Învăţământ

Magia Craciunului la Scoala „Al. I. Cuza” Falticeni

craciun14Moş Crăciun există! În preajma sărbătorilor de iarnă, elevii de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” au fost alături de colegii care au mai multă nevoie de sprijin.
„Deși nimic și nimeni nu poate compensa tristețea de pe chipurile copiilor, noi, cadre didactice, elevi și părinți, am încercat să facem ca sărbătorile de iarnă să nu fie mai sărace pentru aceia dintre noi, ce au primit o nemeritată lovitură din partea vieții, prin dispariția timpurie a unuia dintre părinți. Campania de la nivelul școlii, a alăturat gesturi mici de cele mărinimoase, și a reușit să ajute cei 13 colegi care au primit din partea lui Moș Crăciun daruri reprezentând dulciuri, rechizite și mici donații în bani. Colindul acestor copii, deși trist, a fost însuflețit de candoarea vârstei. Întâlnirea cu Moșul le-a oferit șansa ca pentru câteva clipe să fie cuprinși de emoția despachetării cadourilor de sub bradul de Crăciun”, ne-a informat directoarea şcolii, prof. Daniela Ilincăi.

Daruind din suflet 1„Dăruind din suflet” s-a numit activitatea clasei I A de la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”, din luna decembrie, în care cei mici, împreună cu părinţii, au strâns diferite produse pentru a le împărţi apoi copiilor de la Casa de tip familial „Domino” Fălticeni.
„Am reuşit astfel să aducem un zâmbet pe chipurile încercate ale acelor copilaşi. Ideea acestor daruri ne-a venit, gândindu-ne că bunătatea lui Moş Crăciun trebuie să ajungă şi la cei mai puţin fericiţi. Micul nostru dar a reuşit să presare bucurie în inimile tuturor – şi a celor care au dăruit şi în inimile celor care au primit. Mulţumirea noastră cea mai mare a fost bucuria de pe chipurile celor mici. Cu mare drag vom mai reveni la CTF Domino”, ne-a declarat prof. Daria Prisacariu.

scoala_al_i_cuzaMagia colindei. În cadrul proiectului educațional „Sărbătoarea Nașterii Domnului în sufletele copiilor”, care se derulează până în luna ianuarie, cei mai mici elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni, grupa pregătioare A, dar și corul claselor gimnaziale, coordonați de d-na director, prof. Ilincăi Daniela și de prof. Apopei Mirabela au colindat la Primăria Fălticeni.
„Așezați lângă bradul împodobit, cu toții au cântat la unison, vestind Nașterea Domnului și au fost primiți cu bucurie de către donnul primar Coman Cătălin, efortul fiindu-le răsplătit, după datină, cu mere și colaci. Colindele interpretate au constituit un moment muzical de suflet și au făcut ca cei prezenți să vibreze și să prețuiască mai mult acest obicei străvechi”, ne-a informat prof. Dana Crăciun.

gastronomieElevii clasei a-II-a B de la Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni, au desfăşurat două activităţi extracurriculare dedicate Crăciunului, ne-a informat prof. Trişi Alexandrina. Astfel în data de 12 decembrie s-au pregătit cu minuţiozitate pentru o activitate din sfera dezvoltării abilităţilor practice şi au reuşit să pregătească împreună „Masa Festivă de Crăciun”. Grupaţi pe echipe, echipaţi corespunzător pentru a respecta condiţiile igienice necesare în bucătărie, ajutaţi de mămicile „voluntar” copiii au pregătit tartine cu pate, salată de legume şi salată de fructe. Au demonstrat că deşi sunt mici, pot fi implicaţi în activităţi practice cu finalităţi clare. La sfârşitul activităţii preparatele culinare au fost utilizate în aranjarea mesei de Crăciun, copiii învăţând cu acest prilej să aşeze tacâmurile şi şerveţelele dar şi suporturile originale pentru lumânări realizate din mere împodobite cu cetină de brad. Evaluarea activităţii a fost realizată la final tot de către ei, copiii servind cu mare bucurie preparatele culinare realizate în această activitate.

În data de 19 decembrie copiii- continuând activităţile dedicate acestei sfinte sărbători- au pregătit un deosebit spectacol de Crăciun. Părinţii şi invitaţii au fost puşi în situaţia de a evalua activitatea desfăşurată la disciplina opţională „Prietenii scenei” în perioada care a trecut din acest semestru, micii actori prezentând în faţa părinţilor monologuri şi dramatizări cu trimitere la conţinuturile studiate. Spectatorii au putut urmări astfel monologul „În Ţara lui Mură-n gură” de Nina Cassian, dialogul „Broasca şi piţigoiul” din folclorul copiilor, „Copacul care face ciori” – moment umoristic de o mare calitate – şi nu în ultimul rând dramatizarea poveştii „Sarea în bucate” după Petre Ispirescu. Părinţii au putut aprecia astfel dacă activităţile desfăşurate la disciplina opţională îşi găsesc utilitate în dezvoltarea componentei artistico-creative a personalităţii micilor şcolari. La finalul unei adevărate seri de basm, copiii au impresionat asistenţa prin interpretarea unor cântece despre iarnă şi Crăciun, a unor frumoase colinde şi cântece specifice folclorului obiceiurilor de iarnă ( Pluguşorul şi sorcova). Spectacolul s-a constituit într-o activitate extracurriculară cu tema „Crăciunul în sufletul copiilor”, activitate ce face parte din proiectul educaţional „Sărbătoarea Naşterii Domnului în sufletul copiilor” derulat în această perioadă în unitatea noastră şcolară.

Activităţile desfăşurate,dincolo de finalităţile urmărite, au prilejuit discuţii pe tema Crăciunului, copiii fiind informaţi cu privire la importanţa acestei mari sărbători a creştinătăţii. Ştiu că acum, în ajunul Crăciunului, copiii îşi ajută părinţii în mod real la pregătirea mesei festive de Crăciun, aşa cum au învăţat la şcoală, iar mie nu-mi rămâne decât să urez tuturor „Poftă bună!” şi „Crăciun fericit!”.