Comunitate

Ziua Eroilor Revoluţiei marcată la Fălticeni şi Cornu Luncii

22 decembrie a fost o zi de aducere aminte a sacrificiului suprem făcut în preajma Revoluţiei spre apărarea valorilor democratice ale ţării. Cu acest prilej, cadre şi elevi jandarmi au asigurat buna desfăşurare a manifestărilor din municipiul Fălticeni prin participarea cu efective în garda de onoare, garda port drapel şi garda la monument. De asemenea, preotul unităţii Cătălin Simion a oficiat slujba de pomenire la mormântul eroului Ionel Pascal din Cimitirul Oprişeni.


Purtător de cuvânt
Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni
Lt. Irina Ipate

***
Primăria Municipiului Fălticeni şi Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni au organizat mierciuri, 22 decembrie, activităţi pentru comemorarea eroilor martiri căzuţi în Revoluţia din decembrie 1989. La ora 13.00, au fost depuse coroane de flori la „Monumentul Eroilor Revoluţiei” situat pe strada 2 Grăniceri, în parcul librăriei „Casa Cărţii”din partea Primăriei Municipiului Fălticeni, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi partidelor politice reprezentate în Consiliul Local.
Jumătate de oră mai târziu, în curtea Catedralei Ortodoxe pe Stil Vechi “Constantin şi Elena”, la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune în Arad preotul paroh Sebastian Mogîrzan a oficiat o slujbă de pomenire urmată de depunere de coroane din partea Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni şi Grupei Ordine Publică Jandarmi Fălticeni.
Şi în cimitirul Oprişeni, la momântul eroului Ionel Pascal, ucis în decembrie 1989 la Sfîntu Gheorghe, a avut loc un ceremonial religios oficiat de preotul militar Cătălin Simion după care s-au depus coroane de flori din partea Poliţiei Municipiului Fălticeni şi Detaşamentului de Pompieri Fălticeni al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

***
La Cornu Luncii a fost omagiat, marţi 21 decembrie, eroul local sublocotenent post mortem Mihailovici Puiu, căzut la datorie în zilele Revoluţiei din 1989. La mormântul eroului, străjuit de elevi ai Şcolii din Cornu Luncii purtând tricolorul pe umeri, a fost săvârşită o slujbă de pomenire, organizată cu sprijinul Asociaţiei Cultul Eroilor a judeţului Suceava. Din partea acestei organizaţii au fost prezenţi , la Cornu Luncii, colonelul Niga Nicolae – preşedinte şi maistrul militar principal Davidel Dumitru – prim vicepreşedinte. Aceştia au depus o coroană la mormântul eroului şi au participat alături de localnici la un program artistic susţinut de elevi ai şcolii conduse de prof. Iacob Petrişor.