Comunitate

Aprilie 2009

ARHIVA – aprilie 2009

Ziua Bibliotecarului din România
Ziua Bibliotecarului din România a fost marcata si la Falticeni. Miercuri, 22 aprilie, Biblioteca Municipala “Eugen Lovinescu” a gazduit Colocviul profesional cu tema „Perfectionarea accesului la informatii si documente si dezvoltarea unor servicii în biblioteca”. Au participat bibliotecarii din bibliotecile publice municipale si orasenesti. Iata si temele discutate: “Biblioteca publica între misiune si realitate” – prof. Gabriel Carabus, director Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava; “Manifestarile cultural educative. Modalitati de comunicare” – Corina Ignat, consilier superior DJCPC Suceava; “Bibliotecile municipale si orasenesti mai aproape de publicul utilizator” – Bogdan Murgoci, metodist Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”; “O calatorie în spatiul cultural al orasului Liteni. Personalitati locale” – Liliana Tîmpascu, responsabil Biblioteca oraseneasca Liteni; “Cultura si traditie la Solca” – Mariana Filimon, Biblioteca oraseneasca „I. E. Toroutiu” Solca; “Biblioteci la Falticeni” – Adriana Mihaila, Biblioteca municipala „E. Lovinescu” Falticeni. Evenimentul a fost organizat in colaborare de: Biblioteca Municipala „E. Lovinescu” Falticeni, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Suceava, Biblioteca Judeteana „I.G. Sbiera” Suceava.
In cele ce urmeaza, va prezentam un scurt istoric al bibliotecii, ca institutie, la Falticeni.
1892 – 2 noiembrie Este inaugural noul local pentru Gimnaziul “Alecu Donici” (din 19 23, Liceul “Nicu Gane”, în prezent Colegiul National “Nicu Gane”) situat pe strada Sucevei, o cladire impunatoare, înalta si spatioasa, un adevarat “palat al târgului” pentru acele vremuri. Din initiativa aceluiasi profesor inimos, V.T.Lovinescu, director al scolii, în scurta vreme, un comitet, format din profesori si locuitori din târg, înfiinteaza “o biblioteca bogata, cu carti de tot felul, de la slova veche, pâna la ultimele tiparituri de la lasi si Bucuresti” (M.Iacobescu, Gh.Gafencu -Monografia Liceului “Nicu Gane”, Suceava, 1970, pag.42). Aceasta prima biblioteca scolara, îmbogatind sistematic, prin donatii si subventii din partea unor persoane din oras si împrejurimi, a însemnat, ani în sir, un pertinent loc de informare si documentare, atât pentru elevii si profesorii scolii, cat si pentru unii localnici cu preocupari literare si artistice.
1914 “Odata cu începutul Muzeului – precizeaza profesorul Vasile Ciurea în lucrarea Muzeul Falticeni. Doua decenii de munca, Falticeni, 1934, pag. 124 – s-au pus bazele si a unei biblioteci, care sa speram ca în viitor va deveni o biblioteca oraseneasca”, cuprinzând un însemnat numar de carti, reviste, manuscrise, fotografii, documente si note personale, donate de personae si institutii de prestigiu, între care amintim pe Nicu Gane, Artur Gorovei, Eugen Lovinescu, M. Sadoveanu, Serafim Ionescu, Vasile Savel, familia Tatos, Ion Dragoslav, Academia Româna, Fundatia “Regele Ferdinand I”, Casa scolarilor si culturii poporului etc. Biblioteca muzeului a fost prima biblioteca falticeneana cu statut de biblioteca publica, continând carti si documente de certa valoare cognitiva, privind istoria si cultura tinutului Falticeni, precum si despre unele repere semnificative din cultura nationala.
1950 – 1 octombrie Fostul judet Baia devine raionul Falticeni, moment în care se pune problema înfiintarii unei biblioteci publice. În anul imediat urmator, consemnam începutul activitatii BIBLIOTECII CENTRALE, cu un fond de 3.009 carti, cunoscuta si sub numele de Biblioteca Raionala, deoarece asigura asistenta de specialitate tuturor bibliotecilor satesti din raion.
În deceniile urmatoare, fostele sindicate organizeaza biblioteci în intreprinderi si institutii, iar pentru tineretul scolar un loc distinct l-au ocupat bibliotecile din licee si scoli generalem dotate corespunzator si cu programe de activitate bine definite.
1968 Noua împartire teritorial-administrativa determina schimbarea statutului de biblioteca raionala în biblioteca oraseneasca, condusa de un responsabil fara indemnizatie de conducere.
1993 – 16 iulie Prin Decizia nr. 38 a Inspectoratului de Cultura a judetului Suceava, bibliotecii orasenesti i se atribuie numele de “Eugen Lovinescu”.
1994 – 27 decembrie Biblioteca oraseneasca capata statutul de biblioteca municipala.

