Eveniment

Ziua Veteranilor Unităţii

Marţi, 23 martie 2010, începând cu ora 10.00, la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni s-au desfăşurat manifestări ocazionate de Ziua Veteranilor. Cu acest prilej, primul comandant al unităţii, colonel Ion Pavel a lansat cartea autobiografică Dincolo de aparenţe.

În scopul consolidării spiritului de corp în rândul generaţiilor de jandarmi şi manifestarea respectului pentru întreaga activitate profesională a predecesorilor, la nivelul Jandarmeriei Române, anual, în săptămâna premergătoare desfăşurării manifestărilor prilejuite de Ziua Armei, se aniversează „Ziua Veteranilor Unităţii”.
Veteranii se constituie într-o categorie socială aparte, sunt pagini vorbitoare ale unei istorii născute în condiţii deosebite, o istorie din care izvorăşte prezentul şi viitorul. Lor le datorăm moral extrem de mult şi nu avem suficientă inimă pentru a-i preţui cu înţelegere şi respect. Ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru veterani de război, cadre în rezervă şi retragere, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi societăţii civile. Adunarea omagială a fost deschisă de comandantul şcolii, colonel Laurenţiu Hopu care a remarcat în cuvântul adresat că, adesea, găsim prea puţine cuvinte pentru a ne exprima trăirile la aceste întrevederi.
„Avem aici, pe cei care cu migală, răbdare, profesionalism şi cumpănită exigenţă, au pus câte o cărămidă la edificarea generaţiei noastre. Gândul de respect, recunoştinţă şi preţuire al celor ce poartă uniforma de jandarm se îndreaptă în aceste momente către dumneavoastră, cei care, indiferent de perioada istorică de referinţă, v-aţi făcut datoria, aţi contribuit la formarea şi educarea actualei generaţii de militari profesionişti ai ordinii şi ai legii în societatea românească. (…) Vă privim cu emoţie şi cu adânc respect, chipurile marcate de trecerea anilor şi de vicisitudinile vieţii, vă remarcăm ninsoarea vremurilor aşezată pe tâmple şi luminiţele din ochi care continuă să ardă ca o flacără vie ce proiectează prin ferestrele sufletelor, liniştea şi mulţumirea că v-aţi făcut datoria, lăsându-ne o frumoasă zestre şi o onorantă ştafetă.”
În continuare, au rostit alocuţiuni colonel (r) Victor Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Ministerul Administraţiei şi Internelor, filiala Suceava şi colonel Marcel Ostafi, reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. „Este nevoie astăzi, poate mai mult ca altădată, să vorbim despre patriotism, să reamintim celor tineri ce înseamnă demnitatea şi onoarea militară şi cine poate să facă mai bine acest lucru decât cei care de-a lungul vremii le-am simţit şi le-am purtat cu sfinţenie în inimi.” – afirma colonel Moroşanu, continuând: „Astăzi redeşteptăm întâmplări, călătorim cu ochii minţii în săli de clasă şi amfiteatre, ne amintim de cumplitul ger al iernilor tăioase sau căldura sufocantă din verile toride din nenumăratele zile şi nopţi de exerciţii şi aplicaţii, reîntâlnim comandanţi, subordonaţi, camarazi de arme. Camarazi animaţi de aceleaşi idealuri veşnice, uniţi de acelaşi jurământ, prieteni de-o viaţă alături de care am slujit patria. Nu avem ce regreta: anii dedicaţi profesiei, departe poate de iubite, părinţi, soţii şi copii ne-au făcut să realizăm că şi noi am slujit cu credinţă o iubită: ROMÂNIA.”
Mesajul inspectorului general al Jandarmeriei Române, general locotenent dr. Olimpiodor Antonescu a fost rostit de colonel Marcel Ostafi: „Într-un ciclu fără întrerupere, istoria vieţii, repetabilă, consolidează an de an, legăturile pe care le-am stabilit între generaţii, neîntrerupte nici de timp şi nici de distanţă, deoarece gândul şi acţiunile noastre ale tuturor jandarmilor, se îndreaptă cu responsabilitate spre interesele generale ale societăţii în care trăim. Cuvintele datorie, onoare, disciplină, abnegaţie, camaraderie, respect, pe care dumneavoastră le-aţi urmat de-a lungul carierei şi pe care ni le-aţi transmis, au rămas aceleaşi deziderate şi înalte scopuri pentru noi jandarmii de acum; pentru îndeplinirea acestora ştim că nu vom fi singuri, vom beneficia de experienţa şi profesionalismul probat în carierele de succes ale fiecăruia dintre dumneavoastră.
În aceste momente să aducem un omagiu şi să ne aplecăm cu smerenie fruntea în amintirea eroilor jandarmi, rămânându-ne obligaţia de suflet şi de onoare de a continua credinţa lor în idealurile naţionale, în devenirea Jandarmeriei Române ca pilon principal, instituţie cu mari răspunderi în sistemul forţelor de ordine publică.”
A urmat înmânarea de plachete, diplome aniversare, cadouri simbolice oficialităţilor şi vizionarea unui film de prezentare a şcolii. Cu această ocazie, a fost înmânat şi primul număr din acest an al revistei şcolii, CUVÂNT ŞI FAPTĂ, care este disponibil şi pe pagina noastră web, http://www.jandarmeriafalticeni.ro.

