Agricultură

Pomicultura este rentabilă, dar nu te îmbogăţeşte

Să trăieşti din pomicultură este rentabil, dar nu te îmbogăţeşti! Este concluzia trasă de pomicultorii din zona Fălticeni care, după Târgul mărului de la Fălticeni, au participat la sfârşitul săptămânii trecute la evenimentul „Produs în Bucovina”, organizat la Bucureşti. Printre cei care au cumpărat mere de la Fălticeni s-a aflat şi premierul Emil Boc. De altfel, pomicultorii recunosc că intrarea în Asociaţia „Produs în Bucovina” a fost de bun augur, merele produse în bazinul pomicol Fălticeni ajungând în ultimii doi ani în toate colţurile României.

Din profitul obţinut, pomicultorii din zona Fălticeni au reîntinerit în ultimii ani peste 100 de hectare de livadă. Aceasta în condiţiile în care se poate vorbi de profit doar la o producţie de 20 de tone de mere la hectar. O altă grijă a pomicultorilor este cea legată de tratamentele necesare în cursul anului, 16 la număr. Cum subvenţia acordată de statul român, 80 Euro/hectar, acoperă cel mult un tratament, restul tratamentelor rămân să fie suportate tot din profit…atunci când acesta există! Potenţialul productiv al livezilor este scăzut datorită vârstei. Încă există livezi ce se apropie de vârsta de 40 de ani.

Consumul de mere a rămas constant în zona Fălticeni, în ciuda crizei economice sau a evenimentelor meteorologice care au afectat livezile. În acest an, peste 10.000 de tone de mere vor ajunge la consum, stocurile urmând a fi epuizate până cel târziu în primăvara anului viitor. Şi în statisticile naţionale, consumul de mere este la loc de cinste. Potrivit siteului econtext.ro, în anul 2010, fiecare român a consumat în medie 1 kilogram de mere. În procente, între anii 2008 – 2010, consumul de mere în România a crescut cu 18%.