Smecher de Falticeni
Statutul de smecher, analizat pe toate fetele în media româneasca, nu putea ocoli Falticeniul. De la parcatul masinii pe spatiul verde ori trotuar, manelele ascultate la maxim la o plimbare, pâna la tepele financiare date în stânga si în dreapta, smecheria este la ea acasa si în Falticeni. Astfel de semecheri au dat cu subsemnatul la sfârsitul saptamânii trecute când politistii au organizat o noua actiune „pentru mentinerea unui climat de ordine si liniste publica”. Si de aceasta data au fost demascate trei infractiuni, una de evaziune fiscala, una înselaciune si una de punerea în circulatie a unor produse contrafacute. În acelasi timp au fost aplicate 32 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 5.330 lei si a fost ridicata în vederea confiscarii suma de 100 dolari SUA. Un barbat de 47 ani din municipiul Falticeni, administrator al unei societati comerciale a emis o fila cec în valoare de 13.000 lei în favoarea lui concitadin, care a fost refuzat la plata. În cauza s-a întocmit dosarul penal. La rândul ei, o tânara de 31 ani din municipiul Falticeni, administrator al unei societati comerciale, a expus spre vânzare produse contrafacute. Si în aceasta cauza s-a întocmit dosar penal.

Oul, simbolul Pastelui, a fost amplasat în centrul municipiului Falticeni
În Joia Mare, când traditia crestina spune ca se vopsesc ouale pascale, în centrul municipiului Falticeni a fost amplasat un ou care îmbina elemente colorate traditionale judetului Suceava. Oul, cu o înaltime de 120 de centimetri si o greutate de 78 de kilograme, a fost realizat de catre angajatii Serviciului de Utilitati Publice al Primariei Municipiului Falticeni, sub coordonarea inginerului Ghiorghita Pascaru. Pentru confectionarea oului a fost folosit polistiren armat pe care au fost aplicate mai multe straturi de glet pentru protectie împotriva umezelii. Pictura de pe ou, constând în elemente traditionale simbolizând viata, moartea, eternitatea, iubirea, cunoasterea, a fost realizata de catre artistul plastic Gabrel Baban. Pictura, realizata cu vopsele speciale care sa reziste la radiatiile solare si ultraviolete, a fost acoperita cu un strat de lac special de protectie. Ca suport pentru expunerea oului este folosit un car de lemn, specific zonei Falticeni, umplut cu fân si flori. Aranjamentul este expus în centrul municipiului, întâmpinând miile de falticeneni care se plimba zilnic pe aleea pietonala, fiind vizibil pentru persoanele care tranziteaza Falticeniul pe Drumul European 85, spre Suceava, Bucuresti si Manastirile Probota, Râsca si Slatina. (A.S.)