Momentul inedit al activităţii a fost lansarea cărţii primului comandant al unităţii noastre, colonel Ion Pavel. Intitulat Dincolo de aparenţe, volumul cuprinde un capitol amplu dedicat perioadei petrecute în cazarma Fălticeni. „Drumul de la Bacău la Fălticeni mi s-a părut cel mai lung şi greu drum pe care l-am parcurs vreodată. Îmi imaginam fel de fel de situaţii, care mai de care mai grele şi mai complicate, încercând să proiectez în minte soluţii potrivite pentru fiecare. (…) Resursa umană, componenta cea mai importantă în stabilirea forţei combative a unei unităţi de trupe speciale, era neomogenă. Un stat major îmbătrânit, compus din ofiţeri cu voinţă şi disciplinaţi în executarea atribuţiunilor, dar marcaţi de absenţa unei pregătiri militare academice, fără aplecare către inovare şi experiment în plan conceptual şi aplicativ-practic la nivel tactic şi operativ. La comanda subunităţilor şi a unor servicii logistice erau însă ofiţeri tineri, chiar mai tineri decât mine, cu pregătire militară solidă, entuziaşti şi dornici de performanţă. Îmi amintesc cu drag şi respect de ofiţerii Vasile Mihalache, Nicolae Calancea, Ştefan Grecu, Adomniţei, Moisi, Ştefan Florea şi neastâmpăratul “gardian” al sănătăţii celor aproape şapte sute de oameni ai unităţii, dr. Emil Ciobanu. Şi cum să nu-mi amintesc cu aceeaşi plăcere de subofiţeri ca plutonierul major Ghiaţă, plutonierul Prisăcaru, plutonier Acostăchioaie, serg. maj. Ungureanu sau sergentul major Crudu? Fără toţi aceşti oameni, episodul Fălticeni al carierei mele militare ar fi fost mai sărac.”
Am avut onoarea să avem printre invitaţi eroii amintiţi de autor în paginile cărţii, care au avut bunăvoinţa să îi creioneze un portret autorului. Primul care a luat cuvântul a fost general de brigadă Vasile Mihalache, comandant de subunitate la acea vreme, ulterior ajungând până în funcţia de locţiitor al comandantului Trupelor de Jandarmi. Domnul general l-a caracterizat pe autorul cărţii drept omul potrivit la locul potrivit, un foarte bun comandant „şi să ştiţi că întotdeauna subordonaţii îşi cunosc cel mai bine comandanţii. (…) Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru faptul că mi l-a scos în cale, că mi-a dat posibilitatea să fur din arta conducerii şi îi urez viaţă lungă şi să fie cât mai mult în mijlocul nostru.”
Lectorul universitar drd. Dan Iordăchescu, directorul editurii Paradigme din Piteşti a remarcat, la rândul său, că a rămas plăcut impresionat de faptul că un militar poate să transpună cu atâta uşurinţă în litere – sentimente, emoţii. „Vă rog să-mi permiteţi să mă felicit pentru că am trecut peste o prejudecată: mă aşteptam să găsesc lucruri rigide, ordine de zi pe unitate, dar am găsit în paginile cărţii nu doar un militar, patriot, om de arme, ci şi un spirit de litere, un om sensibil pentru care scrisul este o activitate foarte naturală.”Generalul de brigadă Petre Neghiu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul de Informaţii Externe a afirmat că „este aproape divin ca omagiul adus veteranilor să coincidă cu lansarea unei cărţi despre veterani. Încă din Prolog, domnul colonel îşi anticipează spirala vieţii sale, un traseu care a devenit şi va deveni familiar oricărui militar român: nu cu aceleaşi gări, halte, staţii. Pe unii îi putem regăsi astăzi prin Afganistan, pe unii poate în Irak sau în alte colţuri ale lumii.(…) Am apreciat întotdeauna modul emoţional, profesionist în care ştie să se retragă în spatele cuvintelor, pentru a lăsa în prim plan pe cei cu care a colaborat, cărora le-a fost comandant, pe cei care i-a ajutat sau dojenit.”
În continuare, autorul, colonel Ion Pavel a propus celor prezenţi să facă un exerciţiu de teleportare şi a rostit răspicat: „Vă ordon să trăiţi şi să fiţi fericiţi! Am impresia că mă întorc într-un vis care a început în august ’68. Nu împlinisem încă 33 de ani când am primit misiunea de a înfiinţa la Fălticeni o unitate independentă a Trupelor Speciale de Securitate. (…) Totul e mai uşor când ai lângă tine un suflet mare, şi Fălticeniul are un astfel de suflet.” A dedicat acest volum Jandarmeriei Române pentru că patru generaţii consecutive ale neamului său au slujit sub steagul acestei Arme: bunicul, tatăl şi după el, un nepot. Şi se pare că urmează ca un strănepot să continue această tradiţie a familiei.

