Învăţământ

„Învăţăm să zburăm”, proiect derulat de Colegiul Agricol Fălticeni

Colegiul Agricol Falticeni a derulat la sfârşitul lunii octombrie o activitate în cadrul proiectului Don’t forget to fly, în care şcoala este implicată şi lucrează cu mult suflet. Proiectul este iniţiat de Academia Şcolilor Central Europene (ACES).
Activităţile proiectului vizează acţiuni de voluntariat ce urmează a fi derulate de către elevii şi cadrele didactice din şcoală pe mai multe secţiuni: drepturile consumatorului, stil de viaţă sănătos şi lucrul în echipă cu preşcolarii de la Grădiniţa Specială Fălticeni.
Pentru fiecare secţiune a avut loc o intervenţie interesantă din partea cadrelor didactice coordonatoare: Drepturile consumatorului (prof. Ana Dobre), Stil de viaţă sănătos! (prof. Gabriela Ţăranu), Activităţi cu preşcolarii cu dizabilităţi de la Grădiniţa Specială (prof. Lăcrămioara Acatrinei).
Elevii au participat în număr mare la această activitate, fapt ce justifică dorinţa elevilor şi a cadrelor didactice de a se implica voluntar în activităţi menite să aducă „un plus” în viaţa tuturor. Profesorii coordonatori şi elevii vor lucra în echipă la activităţile proiectului pentru a dezvolta noi reţele de voluntari atât la nivelul şcolii cât şi la nivelul comunităţii locale, regionale, naţionale şi internaţionale. A fost un prim pas către formarea unei echipe solide care, cu siguranţă, va trece cu brio peste toate probele (toate activităţile cuprinse în proiect), şi nu oricum, plutind în zbor! Aceste activităţi aduc schimbare în şcoală, deschid noi orizonturi oferă posibilitatea de a relaţiona cu persoane din toată Europa.

Ajută pentru a fi ajutat!

Dragostea este singura floare care creşte şi înfloreşte fără ajutorul anotimpurilor. Atunci când îţi lipsesc mijloacele de a ajuta pe cineva, spune-i o vorbă bună, dă-i un sfat, îndeamnă-l să meargă mai departe; fiecare dintre noi merităm o şansă.
Orice individ trebuie să acorde o deosebită atenţie grupului social din care face parte dar şi mediului înconjurător. De aceea, Colegiul Agricol Fălticeni a demarat proiectul „Don’t forget to fly”. După cum ştim, a fi voluntar înseamnă a ajuta de bunăvoie, din inimă, fără a aştepta vreo recompensă materială. Vom avea însă parte de o bucurie interioară, de o răsplată morală – faptul că am reuşit să ajutăm, să salvăm ceva / pe cineva, că am adus zâmbetul pe chipul celorlalţi.
Este vitală implicarea noastră în aceste activităţi deoarece numai aşa demonstrăm că putem schimba răul în bine, urâtul în frumos, tristeţea în bucurie. Ne bucurăm că putem fi de folos şi că am fost înzestraţi de Dumnezeu cu puterea de a ajuta, de aceea, atât în prezent cât şi în viitor, suntem dispuşi să le întindem o mână celor care intr-adevăr au nevoie de noi!
Reţeaua de şcoli ACES a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Iniţiativa este coordonată de către organizaţiile non-profit Interkulturelles Zentrum şi VČELÍ DOM şi este sprijinită de către Ministerele Educaţiei din cele 15 ţări participante.
(Raluca Ursulescu,Tîrzuman Diana – clasa a XI-a Servicii B)