De Ziua Armei, jandarmii din Falticeni îsi prezinta scoala
Joi, 2 aprilie, începând cu ora 13.00, Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi Falticeni va avea amplasat un punct de informare în Piata Nada Florilor din municipiu. Cadre si elevi jandarmi vor aduce la cunostinta opiniei publice informatii privind atributiile jandarmilor si mai ales posibilitatile de a deveni jandarm. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 159 de ani de la înfiintarea Jandarmeriei Române. Aceasta constituie un bun prilej pentru a informa cetatenii despre activitatile curente care se desfasoara în cadrul institutiei, precum si dotarea Scolii Militare de Jandarmi Falticeni. La punctul de informare va putea fi vizionat un film de prezentare si vor fi distribuite pliante. Posibilii candidati vor avea ocazia sa culeaga impresii din discutiile cu elevii si celelalte cadre ale scolii prezente la activitate. De asemenea, în data de 3 aprilie, în cadrul Scolii Militare de Subofiteri Jandarmi vor avea loc manifestari specifice: prezentarea mesajelor inspectorului general al Jandarmeriei Române prilejuit de sarbatorirea Zilei Armei si a Veteranilor, avansari în grad, slujba religioasa, premierea cadrelor care au participat la competitiile organizate cu aceasta ocazie. Termenul de jandarm provine din sintagma franceza “gens d’armes” care înseamna oameni de arme, termen atestat documentar anterior datei de înfiintare a Jandarmeriei Române, alaturi de slujitor sau straja pamânteana. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica semneaza actul de înfiintare a Jandarmeriei Române: “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, act publicat sub forma de Ofis Domnesc si adoptat de Adunarea Obsteasca. Aceasta lege arata cum “Jandarmeria este o putere înarmata, constituita într-un corp de jandarmi, organizata într-un regiment” cu principii de organizare si functionare care o înscriau printre cele mai moderne institutii de profil din Europa. În prezent, activitatea jandarmilor este reglementata prin Legea 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Române. Atributiile principale vizeaza: Apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private; Prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor încalcari ale legilor în vigoare; Combaterea actelor de terorism; Protectia institutiilor fundamentale ale statului; Executarea unor misiuni internationale. Mai multe detalii privind istoricul si atributiile Jandarmeiei Române sunt disponibile pe http://www.jandarmeriaromana.ro/pagini/istoric.html si http://www.jandarmeriaromana.ro/pagini/atributii.html
OFITER RELATII PUBLICE, Lt. Irina Ipate

Made for Europe!
Elevii de la Colegiul Tehnic “Mihai Bacescu”, din Falticeni, au câstigat premiul I la faza judeteana a Concursului “Made of Europe” si vor reprezenta judetul Suceava la faza nationala a concursului, care se va desfasura între 9 – 12 aprilie la Oradea. Competitia are ca scop valorizarea si promovarea experientelor positive în derularea proiectelor finantate prin programe comunitare, stimulând creativitatea, inovatia si spiritual de competitie.

Astronomie, poezie si muzica la Colegiul Agricol

Colegiul Agricol gazduieste joi 2 aprilie, începând cu ora 19, a doua editie a manifestarii “Seara astronomica. Astronomie, poezie si muzica”, în cadrul proiectului “Bucovina priveste cerul”. Vor fi prezentate lucrari în cadrul unei sesiuni stiintifice, vor fi recitate poezii, va fi vizitata o expozitie de pictura si fotografie, iar de la ora 20, daca cerul va fi senin, pe terenul de sport vor avea loc observatii asupra corpurilor ceresti, cu telescopul si luneta. Exista si o solutie de rezerva, daca norii vor acoperi cerul Falticeniului, vizionarea unor filme documentare.

Monica Lovinescu comemorata la Falticeni 24 aprilie 2009
În a doua zi de Pasti, luni 20 aprilie, a fost comemorata personalitatea Monicai Lovinsecu. La ora 11, in prezenta unui numar restrâns de persoane, între care primarul Vasile Tofan, deputatul Sanda Ardeleanu, Gheorghe Grigurcu (poet, critic literar, eseist si comentator), prof. univ. Dan Dascalu si scriitoarea Angela Furtuna, s-a tinut o slujba de pomenire la mormântul familiei Lovinescu din Cimitirul Tâmpesti – Gradini. La prânz, Galeria Oamenilor de seama a gazduit o sesiune omagiala. (A.S.)

