Comunitate

Cronica Neagră: Care este graniţa între respectarea şi încălcarea legii?

***

Răspunsul la această întrebare trebuie să-l găsească un tânăr din Fălticeni care, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timp ce se afla în maşina unui bărbat din Păltinoasa, a avut ghinionul să fie oprit în trafic, la Şcheia. În urma controlului efectuat asupra autovehiculului în cauză, în habitaclu şi portbagaj au fost găsiţi 20 saci cu zahăr, de câte 10 kg fiecare, de provenienţă ucraineană, 3 saci cu tărâţă de grâu, 100 pachete de ţigări, 10 sticle cu votcă la 500 ml fiecare, 6 sticle la doi litri fiecare cu alcool, un sac de detergent marca la 9 kg şi o canistră cu 30 litri motorină, fără a poseda acte de provenienţă. Cei doi au fost audiaţi şi au declarat că au cumpărat bunurile din diferite localităţi din Ucraina şi nu au documente de provenienţă a mărfii. Cei doi au fost sancţionaţi iar bunurile găsite au fost confiscate.

***

De ce a fugit, nu a scăpat! În prima zi a lunii octombrie, un bărbat de 55 de ani, din comuna Horodniceni, a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Nu a ajuns acolo de bună voie, ci adus de poliţiştii de la Postul de Poliţie Horodniceni, care l-au depistat pe raza comunei Drăgoieşti. Bărbatul figura pe lista urmăriţilor la nivel naţional, fiind condamnat la trei ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de furt calificat în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii din 6 iulie, a.c., emis de Judecătoria Fălticeni.

***

Nu avea permis de conducere, dar avea mult curaj dat de băuturile alcoolice care l-au făcut să se urce la volan! În seara zile de 1 octombrie, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Rădăşeni au identificat în trafic un localnic în vârstă de 50 ani, care conducea o autoutilitară. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu are drept de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar în urma testării cu aparatul etilotest rezultatul a fost de 1,01 mg/l alcool pur în aer expirat. Bineînţeles, cel în cauză s-a ales cu dosar penal!

***

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din judeţul Suceava au organizat o acţiune în sistem integrat, având scopul depistării persoanelor susceptibile comiterii de infracţiuni şi pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică. S-au desfăşurat 562 de controale, fiind verificate 292 societăţi comerciale, 365 de baruri şi 24 case de schimb valutar şi de amanet. Au fost verificate peste 1500 de autovehicule, iar 393 conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest. În Fălticeni, pe strada Ion Creangă, a fost oprit în trafic un bărbat din Roman, în maşina acestuia fiind găsite 600 cartuşe cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare de aproximativ 20.000 lei, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente de provenienţă.