A optat pentru lansarea cărţii în cazarma Fălticeni pentru că, deşi este prahovean, a considerat că această unitate a fost „aducătoare de rod pentru un ofiţer de informaţii” ce avea să devină mai târziu. „Acum, după atâţia ani, câţi am putut să adun, simt că … viaţa a alunecat pe lângă mine ca o adiere … lăsându-mi privilegiul de a-i simţi răcoarea ca semn al trăirii clipei, pe care de atâtea ori am ignorat-o. Am crezut de prea multe ori că este suficient să munceşti pentru a simţi, măcar în fâlfâire, aripa fericirii. M-am înşelat. Plânsu-mi-sa viaţa de timpul furător de clipe. Acum este târziu. Ce rost are să te întorci din drum să repari un pod pe care n-ai să-l mai treci niciodată? Mai bine lasă gândul să te fure spre uitarea lină a timpului care fuge, ca un hoţ, cu traista ta de clipe netrăite. Trăiţi oameni, trăiţi clipa! Doar clipele trăite se ţin minte, restul e întuneric, e uitare!”
După o serie de autografe de suflet, manifestarea a fost încheiată de o subunitate de luptători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava care a prezentat un exerciţiu demonstrativ pe platoul unităţii.
OFIŢER RELAŢII PUBLICE
Lt. Irina Ipate

1 răspuns »

  1. Cam grasuti cei 5 din imagine, nu prea-i mai încap costumele! Ar trebui sa înceapa o cura de slabire si sa faca mai mult sport(vedeti poate amenajati si ceva spatiu pentru jogging, fitness, tenis, pe lânga iaz, nu doar sa dati aprobare de constructie pentru vile si restaurante)

    Apreciază