INFO: Scoala nr. 3 “Mihail Sadoveanu”

***În cadrul proiectului « O carte pentru scoala mea », joi, 23 aprilie 2009, a avut loc, la Scoala cu clasele I-VIII Nr. 3 « Mihail Sadoveanu » din Falticeni « Târgul de carte ». Manifestarea a implicat elevii pasionati de literatura din clasele III-VIII, care au facut schimb de carti si de impresii de lectura. Elevii au fost cu atât mai motivati, cu cât scoala noastra a obtinut locul al II-lea pe judet la acest concurs national de proiecte.*** Vineri, 24 aprilie 2009, un numar de 17 elevi ai claselor III-IV de la scoala noastra, îndrumati de învatatorii Iacob Mihai, Corut Elisabeta, Filip Elena si Marian Mihaela au participat la editia a III-a a concursului « Micul matematician », organizat de catre Asociatia Inteligent, în parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Editura Nomina.(Grupaj informativ realizat de Scoala nr. 3 “Mihail Sadoveanu”)

Fara apa potabila de sarbatori?
CRONICA prezinta situatia datoriilor asociatiilor de proprietari pentru serviciul apa – canal.Aceasta situatie a fost prezentata de operatorul local al serviciului apa-canal, Agentia ACET Falticeni, în cadrul unei sedinte de urgenta tinute la sfarsitul lunii martie la Primaria Falticeni. Datoriile restante ale proprietarilor pun în pericol continuitatea functionarii sistemului de alimentare cu apa, furnizorul neputându-si onora la rându-i datoriile catre furnizori, în special catre societatea care asigura energia electrica. În aceasta situatie, multe scari de bloc din Falticeni ar putea ramâne fara apa la robinete chiar înaintea sarbatorilor pascale. Datoriile asociatiilor de proprietari catre ACET au crescut foarte mult in primele luni ale anului 2009, de la 476 .831 lei sold la 31 decembrie 2008, la 523.549 sold la 28 februarie 2009. Analizind pe fiecare asociatie de proprietari situatia se prezinta astfel: Asociatia de proprietari nr. 1 – nu are si nu a avut nici in trecut datorii. Soldul este 0 la sfirsitul fiecarei luni, exceptind factura din luna pe care o achita pina la sfirsitul lunii urmatoare. Asociatia de proprietari nr. 2 – are tot timpul o luna restanta. Soldul la sfirsitul lunii reprezinta factura din luna si factura lunii precedente. Are restante de 200 -300 lei / proprietar, cel mai mult 741,90 la Paduraru Iulian. Au fost afisate somatii de plata cu termen de minim 5 zile lucratoare, scadenta pe 07 aprilie 2009. Asociatia de proprietari nr. 3 – nu are datorii restante. Achita in fiecare luna contravaloarea facturii din luna precedenta. Asociatia de proprietari nr. 4 – la fel, nu are decit datorii curente. Asociatia de proprietari nr. 5 – se preocupa si incaseaza datoriile restante. Daca in cite o luna ramine cu datorii, in luna urmatoare le incaseaza. Asociatia de proprietari nr. 6 – a avut in lunile precedente aproape 2 luni restanta (202 milioane lei vechi). In luna martie 2009 a mai recuperat din restanta, astazi avind un sold de 20.265,46 lei, luna martie nefiind inca facturata . Asociatia a prezentat un tabel cu proprietarii care au restante mai mari. Au fost afisate la fiecare scara somatii care erau scadente pe 26.03.2009. O parte din cei afisati au mai achitat din datorii. Bucovanu Gica, cel care are cea mai mare datorie – 1936 lei – a semnat un angajament ca va achita. Un alt debitor este salariat al ACET si urmeaza sa i se retina datoria din drepturile salariale. Nu a fost oprita apa la niciun bloc de la aceasta asociatie deoarece conducerea ei urma sa mai faca interventii pentru recuperare. Ca si in alte asociatii si aici sunt proprietari care nu mai locuiesc in apartamentele asociatiei si care nu pot fi obligati sa plateasca decit prin actiune in judecata. In blocul nr. 5, de garsoniere, de pe Aleea Nucului locuiesc 3 chiriasi ai Primariei care au restante la plata apei. Asociatia de proprietari nr. 7 – nu are datorii. Se achita lunar, prin banca contravaloarea facturii. Asociatia de proprietari nr. 8 – are datorii restante pentru 2,7 luni (257 milioane lei vechi). Asociatia de proprietari nr. 9 – are datorii restante de 2 luni (323 milioane lei vechi). Au fost afisati datornicii si a fost fixat termenul pentru închiderea apei in caz de neplata data de 31.03.2009. Aici sunt 2 apartamente ale Primariei ai caror chiriasi au datorii la plata apei. De asemenea exista si o hotarire