Învăţământ

Şcoala nr.1 “Al.I.Cuza” din Fălticeni – 170 de ani de existenţă

Vineri, 4 mai 2012, începând cu ora 9, au avut loc manifestările la sediul şcolii cu lansarea primului număr, de sărbătoare, al revistei “Glasul şcolii”, apoi activităţile au continuat la Casa de Cultură. În program a fost cuprins cuvântul de deschidere al directorului şcolii, prof. Gabrel Baban, intervenţiile invitaţilor printre care s-au numărat şeful Inspectoratului Şcolar Suceava Cristian Cuciureanu şi primarul Vasile Tofan, iar în final, o serbare şcolară. La aniversarea de vineri au mai participat fostul şef al ISJ Suceava , Mihai Vitcu, directorii unităţilor de învăţământ din Municipiul Fălticeni, foste cadre didactice ale şcoalii aflate la pensie, foşti şi actuali elevi, părinţi.
O şcoală cu tradiţie şi o galerie veritabilă de personalităţi
Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” şi-a început activitatea în anul 1842, într-o casă care mai există şi astăzi, pe strada Unirii. Şcoala a funcţionat în diferite case până în 1962, când autorităţile locale au oferit o clădire proprie. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vizitat şcoala în anii 1860 şi 1864. În anul 1900 a fost inaugurată prima clădire construită cu acest scop pe strada Sucevei, în care mai sunt şi astăzi amenjate câteva spaţii dedicate învăţământului, restul activităţilor didactice de la această şcoală desfăşurându-se în clădirea construită în naul 1981.
“Mai important este faptul că aici şi-au îndeplinit rolul de dascăli o mulţime de oameni valoroşi, care au rămas definitiv în istoria şcolii, iar o galerie veritabilă de personalităţi ale culturii româneşti au fost elevi ai acestei şcoli: Nicu Gane, Eugen Lovinescu, Artur Gorovei, UIon Dragoslva, Horia Lovinescu, Vasile Ciurea, Aurel G. Stino, Grigore Ilisei, Ştefan Sorin Gorovei.
Dar oricât de frumoasă şi glorioasă ar fi istoria, trebuie să avem în vedere prezentul şi mai ales să ne gândim la viitor. Acum avem parte de condiţii care ne obligă să asigurăm elevilor noştri o pregătire cât mai bună, iar performanţele elevilor noştri sunt demne de admiraţie”, a spus prof. Gabrel Baban, directorul Şcolii “Al.I.Cuza”.
Primarul Vasile Tofan a trăit un sentiment de emoţie la această sărbătoare fiind unul dintre foştii elevi ai profesorului Baban, acum directorul Şcolii “Al. I Cuza”.
“Este un moment aparte în viaţa Şcolii “Alexandru Ioan Cuza”, şcoala cu viaţa cea mai lungă din zona Fălticeni. Au plecat de pe băncile acestei şcoli mari personalităţi ale neamului nostru care cu siguranţă trezesc şi admiraţie şi consideraţie. Cred că aceste mari nume care au învăţat aici ar trebui să trezească elevilor acestei şcoli o ambiţie de a le călca pe urme”, a precizat primarul Vasile Tofan.
Reprezentantul inspectoratului, inspector general adjunct Cristian Cuciureanu a spus printer altele că şcoala la 170 de ani pare vârstnică, dar rezultatele sunt cele care îi stimulează şi ambiţionează atât pe elevi cât şi pe cadrele didactice să ducă şcoala mai departe.
Finalul momentului aniversar a fost marcat printr-o serbare la care elevii au prezentat cântece, dansuri, poezii dar şi scenete. (SB)

Galerie foto:

1 răspuns »

  1. Multumesc ,,tovarasei ,,invatatoare Elvira Sauciuc . Am descoperit misterul literelor si numerelor cu ajutorul dumneaei . Sunt multi profesori de care nu am uitat si nu o sa uit :dl profesor de fizica Cretu , dl profesor de matematica Artenie ,doamna profesoara de geografie Calistru .Va multumesc. Am calatorit pe 4 continente dar dumneavostra ,,m-ati deschis ochi,,si dorinta de a vedea si a cunoaste .
    Daca se spune ca cei 7 ani ii ai deacasa ,saminta pe care o pune scoala generala conteaza in opinia mea foarte mult ptr dorinta si viitorul unui copil de a invata . Cu respect !

    Apreciază