ACTUALITATE

Scolile de soferi din Falticeni au avut peste 2000 de clienti anul trecut

bilantul_scolilor_de_soferi
Şcolile de şoferi din judeţul Suceava au început luna martie cu o şedinţă de bilanţ pentru anul 2013. Şedinţa a avut loc sâmbătă, 1 martie, în prezenţa prefectului judeţului Florin Sinescu, a şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, reprezentantul Autorităţii Rutiere Române – agenţia Suceava şi reprezentantul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier.

În evidenţele Autorităţii Rutiere Române – agenţia Suceava figurează la această dată un număr de 65 de şcoli de conducători auto (inclusiv 5 P.F.A.) cu vizele în termenul de valabilitate şi un număr de 71 de instructori auto autorizaţi. Ca distribuţie, 22 de şcoli sunt arondate municipiului Suceava în raza căruia au fost examinate la proba practică un număr de 6033 persoane, 21 de şcoli sunt arondate municipiului Rădăuţi pe raza căruia ş-au examinat 2684 candidaţi, 12 sunt arondate municipiului Fălticeni cu un număr de 2066 candidaţi în anul 2013, 6 aparţin de Cîmpulung Moldovenesc şi au propus spre examinare anul trecut 1135 candidaţi, iar cele 4 şcoli arondate municipiului Vatra Dornei au avut 597 candidaţi.

În 2013 au fost examinate la proba teoretică 23155 persoane din care 13504 au fost declarate admise şi 9651 respinse procentul de promovabilitate fiind de 58,32%. În cadrul examenului pentru proba practică au fost înscrise un număr de 13233 persoane din care au fost declaraţi admişi un număr de 11749 candidaţi 1484 fiind respinşi, procentul de promovabilitate a probei practice fiind de 88,78%.

În urma analizării gradele de promovabilitate la proba teoretică ale fiecărei şcoli în parte, s-a constatat faptul că sunt diferenţe foarte mari in ce priveşte rezultatele obţinute, fapt ce duce la concluzia de foarte multe ori se trimit la examinare candidaţi insuficient pregătiţi.

“Şcolile de şoferi împreună cu Instituţia Prefectului prin Serviciul Public Comunitar oferă în fapt un serviciu public către populaţie din acest motiv mă preocupă în mod deosebit calitatea actului în sine şi nivelul de pregătire al celor care ajung să circule pe drumurile publice. Nu pot să accept faptul că există şcoli care au grad de 15% promovabilitate la proba teoretică, asta poate să însemne o lipsă de preocupare sau carenţe în sistemul de pregătire a candidaţilor. Trimiterea de candidaţi nepregătiţi suficient la examinare face ca sistemul să fie aglomerat, perioadele de programare la examinare să crească şi în felul acesta toată lumea să fie nemulţumită. Dorinţa mea este, aceea de a exista în permanenţă o perfecţionare continuă atât în rândul instructorilor dar mai ales a celora care urmează să fie conducători auto”, a declarat Florin Sinescu, Prefectul judeţului Suceava.

Andrei A.