judecatoreasca definitiva si executorie, care nu poate fi pusa in aplicare din cauza slabei implicarii a executorului judecatoresc. Asociatia de proprietari nr.10 – are cele mai mari datorii, atit in valoare absoluta – astazi 82.770 lei (827 milioane lei vechi), cit si ca vechime – 3 luni, iar soldul creste in fiecare luna nereusind sa se incaseze nici macar cit se factureaza nemaivorbind de încasarea restantelor. Asociatia a prezentat tabelele cu restantierii in care sunt cuprinse sume de milioane reprezentind “diferente de apa”. Conform legii contabilitatii debitele se considera încasate in ordinea vechimii lor iar a Regulamentului de Organizare si functionare a serviciului de alimentare cu apa si canalizare facturarea se face dupa apometrele de scara (de bransament) cele din apartamente avind rol de repartitoare de costuri. Au fost întocmite afise cu numele restantierilor si sumele restante , cu termen limita de plata 7.04.2009 , in caz contrar se va proceda la întreruperea apei. Aici exista si proprietari cu datorii de peste 3 ani! Nu s-a facut nici o actiune in judecata pentru recuperarea restantelor desi s-ar fi impus acest lucru. Asociatia de proprietari nr. ll – are datorii aferente a 2,4 luni (336 milioane de lei vechi). Si aici sunt multi restantieri cu valori mari, care nu au fost actionati in judecata. S-au întocmit somatii de plata urmind ca in caz de neplata sa se opreasca apa. Asociatia de proprietari nr. 12 – are datorii restante pentru 2, 8 luni (246 milioane lei vechi). Prin cele 5 hotariri judecatoresti definitive si executorii pe care le are asociatia s-ar putea recupera o buna parte a restantei. Se solicita sprijin din partea executorului judecatoresc. Asociatia de proprietari nr. 13 – are datorii restante aferente a 1,5 luni (225 milioane de lei vechi). Sunt si aici hotariri judecatoresti definitive care trebuiesc executate. De asemenea la bl. 7, se. B, ap. 3, str 2 Graniceri, Morosanu Gheorghe locuieste intr-un apartament proprietate de stat, are o datorie de 2989 lei si a fost actionat in judecata. In ultimele luni soldul restantelor a mai scazut. Asociatia de proprietari nr. 14 – are datorii restante pentru 2,5 luni (351 milioane de lei vechi). Nu sunt datorii foarte mari pentru un singur consumator, 3 proprietari au datorii de peste 1000 lei, dar sunt multi cu datorii din ultimele luni. Restantierii vor primi somatii de plata cu scadenta pe 09.04.2009. Asociatia de proprietari nr. 15 – are datorii restante de 2 luni (225 milioane lei vechi). Si aici debitele au crescut in ultimele luni. Sunt multi restantieri cu sume mari si care trebuie sa fie actionati in judecata. S-au afisat somatii de plata pentru proprietarii restantieri cu termen 08.04.2009. Asociatia de proprietari nr. 16 – are datorii restante de 1,7 luni (271 milioane de lei vechi), iar in ultimele luni soldul restantelor a înregistrat o crestere. Avind in vedere ca asociatia a avut perioade cind a mers si mai bine, se impune organizarea si actionarea mai hotarita pentru recuperarea restantelor. Are o hotarire judecatoreasca definitiva pentru care incaseaza debitul prin Casa Judeteana de Pensii Suceava. Asociatia de proprietari nr. 17 – are datorii restante pentru 1 luna (80 milioane de lei). Nu are datornici cu sume mari – cel mai mult 443 lei si in general sunt datorii la locatari cu posibilitati materiale dar care omit sa achite la timp. Exista preocupare din partea conducerii asociatiei care se deplaseaza frecvent la domiciliul datornicilor. S-au afisat somatii cu scadenta de plata pentru 10.04.2009. Asociatia de proprietari nr. 18 – are datorii restante pe 3 luni (32 milioane de lei vechi), desi este formata dintr-un singur bloc de garsoniere. ACET colaboreaza destul de greu cu asociatia si a anuntat ca va trebui sa inchida apa pentru intregul bloc daca nu se iau masuri de recuperare a restantelor. Asociatia de proprietari nr. 19 – are datorii restante pentru 1 luna (5 milioane de lei vechi), are un singur bloc unde sunt buni platnici si nu ar trebui sa aiba restante. Asociatia de proprietari nr. 20 – are luni in care ramine restanta 1 luna si luni in care achita toata suma pina la sfirsitul lunii urmatoare. Avind o singura scara nu ar trebui sa aibe restante (la sfarsitul lunii martie, datorii de 4 milioane de lei vechi). (A consemnat Alex Savescu)

