Administratie

Soluţie de criză: Persoanele cu handicap trec de la însoţitori la indemnizaţie

banner sedinta cl

Astăzi, la ora 15.00, a avut loc o şedinta extraordinară a Consiliului Local Fălticeni. Pe ordinea de zi s-a aflat Proiectul de hotărâre privind desfiinţarea posturilor de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav din cadrul Primăriei municipiului Fălticeni pentru anul 2013. Măsura va fi pusă în aplicare începând cu data de 1 mai 2013.
Motivaţia acestei deciziii este legată de insuficienţa fondurilor necesare pentru salarizarea asistenţilor personali. În primul trimestru al acestui an cheltuielile cu salariile şi indemnizaţiile însoţitorilor au fost de peste 340.000 de lei, în condiţiile în care fondurile alocate din sumele defalcate din TVA sunt la jumătate din necesar, situaţie care se menţine şi în trimestrele II, III şi IV.
Persoanele cu handicap urmează să beneficieze de indemnizaţia lunară prevăzută de Legea48/2006, în plus, foştii însoţitori urmează să beneficieze de ajutorul de şomaj.
“Conform legii 448/2006 persoanele cu handicap pot opta pentru însoţitor sau pentru indemnizaţie. Cuantumul sumei este la fel şi pentru însoţitor persoană cu handicap şi pentru indemnizaţie. Am discutat pe data de 2 aprilie cu aceşti însoţitori, opţiunea lor a fost pentru indemnizaţie. Este la latitudinea Consiliului Local de a desfiinţa cele 70 de posturi aprobate la începutul anului şi trecerea persoanelor cu handicap la indemnizaţie. Intrucât concedierea asistenţilor personali se face la iniţiativa angajatorului, pentru motive ce nu ţin de persoana angajaţilor, aceştia pot beneficia de indemnizaţie de şomaj. Persoanele cu handicap vor primi indemnizaţie”, a precizat primarul Cătălin Coman, cu precizarea că în această situaţie fondurile alocate din cotele defalcate acoperă cheltuielile până la sfârşitul anului 2013.
(Alex S. / Andrei A.)

Categorii:Administratie