Comunicat de Presa

Incendii în zona Fălticeni

Sâmbătă dimineaţă (în jurul orei 2), Detaşamentul Fălticeni a intervenit cu două autospeciale pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din comuna Forăşti. La sosirea echipajelor ardea magazia de materiale. Din primele cercetări a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza jarului căzut dintr-o sobă cu lemne.
A ars magazia pe o suprafaţă de aproximativ 80 de metri pătraţi. Pompierii au salvat locuinţa.
***
Tot sămbătă, în jurul orei 18, Detaşamentul Fălticeni a intervenit cu o autospecială pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţia uscată care a cuprins şi un stâlp din lemn ce aparţine Romtelecom. La sosirea echipajelor ardea vegetaţia uscată şi cuprinsese stâlpul din lemn. Incendiul a izbucnit din cauza focului nesupravegheat la vegetaţia uscată.
***
În ultimele 10 zile ale lunii martie 2011 ISU Suceava a intervenit la peste 70 de incendii provocate de arderi necontrolate de vegetaţie uscată mirişti, litieră şi deşeuri menajere. Au ars circa 200 hectare de vegetaţie uscată şi 9 hectare de litieră. Localităţile unde s-au produs cele mai multe incendii la vegetaţie uscată sunt: Siret (6), Fălticeni (5), Mănăstirea Humorului (4), Gura Humorului, Şcheia şi Rădăşeni (3), Baia, Bălcăuţi, Buneşti, Cacica, Capu Câmpului, Fântânele, Forăşti, Putna şi Vicovu de Sus (2) etc.
Cauza principală a evenimentelor o constituie focul deschis şi nesupravegheat utilizat pentru distrugerea resturilor menajere, furajerelor sau a vegetaţiei uscate din grădini şi curţi.
În unele cazuri, activităţile menţionate mai sus se desfăşoară în condiţii de vânt ori fără respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii, ceea ce a favorizează propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava revine cu următoarele recomandări adresate cetăţenilor:
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.