Drumul European 85 reparat inainte de Pasti
Portiunea din Drumul European 85 ce tranziteaza Falticeniul, circa 5 kilometri, va fi reparata pâna la sfârsitul saptamânii, pentru ca masinile locuitorilor urbei si a celor care tranziteaza localitatea spre Suceava ori Bucuresti sa nu aiba de suferit din cauza deteriorarii asfaltului dupa perioada de iarna. Reparatiile asfaltice sunt efectuate de catre firma ELBI Falticeni, cea care a castigat licitatia organizata la sfarsitul lunii martie de catre Primaria Falticeni. Municipalitatea va investi in acest an in astfel de reparatii 18 miliarde de lei vechi (suma in care figureaza si TVA – ul). Pe langa acest program, in cursul lunii iunie este programat sa inceapa si lucrarile in cadrul Proiectului cu fonduri europene – 6 milioane de Euro -, de reabilitare a strazilor din Falticeni. (A.S.)

Falticeniul are buget!
Executivul prognozeaza un buget de peste 400 miliarde de lei. În elaborarea Proiectului de buget pe anul 2009 au fost luate în calcul cheltuielile necesare pentru buna functionare a unitatii administrativ-teritoriale, realizarea unor proiecte de investitii si corelarea prevederilor bugetare cu posibilitatile de încasare a veniturilor proprii. Pentru finantarea proiectelor de investitii în derulare, asigurarea cofinantarilor si realizarea unor obiective noi, municipalitatea are la dispozitie fondul de rulment care s-a constituit din excedentul bugetar al anului precedent, conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale. La sfârsitul anului 2008, excedentul bugetar a fost de 2.635.808 lei, din care, pentru investitii a fost alocata suma de 2.005.000 lei. Si în acest an, din totalul cheltuielilor prognozate în suma de 41.051.20000 lei, cea mai mare parte a fost alocata pentru învatamânt : 23.721.500 lei. Pentru Spitalul Municipal, a fost alocata suma de 30.000 lei în vederea finantarii unor cheltuieli de capital. Pentru echilibrarea bugetului local,Consiliul Judetean a alocat din TVA suma de 1.526.565 lei si suma de 573.435 lei din impozitul pe venit, iar Directia Generala a Finantelor Publice Suceava (DGFP) a alocat pentru echilibrare suma de 213.965 lei din TVA si suma de 79.871 lei din impozitul pe venit. Pentru finantarea cheltuielilor descentralizate D.G.F.P. Suceava a alocat suma de 23.314.587 lei, din care: 21.620.100 lei pentru cheltuieli de personal la capitolul învatamânt, desi solicitarile Primariei Falticeni au fost mult mai mari . Necesarul pentru finantarea cheltuielilor descentralizate pe anul 2009 este de 2.150.000 lei, fara salariile din învatamânt, rezultând ca aproximativ 456.000 lei trebuie asigurati din venituri proprii. Pentru asigurarea fluxului de numerar necesar derularii în bune conditii a Proiectului de reabilitare a strazilor, finantat din fonduri structurale, am propus contractarea unui credit intern de 3.000.000 lei. (A.S.)

