Cultură

Niculina Prundeanu aduce acasă fiul risipitor

Cronica de Fălticeni are din această lună un nou colaborator, dramaturgul Niculina Prundeanu. „Întoarcerea fiului risipitor”, este rubrica cu care doamna Niculina Prundeanu se prezintă în faţa cititorilor. Scrieri mai vechi, evocări ale unor evenimente şi oameni care i-au marcat ascensiunea, sunt doar câteva dintre subiectele pe care Niculina Prundeanu le va propune cititorilor Cronicii de Fălticeni în pagina culturală.
La debutul în paginile Cronicii de Fălticeni, propunem spre lectură Manifestul literar dramatic al autoarei.
Află mai multe despre Niculina Prundeanu
(Alex Săvescu – administrator Cronica de Fălticeni)

Manifest literar dramatic
Aproape toate scrierile mele din trecut s-au situat, inconștient și împotriva voinței mele, în zona visului-coșmar. E un lucru perfect explicabil, ținând cont de faptul cã istoria noastrã a cunoscut perpetuu un imens zbucium, iar în rarele momente de liniște, personalitãțile noastre exponențiale nu puteau avea un somn lin, nebântuit de coșmare.
Prin cine știe ce mecanism ocult, am devenit “beneficiara” acestor coșmare. Poate nu eram decât o foaie albã de hârtie pe care înaintașii mei mai apropiați sau mai depãrtați în timp își descriau coșmarele de care n-au scãpat nici prin moarte. Poate astfel ei încercau sã ne transmitã avertismente prin timp, în speranța cã vom ajunge la mintea românului cea de pe urmã și nu vom mai fi nevoiți sã ne ducem existența sub semnul cumplit al visului-coșmar.
De câtva timp ceea ce scriu începe timid sã se apropie de zona visului-speranțã. Sã nu ne lãsãm înșelați, în orice scriere mai cuprinzãtoare unele personaje se nasc (sau nu), se căsătoresc(sau nu), mor (sau nu) și au probleme (sau nu).
Chiar dacã pare altfel, chiar dacã anumite structuri și țesãturi ale textelor mele par sã ținã tot de coșmar, ele sunt doar magma din care se ridicã temeliile solide și îndrãznețe ale țintei spre care se îndreaptã în viitor: visul-speranțã.
Visul-speranțã al României, din care prea mulți abdicã. Dar nu putem pleca toți. Unii chiar nu concepem sã putem.(Niculina Prundeanu)

Vă invităm să accesaţi pagina “Întoarcerea fiului risipitor” din meniul principal al paginii web, secţiunea CULTURĂ / COLABORATORI / NICULINA PRUNDEANU / INTOARCEREA FIULUI RISIPITOR