Eveniment

Alpinist la 12 ani

Cel mai mic alpinist sucevean
alpinisti2

Numele lui este Daniel Ioan Danilă şi este cel mai tânăr alpinist din judeţ. Are 12 ani este elev la Şcoala “Al. I. Cuza”, Fălticeni. Parinţii fac şi ei alpinism şi l-au luat pe Daniel cu ei pe munte încă de când acesta avea un an. Până la 12 ani, Daniel a urcat escaladat munţii din ţară şi a făcut multe excursii în Franţa, în Alpi, iar anul acesta a fost in Italia, în Dolomiţi. Dolomiţii fac parte din Alpii italieni, fiind situaţi în partea de nord-est a acestora, la graniţa cu Austria, în zona pe care italienii o numesc Alto Adige iar austriecii Sud Tirol. “Este greu să îţi imaginezi munţii Dolomiţi. Oricât de mult te-ai apropia cu gândul de ceea ce reprezintă îţi vei da seama că eşti încă departe. Ca să le poţi înţelege măreţia, trebuie să fii acolo”– ne-a spus Daniel.

A urcat pe Monte Cristallo la -3000 de metri altitudine
alpinisti3

Am aflat de la micul alpinist că traseul pe cablu şi pe pereţii masivi de piatră a durat cam şase ore, punându-i atât lui cât şi coechipierilor la încercare, voinţa şi rezistenţa fizică. Pe Daniel îl interesează nu numai ceea ce escaladează dar şi istoria locurilor respective. A fost mândru să ne spună că aceste “via ferrata”, care în italiană înseamnă “drum de fier”, au fost construite pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial de austrieci şi italieni pentru a căpăta poziţii cât mai strategice şi pentru a avea acces pe platorurile altfel inaccesibile. “Astăzi încă se mai văd galerii şi grote, tunele, ziduri, construcţii şi tranşee, urme ale luptelor crancene purtate în aceşti munţi” a spus alpinistul. Totodată a mărturisit că traseul pe perete a fost greu şi nu lipsit de pericole, în unele locuri urcând pe pereţi verticali de stâncă, asiguraţi in hamuri şi lonje de escalada.

“Kilometri intregi de stânca, noi şi norii”
alpinisti4

Aşa a descris Daniel priveliştea masivului văzut de acolo de sus. “Parcă eram pe altă planetă, necunoscută şi sălbatică. Orice pas acolo trebuia făcut cu maximă atentie, o cât de mică greşeală putea avea consecinţe grave” a spus cu tărie Daniel. A doua ascensiune a fost pe Marmolada, cel mai înalt masiv al Dolomiţilor, cu vârful de 3343m, Punta Penia. Daniel spune că a fost cel mai interesant traseu din intreaga expediţie, fiind o combinaţie între tura pe gheţar şi via ferrata, într-un peisaj cuprins între nori involburaţi. Urcuşul a început de la lacul Fedaia, 2057m, unde rocile calcaroase se înfrăţeau cu jnepenii şi lichenii. De la Rifugio Pian de Fiacconi, 2626 m, a început escalada spre Marmolada, Punta Penia.

Traseu pe gheţar

Cu colţarii montaţi a început urcuşul, care a durat cam două ore şi jumătate. „Traseul pe gheţar a fost o tură mai tehnică şi mai dificilă decât via ferrata, dar şi foarte spectaculoasaă cu o privelişte extraordinară. De sus, printre nori, se vedea lacul Fedaia, ca si cum ar fi fost un jeleu verde, translucid”- ne-a mărturisit Daniel Dănilă. Ultima porţiune, a fost cea mai dificilă pentru Daniel, fiind şi cea mai periculoasă parte a ascensiunii.

A cucerit Dolomiţii
alpinisti

“In sfârsit am ajuns pe vârf la 3343m, Marmolada, Punta Penia, cel mai înalt vârf din Dolomiţi. Ascensiunea a fost extraordinară şi a fost nevoie de multă atenţie din partea noastră pentru a ajunge aici”, a spus alpinistul de numai 12 ani. A urmat coborarea, pe ghetar, din nou, şi pe via ferrata. “După ce ai fost în Dolomiţi, vii acasă cu un singur gând, acela că într-o zi te vei intoarce”. Impresiont de aceste călătorii Daniel a spus că ideea de munte se schimbă după ce vezi mareţia acestora, după ce le simţi puterea şi după ce admiri spectacolul de nori pe care ţi-l ofera aproape în fiecare zi. “Multă lume consideră Dolomiţii ca fiind cei mai frumoşi munţi din Europa, fără să fi mers acolo. Cred că o astfel de afirmaţie o poate face numai acela care a văzut cu adevărat Dolomiţii, care îi impresionează şi fascinează pe toţi cei care vor să-i cunoască”, a încheiat Daniel.
(Material preluat cu acordul autorului)

3 răspunsuri »

 1. Felicitari domnului Danila, pe care il cunosc,pentru educatia data fiului sau.Iata ca mai sunt totusi si parinti care isi doresc ca si copii lor sa aiba o pasiune pentru ceva anume, din pacate foarte multi parinti neglijeaza educatia propriilor copii lasandu-i de capul lor si astfel copilul ajunge la coltul strazii sa manance seminte, sa scuipe pe strada si sa umble in diverse anturaje prin baruri.

  Apreciază

 2. felicitari ! sunteti oameni curajosi si cu mare dragoste de natura.
  eu am rau de inaltime si va apreciez mult……..
  salutari !

  Apreciază

 3. salut bazule!vad ca ai ajuns si la ziar.de asemeni si eu sunt de acord cu pity!domnul danila imi este prof de sport,impreuna cu el facand multe ascensiuni.il cunosc si pe daniel care are sansa sa faca performanta!

  Apreciază