Municipalitatea se imprumuta cu 3 milioane de lei
Hotarârea a fost luata în sedinta Consiliului Local Falticeni de la sfârsitul lunii martie. Pentru a asigura derularea în conditii optime a Proiectului „Reabilitare si modernizare retea de strazi urbane în Municipiul Falticeni, judetul Suceava, finanatat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, municipalitatea are nevoie de un împrumut în suma de 3.000.000 lei. Din valoarea totala a proiectului în suma de 19.637.105,53 lei, valoarea neeligibila este în suma de 1.303.545,62 lei. Contributia proprie, fara TVA, la cheltuielile eligibile este în suma de 308.906,09 lei. De asemenea, taxa pe valoare adaugata aferenta cheltuielilor eligibile , care nu este finantata din fonduri comunitare, este în suma de 3.096.384,70 lei. Practic, împrumutul destinat sustinerii cheltuielilor neeligibile si cofinantarii s-ar ridica la o valoare mai mica, de 1.612.452 lei. Însa finantarea din fonduri structurale functioneaza pe principiul rambursarii sumelor dupa efectuarea platilor si dupa verificarea eligibilitatii, cu periodicitate trimestriala. De asemenea, taxa pe valoare adaugata se plateste la receptia lucrarilor si se restituie ulterior, dupa verificarea tuturor documentelor justificative de catre Ministerul Finantelor. Pentru a avea resursele financiare necesare efectuarii acestor plati cu rambursare ulterioara, municipalitatea trebuie sa îsi ia o marja de siguranta estimata la aproximativ 400.000 lei. Din discutiile purtate cu unitatile bancare, cel mai avantajos sistem de creditare pentru finantarea acestor proiecte este lina de credit, în acest caz, dobânda calculându-se doar la suma trasa din împrumut si nu la întreg creditul.(A.S.)

Regulament nou la Cantina de ajutor social
Pentru ca legea care reglementeaza cantinele de ajutor social da posibilitatea consiliilor locale sa stabileasca participarea persoanelor care servesc gratuit masa la cantina de ajutor social, alesii falticeneni au luat o hotarare in acest sens, hotarare care se regaseste in noul regulament de acordare a mesei gratuite la Cantina de ajutor social a Primariei Falticeni. Numarul persoanelor asistate la cantina a fost redus de la un an la altul, ajungandu-se la doar câteva zeci. In ultima vreme, pentru a scapa de munca in folosul comunitatii, beneficiarii de ajutoare sociale in baza Legii 416/2001 se orienteaza spre masa la cantina, gandind ca sunt mai castigati daca, fara munca, vor primi in fiecare zi hrana in cuantumul alocatiei zilnice de hrana, de 8 lei. În fata acestei situatii, municipalitatea a impus o noua regula. Obligatia de a efectua munca în folosul comunitatii, o au toate persoanele apte de munca din familiile beneficiare de masa gratuita la Cantina de ajutor social. Exista, bineînteles, cazuri (cum ar fi cele de boala, dovedita cu acte medicale) în care asistatii pot beneficia în continuare de serviciile Cantinei de ajutor social fara a efectua orele de munca în folosul comunitatii. (A.S.)

Categorii:Comunitate