tulburare să fie marginalizaţi.

Ce este autismul?

Autismul este o boală ce poate afecta comportamentul unui copil, cu alte cuvinte, modul în care acesta gândeşte, comunică şi interacţionează cu ceilalţi. De aceea, adulţii care intră în contact cu ei trebuie să fie consecvenţi şi logici, prin actiuni precum recompensarea comportamentelor pozitive sau stimularea spre îndeplinirea unor sarcini adaptate capacităţilor sale.

De  Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului şi nu numai, o parte din sufletul nostru ar trebui să fie pictată în albastru. Albastru, culoarea autismului, dar şi a cerului. Aşa cum suntem capabili să privim spre cer şi să îndreptăm mâna spre el ca şi cum l-am atinge, trebuie să avem puterea de a conştientiza că autismul există, iar persoanele autiste sunt  parte din ceea ne înconjoara! Nu oricine îi poate înţelege pe autişti. În schimb, în mâinile noastre stă o virtute cu ajutorul căreia lumea poate fi mai buna: acceptarea.

Despre Gradiniţa Specială Fălticeni

Grădiniţa Specială din Fălticeni asigură servicii de recuperare şi reabilitare a copiilor preşcolari cu dizabilităţi. Principalele misiuni ale instituţiei sunt: stimularea/informarea şi dezvoltarea capacităţilor copiilor preşcolari cu dizabilităţi de a interacţiona cu mediul, de a-l cunoaşte şi de a-l explora şi, implicit, de a relaţiona cu toţi factorii educaţionali, de a-şi cunoaşte propria identitate; asigurarea şi oferirea unor condiţii optime de educaţie, masă, odihnă, joc dar şi petrecerea timpului liber; pregătirea copiilor cu diferite tipuri de dizabilităţi, în vederea debutului şcolarităţii şi a integrării acestora într-un sistem de învăţământ sau sistem social corespunzător.

Informaţii furnizate de Mia Alexandra Pricope, voluntar în cadrul Grădiniţei Speciale Fălticeni.

Alex S.